Cuba 5 tips pengurusan kewangan ini jika anda berusia 18 hingga 30 tahun

Share

Belia berumur di antara 18 tahun sehingga 30 tahun sering menghadapi polemik yang melibatkan pengurusan kewangan.

Merujuk kepada laporan Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia mencatatkan seramai 64, 632 rakyat Malaysia direkodkan muflis dalam tempoh lima tahun lalu, membabitkan usia seawal 18 tahun dan seramai 13, 338 individu masih berada di dalam masalah tersebut sehingga penghujung tahun 2018. S

Sebagai tambahan, merujuk kepada informasi yang telah dikongsikan di media tempatan oleh Timbalan Gabenor Bank Negara Malaysia, Encik Nazrul Hisyam Mohd Noh sebanyak 47 peratus belia Malaysia menanggung hutang kad kredit yang tinggi manakala 38 peratus dikenal pasti membuat pinjaman peribadi. Konklusinya di sini ialah, perlunya pengurusan kewangan mapan di kalangan belia. Berikut adalah 5 tips terbaik pengurusan kewangan dalam kalangan belia.

1. Catat aliran wang keluar masuk

© pixelrobot/ 123RF

Kita sering memandang enteng inisiatif sesetengah individu untuk mencatat aliran keluar masuk perbelanjaan bulanan. Golongan yang sering menyimpan resit perbelanjaan seringkali dianggap kolot. Stigma tersebut harus diketepikan dan setiap belia perlu menyediakan lejar kewangan untuk mencatat aliran keluar masuk perbelanjaan. Dengan adanya catatan aliran keluar masuk memudahkan belia untuk merancang perbelanjaan bulanan dengan lebih efisien dan tersusun.

2. Kehendak vs keperluan 

© Aleksandar Tomic / 123RF

Sering kali mengukur baju di badan sendiri dan terapkan di dalam minda bahawa kehendak bukanlah suatu keperluan. Sebagai contoh harga iPhone 11 Pro yang ditawarkan bermula dari RM 5, 299.00 bukanlah suatu keperluan dan tidak wajar dibeli oleh belia yang baru mula membina kerjaya yang stabil sedangkan terdapat alternatif telefon mudah alih yang sama fungsinya tetapi jauh lebih murah. Belia perlu mempunyai matlamat kewangan yang jelas.

Cuba elakkan berbelanja sesuatu yang tidak perlu dan mula berbelanja mengikut perancangan bulanan. Setiap kali melakukan transaksi yang melibatkan pengaliran wang keluar, sering bertanya pada diri adakah pembelian tersebut kehendak atau keperluan. Pembelian barangan murah dan berkualiti bukanlah suatu kesalahan. Kalau kena dengan gaya dan kreativiti kasut Bata boleh nampak seperti Balenciaga.

Related Stories

3. Sediakan tabung kecemasan

© szefei / 123RF

Sediakan tabung kecemasan. Tetapkan minimum 10% daripada gaji di simpan di dalam tabung kecemasan. Kita tidak boleh meramal apa yang bakal berlaku di masa hadapan. Kecelakaan di tempat kerja, sakit kronik dan sebagainya merupakan perkara yang bakal menduga dan kadangkala tidak dapat dielakkan. Justeru, dengan adanya simpanan kecemasan, sedikit sebanyak membantu daya tahan.

4. Simpanan tetap dan insurans perlindungan

© lightfieldstudios /123RF

Pastikan di awal karier, belia mempunyai simpanan tetap dan memiliki insurans perlindungan. Latih diri untuk mempunyai simpanan tetap minimum 20% daripada gaji. Pelbagai tempat simpanan tetap yang boleh dipilih secara bijak oleh belia. Walaupun agak kesempitan pada bulan tersebut, paksa diri untuk mematuhi jumlah simpanan minimum tersebut.

5. Kerjaya sampingan 

© ferli/123RF

Gaji permulaan RM 2,000.00 bukanlah sesuatu yang mudah dan selesa untuk hidup di bandar – bandar besar seperti Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Johor Bahru. Justeru, kerjaya sampingan adalah jaminan untuk membuatkan hidup belia sedikit selesa. Terdapat pelbagai alternatif kerjaya sampingan seperti menjadi guru tuisyen, pemandu “Grab” atau berniaga secara kecil-kecilan di atas talian.

Sekiranya rajin boleh mendatangkan keuntungan yang berlipat ganda. Selain membantu perbelanjaan bulanan, pendapatan sampingan ini boleh membantu belia menyimpan sebagai deposit membeli rumah pertama dan juga berbakti kepada ibu – bapa serta keluarga.

Mempunyai pelan kewangan yang mapan menjamin masa depan yang sejahtera terutamanya untuk belia. Justeru, persiapkan diri dengan mengikuti 5 tips mudah tersebut.


Share
Sign up and stay updated
Get the latest property news, home solution tips, interior design ideas and property guides.
By subscribing, you consent to receive direct marketing from iProperty.com Malaysia Sdn Bhd (iProperty), its group of companies and partners. You also accept iProperty’s Terms of Use and Privacy Policy including its collection, use, disclosure, processing, storage and handling of your personal information.