Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Viral di Twitter, wanita ini kongsi pengalaman pahit ditipu oleh ejen rumah sewa

test

Ramai orang memilih untuk menyewa rumah dan ada yang menggunakan khidmat ejen hartanah untuk memudahkan pencarian rumah sewa. Walau bagaimanapun, tak semua bernasib baik. Ada yang ditipu oleh ejen hidup-hidup! Baca perkongsian Malissa Ali dengan iProperty.com.my.

ditipu ejen rumah sewa malissa ali
© Twitter Mallisa Ali

Sebenarnya, ejen hartanah sangat membantu dalam apa jua urusan tidak kira sama ada jual beli hartanah atau sewa kediaman. Namun, ia boleh menjadi pengalaman pahit sekiranya anda tersalah pilih mereka yang menyamar sebagai ejen hartanah. Baru-baru ini, seorang pengguna Twitter @malissaali telah berkongsi pengalaman beliau dan suami berhadapan dengan ejen yang sewenang-wenangnnya menaikkan sewa rumah walapun mereka telah menandatangani Letter of Offer To Rent dan membayar wang deposit.

Perkongsian Malissa ini telah menjadi tular dan ramai pengguna Twitter lain turut berkongsi pengalaman ditipu oleh ejen hartanah. Ada juga antara mereka yang berkongsi pengalaman ditipu oleh ejen rumah sewa yang sama! Sebagai pengajaran untuk kita semua, Malissa sudi untuk berkongsi pengalaman buruk ini dengan semua pembaca agar kita semua lebih berhati-hati bila mencari rumah sewa menggunakan khidmat ejen atau orang tengah.

Diminta untuk bayar lebih dari apa yang dijanjikan

Kisah ini bermula apabila tujuh hari sebelum tarikh beliau dijanjikan masuk ke rumah sewa, tiba-tiba Malissa dimaklumkan oleh ejen bahawa unit rumah sewa itu dibatalkan walaupun beliau sudah membuat tempahan dan telah menandatangani surat tawaran.

Menurut Malissa, beliau diminta untuk membayar lebih dari apa yang dijanjikan sekiranya inginkan rumah tersebut kerana ada penyewa lain yang sanggup membayar lebih RM200. Dalam ciapannya, wanita ini turut mendedahkan nama ejen dan agensi yang terlibat. Bukan itu sahaja, nama ejen dan agensi juga tidak berdaftar dengan Lembaga Penilai & Pentaksir Ejen Harta Tanah (LPPEH)!

BACAAN POPULAR:
? Apakah tanggungjawab dan hak saya sebagai penyewa di Malaysia?
? Nak dapatkan keuntungan dengan cara buat sublet? Anda kena tahu kos dan risikonya dulu

Ditinggalkan tanpa rumah sewa baru

Lebih malang, wanita ini ditinggalkan tanpa rumah kerana sudah terpaksa berpindah dari rumah lama. Sudahlah semua barang-barang dari rumah lama sudah perlu dibawa keluar, harapan pasangan suami isteri ini untuk pindah ke rumah baru punah begitu sahaja.

ditipu ejen rumah sewa 2
© Twitter Malissa Ali

Namun disebalik kejadian ini, beliau bernasib baik kerana studio ayah mentua kosong. Jadi, bolehlah beliau dan suami menumpangkan barang. Pasangan ini juga tinggal di rumah mentua untuk sementara waktu sehingga mereka dapat rumah sewa baru.

Ejen itu bukanlah wakil yang diupah pemilik sebenar rumah sewa tersebut

ditipu ejen rumah sewa 3
© Twitter Malissa Ali

Apa yang mengejutkan, setelah disiasat, tuan rumah sebenar kepada unit rumah yang ingin disewa itu, memberikan keterangan bahawa ejen rumah sewa tersebut bukanlah ejen yang diupah pemilik sebenar unit rumah sewa tersebut. Malah, lebih mengejutkan lagi, rumah yang kononnya mempunyai penyewa lain yang sanggup membayar harga lebih tinggi itu sebenarnya masih tidak berpenghuni! 

Bukan setakat itu sahaja, terdapat beberapa pengguna Twitter yang mengadu bahawa mereka turut menandatangani perjanjian dengan ejen rumah sewa ini. Mangsa lain turut diambil kesempatan dalam keadaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang menyebabkan proses viewing atau meninjau keadaan rumah hanya dilakukan secara online walaupun unit yang dinyatakan sebenarnya tidak wujud sama sekali.

Ramai mangsa lain yang terkena

ditipu ejen sewa rumah 5
© Twitter Malissa Ali

Perkongsian Malissa yang tular ini membuatkan ramai lagi pengguna Twitter berkongsi pengalaman ditipu oleh ejen yang sama! Ejen ini juga menggunakan modus operandi yang sama untuk menipu pencari rumah sewa yang lain. Malissa turut menggertak untuk melaporkan perkara ini kepada pihak polis tetapi wakil agensi ini cuba untuk mengelak dan memilih untuk tidak meneruskan perbincangan.

Akhirnya wakil agensi tersebut menghubungi Malissa untuk menawarkan ganti rugi atas perkara yang berlaku setelah banyak aduan yang diterima berkenaan syarikat mereka. Walau bagaimanapun, menerusi ciapannya, beliau berkata tidak akan melepaskan perkara ini begitu sahaja kerana terlalu banyak yang perlu dihadapinya dalam tempoh tersebut.

Tips elak ditipu scammer rumah sewa

Sebenarnya, ini bukan kali pertama berlaku kes penipuan rumah sewa seperti ini. Pelbagai modus operandi yang dijalankan oleh scammer ini hanya semata-mata untuk menipu mereka yang tidak bersalah. Untuk memastikan anda semua lebih berjaga-jaga, kami kongsikan beberapa tips mengecam scammer rumah sewa ini bagi memastikan anda tidak mudah tertipu.

1. Siasat sekiranya harga sewa rumah yang terlalu murah

Anda mungkin gembira apabila berjumpa dengan iklan rumah atau bilik yang diinginkan dengan harga yang terlalu murah. Namun, hati-hati, ia mungkin bukan seindah yang disangka. Jangan terlampau tergesa-gesa untuk membuat tempahan hanya sekadar tertarik dengan harga sewa rumah yang murah.

2. Cuba tanya jiran sekeliling rumah yang ingin disewa

Ya, walaupun nampak remeh, mendapatkan maklumat daripada jiran berdekatan dengan rumah yang ingin disewa akan memudahkan proses anda untuk mengambil tindakan sekiranya berlaku sebarang penipuan di unit yang anda tinggal. Anda boleh mulakan dengan menyertai Facebook Group kawasan yang anda ingin sewa. Jika anda bernasib baik, anda mungkin boleh bertanya kepada bekas penyewa rumah tersebut.

3. Buat siasatan di media sosial

Disebabkan scammer ini biasanya menggunakan cara yang sama untuk menipu sehinggalah ayat yang hampir sama, buat siasatan terlebih dahulu jika anda merasa ragu-ragu. Malah, pelbagai kes dan cerita sudah dikongsikan oleh mangsa yang terkena, macam yang dikongsikan oleh Malissa ni.

4. Elakkan ejen yang terlalu mendesak anda membuat pembayaran tanpa melihat unit terlebih dahulu

Ada ejen yang mendesak anda untuk melakukan pembayaran tanpa melihat unit terlebih dahulu. Mereka kelihatan terdesak untuk memastikan anda melakukan pembayaran kepada mereka walaupun anda masih belum pasti atau belum melihat unit tersebut.

5. Semak perjanjian sewa rumah sebelum menandatanganinya 

Walaupun mereka menawarkan perjanjian sewa rumah untuk ditandatangani, semak isi kandungan perjanjian tersebut kerana ia mungkin mengandungi sesuatu yang mencurigakan. Pastikan juga perjanjian itu ditandatangani dengan pihak tuan rumah yang sah.

Anda boleh meminta bukti dokumen asal yang menunjukkan tuan rumah itu pemilik yang sah kepada rumah tersebut seperti bil utiliti. Sekiranya anda berurusan dengan pihak yang sah, dokumen ini hanya merupakan perkara mudah untuk disediakan.

6. Semak sekiranya anda berurusan dengan ejen yang sah

Akhir sekali, pastikan anda berurusan dengan ejen yang sah. Kami akan kongsikan lebih lanjut tentang bagaimana untuk mengenalpasti ejen yang sah atau tidak dalam perkongsian di bawah.

Cara semak ejen dan agensi hartanah yang sah dan berdaftar 

Berikut merupakan beberapa cara yang anda boleh lakukan untuk mengelakkan anda ditipu ejen hartanah palsu:

1. Semak ejen hartanah dan syarikat hartanah yang sah atau tidak

Sebelum melakukan apa-apa urusan dengan mereka yang bergelar ejen hartanah ni, minta mereka memberikan anda no REN mereka. Menurut undang-undang, mereka perlu berdaftar dengan LPPEH untuk menjadi ejen yang sah. Bukan itu sahaja, anda juga boleh menyemak adakah firma hartanah ini sah dan berdaftar di laman web rasmi LPPEH.

semak no REN LPPEH
© Lembaga Penilai & Pentaksir Ejen Harta Tanah (LPPEH)

2. Buat janji temu dan cuba buat lawatan sendiri di unit rumah

Kami faham, pada waktu pandemik ini anda mungkin terikat dengan SOP yang ditetapkan oleh kerajaan. Namun dengan kelonggaran di beberapa negeri yang sudah beralih fasa, anda boleh mendapatkan maklumat dari semasa ke semasa bagi keadaan ini. Apa jua keadaan berlaku, cuba untuk membuat janji temu dan lawatan sendiri ke unit rumah ini. Selagi tak nampak di depan mata, masih ada kemungkinan unit yang diiklankan sebenarnya tidak wujud.

3. Jangan buat sebarang bayaran sebelum anda melihat sendiri unit yang diiklankan

Jika anda belum pernah melihat sendiri unit yang diiklankan di depan mata, jangan sesekali terus membuat bayaran. Ingat, anda mungkin boleh terlepas unit rumah yang diingini dan mencari unit lain, tetapi duit yang sudah ditipu mungkin tidak akan dipulangkan kembali.

4. Jangan buat bayaran ke akaun individu, pastikan wang dibayar ke akaun agensi hartanah

Salah satu kesilapan yang sering berlaku ialah duit bayaran ini perlu dimasukkan ke dalam akaun agensi hartanah bukannya akaun bank di atas nama individu. Namun, akaun agensi hartanah juga haruslah merupakan agensi hartanah yang berdaftar dan bukannya agensi hartanah yang palsu.

Pengalaman ditipu oleh mereka yang tidak bertanggungjawab bukanlah sesuatu yang mudah untuk dilupakan. Selain menghadapi kerugian daripada segi duit, ia juga boleh menyebabkan emosi anda terganggu terutamanya dalam keadaan pandemik yang mencabar ini. Oleh itu, lakukan beberapa perkara ini sebagai langkah berhati-hati sebelum mempercayai orang yang salah.

BACA LAGI ARTIKEL MENARIK DI SINI:
✍️ 4 perkara yang perlu diperiksa sebelum menandatangani perjanjian penyewaan
❤️ Panduan lengkap: Perbezaan antara Takaful dan insurans konvensional di Malaysia
? Panduan lengkap: Cara untuk buat penggantian geran tanah hilang, rosak atau hancur

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain