Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Tips deco bilik tidur dengan bajet serendah RM400

test

Semua orang pasti mahukan bilik tidur yang selesa dan kelihatan cantik. Namun, bajet sentiasa menjadi penghalang. Tetapi jangan risau, membeli perabot atau kelengkapan bilik mahal belum tentu menjadikan bilik anda nampak cantik. Jom kami kongsikan cara untuk deco bilik tidur anda nampak moden dengan bajet serendah RM400 sahaja. Teruskan membaca di iProperty.com.my!

Tips-hias-bilik-dengan-bajet-serendah-RM400
© Katarzyna Białasiewicz | 123rf

Alamak, bajet tak tinggi untuk hias bilik tidur? Tetapi anda inginkan bilik tidur ala-ala Pinterest? Siapa cakap tidak boleh. Kuncinya adalah anda perlu bijak dalam memilih dan juga bijak dalam berbelanja. Dengan hanya RM400, jom iProperty.com.my tunjuk dan kongsi cara untuk hias bilik tidur anda dengan bajet yang terhad. 

Kami beranggapan bahawa bilik anda mempunyai perabot asas (terutamanya untuk bujang) seperti katil bujang, tilam, almari baju, dan meja belajar. Selain daripada itu adalah tambahan-tambahan lain yang akan menjadikan bilik anda berbeza daripada sebelumnya.

1. Deko bilik tidur  dengan warna cat baru: Bajet RM53

hias-bilik-tidur-bawah-rm400k-pilih-tema-warna
© warrengoldswain | 123rf

Bayangkan bilik yang telah lama tidak dicat, dengan kesan daki tempat anda bersandar, semestinya ada bau yang kurang menyenangkan. Tahukah anda yang cat di dalam bilik anda boleh menyerap bau seperti hapak baju dan pelbagai lagi? Jadi, pilih tema warna bilik anda dan beli cat mengikut warna yang anda mahukan. Untuk deko bilik tidur anda, kami cadangkan tak perlu gunakan cat berjenama mahal. Contohnya, dapatkan jenama 7L Jotaplast Emulsion Paint dengan harga RM33. Cukuplah untuk sebuah bilik kan, ditambah dengan berus dan penggelek (RM10) serta tapak penggelek RM10, siap!

Jumlah: RM53

BACA: Bilik tema Scandinavia ini amat memukau!

2. Hias bilik tidur dengan lapik lantai atau karpet: bajet RM30

hias-bilik-tidur-bawah-rm400k-lapik-lantai-karpet
© dotshock | 123rf

Jangan risau, bila kami sebut karpet atau lapik lantai, ia tidak semestinya yang mahal-mahal seperti karpet sutera atau Turki. Hias bilik tidur anda terutamanya bahagian lantai yang telah kotor atau marmar yang telah lusuh dengan tikar atau karpet. TETAPI, pastikan anda pilih tikar dengan warna yang betul. Tipsnya, lihat pada warna dinding anda, kemudian barulah pilih warna tikar. Kami cadangkan, jika warna bilik anda berwarna lembut, pilih warna tikar yang tidaklah terlalu terang. Untuk pilihan selamat, pilih warna dan corak kayu. Paling penting sekali, harganya cuma RM6 semeter. Untuk bilik bersaiz bujang, paling kurang pun akan menggunakan dalam 5 meter.

Jumlah: RM30

Nota: Tak perlu ke kedai yang spesifik – jika anda pandai cari, ada kedai-kedai perkakasan yang menjual tikar getah dengan harga yang lebih murah berbanding yang kami kongsikan.

3. Design bilik tidur dengan cermin: bajet RM100

hias-bilik-tidur-bawah-rm400k-cermin
© Iuliia Nazarenko | 123rf

Ya, tepat sekali, pendek dan mudah difahami. Pilih cermin mengikut saiz kesukaan dan bajet anda. Ada apa dengan cermin? Dengan posisi cermin yang betul, ia akan memantulkan imej bilik anda dan menjadikan ia seolah-olah nampak luas. Seeloknya, cari cermin yang bersaiz besar dan boleh didirikan pada dinding anda. Tidak salah sekiranya anda ingin berbelanja lebih untuk cermin. Bukan bilik sahaja nampak luas, setidak-tidaknya anda peka dengan apa yang terjadi dengan fizikal dan juga rupa paras anda, di samping mengambil swafoto harian di depan cermin. Harga yang kami cadangkan adalah RM100. 

Jumlah: RM100

Nota: Susun atur bilik anda juga penting. Jadi, kurangkan barang di dalam bilik dan jadikannya minimalis. Tak guna juga ada cermin besar jika bilik bersepah, nanti nampak dua kali ganda pula sepahnya.

4. Deco bilik tidur dengan penyangkut kot: bajet RM30

hias-bilik-tidur-bawah-rm400k-penyangkut-kot
© Olga Yastremska | 123rf

Elakkan beli penyangkut baju yang dilekat di dinding mahupun jenis yang boleh dipanjangkan dan nampak murah. Maksud kami, beli penyangkut jenis individu (berdiri) untuk kegunaan tuala, tempat sangkut tali leher, tali pinggang, topi, dan tag kerja. Mengapa kami memilih penyangkut seumpama ini, kerana ia menjadikan bilik anda nampak lebih moden dan baju serta tuala anda tidak lagi disangkut di belakang pintu atau kepala katil. Bukan itu sahaja, ia juga penyelesaian untuk mereka yang mempunyai ruang bilik yang sempit.

Jumlah: RM30

BACA: Saksikan transformasi bilik tidur ‘kampung’ menjadi bilik tidur serba moden untuk para ‘gamer’!

5. Deco rumah dengan bidai: bajet RM90

hias-bilik-tidur-bawah-rm400k-bidai
© Olga Yastremska | 123rf

Sekiranya bilik anda mempunyai tingkap dengan langsir yang lusuh, inilah masa untuk tukarkannya. Tetapi nak tukar dengan apa? Kos untuk tukar langsir bukannya murah, itu tidak termasuk dengan besi rel dan penyangkutnya lagi. Katakan tidak kepada langsir, dan gantikannya dengan bidai (blind). Untuk bilik bujang, kami beranggapan bahawa tingkap anda setidak-tidaknya mempunyai keluasan 1 meter. Elakkan memilih paten bercorak, cukuplah dengan warna yang lembut, atau pilih sahaja warna putih. Hanya perlu pakukan pada dinding, dan siap. Barulah bilik nampak lebih moden bukan?

Harga: RM90

6. Deco bilikt tidur dengan meja sisi katil: bajet RM40

hias-bilik-tidur-bawah-wam-400k-meja-sisi-katil
© benaung | 123rf

Mungkin kedengaran seperti tak perlu bukan? Tetapi sebenarnya ia cantik dipasang di sebelah katil anda. Pilih yang mempunyai ruangan menyimpan barang seperti kabel dan wayar telefon, buku, dompet, barang kemas dan pelbagai lagi. Memandangkan bajet kita masih mencukupi, maka belilah meja moden ala-ala Nordic. Barulah nampak kemas dan cantik mata memandangnya.

Harga: RM40

7. Deko bilik tidur dengan meja kerja boleh laras: bajet RM31

Kebiasaannya, walaupun kita sudah mempunyai meja kerja, namun akhirnya kita suka baring di atas katil sambil membuat kerja. Tak mengapa, apa kata anda beli satu meja kerja boleh laras supaya ruang kerja anda dapat dialihkan ke katil dan anda juga dapat duduk atau baring dengan selesa. Masih tak dapat bayangkan? Ia seperti meja boleh laras yang terdapat di katil hospital. Cuma ia tidaklah berbentuk seperti itu.

Harga: RM31

BACA: Meja kerja: sekadar meja hiasan atau fungsi praktikal?

8. Hias bilik tidur dengan lampu tidur: bajet RM26

hias-bilik-tidur-bawah-rm400k-lampu-tidur
© Khongkit Wiriyachan | 123rf

Akhir sekali, set lampu tidur yang boleh diletakkan di atas meja sisi katil anda. Dengan baki RM26, terdapat pelbagai pilihan lampu tidur yang anda boleh dapatkan seperti di Shopee ataupun Lazada, mahupun IKEA. Dengan rekaan yang menarik dan pilihan yang pelbagai, lengkapkan dekorasi bilik tidur anda dengan sedikit cahaya daripada lampu tidur, barulah lengkap.

Harga: RM26

Jumlah bajet deko bilik tidur: RM400

Jadi, siapa kata dengan bajet yang terhad anda tak boleh deko bilik tidur untuk nampak lebih moden dan cantik. Segalanya terletak kepada cara anda berbelanja, dan bagaimana anda memilih barang mengikut kemahuan serta bajet. 

Nota: Jika diikutkan, anda boleh merendahkan lagi bajet dan masih mendapat hasil yang sama. Akhir sekali, lihat promosi-promosi yang berlaku di ruangan membeli-belah online yang menawarkan produk untuk dekorasi bilik tidur pada harga yang mampu dimiliki.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain