Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 tip halau agas dari rumah dan cara hilangkan gatal akibat gigitannya

test

Agas atau agas-agas ni nampak je kecil tapi gigitan serangga ini boleh menyebabkan rasa gatal yang berpanjangan serta alahan.

Sebut sahaja serangga agas, sudah terasa geli geleman satu badan. Nampak macam lalat buah, tapi tak sama ya. Paling menjengkelkan, serangga ini menggigit manusia dan gigitan agas menyebabkan gatal-gatal di badan. Malah, agas ini juga merupakan sumber makanan cicak. Jangan pelik jika masalah agas ini tidak dibasmi dari awal, bilangan cicak di rumah anda juga bertambah-tambah. Haaa lagi geli kan!

Sebelum ini, kami telah kongsikan pelbagai cara halau serangga dalam rumah. Kali ini pula,  kami kongsikan 10 cara halau agas dari rumah dan cara hilangkan gatal agas. 

Apa itu agas

cara halau agas agas dari rumah
© Amelia Martin/ 123RF

Agas sebenarnya merupakan sejenis nama umum untuk pelbagai jenis lalat kecil. Terdapat beberapa jenis agas yang biasanya akan dijumpai di Malaysia dan terbahagi kepada dua kumpulan iaitu Phychodidae (lalat pasir) dan kumpulan kedua chironomidae (penggigit kenit)

Bagi agas jenis penggigit kenit ini, ia  biasanya terdapat di kawasan berhampiran pantai, paya bakau dan hutan. Mereka biasanya menyerang haiwan atau manusia secara berkumpulan dan menyebabkan rasa gatal dan mungkin membawa penyakit kepada manusia.

Berbeza dengan agas pasir atau lalat pasir, ia  boleh mengakibatkan kematian atau kecacatan teruk sekiranya tidak dirawat. Agas pasir ini pula boleh dijumpai di dalam dan berhampiran kawasan gua, lubang-lubang pokok di pinggir dan dalam hutan serta kawasan ternakan haiwan seperti lembu.

Sebenarnya, agas tidak biasa berada di dalam rumah atau masuk ke dalam, namun sekiranya rumah anda berada berhampiran habitat agas seperti di tepi sungai, hutan atau kampung, jangan pelik sekiranya anda terkena serangan agas ini.

Oleh itu, perhatikan kawasan rumah anda yang gelap dan lembap. Ada atau tidak serangga kecil hitam terbang di dapur atau serangga terbang di tempat sampah? Siapa tahu, ini mungkin serangga agas ini sudah memasuki kawasan rumah anda!

BACAAN POPULAR:
🙅‍♀️ Agas ni lain daripada pepijat (bed bugs)
🥺Kalau rasa gatal, mungkin ada kutu! Ayuh, hapuskan mereka

Macam mana nak kenal rupa agas

agas ialah serangga hitam kecil di dapur
© Jill Ferry Photography/ gettyimages

Bagi mereka yang masih tertanya-tanya bagaimana rupa agas ini, agas merupakan serangga kecil dengan fizikal seakan-akan nyamuk. Ia berwarna hitam dan mudah dijumpai ditemui di tempat gelap, lembap terutama sekali pada musim hujan.

BACA: 13 Cara halau tikus dari rumah dengan berkesan

Kenapa gigitan agas bahaya

gigitan serangga bengkak dan gatal
© Aleksandr Rybin/ 123RF

Serangga kecil di rumah ini boleh menghisap darah manusia ataupun haiwan. Selalunya, anda tidak akan rasa gatal semasa digigit agas kerana serangga ini melepaskan bahan kimia daripada air liurnya yang bertindak sebagai antikoagulan. Bahan ini memudahkan agas untuk mencerna darah tadi. Walaupun ada agas yang tidak menggigit, namun jenis agas pasir atau lalat pasir ini boleh menyebarkan beberapa penyakit kepada manusia.

Gatal dan alahan

Bagi sesetengah individu yang mengalami alahan teruk, gigitan agas boleh menyebabkan bengkak di tempat gigitan dan demam. Malah, ia juga boleh mendatangkan  rasa sakit yang mencucuk, serta rasa yang sangat gatal selama beberapa jam atau minggu.

Demam lalat pasir

Walaupun masih belum ada laporan berhubung virus ini ditemui pada lalat pasir di negara ini, tidak ada salahnya kita lebih berhati-hati.

Kebiasaannya, demam ini akan berlaku negara tropika dan separuh tropika dan turut dikenali dengan nama demam tiga hari. Ia merupakan demam yang tidak kuat seperti demam selesema yang disebabkan beberapa jenis arbovirus.

Leishmaniasis atau Kala Azar

Ia merupakan penyakit utama yang disebarkan oleh lalat pasir dan boleh membawa maut. Ia merupakan penyakit yang biasa ditemui di negara India, Bangladesh dan Sudan. Di  negara ini, kes ini sudah dikesan namun hanya dalam kalangan warga asing dan masih belum ada kes tempatan yang direkodkan.

Apa yang menakutkan, penyakit ini mengakibatkan pembesaran organ seperti limpa, suhu badan yang meningkat dua kali dalam tempoh 24 jam, tanpa sakit kepala yang teruk, berat badan menurun sehingga akhirnya membawa maut.

Cara hilangkan gatal agas

cara hilangkan gatal agas
© kwangmoo/ 123RF

Jika anda sudah terkena gigitan agas, dan mencari cara hilangkan gatal gigitan serangga ini, berikut merupakan beberapa alternatif yang boleh dicuba. 

Segera cuci bekas gigitan

Sekiranya digigit, segera cuci dengan sabun dan air. Ia dapat mengelakkan berlaku penyebaran bakteria daripada makanan busuk atau haiwan mati. Selain itu, anda juga boleh mencucinya dengan cecair antiseptik.

Sapukan ubat anti gatal

Antara kesan gigitan agas ini ialah rasa gatal. Untuk mengurangkan, gunakan krim anti gatal yang  mudah didapati di mana-mana farmasi. Ambil pil tahan sakit sekiraanya gigitan serangga bengkak dan gatal, serta terasa sangat sakit.

Gunakan ais

Untuk menghilangkan kesan gigitan agas yang meninggalkan kesan bengkak, anda juga boleh gunakan ais dan letak di kawasan yang bengkak. Cara ini boleh mengurangkan kesakitan dan juga mengurangkan bengkak tersebut. Jika keadaan anda semakin teruk dan mengalami alahan sehingga sesak nafas, segera dapatkan rawatan perubatan yang sepatutnya.

Cara halau agas dari rumah

Terdapat beberapa cara halau agas-agas dari rumah yang mudah untuk anda cuba. Tips halau agas ini wajib anda amalkan untuk membasmi serangga ini, sementara ia masih terkawal.

1. Kurangkan kawasan yang gelap dan lembap

cara halau agas kurangkan tempat gelap dan lembap
© zflzf/ 123RF

Seperti yang kita ketahui, agas suka di tempat yang gelap dan lembap. Perhatikan kawasan rumah anda sekiranya mempunyai ciri-ciri tersebut. Sebagai contoh, lalang yang sudah terlalu panjang sehingga menjadi semak. Apa memburukkan lagi keadaan, sekiranya lokasi rumah anda sendiri yang berada berdekatan dengan pinggir hutan,  tepi laut, sungai atau paya.

Malah, sekiranya rumah anda di kawasan kampung yang berdekatan dengan kawasan ternakan seperti lembu atau kambing juga boleh menyebabkan agas ini berkeliaran di sekitar rumah anda pula.

Di dalam rumah pula, perhatikan sudut-sudut di dapur, bilik air atau tandas yang boleh menjadi lembap. Cuba dedahkan kawasan yang gelap dan lembap ini dengan membuka tingkap untuk lebih cahaya matahari. Sekiranya, kawasan rumah terlalu gelap serta  lembap, anda bukan sahaja terdedah kepada masalah serangan agas, malah serangan kulat dan kulapuk juga.

Oleh itu, cuba kurangkan kawasan yang boleh menjadikan agas ini membiak. Bersihkan mana-mana kawasan semak atau longkang-longkang yang tersumbat. Dengan cara ini, secara tidak langsung boleh membantu serangga agas ini berkurangan.

2. Jangan biarkan sumber bahan organik berada di tempat terbuka

agas ialah serangga kecil terbang di sampah
© Antonio Gravante/ 123RF

Dalam ekosistem, salah satu peranan agas adalah membantu proses peluputan bahan organik. Bahan organik seperti sayur dan buah serta sisa makanan yang sudah busuk dan mereput boleh menjadi salah satu tempat tumpuan agas ini. Selain itu, berengga (larva) yang sudah menetas daripada telur agas juga akan menjadikan bahan organik ini sebagai sumber makanan mereka.

Oleh itu, terus buang sumber bahan organik ini dan jangan biarkan ia menarik perhatian serangga kecil ini. Selain itu, pastikan tiada serangga terbang dia sampah. Pastikan anda menggunakan tong sampah yang bertutup untuk menghalang agas daripada hinggap ke atas sisa makanan ini.

3. Keringkan tanah lembap pada tanaman hiasan

keringkan tanah lembap untuk halau agas
© Olga Yastremska/ 123RF

Tanah yang lembap pada tanaman hiasan juga boleh mengundang agas. Apatah lagi, sekiranya tanaman hiasan diletakkan di sudut rumah yang gelap dan tiada cahaya matahari. Jangan bimbang, caranya cukup mudah, letakkan tanaman hiasan ini di luar rumah dan dedahkan tanaman hiasan tersebut kepada cahaya matahari untuk beberapa ketika.

Jangan menjemur tanaman terlalu lama, perhatikan hanya sekadar memastikan tanah tanaman hiasan tersebut tidak terlalu lembap dan mudah mendapat serangan serangga agas.  Sekiranya masih tidak berkesan, cuba tukar medium tanah tersebut kepada campuran tanah yang baru.

4. Tanam pokok atau tanaman penghalau agas

pokok marigold halau serangga dalam rumah
© Dmytro Dudchenko/ 123RF

Tahukah anda, dengan  menanam tanaman yang betul, ia boleh dijadikan sebagai salah satu tips halau agas.  Malah, tanaman sudah tidak asing lagi sebagai salah satu cara halau nyamuk yang berkesan. Tanaman seperti pokok Marigold (bunga tahi ayam), Geranium dan Lavender bukan sahaja nampak cantik di taman, tetapi dapat menghalau pelbagai jenis serangga lain. 

BACA: Cara tanam Sirih Cina (Peperomia Pellucida) dan khasiatnya untuk kesihatan

5. Cuba gunakan racun serangga organik di tanaman

halau agas dengan bawang putih
© Irina Astashkina/ 123RF

Bagi mereka yang gemarkan tanaman, masalah serangan serangga bukan lagi asing. Bukan sahaja serangga agas, malah nyamuk kecil juga boleh berkeliaran di sekitar tanaman ini terutamanya jika berada di kawasan yang gelap dan lembap.

Bagi masalah ini, apa kata anda cuba gunakan racun serangga organik di tanaman.  Racun ini boleh dijadikan sebagai salah satu cara mencegah serangga perosak tanaman. Racun serangga organik ini juga mudah dihasilkan dengan hanya menggunakan barang yang mudah didapati di dapur. Berikut merupakan cara menghasilkan racun serangga organik ini:

Bahan A:

  • 5 ulas bawang putih
  • 6 biji cili api
  • Seulas halia
  • 300 ml air

Bahan B:

  • Satu sudu minyak masak
  • Satu sudu cecair pencuci pinggan

Cara menghasilkan racun ini juga cukup mudah. Pertama, kisar Bahan A kemudian tapis dan ambil patinya sebelum dicampurkan bersama Bahan B. Kemudian,  kacau hingga sebati serta disimpan dalam bekas selama 24 jam

Bagi setiap kali penggunaan, campurkan pati tersebut bersama air dengan nisbah satu bahagian pati  bersama empat bahagian air sebelum disembur pada tanaman. Apa yang menarik, pati ini  boleh disimpan selama enam bulan dan lebih berkesan jika disimpan lebih lama.

Terokai hartanah untuk disewa

6. Gantung perangkap lalat

perangkap lalat untuk halau agas
© Amnarj Tanongrattana/ 123RF

Jika anda mengalami masalah agas ini apabila serangga kecil ini terbang di dapur atau di sampah, cuba gunakan cara ini. Gunakan perangkap lalat yang mempunyai gam yang kuat. Perangkap ini mudah didapati di mana-mana kedai atau pasaraya. Kemudian, gantungkan sahaja perangkap ini yang sering menjadi tumpuan agas ini terbang. Serangga yang terbang ini akan melekat pada perangkap lalat ini dan tidak boleh melepaskan diri.

7. Perangkap agas menggunakan bahan dapur

cara halau serangga dalam rumah guna cuka
© Olga Yastremska/ 123RF

Bagi mereka yang inginkan bahan semulajadi bagi menghasilkan perangkap agas, anda boleh mencuba beberapa bahan dapur ini untuk menghasilkan perangkap agas.

Bahan-bahan:

  • 2 sudu cuka epal (boleh gunakan cuka putih biasa jika tiada)
  •  1 sudu gula
  • Sedikit cecair pencuci pinggan
  • 120 ml air

Campurkan sahaja kesemua bahan ini ke dalam bekas kosong. Biarkan ia semalaman di kawasan yang menjadi tumpuan agas. Gula dan cuka akan menarik perhatian agas, sabun dan air pula akan menyebabkan ia tenggelam di dalam air. Anda juga boleh menggunakan campuran ini sebagai untuk disembur pada agas. Ulang langkah ini beberapa kali sekiranya perlu.

8. Bersihkan saluran paip dan sinki

agas ialah serangga kecil terbang di dapur
© akulamatiau/ 123RF

Terdapat beberapa situasi di mana serangga ini turut dijumpai dalam saluran paip, saluran pembuangan dan sinki. Hal ini kerana kawasan saluran paip juga merupakan kawasan yang lembap dan juga gelap. Cuba cara ini sekiranya anda ingin membersihkan saluran paip dan sinki daripada serangga agas.

Gunakan ½ cawan soda bikarbonat (baking soda) yang dicampurkan dengan 4 liter air. Kemudian, tuang secara perlahan ke dalam saluran sinki dan paip. Ulangi langkah ini setiap hari sekiranya perlu.

9. Spray untuk agas

gunakan spray untuk agas bagi membasmi serangga kecil ini
© lightfieldstudios/ 123RF

Jika cara mengusir agas menggunakan bahan semulajadi ini masih belum berjaya, anda boleh menggunakan beberapa jenama racun serangga di pasaran yang dikhaskan sebagai spray untuk agas. Sebelum membuat pilihan, pastikan ia benar-benar selamat untuk digunakan di rumah anda terutamanya bagi mereka yang mempunyai anak kecil dan haiwan peliharaan di rumah. Jangan masalah agas sudah hilang, tetapi timbul masalah kesihatan yang lain pula bagi mereka yang di rumah.

10. Dapatkan khidmat profesional

gunakan khidmat professional untuk halau serangga perosak
© Andriy Popov/ 123RF

Sekiranya masalah serangga agas ini sudah sampai ke tahap yang tidak terkawal, ada baiknya anda mendapatkan khidmat professional atau servis kawalan serangga perosak . Anda mungkin terpaksa membelanjakan sedikit kos, tetapi ia lebih baik daripada tinggal di rumah dalam keadaan yang tidak selesa.

Bagi mendapatkan hasil yang memuaskan, bincang dan terangkan secara terperinci kepada pihak ini tentang bagaimana ia bermula dan kawasan yang disyaki menjadi tumpuan serangga agas ini. Dengar pendapat mereka tentang bagaimana menyelesaikan masalah ini dan apa khidmat yang dapat ditawarkan oleh mereka.

Semoga cara dan tips yang dikongsikan ini dapat membantu anda menghalau agas-agas ini dari rumah. Anda juga boleh cuba petua  Jika anda ada mempunyai tips atau cadangan lain untuk, jangan segan untuk kongsikannya bersama kami. Semoga berjaya!

DAPATKAN LEBIH BANYAK PETUA BERKESAN DI SINI:

🐝 Cara hapuskan tebuan dan cara merawat sengatan. 
⛔ Nak halang lipas masuk rumah? Ikut panduan di sini.
🍋 Senarai petua mesra alam untuk haiwan perosak di rumah.

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain