Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Apa yang anda perlu tahu jika ingin tinggal di Puchong

test

Puchong kini merupakan satu kawasan perbandaran yang berkembang maju di Lembah Klang kerana lokasinya yang strategik, sambungan LRT yang bagus serta pelbagai lagi kemudahan lain yang tersedia.

bandar-puchong-jaya-neighbourhood-guide
© simonlong/123RF

Artikel ini diterjemah dari The ultimate neighbourhood guide to Puchong oleh Azmah Zakariah.

Bila disebut saja Puchong, pastinya IOI Mall yang pertama sekali akan muncul di fikiran kita ataupun kesesakan trafiknya di waktu puncak. Cuba kita bayangkan ia sebagai satu tempat yang ideal untuk didiami. Bandar serba lengkap dalam Lembah Klang ini bukan saja mempunyai banyak tempat membeli-belah dan kedai makan, tetapi juga terhubung dengan baik ke bahagian-bahagian lain Lembah Klang seperti Subang Jaya dan Bukit Jalil.

Di mana lokasinya

Puchong terletak kira-kira 27km dari pusat bandar Kuala Lumpur. Jika dibandingkan dengan perbandaran lain yang sedang membangun, Puchong mempunyai kelebihan daripada segi lokasinya yang strategik. Kedudukannya betul-betul di tengah kota raya dan bandar Lembah Klang yang lain seperti Subang Jaya, Bandar Sunway, Sri Petaling, Bukit Jalil, Seri Kembangan, Putrajaya, Cyberjaya dan kedua-dua lapangan terbang KLIA.

Disebabkan kedudukannya yang baik, Puchong tersambung kepada beberapa lebuhraya utama. Antaranya Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP) yang merentasi seluruh Puchong, Lebuhraya Shah Alam (KESAS), Lebuhraya Baru Pantai (NPE), Lebuhraya Maju (MEX), Lebuhraya Utara-Selatan Lingkaran Tengah (ELITE), Lebuhraya Lembah Klang Selatan (SKVE) dan juga Lebuhraya Persekutuan.

Sejarah Puchong

Selepas Malaysia mencapai kemerdekaan, Puchong telah dijadikan kawasan melombong bijih timah dan estet getah dalam tahun 1960an. Apabila harga bijih merudum sekitar pertengahan 1980an, syarikat-syarikat yang ada mula beralih kepada ladang getah dan kelapa sawit. Ini berterusan sehingga ke tahun 1990an apabila projek-projek kediaman dan pejabat mula dimajukan kerana kedudukannya yang terletak antara pusat bandar Kuala Lumpur dan Putrajaya, terutama sekali selepas Putrajaya diiktiraf sebagai pusat pentadbiran persekutuan yang baharu.

BACAAN POPULAR:
🏘️ YouTuber terkenal ini tinggal di Puchong juga!
🛏️ Transformasi bilik tidur ‘kampung’ di Puchong yang diidamkan oleh kaki ‘gamer’. 

Perkara yang membuatkan Puchong dikenali

Seperti yang disebutkan tadi, kebanyakan orang di Lembah Klang mengaitkan Puchong dengan IOI Mall yang mula dibuka pada tahun 1996. Biasanya ramai yang datang ke sini untuk makan – kawasan ini memang dipenuhi kafe, dim sum, stimbot dan juga rangkaian pilihan makanan sihat – akan dihuraikan lebih lanjut nanti.

Fakta menarik:

 • Puchong dinamakan sempena sejenis burung yang seakan-akan bangau.
 • Nama Batu 8, Batu 11, Batu 12 dan Batu 14 adalah untuk menunjukkan jaraknya dari Kuala Lumpur.
 • Sewaktu penjajahan Jepun, beberapa kawasan di Puchong dijadikan tapak pelaksanaan hukuman mati yang kejam.
 • Kejiranannya amat besar sehingga meliputi empat pihak berkuasa tempatan – Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ), Majlis Perbandaran Sepang (MPSepang) dan Majlis Perbandaran Kuala Langat (MPKL).

Menetap di Puchong

setia-walk-puchong
© Muhammad Faiz Zaki | 123rf

Tak mustahil ada orang yang ingin terus tinggal di Puchong (terutamanya jika anda juga bekerja di sini) kerana apa saja yang anda perlukan boleh anda dapati.

Pilihan untuk membeli-belah di sini begitu banyak. Tentu sekali IOI Mall seperti yang anda sedia maklum, serta Setiawalk dan lain-lain pasar raya besar seperti Tesco dan Giant yang terletak di pinggiran kejiranan. Anda juga tak perlu memandu kerana terdapat tujuh stesen LRT yang meliputi kebanyakan tempat dalam perbandaran ini.

Oleh sebab kawasan ini besar, banyak sekolah-sekolah kerajaan, sekolah Cina, sekolah Tamil dan sekolah persendirian didirikan di seluruh kawasan perumahan untuk kanak-kanak pada peringkat usia persekolahan. Bagi pilihan pendidikan tinggi pula, terdapat Kolej Antarabangsa RIMA, Kolej Universiti Binary dan Kolej Antarabangsa Putra Intelek yang menyediakan kursus teknologi maklumat.

Jangan bimbang tentang penjagaan kesihatan. Di perbandaran ini kerajaan ada mendirikan Klinik Kesihatan iaitu di Taman Puchong Utama. Selain itu terdapat juga banyak klinik swasta. Untuk rawatan kesihatan yang lebih lanjut, terdapat dua hospital swasta yang besar di Bandar Puteri Puchong – Hospital Columbia Asia dan Pusat Perubatan KPMC Puchong.

Anda boleh memenuhi hari cuti dengan menonton wayang di GSC IOI Mall Puchong, mendapatkan urutan di Pusat Kesejahteraan Keluarga HealthLand atau mengajak kawan-kawan ke sesi karaoke di Neway Puchong – papan tanda gergasi Neway setentang dengan IOI Mall pasti memudahkan anda mencarinya. Untuk kemudahan menghantar barang pula, anda boleh pergi ke Poslaju Puchong dan jika ada sebarang masalah KWSP, selesaikannya di pejabat KWSP Puchong.

Keluarga dan kawan nak datang ke rumah? Nak carikan mereka tempat menginap berdekatan anda? Ada pilihan hotel terbaik di sini – Hilton Garden Inn Puchong dan juga Four Points oleh Sheraton Puchong.

BACA: Bagaimana agaknya tinggal di Batu Caves?

Aktiviti untuk anda di Puchong

neighbourhood-guide-puchong
© Sergey Saulyak | 123rf

1. Syurga membeli-belah

Memang tak sah jika tak sebut IOI Mall sekali lagi bila bercakap tentang ‘shopping’. Bangunan ikonik dengan dua bahagian ini iaitu Bahagian Lama dan Bahagian Baharu (yang dibuka pada tahun 2009) telah tersergam sejak lebih 20 tahun lalu. Penyewa utamanya ialah AEON dan panggung GSC.

Selain daripada IOI Mall, terdapat juga Setiawalk Mall dan beberapa pasar raya besar lain seperti AEON Big, Tesco Puchong di Puchong Jaya dan Tesco Extra di Bukit Puchong, Pasar raya Giant di Kinrara, Pasaraya OTK dan Hero Supermarket. Bandar Puteri juga mempunyai sebuah pasar basah moden dan bersih iaitu Puteri Mart.

Puchong juga berhampiran dengan Subang Jaya, tempat terletaknya Sunway Pyramid dan Subang Parade. Menghala ke Putrajaya, terdapat sebuah lagi IOI Mall berdekatan iaitu IOI City Mall yang menampilkan gelanggang luncur ais bersaiz Olimpik dan District 21, taman sukan dan rekreasi dalaman.

2. Pasar malam Uptown Puchong

Pasar Malam setiap hari di sini! Terdapat begitu banyak kedai di Pasar Malam Uptown yang menjual pakaian, kasut, gajet, permainan malah ada juga salon. Gerai-gerai makan tak terhitung banyaknya – yang paling popular ialah kedai makanan laut. Jika anda gemar lepak hingga larut malam, Pasar Malam Uptown Puchonglah tempatnya kerana ia dibuka hingga selepas tengah malam.

3. Mendaki Hutan Simpan Ayer Hitam

Hutan simpan ini adalah antara beberapa lagi taman rimba yang masih ada di Lembah Klang dan sering dikunjungi oleh mereka yang berkeluarga terutama sekali pada hujung minggu. Mulakan pendakian anda dari poin masuk denai Persiaran Bukit, kerana di situ terdapat banyak tempat letak kereta. Denai tersebut melintasi anak sungai yang jernih dan pendakian ke puncak pastinya akan mencabar kesungguhan anda.

Tempat makan menarik di Puchong

Selain syurga beli-belah, Puchong juga merupakan syurga makanan dengan rangkaian restoran dan kedai makan yang tertumpu di kawasan Taman Puchong Jaya dan Bandar Puteri Puchong. Satu masalah di sini ialah memilih apa yang hendak dimakan.

1. Puchong Yong Tau Foo

Anda memang bernasib baik jika mendapat meja di sini dalam waktu puncak. Selain daripada pilihan Yong Tau Foo mereka yang popular (dengan nasi atau mee), mereka juga ada Chee Cheong Fun dan Pan Mee. Harganya berpatutan dengan saiz hidangan yang besar, tentu sekali anda “kenyang perut suka hati”.

Alamat: No. 105, Jalan Kampung Baru, Taman Sri Puchong, Batu 14, 47100 Puchong
Waktu perniagaan: 11:00 AM – 9:30 PM; tutup pada hari Isnin

2. Souffle 

Ini adalah salah satu kafe ternama di sini yang popular dengan hidangan penkek souffle gaya Jepun. Kami syorkan untuk anda cuba Strawberry Souffle Pancake, tetapi Caramel Banana Souffle Pancake, Mango Souffle Pancake dan Matcha Red Bean Souffle Pancake juga tak kurang enaknya. Bawa kawan-kawan ke sini untuk mencuba semuanya.

Alamat: No. 1-7, Tingkat 1, Kompleks Kenari, Jalan Kenari 19a, Bandar Puchong Jaya, 47100 Puchong

Waktu perniagaan: 2:00 PM – 11:00 PM; dibuka hingga tengah malam pada hari Jumaat dan Sabtu, tutup pada hari Selasa

3. Mama Kim Sauna Mee

Para penggemar makanan sihat memang wajib berkunjung ke Mama Kim Sauna Mee. Hidangan yang mesti anda cuba antaranya adalah Sauna Mee, Steamed Rice with Chili “Teochew” Chicken, Baked Cheesy Mushroom Rice dan Cantonese Seafood Noodles. Vegetarian tentu gembira dengan banyak pilihan makanan khusus untuk mereka di sini.

Alamat: No. 39, Jalan Layang-Layang 4, Bandar Puchong Jaya, 47170 Puchong

Waktu perniagaan: 11:00 AM – 10:00pm setiap hari

Selain daripada restoran-restoran yang disebutkan, anda juga boleh ke Bumbu Bali untuk menikmati makanan Indonesia yang lazat, atau jika teringin makan dim sum, Foo Hing Dim Sum tidak akan mengecewakan anda. Jika suka berkongsi pula, banyak restoran stimbot untuk anda kunjungi di Puchong.

BACA: Apa yang menarik jika tinggal di Putrajaya

Sistem pengangkutan di Puchong

puchong-lrt-station
© Muhammad Faiz Zaki/ 123RF

Tulang belakang Puchong ialah Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP) yang merentasi seluruh bandar. Mudah untuk anda memandu sendiri di sekitar bandar ini – pasang Waze untuk mengelakkan daripada terperangkap dalam kesesakan waktu puncak. Bas RapidKL juga banyak tersedia untuk mengangkut penumpang ke seluruh Puchong.

Pengangkutan awam: Yang paling hebat tentang tinggal di sini ialah terdapat tujuh stesen LRT merentasi bandarnya – itu separuh daripada seluruh laluan LRT Ampang/Sri Petaling. Sesetengah stesen menyediakan tempat letak kereta, jadi anda boleh tinggalkan kereta di situ dan teruskan perjalanan beli-belah anda ke IOI Mall dengan keretapi.

 • Kinrara BK5
 • IOI Puchong Jaya (bersebelahan dengan IOI Mall Puchong)
 • Pusat Bandar Puchong (bersebelahan dengan Tesco)
 • Taman Perindustrian Puchong
 • Bandar Puteri
 • Puchong Perdana
 • Puchong Prima

Stesen MRT 16 Sierra dijangka siap pada tahun 2022 dan ia terletak di antara 16 Sierra dan subbandar Pulau Meranti Puchong.

Hartanah untuk dijual di Puchong

Kebanyakan hartanah tingkat tinggi terletak di kawasan tengah Bandar Puchong Jaya dan Bandar Puteri Puchong dikelilingi kawasan perumahan atas tanah yang sudah lama ada.

Harga median rumah adalah RM379,000, dengan harga hartanah untuk rumah atas tanah menjangkau RM300,000 bagi rumah teres 2 tingkat berkeluasan 600 kaki persegi di Taman Perindustrian Puchong sehingga RM2,200,000 bagi rumah teres 2 tingkat berkeluasan 4,400 kaki persegi di Bandar Puteri Puchong.

Bagi unit-unit tingkat tinggi pula, apartment kos rendah seperti yang ada di Bandar Bukit Puchong berharga RM100,000 untuk unit berkeluasan 650 kaki persegi, sehingga RM450,000 di Mutiara Hilltop, Taman Mutiara Indah yang berkeluasan 1,200 kaki persegi. Kondominium berharga antara RM196,000 untuk unit berkeluasan 742 kaki persegi di Koi Suites sehingga RM1,300,000 untuk unit berkeluasan 3,035 kaki persegi di 280 Park Homes.

Pembangunan baharu juga banyak di sini. LBS Bina (Astana Modal) membina SkyLake Residence daripada harga RM250,000 dan Skyvilla daripada harga RM689,000, sementara E’Island Lake Haven Residence Puchong oleh GBG Property bermula daripada harga RM282,000.

Di samping itu, terdapat juga beberapa pembangunan kawasan rumah atas tanah. LBS Bina (Astana Modal) sedang memajukan rumah kembar dua iaitu Desiran Bayu dan Corallia 3 (masing-masing daripada RM909,900 dan RM1,770,900 seunit), dan juga Lot Banglo D’Island daripada RM2,442,526. Huges Development membangunkan Puchong Lagenda, satu siri rumah berangkai 3 tingkat daripada RM938,000, dan akhir sekali, Topaz (Fasa 4E) @ Taman Putra Prima yang dibangunkan oleh Plentitude Permai, bermula daripada RM1,109,700.

Hartanah untuk disewa di Puchong

Tak perlu bimbang untuk mencari rumah sewa di Puchong. Anda ada banyak pilihan dengan harga sewa median RM1,500. Ada beberapa Rumah Teres/Berangkai 2 Tingkat yang boleh disewa dengan harga RM1,200 di Taman Puchong Utama, Putra Prima dan Bandar Bukit Puchong berkeluasan antara 1,200 – 1,600 kaki persegi. Untuk pilihan yang lebih mewah, rumah atas tanah 3 tingkat seperti di Putra Prima Puchong ini disewakan dengan harga RM3,500 sebulan tetapi mungkin jauh sedikit.

Apartment di Bandar Puteri Puchong, berkeluasan 786 kaki persegi dan Bandar Puchong Jaya, berkeluasan 915 kaki persegi disewakan pada harga RM900 sebulan, sementara kondominium seperti The Wharf berkeluasan 800 kaki persegi dan Koi Tropika berkeluasan 1,050 kaki persegi disewakan RM1,000 sebulan,tanpa perabot. Anda boleh juga menyewa di Setiawalk yang berkeluasan 1,850 kaki persegi terletak betul-betul di tengah Puchong, berperabot penuh dengan harga RM4,200.

Kawasan kejiranan berhampiran

Puchong terletak dengan strategiknya di tengah-tengah kota raya dan bandar lain dalam Lembah Klang. Jika tiada kesesakan lalu lintas dan bukan pada waktu puncak, hanya 30 minit purata masa pemanduan untuk anda pergi ke tempat lain seperti:

 • Subang Jaya
 • Bandar Sunway
 • Sri Petaling
 • Bukit Jalil
 • Seri Kembangan
 • Putrajaya
 • Cyberjaya
 • KLIA and KLIA2

Banyak manfaatnya jika anda tinggal di perbandaran yang serba lengkap. Selain daripada kemudahan moden dan makanan enak yang berhampiran kediaman, lokasi utamanya di antara bandar besar dalam Lembah Klang ditambah pula kesambungan LRT untuk perjalanan dalam Puchong menjadikan ia tempat yang menarik untuk didiami. Satu-satunya perkara yang perlu anda hadapi ialah kesesakan lalu lintasnya pada waktu puncak – tapi sejujurnya, di mana-manapun di kota raya dan bandar besar dalam Lembah Klang ini anda terpaksa menghadapi hal yang sama.

ARTIKEL MENARIK KHAS UNTUK ANDA:

💃 Tak begitu minat Puchong? Lihat pula Cyberjaya, sebab tempat ini agak gempak juga
🚆 Lebih suka tinggal di Shah Alam? Di sini ada 4 hartanah yang dekat LRT3.
🔍 Nak cari rumah mampu milik buat golongan sederhana tak susah. Lihat saja di sini

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain