Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Teknik hidroponik: tiada tanah, tiada masalah!

test

Anda gemar bercucuk tanam tetapi menetap di tengah bandar dan tinggal di rumah apartment? Jangan risau, hidroponik adalah jawapannya. Suatu masa dahulu, sebelum perkataan viral bermula, teknik tanaman hidroponik ini telah mula tersebar meluas sekitar tahun 2000-2005. Ketika itu, anda boleh boleh melihat projek hidroponik di sekolah, projek hidroponik ibu-ibu di rumah dan macam-macam lagi.

© denyjw / 123rf

Maksud hidroponik adalah kaedah menanam tanaman tanpa menggunakan tanah. Hidroponik di Malaysia telah dimulakan pada tahun 1950 oleh Kolej Pertanian Malaysia yang sekarang sudah ditukar nama kepada Universiti Putra Malaysia. Ok, untuk mengetahui lebih lanjut tentang hidroponik, teruskan membaca bersama kami di iProperty.com.my.

Maksud hidroponik?

Seperti yang dinyatakan di atas, hidroponik adalah kaedah menanam pokok tanpa menggunakan tanah. Jadi apa yang akan menggantikan tanah? Pengganti tanah atau digelar medium sokongan yang selalu digunakan di Malaysia adalah sabut kelapa, habuk kayu dan bulu mineral. Pada awal permulaan hidroponik di Malaysia, para pengkaji menggunakan pasir, batu kerikil dan pecahan bata tetapi setelah kajian yang lebih mendalam dilakukan, medium sokongan ini tidak lagi digunakan.

© yanukit / 123rf

Sekarang ini, tanaman hidroponik antara pilihan yang boleh anda lakukan di rumah. Kalau sebelum ini anda berkeinginan untuk melakukan tanaman hidroponik, ianya pasti agak sukar kerana anda perlu membeli pelbagai barang dan mungkin akan menyebabkan anda mengeluarkan wang lebih daripada sepatutnya. Tetapi sekarang anda boleh membeli barangan untuk tanaman hidroponik, atau digelar hidroponik set, pada harga sekitar RM40 hingga RM50 .

Teknik tanaman hidroponik

Selain daripada medium sokongan, terdapat satu lagi bahan yang penting bagi memastikan tumbuhan hidroponik anda hidup sihat, iaitu baja hidroponik. Baja hidroponik untuk tanaman hidroponik amat penting kerana tumbuhan tidak akan mendapat nutrien daripada tanah, maka baja hidroponik perlu menyediakan nutrien yang cukup untuk tumbuhan. Jika anda ingin membeli baja hidroponik di kedai tanaman atau secara atas talian anda boleh meminta baja AB.

© bignai / 123rf

Hidropnik memerlukan baja yang cukup dengan elemen Nitrogen, Fosforus, Kalium, Kalsium, Magnesium, Sulfur, Mangan, Kuprum, Zink, Molybdenum, Boron dan Ferum.

Terdapat pelbagai jenis teknik yang digunakan untuk menanam tumbuhan secara hidroponik. Teknik yang dipilih selalunya bergantung kepada saiz kebun hidroponik yang ingin dibina. Antara sistem hidroponik yang sering diguna pakai adalah sistem Pasang Surut atau “Ebb and Flow”. Sistem hidroponik ini dinamakan pasang surut kerana anda akan membanjiri bekas tanaman untuk beberapa lama sebelum surut. Selain itu, terdapat Teknik Tipisan Nutrien atau “Nutrient Film Techniques (nft)”. Sistem ini dinamakan tipisan nutrien kerana larutan nutrien akan sentiasa mengalir dan tumbuhan akan menyerap nutrien.

Antara teknik yang boleh anda gunakan untuk menanam sayur di rumah adalah teknik tipisan nutrien. Teknik tipisan nutrien ini membekalkan nutrien secara berterusan pada tumbuhan tanpa memerlukan pemasa. Larutan nutrien yang digunakan akan sentiasa dikitar semula antara bekas tanaman dan takungan di bawah tanaman. Tanaman yang ditanam akan membesar sehingga akar tanaman mencecah larutan nutrien yang dialirkan. Sistem ini memerlukan bekalan elektrik yang berterusan untuk mengalirkan nutrien tetapi boleh juga dilakukan secara manual.

BACA: 6 cara berkesan untuk rendahkan bil elektrik anda (#6 pasti mengejutkan)

Sebagai salah satu bentuk tanaman fertigasi di rumah

Hidroponik ini sebenarnya amat berguna bagi mereka yang suka bercucuk tanam tetapi tidak mempunyai tanah atau tinggal di rumah yang tidak mempunyai halaman. Walaupun rumah anda tidak mempunyai beranda sekalipun anda masih boleh bercucuk tanam. Anda boleh meletakkan tanaman hidroponik di tingkap bilik anda. Bagi mereka yang tinggal di kawasan rumah yang mempunyai tanah sekalipun anda sewajarnya menanam tanaman hidroponik ini secara besar-besaran. Ini kerana tanaman yang ditanam menggunakan teknik hidroponik akan menghasilkan tanaman yang boleh dimakan hingga ke akar kerana tidak akan mempunyai masalah dimakan ulat atau kuman di dalam tanah. Anda bukan sahaja jimat membeli barang masakan, anda juga umpama mendapat sayur yang lebih banyak kerana tidak perlu membuang apa-apa bahagian sayur anda. Tetapi janganlah sampai anda meletakkan akar ke dalam semua masakan.

ARTIKEL MENARIK:
?Cara mudah hapuskan siput di kawasan tanaman anda
?Bolehkah Majlis Perbandaran menghalang anda daripada menanam pokok dan tanaman di luar rumah anda?

Tanaman yang sesuai untuk sistem hidroponik

fruits and vegetables on the table
© Svetlana Kolpakova | 123rf

Terdapat beberapa jenis sayur yang boleh ditanam dengan menggunakan teknik hidroponik. Antaranya sayur yang sering kita gunakan dalam masakan, iaitu tomato. Tomato yang anda beli di kedai juga mungkin ditanam secara hidroponik oleh petani kerana lebih mudah. Selain daripada tomato, anda juga boleh menanam kacang. Semua jenis kacang anda boleh tanam menggunakan kaedah hidroponik ini. Timun, daun bawang, bayam dan daun pudina juga antara sayur yang boleh anda tanam menggunakan kaedah hidroponik ini. Anda juga boleh menanam buah yang hanya ditanam di Cameron Highlands iaitu strawberi.

Kelebihan dan kekurangan teknik tanaman takungan hidroponik

Setiap perkara pasti mempunyai kebaikan dan keburukannya yang tersendiri. Antara kebaikan hidroponik ini adalah tanaman hidroponik akan menghasilkan tumbuhan yang boleh dimakan keseluruhannya, hasil yang didapati juga akan lebih baik dan tiada baja yang akan dibazirkan kerana air baja tidak akan dibazirkan. Penyakit pokok juga dapat dikurangkan. Anda juga tidak perlu mengeluarkan wang untuk membeli peralatan bercucuk tanam seperti cangkul, membajak, membuat batas dan menyiram.

Kekurangannya pula ialah tanaman hidroponik ini memerlukan kemahiran untuk memastikan larutan nutrien dan ujian ph dilakukan dengan baik. Tanaman ini juga mungkin akan dijadikan tempat pembiakan nyamuk aedes, jadi anda perlu menjaga tumbuhan ini dengan lebih rapi. Hidroponik juga mungkin akan menelan belanja untuk membeli peralatan. Akhir sekali, antara kelemahan hidroponik yang agak memberikan kesan kepada mereka yang suka bercucuk tanam adalah tidak semua jenis tanaman mampu hidup menggunakan teknik ini.

Sebelum anda bercucuk tanam anda perlu memikirkan faktor kewangan, kebersihan dan jenis tumbuhan. Jadi jika anda tinggal di kawasan yang tiada halaman dan gemar bercucuk tanam anda boleh mula untuk mempertimbangkan harga dan tanaman yang akan anda tanam.

ARTIKEL LAIN:
?Cara menanam dan menjaga bunga ros agar subur dan cantik
?Tanaman yang boleh ditanam di balkoni

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain