Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

11 tanaman yang menguntungkan dan mudah ditanam semula di balkoni

test

Tinggal di rumah tinggi atau pangsapuri bukan penghalang untuk bercucuk tanam. Lagi pula tanaman yang menguntungkan dan mudah ditanam ini menjimatkan kerana tidak perlu lagi beli di kedai.

tanaman mudah ditanam
for personal or commercial / gettyimages

Anda mengimpikan satu taman yang dipenuhi bunga-bungaan segar dan herba yang boleh dipetik bila-bila masa anda ingin memasak di dapur. Tetapi anda tinggal di bangunan tinggi tanpa laman, tanpa taman dan tanpa ruang.

Jangan risau, di sini kami akan tunjukkan cara untuk menukar balkoni anda menjadi taman herba mini. Tak dinafikan bahawa ia tidak dapat menandingi taman rimbun impian anda, tetapi anda masih boleh memiliki taman herba dengan kos yang amat rendah mahupun tanpa kos. Dengan iklim tropika Malaysia, penanaman ini agak mudah kerana kita tidak perlu berdepan dengan cuaca musim sejuk yang ekstrim dan tanaman anda boleh mendapatkan cahaya matahari secara terus. Di sini kami telah memilih beberapa tanaman herba yang mudah untuk ditanam dan dijaga!

Sebelum anda mula berkebun di balkoni, berikut adalah beberapa perkara yang anda perlu tahu sebagai persediaan:

  • Sediakan ruang untuk tanaman herba anda (anda juga boleh membina rak bertingkat untuk menjimatkan ruang balkoni)
  • Tiada balkoni? Letakkan sebuah meja di tepi tingkap yang mendapat paling banyak sinaran mentari
  • Pastikan balkoni anda mendapat cahaya yang cukup dan tidak terlindung
  • Sediakan tanah dan peralatan berkebun seperti penyodok dan tong penyiram
  • Tanam sayur dalam pasu. Sediakan pasu dalam pelbagai jenis saiz daripada kecil hingga sederhana, atau gunakan balang dan tin lama sebagai pasu
  • Gunakan pelekat label untuk menulis tarikh atau peringatan untuk setiap tanaman

Jom bercucuk tanam!

1. Pudina (Mint leaves)

pudina tanaman mudah ditanam
Terdapat banyak kegunaan tanaman herba ini di dapur © karandaev | 123rf

Pudina merupakan tanaman menjalar yang cepat membesar, terutamanya jika terdedah pada cahaya matahari. Tumbuhan ini mampu menjadi agresif dan menjalar ke pasu lain, maka anda harus pastikan ia kekal dalam pasu sendiri sahaja, dan letakkannya di pinggir balkoni agar ia dapat menjalar di susur balkoni. Siram hanya apabila permukaan tanah kering, dan pastikan lebihan air dapat mengalir keluar.

Cara tanam pokok daun pudina

Anda boleh beli daun pudina daripada kedai nurseri, ataupun minta jiran anda untuk batang daun pudina mereka. Apabila daun pudina sudah mula berbunga, anda hanya perlu kerat batangnya dalam 1 inci daripada tanah, dan ia akan tumbuh kembali. Anda boleh melakukan ini sebanyak 2 hingga 3 kali sebelum memerlukan tanaman pudina yang baru.

Cara memetik: Petik daunnya apabila diperlukan.

See how this executive creative director incorporated plants in his contemporary rustic home design

2. Taim (Thyme)

Tanaman mudah ditanam
Tak perlu lagi membeli daun taim di pasaraya! © 123rf

Taim merupakan salah satu herba yang paling tahan lasak dan tidak memerlukan penjagaan rapi. Ia memerlukan banyak cahaya matahari dan tidak boleh disiram berlebihan. Anda cuma perlu menyiramnya seminggu sekali atau bila permukaan tanahnya kering. Dengan iklim lembap dan hujan sepanjang tahun Malaysia, mungkin anda tak perlu siram langsung – hanya pastikan tanahnya mempunyai pengaliran yang bagus, dan dasar pasu ada lubang saliran.

Cara tanam pokok daun taim (thyme)

Pokok daun taim (thyme) adalah senang untuk ditanam di Malaysia. Anda boleh membeli tanaman herba ini dari mana-mana kedai nuseri, atau petik keratannya dari luar untuk ditanam di balkoni. Pokok daun taim (thyme) adalah biakkan daripada keratannya.

Cara memetik: Kerat tangkainya apabila diperlukan, atau apabila mula membiak.

Tip pro: Anda juga boleh menanam rosemary, oregano dan parsli dengan kaedah yang sama!

3. Bawang putih

Tanaman mudah ditanam

Seperti daun bawang, bawang putih juga merupakan bahan dapur yang tidak mahal. Tapi kalau kita dapat tanam sendiri lebih bagus, bukan? Mudah saja, hanya gunakan satu atau dua ulas bawang putih, dan tanamkannya dengan bahagian akar di bawah. Jarakkan lebih kurang 4 inci antara setiap satu dan dedahkan pada sinaran matahari. Siram apabila perlu. 

Cara tanam bawang putih

Tanaman ini adalah antara yang paling senang untuk ditanam di Malaysia, kerana cuaca kita sangat sesuai. Anda hanya perlu menanam bawang yang dibeli di pasar dalam pasu di balkoni dan tunggu untuk bawang tersebut matang. Bawang putih memerlukan sehingga 9 bulan untuk matang, maka kami nasihatkan anda sediakan ruang untuknya. Tetapi setelah 9 bulan anda akan mendapati ulas bawang putih anda sudah membiak sehingga 5 – 10 ulas!

Cara memetik: Anda boleh mula menuai hasil apabila daunnya bertukar menjadi coklat. Anda boleh terus menggunakan bawang putih, atau keringkan selama 2-3 minggu sebelum disimpan di dalam peti ais.

BACA: Memberi nafas baru kepada tumbuhan yang tidak bermaya

5. Pokok Cili (Cili padi)

Pokok Cili tanaman mudah ditanam
Cili padi merupakan tanaman yang mesti ada di setiap rumah di Malaysia! © 123rf

Kita selalu membeli sepaket cili padi hanya untuk menggunakan 5-6 biji cili dalam masakan, dan bakinya dibiarkan kering dan kecut di dalam peti ais. Untuk elakkan pembaziran sebeginilah kita patut tanam sendiri pokok cili, terutamanya jika kita sukakan masakan pedas.

Cara tanam pokok cili (cili padi)

Pokok cili padi adalah satu lagi jenis tanaman yang senang sahaja untuk ditanam di Malaysia, kerana keadaan cuaca kita sangat sesuai. Anda hanya perlu asingkan biji cili padi, tabur di dalam pasu berisi tanah dan siram dengan teratur. Proses percambahan akan berlaku dalam 7 hingga 10 hari, dan apabila tunas mula kelihatan, anda perlu menyiramnya secara berjadual. Dalam 6 hingga 8 minggu, tanaman ini akan mengeluarkan hasil.

Cara memetik: Petik cili daripada pokok apabila perlu.

Tip pro: Rendamkan biji cili padi di dalam air garam untuk satu malam sebelum menanamnya. Dengan menggunakan cara ini, pokok cili padi anda akan bertumbuh dengan amat cepat sekali.

6. Salad

Tanaman mudah ditanam
Sisa bahan masakan yang boleh diguna semula! © 123rf

Anda suka makan salad? Rendam bahagian pangkal daun salad dalam sedikit air. Tinggalkannya di balkoni, tukar airnya setiap hari dan anda akan dapat lihat tunas baru dalam masa seminggu. Sekarang anda sudah boleh pindahkan tanaman ke dalam pasu berisi tanah dan pastikan tanah sentiasa lembap. Apabila mencapai ketinggian 6 inci, anda sudah boleh menggunakan daunnya dalam hidangan salad anda.

Cara memetik: Kerat daunnya, tinggalkan pangkal untuk pertumbuhan semula.

Tip pro: Anda juga boleh menggunakan kaedah sama untuk kobis, sawi Jepun (bok choy), daun kucai, lik, seleri mahupun serai.

6. Selasih (Basil)

basil tanaman mudah ditanam
yelenayemchuk | 123rf

Antara yang kerap digunakan dalam masakan, sedap dan paling mudah untuk ditanam adalah pokok basil. Sama ada anda penggemar daun basil atau aroma masakan Thai, kedua-duanya mudah ditanam dengan hanya menggunakan air. 

Cara tanam pokok selasih (basil)

Periksa dengan teliti pokok basil yang anda beli di kedai. Pilih batang yang mempunyai beberapa helai daun, buang daun di bahagian bawah pokok dan hanya tinggalkan di bahagian paling atas. Letak di dalam air dan pastikan bahagian batang yang tidak mempunyai daun tenggelam di dalam air. Ini membolehkan akar untuk tumbuh di bahagian ini. Dalam masa enam hari, anda boleh melihat beberapa akar akan mula bercambah. Apabila akar mencecah 3 inci panjang, angkat dan tanamkan di dalam pasu dan anda boleh gunakan daunnnya dua bulan kemudian.

Cara untuk memetik: Hanya petik dari bahagian atas batang. Ini juga akan menjadikan pokok lebih rendah.

7. Serai (Lemongrass)

Serai tanaman mudah ditanam
Jarungthip Jarin | 123rf

Herba versatil ini adalah antara yang paling popular dalam mana-mana hidangan Thailand, Melayu dan juga nyonya. Daun serai adalah tajam dan tidak mempunyai rasa, yang penting adalah bahagian bawahnya yang memberikan rasa tersendiri kepada masakan anda nanti.

Cara tanam pokok serai (lemongrass)

Ambil sebatang serai dan rendam ke dalam air selama seminggu dan anda akan mula melihat akarnya tumbuh. Apabila akar dan daun sudah mula tumbuh, anda boleh mengalihkannya ke dalam pasu yang lebih besar. Pokok serai membiak dengan cepat dan anda boleh melihat anak pokok di bahagian tepi. Pastikan sekurang-kurangnya 4 anak pokok serai tumbuh (mungkin memakan masa selama empat bulan), potong daun bahagian atas dan asingkan ke dalam pasu yang berbeza untuk mengelakkan ia tumbuh secara tidak sekata dan juga terbantut.

Cara untuk memetik: Asingkan batang serai mengikut keperluan anda dan tanam semula yang lain.

8. Halia (Ginger)

Halia tanaman mudah ditanam
Laddawan Hengtabtim | 123rf

Sama seperti bawang putih, halia adalah antara bahan wajib ada dalam setiap rumah tak kisah apa pun yang anda masak. Ia juga mudah untuk ditanam.  Halia muda dan halia tua mempunyai cara penggunaan yang berbeza dalam masakan. Jadi anda boleh rancang bila masa yang terbaik untuk menggunakannya. Halia juga mempunyai bunga yang dikenali sebagai Bungan Kantan yang kebanyakkannya digunakan dalam masakan Melayu seperti ulam, laksa dan juga hidangan lauk pauk nyonya.

Cara tanam pokok halia (ginger)

Hanya pilih bahagian batang yang mempunyai ‘mata’ – sepertu yang kita lihat pada ubi. Tanam satu inci di bawah tanah dan pastikan ia lembab. Dalam masa yang singkat, anda akan dapat melihat akarnya akan mula tumbuh dan bercambah dengan banyak dalam masa empat bulan. Bahagian halia yang anda perlukan akan tumbuh di bawah tanah, anda boleh potong dan ambil bahagian yang ingin digunakan. Anda juga boleh menanamnya dengan menggunakan sebiji halia sekaligus.

Cara untuk memetik: Potong bahagian yang and perlukan dari bawah tanah atau korek seluruh pokok sekiranya anda perlu gunakannya dalam kuantiti yang banyak.

BACA: Pokok Getah (Ficus Elastica): Cara tanam dan jaga

9. Kangkung 

kangkung tanaman mudah ditanam
© Rachomas | 123rf

Terdapat banyak jenis Kangkung (Brazil dan malabar antara yang popular), namun cara ia membiak adalah tetap sama walaupun mereka dari jenis yang berbeza. Sayur ini adalah satu jenis sayur yang digemar oleh semua orang Malaysia, walaupun masak dengan sambal, bawang, ataupun dalam sup.

Cara tanam kangkung

Jika anda mempunyai biji benihnya, taburkan ia di atas tanah. Untuk proses percambahan, anda perlu merendam akar ke dalam air atau terus menanamnya di dalam tanah. Selepas daun kangkung mencapai saiz yang boleh dimakan, anda boleh memetiknya dan pucuk baru akan mula tumbuh dan ini memberikan anda kangkung yang lebih banyak.

Cara untuk memetik: Petik daun kangkung sebanyak mana yang anda perlukan atau potong batangnya beberapa inci dari tanah.

10. Bawang dan daun bawang (Spring onions/Green onions)

Daun bawang tanaman mudah ditanam
yelenayemchuk | 123rf

Kedua-dua bahagian ini adalah dari tumbuhan yang sama dan mempunyai fungsi tersendiri dan ia juga tumbuh dari bahagian bawah bawang lama. Daun bawang adalah sangat sesuai untuk ditambahkan ke dalam sup untuk rasa yang lebih sedap, dan bahagian bawah pokok bawang digunakan oleh ramai orang sebagai bawang besar. Kalau anda tidak suka mengupas bawang besar kerana tidak suka menangis, gunakan bawang dari pokok bawang. Rasanya adalah hampir sama, dan ia tidak akan membuat anda menangis.

Cara tanam bawang dan daun bawang (Spring onions/Green onions)

Letakkan bahagian bawah bawang tenggelam ke dalam air dan biarkan sehingga akar tumbuh. Anda akan melihat pucuk berwarna hijau mula tumbuh dan itu bermakna anda boleh memindahkannya ke dalam pasu. Ketika anda hendak memetik daun bawang, jangan petik kesemuanya sekali. Untuk mendapatkan bawang yang lebih besar, ia memerlukan lapisan daun yang memberikan nutrien kepada setiap lapisan bawang. Jika terdapat 10 helai daun, bermakna bawang anda mempunyai lapan hingga 10 lapis yang sedang bertumbuh di bawah tanah. Ia mengambil masa 90- 120 hari untuk bawang tumbuh kepada saiz maksimum.

Cara untuk memetik: Apabila ia mula berbunga, anda boleh ambil bawang itu dan gunakannya dalam masakan anda.

11. Saderi (Celery)

Saderi tanaman mudah ditanam
Thanthip Homsansri | 123rf

Pokok saderi (celery) adalah antara tanaman yang paling berguna dan anda boleh dapatkanya dalam kuantiti yang banyak hanya dengan sekali tanam sahaja. Daun saderi adalah sangat baik untuk kesihatan. Ia boleh menurunkan tekanan darah tinggi, meningkatkan antioxidant dalam badan, dan mengurangkan keradangan badan. Ia juga sangat sedap untuk dimakan dalam salad atau sebagai snek.

Cara tanam saderi (celery)

Apa yang anda perlu lakukan adalah potong bahagian bawah daun saderi, cucuk dan gantung dengan pencungkil gigi di dalam gelas dan biarkan bahagian bawah terendam di dalam air – ini untuk mengelakkan bahagian yang lain rosak. Anda akan dapat melihat daun-daun kecil tumbuh dari bahagian tengah dan akarnya semakin tumbuh ke bawah. Pindahkan ke dalam tanah apabila akar mencecah satu inci panjang.  Letakkan baja dan pastikan ia terlindung dari cahaya matahari. Dalam masa yang singkat, anda akan melihat pokok saderi yang tumbuh dengan sepenuhnya.

Cara untuk memetik: Petik lapisan batang di bahagian luar mengikut keperluan, ia akan terus bercambah mengikut keperluan anda. 

Dengan amalan ini, anda bukan hanya jimat duit belanja dapur tapi anda juga dapat mengurangkan sisa bahan buangan daripada plastik dan kertas bungkusan. Anda boleh jimat lagi jika menggunakan sisa air basuhan beras, air rebusan pasta. Anda boleh gunakan sisa air ini untuk siraman tanaman anda sambil menjimatkan air. 

Jika risau dengan pembiakan nyamuk, anda juga boleh tanam atau dapatkan 12 tanaman yang boleh menghalau serangga ini.

Nikmati taman herba balkoni anda yang cantik dan menyamankan!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain