Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

9 taman-taman menarik di Lembah Klang yang harus anda kunjungi

test

Kebanyakan bandar raya di seluruh dunia seperti London, Tokyo dan New York mempunyai taman ikonik sendiri. Kuala Lumpur tidak terkecuali.

Taman awam telah sekian lama menjadi tempat kunjungan keluarga dan orang ramai daripada semua peringkat umur untuk melepaskan lelah daripada kesibukan kehidupan harian.

Keindahan semulajadi taman rekreasi di negara kita sangat menakjubkan sehinggakan sukar bagi kami memilih yang terbaik untuk disenaraikan!

Tak percaya? Berikut adalah sembilan taman terbaik di Lembah Klang yang pasti anda ingin kunjungi.

Artikel ini diterjemah dari 9 beautiful parks in Klang Valley you should not miss oleh Hafizah Hani.

1. Desa ParkCity

Lokasi: Kepong, Kuala Lumpur

© Icchew/ 123RF

Desa ParkCity merupakan sebuah perbandaran yang terletak di barat laut bandar raya Kuala Lumpur. Kawasan ini unik kerana kehadiran sebuak tasik yang cantik. Bukankah seronok menikmati pemandangan indah ini dengan bersantai atau berkelah di Central Park dengan rumputnya yang dijaga rapi? Atau menyihatkan badan dengan berjoging? Bersiar-siarlah di taman ini dan nikmati pemandangannya yang menawan.

Yang menariknya, taman ini juga mesra haiwan peliharaan.

Desa ParkCity boleh dikunjungi oleh penduduk dan bukan penduduk. Perbandaran pegangan kekal seluas 473 ekar ini turut menyediakan taman permainan yang dilengkapi peralatan yang selamat untuk kanak-kanak, bangku, kawasan rehat dan sungai buatan bagi melengkapkan lagi pengalaman istirehat anda.

2. Taman KLCC

© haveseen/ gettyimages

Lokasi: Ampang, Kuala Lumpur

Antara taman awam yang paling ikonik dan disukai ramai di Malaysia, Taman KLCC direka oleh Roberto Burle Marx. Taman ini direka untuk menghijaukan Menara Berkembar Petronas dan kawasan sekitarnya. Tarikan utamanya ialah tasik buatan yang dinamakan Tasik Simfoni dengan keluasan 10,000 meter persegi dan jambatan berukuran 43m yang menyeberanginya.

Taman ini turut dilengkapi trek joging sepanjang 1.3km berlapik getah “EPDM”, sejenis permukaan khas yang meningkatkan cengkaman kasut untuk larian yang selesa. Ciri luar biasa yang lain taman ini termasuk kehadiran 1,900 tumbuhan asli daripada 74 spesis; 40 daripada pokok-pokok ini telah dipindahkan dari balapan lumba kuda Kelab Lumba Kuda Selangor yang dahulunya bertapak di sini. Tak dilupakan juga sebuah taman permainan kanak-kanak yang epik!

3. Taman Botani Perdana

© Thang Wai Yee/ 123RF

Lokasi: Jalan Perdana, Taman Tasik Perdana, Kuala Lumpur

Taman Botani Perdana yang dulu dikenali sebagai Taman Tasik Perdana atau Lake Gardens terletak di dalam Taman Warisan Kuala Lumpur. Taman ini mempunyai satu nilai sentimental bagi warga KL kerana telah menjadi rumah hijau bandar raya ini selama empat dekad. Dibuka pada tahun 1888 sebagai taman rekreasi, taman ini telah diubah rupa dan dipulihara sehingga menjadi taman botani.

Koleksi botani taman ini yang luas membuatkan pengunjung berasa seperti berada di dalam hutan hujan tropika dan bukan di dalam hiruk-pikuk sebuah metropolis. Psst, di sini juga terdapat banyak tempat untuk berOOTD. Jangan lupa berpakaian cantik apabila anda ke sini!

4. Taman Bukit Kiara

Lokasi: Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur

Siapa sangka di kawasan kediaman Taman Tun Dr Ismail (TTDI) yang besar dan padat ada sebuah taman rekreasi cantik yang dipanggil Taman Bukit Kiara? Taman bandar ini popular dalam kalangan keluarga dan orang yang suka berjoging.

Taman Bukit Kiara dikelilingi oleh alam semula jadi yang dinikmati oleh pelbagai lapisan masyarakat dan merupakan tempat pelbagai tumbuhan liar, burung, monyet dan haiwan lain hidup. Denai bukit sepanjang 5km untuk berjoging pula sangat mencabar dan memerlukan usaha dan keazaman untuk sampai ke puncak yang setinggi 250m dari aras laut. Memang meletihkan tapi keindahan pemandangannya sangat berbaloi!

5. FRIM (Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia)

FRIM Selangor Forest Park. © Henning Schulz/gettyimages

Lokasi: Kepong, Selangor

Terletak di pinggir Kepong, FRIM atau Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia perlu dikunjungi oleh pencinta alam semulajadi. Hutan tropika 600 hektar ini dipenuhi flora dan fauna dengan kira-kira 15,000 spesis tumbuhan.

Sebaik memasuki FRIM, anda akan kagum dengan arboretum atau muzium hidup pokok-pokok. Terdapat beberapa denai yang boleh anda jelajahi. Antara yang popular ialah Denai Keruing dan Denai Alam Semulajadi Salleh.

Satu lagi tumpuan di FRIM ialah laluan pejalan kaki berkanopi. Walau bagaimanapun, laluan ini kini ditutup sehinga suatu masa yang akan dimaklumkan nanti. Aktiviti lain yang boleh dilakukan termasuklah berkhemah, aktiviti pembinaan pasukan dan keluarga, piknik berhampiran air terjun dan berjoging.

6. Taman Botani Negara Shah Alam (TBNSA) (Taman Pertanian Bukit Cerakah)

© Ivan Lim Yu Meng / 123RF

Lokasi: Shah Alam, Selangor

Terletak di utara bandar raya Shah Alam, Taman Botani Negara Shah Alam (TBNSA) adalah kawasan hutan yang bergabung secara unik dengan pertanian dan taman botani. Tempat ini juga dikenali dengan nama Bukit Cahaya Sri Alam manakala hutannya, Hutan Simpan Bukit Cerakah.

Terdapat banyak taman dan kebun lain di dalam taman ini seperti Taman Haiwan, Kebun Rempah, Taman Hiasan, Taman Orkid, Taman Kaktus, Kebun Buluh dan Kebun Cendawan. Basikal boleh disewa dan perkhidmatan bas ulang-alik turut disediakan untuk pelawat pergi dari satu tempat ke tempat lain.

Jika anda minat memancing, boleh memancing di tasik. Bayaran dikenakan hanya RM2 untuk satu joran. Suka berbasikal? Anda boleh menyewa basikal di sini dan berkayuh untuk melihat persekitaran. Penggemar sukan lasak pula boleh mencuba permainan paintball dan aktiviti luar lain seperti flying fox dan SkyTrex.

Pencinta alam semula jadi boleh mencuba mendaki Bukit Sapu Tangan yang berketinggian lebih 200m dari aras laut dan menikmati pemandangan panoramik Shah Alam dan Lembah Klang.

7. Taman Botani Putrajaya

© Roslan Ismail / 123RF

Lokasi: Presint 1, Putrajaya

Dengan gelaran ‘Bandar dalam Taman’, Putrajaya mempunyai lapan taman utama di dalam bandar dan Taman Botani adalah yang paling popular. Sebagai taman botani terbesar di Malaysia, keluasan taman ini melebihi 92 hektar dan dibahagikan kepada tiga bahagian iaitu bunga-bungaan, tumbuhan hiasan dan pemeliharaan atau penyelidikan.

Pada masa ini, taman ini mempunyai lebih 700 spesis pokok bunga, tumbuhan tempatan dan tumbuhan dari Asia Pasifik dan Afrika. Terdapat juga Pusat Interpretasi Pelawat, laluan jelajah, bukit palma dan taman bunga dan suria untuk kemudahan pengunjung.

Jangan lupa mencuba Laluan Kana, Taman Paku-pakis, Sigai Seri, Koleksi Afrika, Koleksi Tropikal Amerika, Laluan Bunga Raya, Terowong Bunga Kertas, Laluan Pandanus, Laluan Orkid, Bukit Palma, Taman Pepanjat dan Denai Helikonia, lebih seronok jika anda dapat pergi ke semuanya dalam satu hari.

8. Taman Tasik Ampang Hilir

Lokasi: Ampang Hilir, Kuala Lumpur

Dengan lokasi strategik bersebelahan Jalan Lingkaran Tengah 2 sebelum Jalan Ampang, bekas lombong bijih timah ini mempunyai sebuah tasik sebesar 2.7km yang menjadikannya sangat sesuai untuk bersiar-siar menyihatkan badan. Taman ini sentiasa padat dengan keluarga dan orang berjoging hampir setiap hari tetapi lebih padat pada hujung minggu. Taman ini mungkin kelihatan kecil berbanding taman-taman lain di dalam senarai ini, tetapi tasiknya yang mempesona dan tiga taman permainan yang berlainan menjadikannya istimewa.

Tip: Taman ini paling indah pada waktu matahari terbit dan matahari terbenam!

9. Taman Tasik Titiwangsa

© Thang Wai Yee / 123RF

Lokasi: Titiwangsa, Kuala Lumpur

Taman awam popular ini akan dibuka semula pada 15 Disember 2019 selepas ditutup pada Disember 2018 untuk pengubahsuaian! Sebuah taman awam yang popular sejak zaman pendudukan British, tarikan utama Taman Tasik Titiwangsa adalah tasiknya yang seluas 57 hektar.

Taman ini turut menawarkan gelanggang tenis, kawasan bersenam, taman permainan kanak-kanak dan pelbagai kemudahan rekreasi yang lain untuk sukan air, berjoging dan aktiviti lain. Terdapat juga sebuah stadium di sini. Para pemancing pasti gembira kerana aktiviti memancing dibenarkan di tasik ini.

Kemudahan lain di taman ini termasuklah trek kereta kawalan jauh, trek berbasikal, padang bola, bangsal bot dan pusat aktiviti akuatik, menara tinjau, taman permainan, sebuah taman air dan astaka yang baru diubahsuai. Tak sabar menunggu taman ini dibuka semula!

BACA: 5 aktiviti menarik dan sesuai untuk anda sekeluarga di sekitar Ulu Kelang

Cantik tak tempat-tempat ini? Yang menariknya, kesemua lokasi ini hanyalah antara 20 minit ke satu jam perjalanan dalam Lembah Klang!

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain