Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Susah nak amalkan bebas sampah? Jom cuba ini

test

Untuk menyelamatkan alam sekitar, anda tak perlu letakkan sasaran terlalu tinggi sehingga sifar sampah. Jom ketahui bagaimana cara mudah untuk mengurangkan hasil buangan sampah.

© 123rf

Artikel ini diterjemah dari Going zero waste too tough? Try these instead oleh Ariff Yusoff.

Walaupun kita dah mencuba sehabis mungkin, namun sangat sukar untuk tidak menghasilkan sisa sampah. Kita harus menerima kenyataan, untuk mencapai tahap bebas sampah, ia memerlukan semangat dan kerjasama yang berterusan daripada semua pihak. Manusia perlu menjadi lebih peka dengan aktiviti harian mereka (terutamanya yang menghasilkan sisa) dan ini sangat meletihkan.

Namun, kita semua sayangkan bumi dan sudah pasti ingin menjalankan tanggungjawab kepada alam sekitar. Dalam hal ini, usaha pengurangan sampah harus dipandang lebih idealistik dan realistik. Angkat tangan jika anda juga sering terlupa untuk membasuh penyedut minuman besi anda.

Jangan risau, kami dengar dan kami faham. Sebab itu kami ingin menyatakan, untuk mengamalkan sikap bebas sampah ini, anda perlu jadi lebih ekstrim. Ingat, walau apa juga usaha kita, pastikan ia berpanjangan daripada bermati-matian hanya untuk jangka masa yang pendek.

Bagi mereka yang sedang berusaha untuk mencapai bebas sampah, tip-tip ini mungkin berguna untuk anda.

Tempat membeli barangan dapur

© 123rf

Kita semua nak jimat duit. Bagaimana jika kami beritahu yang anda boleh jimat duit, sambil mengurangkan penggunaan plastik dalam masa yang sama? Kebanyakan pasar raya besar menggunakan beg plastik untuk membungkus barangan (bahan mentah seperti ikan, ayam dan lain-lain) dan kos tersebut dikenakan kepada anda dan menjadikan perbelanjaan semakin tinggi. Tak adil kan?

Apa kata beli barangan dapur di pasar malam? Anda boleh dapatkan barangan basah tempatan pada harga 50% lebih murah daripada pasar raya besar dengan kuantiti yang lebih banyak, dan paling penting, ianya segar. Pasar malam juga ada menjual telur ayam kampung (tanpa mengenakan kos pembalut plastik). Anda bukan sahaja menjimatkan kos, malah turut mengurangkan penggunaan plastik dan dalam masa yang sama menyokong para petani dan usahawan tempatan. Ini barulah pembeli yang bijak!

Kutip sampah

Plogging untuk menyelamatkan bumi! © 123rf

Bunyi macam senang, tapi kenapa ramai tak buat? Dengan perkara semudah mengutip sampah ini, ia boleh menyelamatkan longkang-longkang daripada tersumbat ataupun mengelakkan sampah mengalir ke laut. Ingatkah lagi aktiviti gotong royong yang sering diamalkan ketika kita masih di bangku sekolah? Apa salahnya kita teruskan aktiviti tersebut walaupun anda bukan lagi di usia persekolahan.

Mulakan dengan langkah yang kecil, dan usaha ini akan menjadikan anda lebih peka dan ingin melakukan lebih lagi. Daripada mengutip sampah di tepi jalan, sehinggalah menyelamatkan alam persekitaran. Malah, di Sweden, mereka juga telah mencipta perkataan ‘plogging’, yang bermaksud jogging sambil mengutip sampah dan aktiviti ini berlangsung di kawasan bandar yang mana mereka mengutip sampah di tepi-tepi jalan, kawasan pejalan kaki dan pelbagai lagi. Aktiviti plogging ini juga turut menjadi ikutan sehingga ke Amerika dan juga kawasan-kawasan sekitar negara eropah dan harap-harap ia juga akan sampai ke rantau Asia. Bukan sahaja badan lebih sihat, alam sekitar juga lebih bersih.

Sistem barter atau derma

Dermakan barang yang anda tidak mahukan, bertukar untuk barangan yang anda mahu. © 123rf

Sama juga seperti peraturan permainan kad Pokemon, anda tak perlu membazir duit untuk beli kad yang anda mahu (kerana ia boleh ditukar-tukar bersama rakan anda), dan kami sarankan anda buat juga cara yang sama dengan barang-barang yang terdapat di rumah. Contohnya, jika anda inginkan sebuah buku, apa kata cari buku tersebut dan tawarkan barangan yang anda miliki dengan pemilik buku tersebut, mudah kan?

Tedapat banyak halaman Facebook dan komuniti yang menjalankan sistem barter. Jika anda berminat, terdapat satu halaman Facebook ‘Beli Nothing Project’ yang menggunakan cara yang sama, tiada sebarang pembelian dibenarkan, hanya pemberian secara suka rela atau derma barangan yang anda tidak perlukan secara percuma. Caranya sama sahaja, jika anda sedang mencari sesuatu barang, anda hanya perlu cari individu tersebut dan lakukan pertukaran dengan barangan yang anda miliki. Melalui aktiviti seumpama ini, kita boleh mengurangkan pembuangan sampah dan barangan lama milik kita boleh digunakan semula.

Bercucuk tanam

Tanam sayuran anda sendiri menggunakan balang-balang kaca atau bekas plastik yang tidak digunakan lagi. © 123rf

Secara jujurnya, ini adalah lebih mudah daripada apa yang anda bayangkan. Anda tak perlukan bakat semula jadi untuk menanam pokok atau tanaman herba di rumah. Ia menjimatkan wang dan mengisi masa lapang. Anda hanya perlukan beberapa bekas kaca atau plastik dan lebihan daripada sayur-sayuran anda.

Pokok atau tanaman yang sering kita gunakan sebagai asas masakan seperti daun selasih, daun bawang, thyme, bawang putih, salad dan banyak lagi adalah jenis yang mudah ditanam semula hanya menggunakan bahagian akarnya. Cuma perlu potong bahagian akar, dan rendam di dalam air dan anda akan nampak ia tumbuh dalam masa beberapa minggu. Pastikan pokok-pokok tumbuh dengan baik sebelum memindahkannya ke dalam pasu dan letakkan di tepi tingkap dapur. Anda bukan sahaja menjimatkan kos untuk membeli sayur-sayuran ini, malah anda juga telah berjaya mengurangkan pembaziran sisa makanan selain dapat menjamu selera sekeluarga. Barulah untung!

Berkongsi ilmu tentang kitar semula

Mulakan dengan mengasingkan sisa yang boleh dikitar semula © 123rf

Mengasingkan sisa buangan untuk tujuan kitar semula sangatlah mudah dan ia juga senang difahami dan diajar kepada sesiapa pun. Apa kata mulakan dari rumah sendiri. Jika anda sudah berkeluarga dan mempunyai anak, anda boleh ajarkan mereka tentang kepentingan kitar semula supaya ia menjadi tabiat. Mungkin hasilnya tak nampak sekarang, tapi apabila mereka meningkat dewasa nanti, sekurang-kurangnya mereka telah diasuh untuk menjadi lebih prihatin kepada alam sekitar dan sayangkan masa depan planet.

Belum ada anak? Tak ada masalah, anda juga boleh berkongsi tabiat murni ini bersama kawan, keluarga ataupun jiran. Ia hanya memerlukan langkah kecil untuk menghasilkan impak yang besar kepada persekitaran kita. Jangan letakkan sasaran anda terlalu tinggi, untuk mencapai sisa sifar ini bukannya mudah. Mulakan dengan langkah kecil, kurangkan sisa buangan anda sedikit demi sedikit. Konsisten adalah kunci dan semestinya memberi manfaat kepada kita semua untuk jangka masa panjang.

Belajar kemahiran baharu

Turn simple ingredients into cute, natural soap bars. © 123rf

Tip yang ini pasti lebih menyeronokkan. Jom belajar cara untuk membuat sabun, menjahit, melukis, mengait makrami dan banyak lagi. Dengan pelbagai kelas kraftangan yang terdapat di Kuala Lumpur, anda kini mempunyai pelbagai pilihan. Hanya perlu bayar yuran kemasukan dan anda bakal memiliki pengetahuan dan ilmu bagaimana untuk mengamalkan kehidupan bebas sampah. Antara perkara yang anda boleh pelajari ialah penghasilan sabun, yang mana anda tidak memerlukan bungkusan plastik pembalut yang secara tak langsung mengurangkan penggunaan plastik. Anda juga boleh mereka bentuk sabun mengikut citarasa masing-masing. Siapa tahu, daripada aktiviti ini anda boleh menjana pendapatan.

Bagaimana pula dengan lukisan? Oh, anda tak perlu lagi membeli kad ucapan selamat hari jadi (yang selalunya dijual dalam bungkusan plastik) kerana anda boleh menghasilkannya sendiri. Kami pasti penerima kad ucapan hari jadi anda akan lebih menghargai kad tersebut. Setiap perkara dan aktiviti harian kita boleh ditukar menjadi lebih mesra alam dan menjimatkan kos. Pilihan di tangan anda!

Walaupun sukar untuk kita mengamalkan bebas sampah, tetapi sekurang-kurangnya anda telah mengetahui alternatif lain untuk menyelamatkan alam sekitar. Bermulalah dengan langkah kecil, kerana ia lebih baik daripada tidak melakukan apa-apa.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain