Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Sikap kapitalis menyukarkan Gen Y memiliki rumah sendiri?

test

Rata-rata kita selalu mendengar keluhan Gen-Y yang mengalami kesukaran untuk memiliki rumah sendiri.

Sumber: Getty Images
© GCShutter | GettyImages

Terdapat pelbagai sebab yang menyumbang ke arah ini, namun tidak dapat dinafikan antara penyumbang utama adalah sikap segelintir kita yang mengamalkan pemilikan rumah secara kapitalis, sehingga menyukarkan anak-anak muda yang mempunyai kuasa beli yang rendah untuk memiliki rumah, walaupun hartanah tersebut dalam kategori mampu milik.

Daripada segi definisinya, Kapitalisme merupakan sistem ekonomi dan sosial yang cenderung ke arah pengumpulan kekayaan oleh individu tanpa gangguan kerajaan dan bermatlamatkan keuntungan. Dalam konteks pemilikan rumah, ia merujuk kepada sikap pembeli rumah yang memiliki pelbagai jenis hartanah yang dibeli dengan harga rendah dan dijual atau disewa dengan harga yang mahal untuk mendapatkan untung.

Beli aset banyak-banyak, nanti boleh sewakan, kemudian dapat untung

Ayat ini sering kita dengar di kalangan generasi-generasi terdahulu. Memang tidak dinafikan, memiliki rumah sendiri dan juga memiliki aset-aset lain yang boleh dijadikan rumah sewa memang menguntungkan. Perkara ini mula menjadi masalah apabila golongan yang berkemampuan membeli unit rumah yang banyak ketika harga hartanah tersebut lebih murah tetapi dijual atau disewa dengan harga berlipat ganda pada masa kini.

Orang gaji RM100,000, tetapi beli rumah harga mampu milik

Perkara sebegini juga turut berlaku di negara kita. Memiliki rumah tidak salah, tetapi matlamat membeli rumah mampu milik sehingga berunit-unit itu sendiri menutup ruang buat Generasi Y untuk membeli rumah. Apabila terjadinya perkara sebegini, lambakan rumah yang gagal dijual pada tahun ini juga turut meningkat. Dengan penjual meletakkan harga tinggi untuk mengaut keuntungan, Generasi Y pula terbeban dengan pinjaman kewangan bank dan kemampuan membeli rumah yang harganya semakin berlipat ganda ini.

Menurut Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH), unit tidak terjual ditakrifkan sebagai unit siap yang berada di pasaran lebih sembilan bulan selepas dilancarkan. Dan jumlah unit rumah siap yang tidak terjual pada 2017 meningkat 67.2% berbanding tahun 2016, dengan nilai keseluruhan RM15.64 bilion, iaitu kenaikan 82.8% berbanding 2016.

Kadar rumah tidak terjual meningkat

Menurut JPPH lagi, jumlah kasar rumah yang telah siap dibina namun tidak terjual kini mencecah angka 34,532 unit bersamaan dengan RM22.6 billion pada awal suku pertama tahun 2018. Tambah merunsingkan lagi apabila Bank Negara mengeluarkan kenyataan bahawa harga rumah baru tidak sepadan dengan permintaan semasa. Ini menunjukkan bahawa berlaku ketidakseimbangan permintaan dan penawaran dalam pasaran hartanah yang semakin hari semakin meningkat.

© 123rf

Walaupun negeri seperti Kelantan, Kedah dan Terengganu yang kurang memiliki perumahan jenis apartmen berservis mahupun SOHO, namun, negeri-negeri inilah yang mencatat kadar unit perumahan tidak terjual iaitu 48.08 peratus, 48.20 peratus dan 44.20 peratus.

Berbeza pula dengan Pulau Pinang, Johor, Selangor dan Kuala Lumpur yang merekodkan sebanyak 33.12 peratus, 29.12 peratus, 17.86 peratus dan 13.53 peratus rumah siap tidak terjual. Jika perkara sedemikian terus berlaku, ia mampu mencecah tahap semasa Krisis Kewangan Asia.

Ini terjadi kerana…

Pembeli beli hartanah dua hingga tiga unit sekaligus

Teknik ini sering diprakitikkan oleh segelintir pembeli hartanah di negara ini. Sebagai contoh, katakan anda mempunyai gaji RM5,000 dengan Debt Service Ratio (DSR) mencapai 60%, maka anda boleh membeli sebuah rumah dengan harga RM600,000. Tetapi golongan ini, dengan DSR sedia ada, membeli dua unit rumah berharga RM300,000 atau sehingga tiga unit jika hartanah tersebut berharga RM200,000. Bayangkan apa yang akan terjadi kepada Gen Y yang baru mula bekerja dengan gaji RM2,500.

Sikap beli murah, sewa mahal

Pemilik hartanah yang berpendapatan lebih RM10,000 dan membeli dua-tiga unit rumah mampu milik ini kemudian menyewakannya pula pada harga yang tinggi.

Gaji sedia ada tidak layak untuk membeli rumah

Menurut statistik, pada 2016, gaji median rakyat Malaysia meningkat daripada RM1,600 sebulan sehingga kepada RM1,703, iaitu peningkatan sebanyak 6.2 peratus. Manakala, gaji minimum yang bermula dengan RM2,312 kini meningkat kepada RM2,463, iaitu peningkatan sebanyak 6.3 peratus. Jika mengikut Debt Service Ratio…

Kadar Gaji MinimumHarga Rumah (DSR 60%)
RM1,703RM204,360
RM2,463RM295,569

Pembiayaan rumah tidak dululuskan

Jika anda seorang pembeli muda, sikap pembeli kapitalis semestinya menyukarkan anda. Tetapi, dalam masa yang sama, pastikan skor kredit anda juga positif untuk memudahkan anda mendapat pembiayaan perumahan. Cuma kebanyakan pembeli muda melakukan kesilapan dengan mengambil pembiayaan kad kredit dan membeli kereta di luar kemampuan sehingga mengakibatkan skor kredit anda tidak begitu memuaskan.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain