Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Sebelum dan selepas: 8 rumah di Malaysia yang dimodel semula!

test

Gambar “sebelum dan selepas” ruangan rumah ini pasti membuatkan anda merasa lebih kreatif!

Pasti anda teruja apabila balik rumah melihat rumah yang dalam keadaan cantik bukan? Sebab itulah kami sungguh gemarkan rancangan televisyen seperti Fixer Upper, Queer Eye, dan Property Brothers.

Jika anda sedang mencari inspirasi untuk projek ubah suai rumah anda, apa kata ambil inspirasi dari konsep “sebelum dan selepas” ini daripada IQI Concept.

Artikel ini diterjemah dari Before and after: 8 remodeled Malaysian homes you need to see to believe oleh Ariff Yusof.

Gunakan tema perabot yang ‘lembut’

Rumah Semi D ini diubah kepada tema monokrom (hitam putih) dengan warna seperti hitam, kelabu, dan putih sebagai warna utama. Untuk mengekalkan suasana minimalis dan tersusun, hanya sofa dan perabot utama seperti televisyen dan karpet yang memenuhi ruangan ini.

Salah satu cara untuk mengubah suai susun atur ruangan rumah anda tanpa perlu berbelanja banyak adalah dengan menggabungkan perabot dan aksesori yang sedia ada. Anda hanya perlukan bantal yang cantik, pelapik meja yang menawan ,dan karpet untuk melengkapkan gaya ini. Jika nak lebih menarik lagi, susun dan padankan aksesori-aksesori tadi dengan corak dan warna yang berbebeza untuk menimbulkan mood yang lebih dinamik. Tapi ingat, jangan terlebih-lebih pula. Kuncinya adalah anda harus bijak menyusun dan memadankan bantal bercorak dengan bantal yang kosong.

Kondominium ini dimiliki oleh sebuah keluarga yang menggunakan tema ala Scandinavian. Mood rumah yang dihasilkan ini menggunakan satu warna iaitu kelabu, sebagai warna utama untuk bahagian dinding dan juga untuk perabot. Dengan menggunakan aksesori yang berasaskan kayu untuk menimbulkan tema Scandinavian, meja kopi kayu dan lengkok kayu dengan kemasan yang berkilat ini amat sesuai terletak di ruangan ini. Sebuah kerusi dengan pelapik tangan Scandi yang terdapat dalam tema ubah suai ini juga melengkapkan tema dan mood yang menarik ini.

Selain bantal, karpet juga memainkan peranan yang penting untuk hiasan dalaman rumah anda! Bukan itu saja, tiada apa yang boleh menandingi rasa lembut dan gebu karpet pada pada setiap kali langkah anda melangkah. Walau bagaimanapun, pilihlah karpet yang sesuai untuk rumah anda, jika tidak, akhirnya ia akan menjadi tempat mengumpul debu saja. Apa yang anda perlu ingat, saiz karpet akan mencerminkan saiz ruang tamu anda. Cara yang terbaik untuk diamalkan, pastikan ia cukup muat untuk meletakkan meja kopi dan cukup besar untuk diselit masuk ke bawah kaki sofa.

Tambah sentuhan ‘Hijau’

Ruang menyimpan baju yang terbuka adalah tempat ruangan terbaik untuk meletakkan baju dan gaya harian anda yang sempurna. Ia juga turut menjadikan bilik anda lebih luas. Dengan membina rak baju seolah-olah terapung (melekat di dinding) bersebelahan meja cermin anda, membuatkan lebih banyak ruang dapat dicipta. Gunakan tumbuhan hiasan yang kecil untuk menceriakan lagi suasana.

Tanaman dan pelbagai pokok-pokok di dalam rumah kini menjadi trend semasa. Bukan sahaja ia memberikan elemen kehidupan di dalam bilik anda, malah ia juga memberi sentuhan yang lembut pada ruangan dan dekorasi yang bersifat ‘edgy’. Jika tema rumah ada berunsurkan ‘industrial’ atau berwarna monokrom (hitam putih), cuba letakkan beberapa tumbuhan hijau. Jika boleh, elakkan tumbuhan artifisial, tetapi jika nak menjaganya agak rumit, gunakan tumbuhan yang senang dijaga seperti Lidah Buaya, Lidah Jin atau jenis pokok yang menyimpan air dan kelembapan tinggi dengan banyak supaya ia senang dijaga.

‘Kitchen Island’, ataupun turut dikenali sebagai dapur moden, boleh menjadi ruang yang sangat menarik selain daripada menjadi tempat menyediakan makanan. Untuk projek ubah suai rumah ini, ‘kitchen island’ juga boleh berfungsi sebagai meja makan. Dipadankan pula dengan lampu pendan ala-ala industrial ‘industrial’ yang digantung di atasnya. Semestinya mencuri tumpuan para tetamu anda.

Lengkapkan meja makan anda dengan tumbuhan atau pastikan kawasan atas meja makan anda bersih dan sedia digunakan untuk menjamu rakan dan keluarga. Tumbuhan juga boleh dijadikan hiasan utama. Jika nak lebih menarik, tambahkan aksesori lain seperti lilin. Jika meja makan anda jenis memanjang, letakkan tumbuhan kecil ini dalam satu barisan. Anda juga boleh menyusun pelbagai pasu-pasu yang sama warna dan susun di bahagian tengah meja. Untuk meja bulat pula, pilih pasu yang berbentuk bulat untuk melengkapkan ruangan atas meja anda.

Wujudkan dinding ‘kreatif’

Untuk melengkapkan ruangan membaca semi D ini dengan gaya yang ala-ala ‘oriental’, lukisan tradisional China digunakan sebagai hiasan dinding. Ia turut dilengkapkan dengan meja kayu dan rak yang digunakan sebagai perabot utama. Via IQI Concept

Mencipta dinding kreatif adalah sangat mudah dan ia sangat memberi impak kepada ruangan anda. Pilih warna yang kontra dan menarik untuk ruangan sekeliling. Walau bagaimanapun, jangan pilih dinding mengikut suka hati anda saja. Pilih dinding yang anda rasa sesuai sebelum meneruskan hiasan dengan niat anda.

Dinding ini juga boleh dikatakan sebagai satu tumpuan dalam bilik anda. Selain dari lukisan, anda juga boleh meletakkan gambar yang ataupun sebarang karya kegemaran anda. Jika ingin meletakkan gambar pada dinding, pastikan anda letakkan dua lampu limpah (mengikut saiz) untuk memberi lebih tumpuan kepadanya.

Nyalakan ruang rumah anda dengan lampu hiasan dinding

Kawasan pantri Semi D ini juga turut berfungsi sebagai kawasan bar. Pemilik rumah ini sangatlah menggemari rekaan yang cerah dan ringkas. Oleh itu, bahagian kaunter meja bar ini dilengkapi dengan warna mewah sepeti warna Emas Ros yang pasti menarik perhatian sesiapa saja. Via IQI Concept

Dengan menambahkan lampu hiasan dinding, ia turut menambah karakter untuk kawasan tempat makan, terutamanya jika anda mempunyai siling yang tinggi. Tetapi nak memilih jenis yang sesuai bukanlah perkara yang senang. Pertamanya, anda nak tunjukkan gaya lampu tersebut, yang keduanya pula anda tak mahukan sinaran yang berkilau-kilau sehingga mengganggu pandangan. Pastikan lampu digantung pada ketinggian yang sesuai dan tetamu anda tidak terganggu dengan sinaran lampu anda.

Sistem penyimpanan

Pemilik rumah semi D ini juga adalah penggemar teh yang ingin menjadikan koleksi tehnya sebagai satu ruangan yang eksklusif. Memandangkan beliau mempunyai ruangan yang tidak digunakan di tingkat kedua rumah tersebut, beliau menambahkan kabinet dinding sebagai ruang untuk mempamerkan koleksi teh dengan tema kayu untuk mewujudkan suasana yang tenang. Via IQI Concept

Merancang sistem penyimpanan adalah sangat penting sehinggakan ia perlu dirancang sebelum anda mengubah suai ruang rumah anda. Jika anda tahu dimana untuk mewujudkan ruang penyimpanan tersebut, maka, lebih senang untuk membeli aksesori dan juga meyusun semula perabot. Beri perhatian kepada kabinet utama, kabinet pakaian, dan juga kabinet dapur.

Untuk rumah yang mempunyai ruangan terhad, perancangan tempat menyimpan ini haruslah dilakukan dengan teliti. Lihat seperti contoh di bawah bagaimana perancangan tempat penyimpanan yang strategik menjadikan ruang dapur yang kecil mampu ini memenuhi potensinya.

Salah satu masalah utama pemilik kondominium ini adalah ruangan penyimpanan yang sangatlah terhad. Dengan rumah jenis ini, anda juga haruskan fikirkan bagaimana nak memuatkan dapur basah, pantri dan ruangan untuk membasuh baju dalam satu ruang. Untuk memaksimumkan ruangan tersebut, penyelesaiannya ialah ruangan penyimpanan yang juga turut memberi fungsi yang pelbagai. Dapur basah terletak di bahagian kiri yang paling hampir dengan sumber cahaya semula jadi, manakala di bahagian kanan pula terdapat pantri dan juga tempat membasuh baju. Bahagian atas ditambah untuk menjadikan ruangan tersebut nampak lebih kemas dan tersusun. Via IQI Concept

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain