4 tip penting ubah suai rumah anda

Share

Pengubahsuaian rumah boleh menyebabkan stres jika tidak dirancang dan dilaksanakan dengan betul, lebih-lebih lagi pengubahsuaian berskala besar dan menelan belanja yang tinggi.

home-renovation-insurance

© 123rf

Di sini kami kongsikan beberapa tips yang dipetik dari siri pengubahsuaian rumah Fixer Upper yang bersiaran di HGTV (Astro Saluran 731),

Siri realiti popular ini menampilkan pasangan suami isteri Chip dan Joanna Gaines. Mereka berdua terkenal dengan kepandaian mengubahsuai rumah buruk menjadi rumah idaman, bermula dari bumbung hingga ke lantai. Kepakaran mereka memang tidak boleh disangkal.

Chip dengan pengalamannya di dalam bidang pengubahsuaian dan Joanna pula mahir dalam rekaan dalaman.

Jom kita baca.

Gunakan “inspiration board” untuk rumah idaman anda

©Jorjee_Naphat | GettyImages

Joanna Gaines selalu menggalakkan para pelanggannya untuk membuat ‘inspiration board’ atau papan ilham sebelum memulakan kerja ubah suai. Kumpulkan idea-idea yang menepati cita rasa anda di satu tempat – secara fizikal atau online.  Contohnya, anda boleh mengumpul keratan majalah dan melekatkannya di papan bergabus atau menyimpan gambar inspirasi yang diambil dari internet menerusi platform seperti Pinterest dan Houzz. Ini dapat memudahkan perbincangan dengan kontraktor dan juga arkitek anda. Ia penting untuk memastikan projek anda menepati bajet yang ditetapkan.

Pastikan susun atur rumah anda menepati keperluan unik setiap ahli keluarga. Tepuk dada, tanya selera!

Jangan abaikan pemeriksaan rumah

©akz/ 123RF

Setiap rumah mempunyai potensi untuk diubahsuai menjadi rumah idaman, tetapi potensi tersebut harus menepati peruntukan kewangan secara realistik.

“Dapatkan khidmat pemeriksaan pakar untuk memastikan struktur rumah yang kukuh. Kami pernah menemui sebuah rumah yang memerlukan belanja yang terlalu mahal untuk membaiki tapak asasnya. Jika kos untuk membaikpulih struktur rumah terlalu besar, kami biasanya akan mencadangkan pelanggan kami mencari rumah lain,” kata Chip Gaines.

Sebelum menandatangani kontrak, pastikan rumah anda diperiksa dengan menyeluruh dari bumbung ke tapak asas termasuk sistem perpaipan dan elektrik. Ini dapat melindungi anda daripada kos tambahan jika timbul masalah semasa kerja pengubahsuaian berjalan.

Related Stories

Minta senarai rujukan dari calon kontraktor anda

Jangan ragu-ragu untuk meminta senarai rujukan dari kontraktor berpotensi. Chip mengesyorkan anda dapatkan sekurang-kurangnya 10 nama pelanggan yang pernah menggunakan khidmat kontraktor tersebut. Ini penting bagi memilih kontraktor yang sesuai untuk projek ubah suai rumah anda terutama yang melibatkan kos yang besar.

Hubungi bekas pelanggan mereka dan tanyakan beberapa soalan penting tentang kualiti dan sama ada kontraktor tersebut boleh diharap. Umumnya, kita akan merasa kurang selesa menghubungi orang yang tidak dikenali. Tetapi bak kata pepatah, malu bertanya sesat jalan. Walaupun terasa agak berat pada mulanya, anda akan merasa lebih mudah selepas membuat panggilan yang pertama dan seterusnya.

Sediakan senarai soalan anda sebelum menghubungi para rujukan anda. Tanya soalan-soalan yang bernas.

Salah satu cara mudah untuk memulakan perbualan adalah dengan berkata, “Saya memperolehi nama anda dari Syarikat ABC Construction. Saya harap anda tidak keberatan meluangkan sedikit masa bagi menjawab beberapa soalan tentang mereka.”

Di bawah adalah beberapa soalan contoh yang boleh anda tanyakan kepada bekas pelanggan kontraktor tersebut. Pilihlah yang berkenaan dengan projek anda.

a) Apakah kerja ubah suai yang telah kontraktor lakukan untuk anda?

Adakah kontraktor itu diambil untuk membuat pengubahsuaian (remodelling) skala besar atau projek pembaharuan yang kecil? Apakah tujuan utama projek tersebut?

b) Adakah anda mempunyai idea yang jelas tentang apa yang kontraktor harus lakukan?

Adakah kontraktor menyenaraikan tugasan mereka dengan terperinci secara bertulis dalam kontrak, termasuk siapa yang akan melakukan tugasan, jenis bahan yang digunakan, dan bila projek bermula dan tamat?

c) Adakah mereka menepati masa?

Berapa kerapkah kontraktor dan kru datang ke tapak ubah suai? Berapa jamkah mereka bekerja setiap hari? Adakah mereka membersihkan tapak sebelum pulang?

Related Stories

d) Pernahkah anda periksa kelayakan mereka?

Bagaimanakah anda mendapat tahu mengenai kontraktor itu? Adakah projek anda memerlukan kelulusan pihak tertentu? Bolehkah kontraktor mendapatkan permit tanpa masalah?

e) Bagimanakah pengalaman anda bekerja dengan kontraktor dan kru mereka?

Adakah mudah bekerja dengan mereka? Jika kontraktor tiada, adakah ketua kru yang boleh menjawab soalan anda dan membuat keputusan? Jika kontraktor menggunakan subkontraktor, adakah anda berpuas hati dengan mereka? Adakah anda dilindungi dengan klausa yang anda tidak bertanggungjawab untuk membuat pembayaran kepada subkontraktor atau pembekal bahan binaan?

f) Adakah projek dilaksanakan mengikut bajet?

Jika tidak, apakah halangan yang menyebabkan kelewatan atau peningkatan kos?

g) Adakah anda akan mengambil kontraktor ini lagi untuk projek di masa depan atau mengesyorkan mereka kepada rakan anda?

Jawapan kepada soalan ini memberi petunjuk yang amat penting tentang hasil kerja kontraktor. Jika mereka tidak lagi ingin mengambil kontraktor tersebut, tanyakan sebabnya. Apakah yang menyebabkan mereka tidak suka kepada kontraktor tersebut?

h) Adakah sebarang insiden yang mengejutkan dalam projek anda?

Jika ada, bagaimanakah ia diuruskan?

Banyak lagi soalan yang boleh ditanya untuk memastikan kredibiliti kontraktor. Yang penting, jangan malu untuk bertanya. Kontraktor yang bagus akan memberi senarai rujukan tanpa banyak halangan kerana mereka tiada apa-apa untuk disembunyikan. Lazimnya, mereka akan memberi penjelasan yang telus bagi projek-projek mereka yang kurang memuaskan. Perhatikan trend apabila bercakap dengan rujukan mereka. Kontraktor yang bagus juga tidak akan memburukkan kontraktor lain atau bekas pelanggan mereka.  

Jangan terlalu banyak berbelanja di awal projek

©Chris Clor/Blend Images LLC | GettyImages

Ramai orang yang berbelanja lebih daripada apa yang diuntukkan untuk pengubahsuaian. Kadang-kadang ia berlaku atas sebab yang tidak dapat dielakkan. Ada juga yang disebabkan oleh perubahan fikiran setelah bermulanya projek atau perancangan yang kurang rapi.

Rancangkan bajet anda mengikut kemampuan. Jika anda membeli rumah yang memerlukan banyak pengubahsuaian atau pembaikan, anda mungkin akan mengalami kesempitan wang kelak.

Jangan biarkan tekanan melanda akibat perancangan yang lemah. Pecahkan jumlah besar peruntukan anda kepada beberapa bahagian mengikut projek anda. Buat peruntukan untuk kos-kos yang tersembunyi atau ralat.

Gunakan perisian spreadsheet seperti MS Excel dengan tiga lajur wajib – butiran (item), kos anggaran dan kos sebenar. Pantau dan ubah bajet anda mengikut kesesuaian apabila projek sudah bermula.

Dalam bajet anda, senaraikan kerja ubah suai mengikut keutamaan. Beri keutamaan kepada perkara-perkara yang wajib dahulu sebelum anda menghabiskan wang untuk benda-benda yang remeh.

Article ini ditulis oleh Max Lim


Share
Sign up and stay updated
Get the latest property news, home solution tips, interior design ideas and property guides.
By subscribing, you consent to receive direct marketing from iProperty.com Malaysia Sdn Bhd (iProperty), its group of companies and partners. You also accept iProperty’s Terms of Use and Privacy Policy including its collection, use, disclosure, processing, storage and handling of your personal information.