Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 tips jadikan sambutan Hari Raya Aidilfitri meriah dan selamat di rumah

test

Tak sabar nak beraya tahun ini? Ikuti 10 tips ini untuk jadikan Aildifitri anda kekal meriah dan selamat dalam norma baharu.

© imagehitasia | 123RF

Setelah dua tahun negara kita dilanda pandemik, akhirnya hari raya tahun ini boleh disambut bersama keluarga. Bagi mereka yang sudah lama berjauhan dengan keluarga, pada tahun ini, akhirnya anda boleh bertemu kembali dengan mereka dan beraya bersama.

Walaupun dalam kegembiraan ini dan kita berada dalam fasa peralihan endemik, langkah-langkah mencegah penularan wabak Covid-19 masih perlu dilakukan bagi memastikan kesihatan anda terjaga. Kali ini, bagi sambutan hari raya norma baharu, kami akan kongsikan 10  tips bagaimana menjadikan Aidilfitri kali ini kekal meriah dan selamat di rumah.

1. Lakukan ujian kendiri (self test) sebelum beraya dan berkunjung ke rumah sanak saudara

© tampatra | 123RF

Setelah lama tidak berkunjung sanak saudara, pastinya aktiviti kunjung mengunjung pada tahun ini pastinya menjadi salah satu aktiviti wajib. Bagi memastikan tidak berlaku sebarang penularan wabak Covid-19 ini, pastikan setiap ahli keluarga menjalankan ujian kendiri (self test) sebelum keluar berkunjung.

Walaupun nampak remeh, langkah ini penting bagi mengelakkan anda menjadi pembawa wabak ini tanpa disedari. Sekiranya boleh, dapatkan kepastian daripada tuan rumah tentang status kesihatan mereka dan adakah mereka menjalani ujian kendiri juga terutamanya golongan yang berisiko seperti warga emas dan pesakit kronik.

2.   Sekiranya berkumpul secara fizikal, hadkan bilangan yang hadir

Bagi memastikan kawasan rumah  tidak terlalu sesak, rancang perjalanan anda dan cuba hadkan bilangan yang hadir secara fizikal. Anda boleh bertanya kepada tuan rumah sekiranya ada kelapangan di rumah dan cuba elakkan sekiranya sudah ada tetamu atau keluarga yang lain.

Sewaktu berkumpul, cuba amalkan penjarakan sosial antara satu sama lain terutamanya di ruang tamu dan ruang makan. Sekiranya anda merupakan tuan rumah, jarakkan sahaja ruang antara kerusi di ruang ini. Jangan bimbang, walaupun mengamalkan penjarakan sosial, anda masih boleh bersembang mesra sewaktu beraya.

3.   Elakkan berkumpul dengan ahli keluarga yang tidak sihat atau bergejala

Sekiranya terdapat ahli keluarga yang tidak sihat atau bergejala, elakkan berkumpul bersama mereka. Bukan itu sahaja, sekiranya anda sendiri yang bergejala dan tidak sihat, elakkan berkunjung dan menziarah sanak saudara yang lain.

Rehat dan lakukan ujian kendiri sehingga benar-benar sihat, barulah rancang semula aktiviti beraya bersama keluarga. Tidak berbaloi merisikokan diri sendiri dan orang lain dan pastinya anda juga tidak akan merasa seronok berkunjung dalam keadaan yang tidak sihat.

Jangan bimbang, walaupun bukan pada hari raya pertama menziarahi keluarga,  pastinya kemeriahan beraya masih dirasai pada bulan Syawal, lagipun raya kan sebulan!

4.   Beraya melalui alam maya

© willyarrows | 123RF

Sekiranya terdapat halangan atau sebarang risiko yang boleh menghalang untuk anda berkunjung atau beraya, apa kata beraya sahaja melalui alam maya? Sambutan secara alam maya tidak semestinya tidak meriah!

Anda masih boleh memakai baju raya, dan mungkin memasang lagu raya sebagai muzik latar belakang sambil menghubungi mereka yang tersayang. Bukan sahaja lebih selamat, ia juga pastinya mengeratkan lagi hubungan dan masih bermakna sebagai tanda ingatan kepada mereka.

5.   Beri duit raya secara online

Setelah dilanda pandemik, pemberian duit raya secara online sudah menjadi amalan terutamanya mereka yang berada jauh. Jadi, apa kata kita teruskan amalan memberi duit raya ini dengan cara yang lebih selamat dan mudah.

Malah, terdapat pelbagai pilihan e-wallet yang ditawarkan di Malaysia seperti Boost, Touch n Go, MAE dan sebagainya. Apa yang menarik, sekiranya anda menggunakan kemudahan e-wallet ini, kebiasaannya anda akan mendapat cashback atau mata ganjaran yang boleh ditebus semula.

Jika anda bernasib baik, ada syarikat e-wallet ini yang menganjurkan pertandingan cabutan bertuah sekiranya menggunakan aplikasi mereka dan jika bertuah, mungkin ada pula yang akan mendapat duit raya kembali!

6.   Buka tingkap dan pintu rumah bagi pengudaraan yang lebih baik

Sekiranya anda tuan rumah, jangan lupa untuk membuka tingkap dan pintu rumah. Ini akan membantu pengudaraan yang lebih baik terutamanya sekiranya ada tetamu yang berkunjung.

Udara yang lebih segar daripada luar juga akan masuk dan mewujudkan suasana  yang lebih selesa bagi tetamu. Sekiranya anda mempunyai penapis udara, letakkannya di tempat berkumpul seperti di ruang tamu dan sebagainya.

Selain itu, pasang kipas di rumah bagi membantu mewujudkan lagi pengudaraan yang baik. Jika boleh, letakkan kipas dekat dengan tingkap yang terbuka bagi membantu pengeluaran udara dari dalam ke luar rumah.

Walaupun nampak mudah, langkah mewujudkan pengudaraan yang baik ini akan membantu mengurangkan risiko jangkitan wabak Covid-19 ini secara tidak langsung.

7. Gunakan perkakas makan dan minum pakai buang

© belchonock | 123 RF

Ya, kami tahu pada waktu ini pastinya anda ingin menggunakan koleksi pinggan mangkuk cantik anda bagi memberikan yang terbaik untuk tetamu. Namun, ada baiknya anda gunakan sahaja perkakas makan dan minum pakai buang seperti garfu, sudu, pinggan dan cawan.

Dalam keadaan tetamu yang ramai, perkakas makan yang tidak dibasuh dengan betul dan telah dicemari mungkin boleh menyebarkan virus tanpa disedari. Ada baiknya, gunakan sahaja perkakas pakai buang ini bagi mengurangkan risiko jangkitan.

8. Elakkan bersalaman dan bersentuhan terutamanya golongan yang berisiko

© ferli | 123RF

Walaupun sudah divaksinasi, golongan yang berisiko masih boleh mengalami komplikasi yang teruk sekiranya dijangkiti Covid-19. Bagi golongan yang berisiko seperti warga emas, kanak-kanak kecil dan juga pesakit kronik, elakkan bersalaman dan bersentuhan dengan mereka ini.

Cukup sekadar menjaga penjarakan fizikal serta memakai pelitup muka, anda juga mampu bertegur sapa dan memeriahkan lagi suasana di hari raya dan tidak semestinya perlu bersentuhan dan berpelukan.

9. Sentiasa cuci tangan dan elakkan menyentuh hidung dan mulut

Walaupun seronok beraya, jangan lupa untuk sentiasa mencuci tangan terutamanya setelah menyentuh pelbagai permukaan. Sebagai tuan rumah, jangan lupa untuk menyediakan sabun dan air yang secukupnya bagi tetamu yang berkunjung mencuci tangan.

Selain itu, sebagai alternatif lain, anda juga boleh menyediakan hand sanitizer di pintu hadapan rumah bagi tetamu berkunjung untuk membersihkan tangan sebelum masuk ke dalam rumah.

10. Kerap cuci permukaan yang kerap disentuh setelah tetamu pulang

Akhir sekali, bagi memastikan raya kali ini bukan sahaja meriah dan selamat, jangan lupa untuk mencuci permukaan yang kerap disentuh setelah tetamu pulang. Anda boleh membersihkan kawasan yang menjadi tempat berkumpul seperti ruang tamu serta ruang makan.

Pada penghujung hari raya ini, anda juga boleh mendapatkan khidmat sanitasi atau lakukan sahaja pembersihan sendiri bagi memastikan rumah anda kekal bersih dan selamat daripada sebarang virus.

Setelah dua tahun dilanda pandemik, akhirnya kita kembali merasa nikmat beraya bersama keluarga yang tersayang. Namun, dalam keseronokan ini jangan kita alpa dan mengabaikan langkah pencegahan yang perlu dilakukan bagi memastikan raya kali ini kekal meriah dan selamat.

Akhir sekali, kami ucapkan Selamat Hari Raya kepada anda semua! Semoga hari raya kali ini dapat disambut secara meriah dan selamat dengan tips yang kami kongsikan ini.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain