Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

7 Robo Advisor terbaik di Malaysia untuk pelabur baharu dan profesional

test

Ramai dalam kalangan kita yang tidak teragak-agak untuk menginsuranskan aset fizikal seperti rumah, harta benda berharga dan kenderaan. Tetapi bagaimana dengan aset terbesar kita dan keupayaan kita untuk memperolehi pendapatan? Inilah jawapannya jika anda memerlukan panduan untuk melaburkan wang anda dengan Robo advisor. 

robo advisor terbaik di malaysia
© 8vfanrf/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari 7 best Robo advisors in Malaysia for newbie and pro investors oleh Damia Norwin. 

Usaha ke arah mendapat pendapatan yang terjamin tidak semestinya bermaksud anda perlu menyiksa diri, walaupun ramai beranggapan sedemikan. Mencapai matlamat ini malah mendatangkan pelbagai faedah lansung memandangkan ketidakstabilan kewangan boleh menjadi punca tekanan yang serius. Mencari jalan untuk meningkatkan pendapatan tetap membolehkan anda untuk meningkat kondisi kewangan semasa dan memudahkan lagi anda untuk membuat simpanan wang. Dengan berbuat demikian, anda boleh menyediakan wang kecemasan sekiranya hilang punca pendapatan atau sekiranya berlaku perkara yang tidak dijangka.

Kadangkala anda boleh jadikan minat sebagai punca pendapatan tambahan. Ada orang yang mendapat pendapatan sampingan dengan bekerja secara sambilan seperti menjadi menjadi tutor atau jurulatih sambilan, malah ada juga yang mencipta and menjual hasil seni kraftangan di pasaran tempatan atau secara dalam talian (online). Dengan adanya pelbagai peluang di luar sana tu, mesti ada yang sesuai untuk anda. Satu perkara yang perlu dipertimbangkan ialah mempelajari cara menjana pendapatan tamabahan menggunakan Robo Advisor. Teruskan membaca untuk mengetahui beberapa tip bagi meningkatkan pendapatan anda.

Apa itu Robo advisor

Anda pasti dah pernah dengar istilah Robo Advisor (Penasibat Robo) sebelum ni. Betterment dan Wealthfront, perintis Robo-Advising, telah wujud sejak tahun 2008 semasa krisis kewangan dunia. Pelaburan automatik ialah cara baharu, mudah dan memerlukan kos rendah untuk melabur yang tidak bergantung pada manusia untuk menguruskan portfolio anda.

Robo Advisor boleh menjadi instrumen yang baik untuk membantu anda bermula jika anda kurang arif dalam pelaburan. Dengan menggunakan algoritma dan data, Robo Advisor pada dasarnya adalah platform perisian yang melabur bagi pihak anda. Mereka mengenakan yuran nasihat (advisory fees) yang jauh lebih rendah daripada penasihat kewangan konvensional, malah proses mendaftar mengambil masa cuma beberapa mini sahaja. Selepas itu, anda tak perlu bersusah payah kerana Robo Advisor secara automatik mengimbangi semula portfolio anda dari semasa ke semasa berdasarkan toleransi risiko anda, situasi pasaran dan faktor lain.

ARTIKEL MENARIK:
📈 Mana lagi bagus, private mandate atau unit trust?
🏠 Lebih baik selesaikan pinjaman perumahan atau simpan duit anda untuk pelaburan?

Kelebihan dan kekurangan menggunakan Robo Advisor 

robo advisor malaysia review
© kpdmedia/ 123RF

Sekarang mesti anda dah rasa teruja kan nak buat pelaburan wang menggunakan Robo Advisor. Sebelum melabur kesemua wang anda ke dalam aplikasi ini, apa kata anda ketahui dulu kelebihan dan kekurangganya untuk mengelakkan kerugian. 

Kelebihan menggunakan Robo advisor

Intrumen pelaburan menarik ini lebih daripada sekadar platform biasa. Ada banyak perkara yang boleh memberikan manfaat kepada anda. Kami pasti kelebihan menggunakan Robo advisor ini akan membantu anda berasa lebih selamat dalam melakukan pelaburan wang. 

 • Kos yang rendah

Sebab utama anda perlu menggunakan platform Robo Advisor adalah kos yuran perkhidmatannya yang paling rendah. Mereka menawarkan pengurusan pelaburan konvensional dengan yuran yang lebih rendah berbanding dengan mendapatkan khidmat penasihat kewangan yang sebenar. Dana biasa mungkin mengenakan yuran tahunan sebanyak 1% hingga 2% berdasarkan dana net asset backing (NAB). Anda perlu membayar jumlah yang lebih besar kepada syarikat kewangan yang menguruskan dana pelaburan anda. Anda juga akan dikenakan bayaran sebanyak 20% daripada dana anda untuk membayar syarikat  itu selama 20 tahun jika mereka mengenakan 1% hingga 2% setiap tahun. Anda akan menjimatkan banyak wang dengan menggunakan Robo advisor.

 • Daya saing digital

Robo Advisor juga mempunyai ciri-ciri menarik seperti membenarkan pelabur melabur dalam banyak kelas aset yang berbeza dengan mudah melalui telefon pintar atau aplikasi web. Selain itu, mereka juga menyediakan akses maksimum untuk pengurusan portfolio tanpa had yang menawarkan lebih keselamatan dan fleksibiliti kepada pelabur. Ini akan mengekalkan kesetiaan pelabur dan pada masa yang sama membantu dalam mendapatkan pelanggan baharu dengan mudah. Kebolehcapaian dan kemudahan penggunaan adalah keutamaan utama untuk sebarang jenis perkhidmatan. Sebagai contoh, pelanggan yang menggunakan Robo Advisor boleh mengakses portfolio pelaburan mereka tanpa had masa di mana-mana sahaja.

 • Ketepatan profil dan mengurangkan risiko penipuan

Ruang untuk membuat kesilapan dan penyelewangan dengan pembelajaran mesin dan aplikasi berasaskan awan (cloud-based) seperti Robo advisor amat rendah. Data pelanggan boleh dikumpul dan dipantau dengan mudah untuk membuat makluman segera dan meminimumkan risiko aktiviti penipuan. 

Jika sebarang aktiviti yang tidak dikenal pasti dikesan pada peranti mudah alih pelanggan, sistem penipuan (fraud system) boleh menyiasat dengan tepat di mana transaksi tersebut berlaku. Mungkin kelebihan terbesar daripada Robo Advisor ini ialah meminimumkan kesilapan manusia (human error) atau keperluan untuk sebarang input manual.

 • Menambah baik portolio pelaburan

Robo advisor menggunakan algoritma matematik yang memilih portfolio pelaburan yang ideal untuk pelanggan. Ia berdasarkan misi pelabur dan keadaan kewangan jangka masa panjang. Ini menjana pilihan portfolio yang selamat atau lebih sesuai untuk pelanggan tersebut.

Apabila bercakap tentang peluang pelaburan, ramai orang lebih suka bersemuka daripada penglibatan dalam talian. Tetapi dengan Kecerdasan Buatan/ Artificial Intelligence(AI), asas untuk pengguna adalah untuk membentangkan pelbagai fakta dan pertimbangan sebelum mereka boleh membuat keputusan yang tepat. Selain itu, ia meningkat kepercayaan pelanggan dan juga meningkatkan ketepatan pelaburan aset mereka.

Kekurangan menggunakan Robo advisors

Terdapat juga kekurangan menggunakan Robo advisor yang mungkin anda ingin ambil perhatian.

 • Ia bukan 100% tepat untuk anda

Robo advisor tidak boleh berkomunikasi dengan anda selepas pasaran pelaburan jatuh teruk, berbeza daripada penasihat manusia yang mungkin akan menjaga perasaan anda. Penasihat kewangan sebenar (manusia) akan sentiasa bersedia untuk meredakan kebimbangan anda dan menerangkan dengan lebih lanjut cara pasaran pelaburan berfungsi. Perancang kewangan berfungsi untuk menyepadukan pelan kewangan, cukai dan harta pusaka anda. Firma kewangan juga mempunyai kumpulan penasihat lain yang pelbagai untuk membantu dengan banyak aspek selain daripada wang.

Selain itu, kebanyakan Robo Advisor tidak akan dapat membantu anda sekiranya anda ingin menjual portfolio sedia ada atau membeli saham individu. Pelabur baharu mungkin mahukan portfolio pelaburan yang lebih luas dengan rangkaian kelas aset yang lebih besar daripada apa yang ditawarkan oleh Robo Advisor biasa.

 • Mendakwa mereka satu-satunya instrumen untuk pelabur baharu

Terdapat pilihan penasihat kewangan untuk mereka yang tidak mempunyai jumlah wang yang besar atau mereka yang baru bermula untuk melabur. Sebagai contoh, Rangkaian Perancangan XY ialah jaringan penasihat perancangan kewangan dengan struktur yuran bulanan yang berpatutan. Penasihat Rangkaian Perancangan XY juga fokus kepada pelanggan yang lebih muda. Bayaran untuk penasihat perkhidmatan akan mengehadkan caj pelanggan. Jika anda jarang melabur dengan penasihat yang dibayar melalui komisen, kos anda akan kekal rendah.

 • Tiada pertemuan lansung

Sesetengah orang lebih suka mengambil pelaburan dengan serius dan kadangkala mereka mahukan “hubungan” dengan penasihat kewangan mereka. Robo Advisor tidak boleh menjadi rakan penasihat mereka kerana komunikasi yang terhad. Robo Advisor tidak mempunyai pejabat di mana tempat pelanggan boleh datang dan bercakap terus dengan penasihat.

 • Mendakwa cenderung untuk mengkritik kadar caj penasihat kewangan

Walaupun kebanyakkan Robo Advisor mempunyai kadar yuran yang rendah, anda mesti ingat bahawa tak semua penasihat kewangan mengenakan bayaran yang mahal. Sesetengah penasihat kewangan mengenakan caj kira-kira 1% ke atas aset yang diuruskan oleh mereka. Yuran ini setanding dengan beberapa Robo Advisor. 

Ada juga penasihat kewangan yang mengenakan caj berdasarkan kadar jam atau bayaran perkhidmatan. Ini memberi peluang kepada pengguna untuk mengawal kos sambil menerima maklumat yang lebih diperibadikan. Penasihat peribadi berasaskan web yang lebih baharu boleh mengurangkan kos pejabat dan melayani anda secara peribadi melalui panggilan video. Selain itu, terdapat juga penasihat yang ‘memajak’ platform Robo Advisor dan menggabungkannya dengan perkhidmatan nasihat mereka, dengan itu mengurangkan yuran.

Robo Advisor mana yang memberikan pulangan terbaik

robo advisor pulangan terbaik
© marchmeena/ 123RF

Sama ada Robo Advisor mempunyai pulangan pelaburan terbaik bergantung pada jenis pelaburan anda. Setiap Robo Advisor mempunyai ciri terbaiknya yang tersendiri, seperti:

 • Terbaik secara keseluruhan
 • Terbaik untuk pelabur baharu
 • Terbaik untuk baki yang tinggi
 • Terbaik untuk yuran yang rendah
 • Terbaik untuk patuh Syariah dan lain-lain

Tak kira dah berapa lama sekalipun anda melabur, memilih Robo Advisor yang terbaik untuk anda agak mengelirukan. Selain daripada yuran, ciri-ciri dan dana, ada banyak lagi aspek yang perlu dibandingkan dan diambil kira. Sebab itulah Forbes Advisor membandingkan pelbagai jenis platform Robo Advisor untuk mengenal pasti platform pelaburan automatik yang terbaik. Seterusnya, kami akan kongsikan Robo Advisor terbaik di Malaysia untuk anda.

Apakah Robo Advisor terbaik di Malaysia

robo advisor malaysia
© zerbor/ 123RF

Penggunaan Robo Advisor dalam pelaburan kewangan semakin mendapat sambutan. Ia juga menesyorkan dan menguruskan dana untuk pelabur kecil dan juga pelabur profesional. Sekiranya ada berminat untuk cuba pelaburan ini, anda boleh semak platform Robo Advisor terbaik di Malaysia ini untuk pengurusan pelaburan yang lebih komprehensif.

1. AkruNow

Akru diasaskan oleh mereka yang berpengalaman luas dalam perbankan pelaburan, pengurusan kewangan dan fintech. Disokong oleh pasukan pelaburan dengan lesen pasaran modal daripada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) serta penasihat pelaburan yang berpengalaman, Akru ialah produk yang sentiasa aktif dan mudah digunakan serta memberi peluang kepada anda untuk melabur dalam portfolio terpelbagai dengan pendedahan kepada pelaburan global.

 • Komponen pelaburan: Ekuiti, bon dan tunai
 • Modal minimum: Sebarang jumlah
 • Jenis portfolio: Conservative (risiko rendah) kepada Growth(risiko tinggi)
 • Yuran penukaran portfolio: Tiada
 • Yuran pengeluaran: Tiada
 • Yuran pengurusan tahunan: 0.2% hingga 0.7%

2. BEST Invest/ BIMB Investment

BIMB Investment Management Berhad (BIMB Investment) juga dikenali sebagai BEST invest sebelum ini ialah syarikat pengurusan pelaburan Syariah-ESG yang terkemuka di Malaysia. Anak syarikat milik penuh Bank Islam Malaysia Berhad, BIMB Investment ialah syarikat pengurusan dana Islamik berlesen yang berdaftar dengan SC. BIMB Investment ialah Pengurus Aset Islamik pertama yang disokong oleh bank di rantau ini, yang menjadi penandatangan United Nations-supported Principles for Responsible Investment (UNPRI).

 • Komponen pelaburan: Semua ekuiti, sukuk dan dana pasaran wang patuh Syariah
 • Modal minima: RM10
 • Jenis portfolio: Do It For Me (Smart Investment Plan (SIP) or Lump-sum), Do It Yourself
 • Yuran penukaran portfolio: Tiada
 • Yuran pengeluaran: Tiada
 • Yuran pengurusan tahunan: 0.5% hingga 1.8%

3. myTHEO

Usahasama Malaysia-Jepun bermula di Jepun di sebuah syarikat fintech bernama Money Design. Sebagai usaha yang berterusan, mereka telah bekerjasama dengan THEO Jepun. Lebih 110,000 pelabur mempercayai myTHEO dengan lebih daripada USD 1.4 bilion dana untuk diuruskan. Ia juga iketuai oleh pasukan pakar dengan latar belakang pengurusan dana seperti BlackRock dan Nomura, dengan kehebatan teknologi Silverlake.

 • Komponen pelaburan: Tunai, saham, bon, lain-lain
 • Modal minima: RM100
 • Jenis portfolio: Portfolio Growth, Income, dan Inflation Hedge
 • Yuran penukaran portfolio: Percuma untuk 6 pertukaran pertama dalam satu tahun (kalendar)
 • Yuran pengeluaran: Tiada
 • Yuran pengurusan tahunan: 0.5 % hingga 1%

4. Raiz 

raiz robo advisor
© Raiz Malaysia

Aplikasi pelaburan Raiz Malaysia berhasrat untuk menjadikan pelaburan dan simpanan lebih mudah diakses oleh orang awam dengan membenarkan pelaburan mikro yang tidak memerlukan jumlah modal yang besar. Dengan aplikasi pelaburan Raiz, anda akan dapat melakukan pelaburan Lump Sum, Recurring, and Round-Ups (ciri utama).

Ciri Round-Ups berfungsi dengan mengesan transaksi daripada Akaun Perbelanjaan (Spending Account) yang anda telah tetapkan dan membulatkan sebarang sen kepada ringgit terdekat, sebagai contoh, transaksi RM12.40 akan dibundarkan kepada RM13, perbezaan 60 sen akan dicaj daripada Akaun Pembiayaan (Funding Account) ke dalam simpanan/pelaburan anda.

 • Komponen pelaburan: Dua dana unit amanah daripada Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) ASN Sara 1, ASN Imbang 2 dan ASN Ekuiti 3 pada masa ini.
 • Modal minima: RM5
 • Jenis portfolio: Conservative (risiko rendah), Medium(risiko sederhana) dan Aggresive (risiko tinggi)
 • Yuran penukaran portfolio: Tiada
 • Yuran pengeluaran: Tiada
 • Yuran pengurusan tahunan:
  • Yuran akaun bulanan sebanyak RM1.50 untuk nilai akaun kurang daripada RM6,000 pada akhir setiap bulan
  • Yuran 0.30% setahun perlu dibayar untuk nilai akaun RM6,000 dan lebih

5. StashAway

StashAway ialah platform pengurusan aset digital yang dipacu oleh data, serta memperibadikan perancangan kewangan dan pengurusan portfolio untuk pelbagai keperluan pelabur kecil dan profesional. Teknologi mereka menyediakan pengurusan portfolio yang diperibadikan secara automatik untuk setiap portfolio pelanggan. Strategi pengurusan risiko mereka, Economic Regime-based Asset Allocation (ERAA), direka untuk memaksimumkan pulangan jangka panjang pelanggan sambil mengekalkan pendedahan risiko setiap pelanggan secara berterusan melalui perubahan kitaran ekonomi.

 • Komponen pelaburan: Ekuiti antarabangsa, bon korporat, hartanah, komoditi dan tunai
 • Modal minimum: Tiada jumlah pelaburan minimum yang diperlukan tetapi biasanya mereka akan mengesyorkan pelanggan baharu untuk bermula dengan RM50 (untuk memastikan mereka mempunyai dana yang mencukupi untuk membeli ETF untuk anda).
 • Jenis portfolio: Portfolio General Investing, StashAway Simple and Thematic
 • Yuran penukaran portfolio: Tiada
 • Yuran pengeluaran: Tiada
 • Yuran pengurusan tahunan: Dari 0.2% hingga 0.8%. Yuran pengurusan tahunan dikira sebagai peratusan daripada jumlah aset di bawah pengurusan mereka.

Adakah StashAway sah di Malaysia

StashAway dikawal selia oleh SC. Mereka adalah Robo Advisor pertama di Malaysia yang dianugerahkan Lesen Wakil Perkhidmatan Pasaran Modal (CMSRL) oleh SC di bawah rangka kerja Lesen Pelaburan Digital.

BACA: Perbezaan ASB, ASM, dan ASN: Panduan pelaburan unit amanah di Malaysia

6. Versa

versa robo advisor
© Versa

Versa, platform pengurusan tunai digital yang dilesenkan oleh SC, sedia untuk mengubah wang tunai pasif anda kepada potensi penjanaan wang melalui kadar pulangan yang berpotensi lebih tinggi daripada Deposit Tetap. Tetapi dengan Versa, anda boleh lakukannya dengan cara anda sendiri dan menikmati kebebasan untuk mengeluarkan simpanan anda pada bila-bila masa sahaja tanpa dikenakan penalti.

 • Komponen pelaburan: Dana pasaran wang
 • Modal minima: RM1
 • Jenis portfolio: Dana Pasaran Wang – Affin Hwang Enhanced Deposit Fund (EDF), 99% dilaburkan ke dalam deposit di beberapa bank Malaysia. Sebahagian kecil wang tunai diketepikan untuk membayar pengeluaran harian pelanggan.
 • Yuran penukaran portfolio: Pada masa ini hanya terdapat satu dana yang tersedia. Jadi tiada pilihan penukaran portfolio tersedia.
 • Yuran pengeluaran: Tiada
 • Yuran pengurusan tahunan: Terdapat 0.30% yuran pengurusan tahunan dan 0.05% yuran pemegang amanah tahunan.

7. Wahed Invest

  Wahed Technologies Sdn Bhd (Wahed Invest Malaysia) ialah sebuah syarikat teknologi dan perkhidmatan kewangan Amerika yang berpangkalan di New York City. Pada Julai 2019, syarikat itu melancarkan dana dagangan bursa pertama di Amerika Syarikat yang patuh Syariah. Wahed beroperasi di 130 negara dan mempunyai pejabat di Washington D.C, New York, London dan Dubai.

  • Komponen pelaburan: Saham global, saham pasaran baharul, hartanah, sukuk dan emas
  • Modal minima: RM100
  • Jenis portfolio: Sangat konservatif kepada Sangat agresif
  • Yuran penukaran portfolio: Tiada
  • Yuran pengeluaran: Termasuk semua yuran pengurusan, yuran kustodian dan yuran transaksi
  • Yuran pengurusan tahunan: 0.39% hingga 0.79%

  Adakah Wahed Invest boleh dipercayai

  Wahed Invest bekerjasama dengan Value Partners Asset Management Malaysia Sdn Bhd (Value Partners Malaysia) dalam menyediakan pelaburan ETF Islamik pertama di dunia yang dilancarkan baru-baru ini dalam saham-A China, VP-DJ Shariah China A-Shares 100 ETF (China A-Shares ETF ) pada platform mereka.

  Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

  Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

  Artikel Lain