Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Boleh tak saya dapatkan semula booking fee bila pinjaman perumahan tak diluluskan?

test

Mesti anda tertanya-tanya jika anda boleh dapatkan balik booking fee atau ia hangus begitu sahaja sekiranya permohonan pinjaman perumahan anda ditolak oleh bank. 

refund booking fee rumah
© melimey/ 123RF

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk lebih banyak cerita dan tip menarik.

Ramai yang ingin tahu dan menjadi persoalan utama dalam kalangan mereka yang ingin membuat pembayaran awal (booking fee) apabila membeli mana-mana hartanah. Pastinya berasa risau apabila pembayaran deposit telah dilakukan tetapi pinjaman perumahan tidak diluluskan. Adakah anda boleh dapat balik wang ini atau ia hangus begitu sahaja? Jom kita lihat satu persatu.

Apa itu booking fee

Booking fee atau Earnest deposit adalah bayaran wang cengkeram. Booking fee merupakan sebahagian daripada harga beli hartanah tersebut. Ia juga adalah sejumlah wang bayaran awal telah ditetapkan untuk dibayar kepada pemilik rumah sebagai tanda bahawa anda ingin membeli rumah tersebut. Ini adalah sebagai tanda persetujuan harga jual antara pembeli dan penjual. Selain itu, ini menyatakan bahawa pembeli bersedia dengan komitmen yang bakal digalas sebelum membuat pinjaman perumahan.

Boleh tak saya dapatkan semula booking fee bila pinjaman perumahan tak diluluskan

booking fee rumah tidak hangus
© airdone/ 123RF

Sekiranya anda membuat pembelian hartanah melalui ejen-ejen hartanah yang berdaftar dan boleh dipercayai, ia adalah selamat dan mudah untuk dapatkan refund booking fee rumah. Pastikan ketika anda membuat pembayaran booking fee tersebut, ada dinyatakan pemulangan deposit jika permohonan pinjaman perumahan anda tidak diluluskan. Boleh lihat Booking Form untuk memastikan perkara ini. Itu pentingnya untuk ejen hartanah anda berterus-terang dengan anda dan tidak menyembunyikan sebarang maklumat.

Pastikan juga bila anda bayar booking fee tersebut, masukkan ke dalam akaun bank syarikat hartanah dan bukan ke dalam akaun bank ejen. Silap haribulan takut ejen pula lari dengan duit anda nanti. Selepas buat bayaran booking fee, kena pastikan anda ada resit dan simpan elok-elok resit tersebut sebagai bukti transaksi telah berjaya dilakukan.

BACA: Saya terbeli rumah berhantu. Bolehkah saya saman penjual hartanah?

Tapi macam mana nak buat jika saya beli rumah secara terus dengan pemilik rumah

Bagaimana pula jika beli dengan pemilik hartanah tersebut tanpa melalui sebarang ejen? Apakah yang anda perlu lakukan sebagai pembeli bagi memastikan deposit anda dikembalikan sekiranya pinjaman tidak diluluskan?

Pastikan anda berbincang dengan pemilik rumah dengan jelas dan dapatkan persetujuan untuk mengembalikan wang deposit jika pinjaman perumahan anda tidak diluluskan. Sediakan sebuah perjanjian bertulis (surat perjanjian booking fee) supaya tidak berlaku perselisihan dan salah faham di kemudian hari.

Lihat hartanah untuk dijual

Macam mana nak elakkan booking fee rumah daripada hangus begitu sahaja 

booking fee rumah hangus
© safibnrahman/ 123RF

1. Semak kelayakan untuk pinjaman perumahan 

Anda dinasihatkan untuk semak kelayakan pinjaman perumahanuntuk mengelakkan daripada permohonan anda daripada ditolak oleh bank. Semak skor kredit, Nisbah Pembiayaan Hutang atau Debt Service Ratio (DSR), dan anda juga boleh gunakan kalkulator pinjaman perumahan seperti Loancare untuk mengetahui kelayakan pinjaman perumahan anda dengan 17 bank!

2. Sediakan surat perjanjian booking fee

Surat perjanjian mengandungi semua maklumat berkenaan hartanah, pembayaran, persetujuan antara pembeli dan penjual, serta lain-lain maklumat penting. Bila anda dah buat pembayaran booking fee, ejen hartanah akan memberikan Letter Of Offer To Purchase (OTP) sebagai surat perjanjian urusan jual beli. Pastikan anda semak dan rujuk terma dan syarat dalam OTP berkenaan tarikh booking dan tarikh untuk menandatangani Surat Perjanjian Jual Beli (SPA).

3. Jangan buat bayaran booking fee ke akaun peribadi ejen hartanah 

Ingat ni, jangan sesekali bayar booking fee terus ke akaun peribadi ejen hartanah. Bayaran ini mesti dibayar ke akaun agensi hartanah. Cara yang paling baik untuk membuat bayaran ini adalah menerusi bank draf ke Client Account. Sebaiknya, elakkan untuk membuat pembayaran secara tunai atau menerusi mesin ATM.

Kalau nak tahu, ada akaun khas yang memengang semua booking fee yang telah dibayar bakal pembeli rumah dan ia dipantau sepenuhnya oleh Lembaga Penilai dan Pentaksir Malaysia (LPPEH). Sekiranya anda membeli rumah subsale (sekunder), adalah lebih baik sekiranya anda lantik seorang peguam untuk menguruskan booking fee serta menguruskan urusal jual beli rumah yang lain. Peguam yang anda lantik ini akan menyediakan booking form sebagai dokumen rasmi ke atas booking fee yang dikenakan. Kemudian, anda boleh buat bayaran ke Client Account firma guaman hartanah tersebut. 

Adakah booking fee termasuk dalam deposit rumah

Untuk rumah subsale, booking fee yang anda bayar adalah termasuk deposit rumah. Sekiranya anda bayar sejumlah 3% booking fee, anda cuma perlu bayar 7% baki lagi.

BACA LAGI ARTIKEL MENARIK DI SINI:
? Cukai tanah: Cara membuat semakan dan bayaran secara online
? Macam mana nak melabur dalam Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) dan apa kelebihan pelaburan ini
❤️ Panduan lengkap: Perbezaan antara Takaful dan insurans konvensional di Malaysia

Artikel ini telah diolah semula daripada Boleh Dapat Semula Duit Booking Bila Pinjaman Perumahan Tak Diluluskan? yang ditulis oleh Pak Teh dan pertama kali diterbitkan di Majalah Labur

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain