Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Cara tanam, cambahkan dan petik pokok selasih (daun basil) di rumah

test

Daun selasih (daun basil) biasanya digunakan dalam pelbagai makanan termasuk pesto, pizza dan salad. Dalam masakan Thai, daging yang digoreng dengan daun selasih sudah menjadi makanan ruji. Tumbuhan herba serba boleh ini agak mudah ditanam, sama ada dari biji selasih atau pokok yang sedia ada. Anda juga boleh memeriahkan taman herba anda dengan pelbagai jenis selasih seperti selasih manis, selasih lemon dan selasih ungu. Berikut adalah panduan yang komprehensif bagaimana untuk menanam, menumbuh dan memetik pokok selasih di rumah.

plant-grow-harvest-basil
© Olga Miltsova / 123RF

Artikel ini diterjemah dari How to plant, grow and harvest basil at homeoleh Dayana Sobri.

Penggunaan bahan-bahan segar untuk memasak boleh menjadikan hidangan yang terbaik. Untuk bahan yang paling segar, petik daun herba terus daripada pokok semasa anda memasak, seperti yang sering dilakukan oleh ramai chef selebriti. Selasih yang juga dikenali sebagai daun basil adalah salah satu pokok herba yang anda boleh tanam dengan mudah, sama ada di dalam atau di luar rumah. Selain rasanya yang hebat, tumbuhan itu sedap dipandang dan boleh mengindahkan ruang tempat tinggal anda.

Macam mana nak tanam pokok selasih? 

Ada dua cara untuk menanam pokok selasih. Anda boleh menyemai biji selasih atau menanam keratan batang daripada pokok selasih yang segar. Biji benih selasih boleh dibeli dari kebanyakan kedai bunga atau dihantar terus ke rumah melalui tempahan dari laman dalam talian. Perkara asas yang anda perlukan ialah:

Pasu: Saiz pasu bergantung kepada keluasan ruang anda. Jika boleh, pilih pasu sekurang-kurangnya sedalam 20cm untuk pokok yang sihat. Pasu harus mempunyai lubang di bahagian bawah untuk saliran air. Jika anda ingin menyimpan pokok selasih anda di dalam rumah, cari pasu yang sepadan dengan hiasan rumah anda. Jika anda menggunakan semula pasu lama, kosongkan tanah dan sterilkan pasu sebelum digunakan. Pasu terpakai boleh mengandungi bakteria yang mungkin akan menjangkiti tanaman baharu anda.

Tanah pasu: Jangan gunakan tanah dari taman anda yang mungkin terlalu keras dan tercemar yang akan menyukarkan pertumbuhan pokok selasih. Gunakan tanah pasu atau tanah organik yang telah dipracampur dengan nutrien. Jika anda menggunakan tanah biasa, campurkan dengan kompos untuk nutrisi dan perlite untuk saliran yang lebih baik. Campurkan kulit telur hancur yang akan membantu membaja tanah.

Menanam dari biji selasih 

Langkah 1: Sediakan dulang biji benih. Jika anda tidak mempunyai dulang, anda boleh menjimatkan wang (dan melindungi alam sekitar) dengan menggunakan karton telur. Gerudi atau tebuk lubang di bahagian bawah kadbod untuk saliran air. Tanah yang terlalu basah boleh menyebabkan akar reput.

Langkah 2: Isikan kira-kira dua pertiga daripada setiap sel dalam dulang dengan campuran tanah pasu. Tanah gambut coco (coco peat) mengekalkan kelembapan dengan baik. Anda boleh menambahnya ke dalam campuran pasu untuk percambahan biji benih yang lebih baik.

Langkah 3: Taburkan dua atau tiga biji benih selasih ke dalam setiap sel dalam dulang dan tutupkan dengan lapisan tanah yang nipis. Anda tidak perlu merendam biji selasih sebelum menanam.

Langkah 4: Akhirnya, siram setiap sel sehingga tanah lembap tetapi berhati-hati agar sel tidak dibanjiri. Botol semburan elok digunakan untuk menyiram.

basil-seeds
© Konstantin Aksenov / 123RF

Anda juga boleh menggunakan semula bekas plastik buah-buahan dan sayur-sayuran. Sesetengah bekas anggur dan beri memang mempunyai lubang, jadi anda tidak payah menebuk lubang. Untuk bekas yang lebih besar tanpa sel individu, isikan kira-kira dua pertiga dengan tanah dan taburkan beberapa biji benih dengan rata di atas tanah. Litupi dengan lebih banyak tanah dan air. Tinggalkan bekas anda di tempat yang terdedah kepada cahaya matahari secara tidak langsung. Terlalu banyak matahari akan menyebabkan tanah kering.

KETAHUI: 7 kedai nurseri yang terbaik di KL bagi keperluan tanaman anda

Macam mana nak pindahkan biji selasih ke tanah? 

Langkah 1: Siram dulang biji benih selasih dengan kerap. Biji selasih akan bercambah selepas seminggu. Apabila berlaku percambahan daun kali kedua pada biji benih selasih, anda boleh memindahkannya ke dalam pasu.

Langkah 2: Sediakan pasu anda dengan tanah pasu campuran. Jika pasu anda agak kecil, tanam hanya satu biji benih selasih dalam setiap pasu kerana ia memerlukan ruang untuk tumbuh. Jika pasu anda lebih besar atau luas, jarakkan sekurang-kurangnya 10cm di antara setiap biji benih selasih. Jika anda mempunyai lebih banyak biji selasih daripada pasu, pilih yang lebih sihat dan kuat untuk dipindahkan.

Langkah 3: Korek lubang kecil di dalam tanah, sama ada dengan jari anda atau objek seperti pensil.

Langkah 4: Cedok keluar biji benih dari sel-sel bersama-sama dengan tanah. Anda boleh menggunakan semula sudu plastik terpakai.

Langkah 5: Siram biji benih yang dipindah dengan kerap. Jika semua berjalan lancar, anda sepatutnya dapat memetik daun selasih selepas kira-kira sebulan.

BACA: 11 tanaman yang menguntungkan dan mudah ditanam semula di balkoni

Bagaimanakah cara menanam pokok selasih dari daun selasih / keratan batang? 

grow-basil-leaves
© Rosley Majid / EyeEm / Getty Images

Jika anda mempunyai pokok selasih yang sedia ada, anda boleh menanam lebih banyak pokok daripada keratan batang. Anda juga boleh cuba menanam keratan batang selasih  yang dibeli dari kedai jika ia cukup segar.

Langkah 1: Sediakan balang yang jernih, sebaik-baiknya dengan lubang mulut yang nipis untuk daun berehat. Daun selasih yang tenggelam dalam air akan reput. Balang yang jernih memudahkan anda memantau pertumbuhan akar.

Langkah 2: Potong kira-kira 7 hingga 10cm keratan batang selasih menggunakan gunting yang disteril atau gunting pangkas.

Langkah 3: Cabut daun di bahagian bawah keratan batang dan tinggalkan hanya satu lapisan daun di bahagian atas. Jika keratan batang mula berbunga, potong supaya tenaga dan nutrien yang diserap oleh batang digunakan untuk menghasilkan akar.

Langkah 4: Masukkan batang ke dalam balang dan isi air sehingga lebih daripada separuh paras batang. Letakkan di suatu tempat yang terdedah kepada cahaya matahari secara tidak langsung, biasanya di tepi tingkap.

Langkah 5: Tukar air setiap dua hingga tiga hari. Ia akan mengambil masa antara dua hingga empat minggu untuk akar berkembang.

Memindahkan pokok selasih dari air ke tanah

grow-basil
© MilosStankovic / Getty Images

Sebaik sahaja keratan batang selasih telah menghasilkan banyak akar yang kuat, ia boleh dipindahkan ke dalam pasu. Walaupun keratan batang akan terus tumbuh jika disimpan di dalam air, anda tidak digalakkan menanam pokok selasih di dalam air melainkan anda mempunyai kit tanaman hidroponik yang sesuai. Air tidak membekalkan nutrien yang sama seperti tanah, manakala akar dan ranting juga akan mudah reput.

Anda juga boleh menanam dari anak pokok selasih yang dijual di dalam pasu di pasar raya. Pindahkan anak pokok selasih itu ke dalam pasu lain. Pokok selasih yang di jual di pasar raya biasanya disemai dari biji benih dalam pasu kecil dan akan semakin tumbuh apabila anda memberi ruang dalam pasu yang lebih besar.

BACA: Cara tanam sirih gading (money plant) dengan penjagaan yang minimum pada kos rendah

Cara menjaga pertumbuhan pokok selasih anda 

Pokok selasih tumbuh subur di persekitaran yang lembap, maka anda harus menyiram pokok setiap hari. Walau bagaimanapun, tanah yang terlalu basah akan menjadikan akar reput. Pastikan pasu anda mempunyai saliran yang baik. Jika pokok selasih anda ditanam di dalam rumah, pastikan ia terdedah kepada cahaya matahari secara tidak langsung. Jika pokok selasih anda di luar rumah, berhati-hati di mana anda meletakkannya. Sinaran cahaya matahari di negara tropika boleh menjadi panas terik. Sebaik-baiknya, letakkan pokok anda di suatu tempat yang agak teduh.

Walaupun anda boleh menanam pokok selasih terus ke dalam tanah lapang, menanamnya di dalam pasu memberikan anda fleksibiliti untuk memindahkan pokok sekiranya cahaya matahari panas terik atau hujan lebat. Melainkan anda mempunyai ruang yang sesuai untuk menanam pokok selasih di atas tanah lapang, ada risiko pokok selasih anda dijangkiti atau diselubungi oleh lalang. Oleh kerana daun selasih selalu dimakan terus dari pokok, menanamnya dalam pasu sekurang-kurangnya melindungi pokok daripada haiwan perosak dan haiwan peliharaan.

Bagaimanakah cara memetik daun selasih? 

Sebaik sahaja pokok selasih anda tumbuh cukup tinggi, anda boleh mula memetik daun selasih. Tunggu sehingga batang pokok mempunyai sekurang-kurangnya tiga hingga empat lapisan daun selasih sebelum dipetik. Kerat daun dari bahagian atas batang, sebaik-baiknya di atas lapisan daun di paras rendah yang mula bercambah daun yang lebih kecil. Jika ranting pokok cukup lembut, anda boleh mencubit daun dengan jari tanpa memerlukan sebarang gunting.

Bagaimanakah cara memetik daun selasih agar pokok terus tumbuh? 

Anda boleh memastikan pokok selasih anda tumbuh dengan rendang dan bukannya hanya tinggi menaik. Apabila anda memetik daun selasih dengan cara mengerat di bahagian atas nod percambahan, ia akan tumbuh menjadi banyak dahan dan memastikan pokok akan terus subur.

Jika pokok selasih tumbuh lebih pantas dari kadar petikan daun, anda perlu kerap mencantas dahan pokok untuk menggalakkan pertumbuhan dan memastikan ia kelihatan kemas. Elak pokok daripada berbunga terlalu banyak kerana ia boleh menukar rasa daun selasih. Jika pokok telah mula berbunga, cantas bahagian-bahagian dahan yang berbunga.

Berapa lamakah pokok selasih boleh hidup? 

Dalam suasana iklim sederhana, pokok selasih biasanya akan mati apabila cuaca mula menjadi sejuk. Anda perlu mula menanam pokok selasih seawal musim bunga semasa cuaca menjadi panas. Dalam suasana iklim tropika seperti Malaysia, pokok selasih boleh bertahan sehingga dua tahun jika anda menjaganya dengan sempurna. Salah satu cara untuk mendapatkan bekalan daun selasih yang berterusan adalah dengan menanam lebih banyak keratan batang selasih dari pokok anda yang sedia ada atau mengumpul biji selasih.

Baca artikel ini seterusnya: 6 tips memilih jenis lampu untuk pencahayaan tepat di setiap ruang kediaman anda

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain