Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 pokok hiasan yang tidak bahaya untuk kucing kesayangan anda

test

Apabila anda dah kenal pokok-pokok hiasan dalam rumah yang tidak beracun, anda boleh cantikkan rumah dengannya dan tidak perlu risau tentang keselamatan kucing anda.

Olga Donchuk / 123rf

Kucing sebenarnya sukakan pokok, sama seperti manusia kerana pokok boleh menyerap karbon dioksida dan mengeluarkan oksigen yang menyegarkan dan menjadikan dalaman rumah nyaman sepanjang hari. Pokok hiasan yang bersaiz sederhana boleh menjadi teduhan untuk si manja tidur dengan selesa di waktu siang atau mengaktifkan diri bermain daun-daun yang berjuntaian.

Satu masalahnya ialah bila kucing terlalu leka bermain dengan pokok, ia kadang-kadang menggigit daun atau bunganya. Adakalanya pokok yang nampak biasa dan kita fikir cantik sebagai hiasan sebenarnya berbahaya kepada kucing. Walaupun kucing secara semula jadi tahu menilai pokok yang boleh dimakan atau tidak, masih terdapat kes-kes haiwan kesayangan ini mati akibat racun yang terdapat pada pokok. Lebih baik kita berhati-hati daripada sesal kemudian nanti.

Lihat beberapa tip penjagaan sepuluh pokok hiasan dalaman yang bukan saja menarik dipandang tetapi juga selamat untuk kucing:

Calathea

123rf

Pokok calathea yang juga dikenali sebagai pokok burung merak ini nampak macam susah dijaga tetapi sebenarnya tidak. Warna hijau terang dengan jalur putih (ada juga yang berwarna ungu di sebelah belakang daun) mengubah ruang suram menjadi ceria. Apa yang lebih menarik, pokok ini boleh tumbuh subur walaupun di dalam rumah. Letakkannya di sudut yang banyak mendapat cahaya matahari, tetapi jangan pula yang terdedah terus kepada haba kerana itu akan menyebabkan hujung daunnya melecur. Daun-daun pokok ini sepatutnya terang bukan pucat. Pucat menunjukkan ia tidak mendapat cahaya yang cukup.

Orkid

123rf

Orkid adalah pokok hiasan yang banyak ditanam di negara kita selain daripada bunga raya. Terdapat beribu-ribu jenis orkid termasuk yang popular seperti phalaenopsis, vanda dan cattleya. Orkid sebenarnya sedikit cerewet untuk ditanam kerana kita perlu membuat sedikit ‘ujikaji’ dalam menentukan kesesuaian pencahayaan, air, suhu, nutrien, kelembapan dan berbagai-bagai hal lagi. Setelah anda mendapat keseimbangannya dan orkid anda pun naik subur serta berbunga cantik, jaga jangan sampai si bulus merosakkan pula pokok berharga anda itu!

BACA: Tip untuk menyusun tanaman hiasan di dalam rumah menurut pakar tumbuhan

Sword Fern

Nephrolepis exaltata atau sword fern ialah sejenis tumbuhan iklim tropika dan boleh hidup subur dalam persekitaran yang lembap dengan pendedahan secara tidak langsung kepada cahaya matahari. Sword fern cuma perlukan tanah yang sedikit basah untuk terus segar dan sihat. Pastikan jangan sampai ada hama lelabah atau kumbang bersarang pada pokok paku anda. Jika ada, buang dan rawat dengan segera.

Areca Palm

123rf

Pokok ini agak senang di jaga. Anda cuma perlu letakkannya di tempat yang sesuai sama ada di dalam atau di luar rumah dan lihat palma anda menghijau. Palma jenis areca memerlukan cahaya matahari tetapi bukan secara terus. Jika terlalu panas, daunnya akan kekuningan atau berwarna kecoklatan di hujungnya. Selain itu, ia juga sensitif dengan fluorida dalam air. Jika kandungan fluorida dalam air paip anda terlalu tinggi, anda mungkin perlu menyiramnya dengan air bertapis. Cucuk jari anda dua inci dalam tanahnya untuk memeriksa adakah masih lembap atau dah tiba masa untuk menyiram.

Spider Plant

123rf

Daunnya yang kurus panjang nampak macam misai kucing tetapi itu bukanlah sebab utama kucing anda sukakannya. Spider plant mempunyai kesan halusinogen ringan, sama seperti catnip. Jadi jika si manja anda nampak khayal mengunyah daun pokok ini, tak perlulah anda bimbang. Daun-daunnya pun rimbun kerana pokok spider mudah membiak dalam tanah yang subur. Ia tahan menerima cahaya matahari secara langsung tetapi elakkan daripada terlebih siram.

Pokok pisang

Pokok pisang hiasan mengeluarkan bunga yang besar dan cantik yang tidak beracun. Ia boleh dijadikan penghias hidangan dan selalunya daunnya dijadikan makanan kuda. Pokok pisang jenis ini memerlukan tanah yang subur dan penuh nutrien terutama sekali nitrogen dan potasium, selain cahaya matahari yang banyak serta air. Tambahkan juga satu lapisan sungkup organik untuk mengekalkan kelembapan. Jika dijaga dengan baik, pokok pisang ini boleh terus subur di dalam pasu.

Fittonia

123rf

Pokok ini juga dikenali sebagai nerve plant kerana daunnya berurat-urat. Fittonia merupakan tanaman rumah yang hidup subur dengan cahaya matahari yang terang tapi jangan letakkan terus di tempat panas pula. Kucing anda pasti seronok bermain-main atau tidur di bawah teduhannya! Pastikan tanah yang digunakan jenis yang poros dan siramlah secara sederhana. Jika anda berminat membina terarium, warna-warna Fittonia renek memang menyerlah jika diletak di tengah ruang!

Bromeliad

123rf

Pokok iklim tropika ini antara yang terbaik untuk dijadikan pokok hiasan dalaman. Penjagaannya mudah dan tidak memerlukan sebarang baja khusus. Ia boleh hidup sebagai ‘air plant’ iaitu tidak memerlukan tanah, cuma sediakan sesuatu objek sebagai sokongan untuk ia berpaut. Bromeliad juga perlukan cahaya matahari yang terang tetapi tidak memancar terus kepadanya. Jika tidak, daunnya menjadi pucat dan mudah untuk mati. Si manja tentu tertarik dengan warna dan keunikan daun serta bunganya, mujurlah ia jenis tak beracun!

Bunga Raya

123rf

Lega bila kita tahu bunga kebangsaan kita ini selamat untuk si kitty apatah lagi begitu banyak jenis ini tumbuh di merata tempat. Ia perlukan banyak air ketika di peringkat bertunas selain baja tinggi potassium, sama ada yang dibancuh dengan air, seminggu sekali atau yang jenis yang membebaskan nutrien secara perlahan, sebulan sekali.

BACA: 12 tanaman ini boleh halau nyamuk di rumah dengan berkesan

Pandan

123rf

Daun pandan yang berbau harum dan lembut ini antara pilihan untuk dikunyah si bulus selain wheatgrass. Pandan yang dijaga dengan baik cepat tumbuh dan membiak subur dalam beberapa bulan sahaja. Anda dan si kitty akan dapat menikmati daunnya yang merimbun. Gunakan dalam teh, nasi lemak dan pencuci mulut.

Sesuatu untuk diberi perhatian, aloe vera, yang kita kenali mempunyai sifat menyamankan kepada manusia, boleh jadi amat berbahaya dan menyebabkan kematian kepada kucing. Ramai yang menyangkakan pandan dan aloe vera sama saja selamat dan tidak beracun kepada haiwan kesayangan tetapi itu silap. Pandan selamat tetapi aloe vera tidak.

Selain untuk haiwan peliharaan anda, jom ketahui pokok hiasan yang baik untuk keluarga anda.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain