Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 perkara yang pereka hiasan dalaman takkan buat untuk dapur kecil

test

Impikan ruang dapur yang luas dan selesa? Jangan risau, di sini kami senaraikan lima kesilapan yang pemilik rumah sering lakukan terhadap dapur yang kecil.

© IQI Concept

Artikel ini diterjemahkan dari 5 things an interior designer would never do in a small kitchen oleh Hamidi Kuncimon

Orang kata, dapur adalah nadi bagi sesebuah rumah. Walaupun fungsi utamanya adalah untuk penyediaan juadah, dapur juga adalah tempat banyak kenangan manis tercipta. Kerana itu, dapur haruslah lebih dari sekadar sebuah dapur. Kita mungkin boleh menata rias dapur dengan peralatan dan perkakas yang cantik, namun dapur yang tiada stail rekaan, boleh tampak kusam dan membosankan.

Akan begitu, untuk mendapatkan rekaan yang menarik bukannya mudah. Terutamanya jika anda memiliki ruangan yang terhad untuk digayakan. Jadi, untuk membantu anda mendapatkan sedikit ilham, kami telah mendapatkan tulang belakang di sebalik IQI Concept untuk berkongsi apa yang tidak seharusnya anda lakukan di dapur kecil anda.

1. Memilih warna yang gelap

wet and dry kitchen design ideas
© IQI Concept

Peraturan utama apabila menata rias dapur yang sempit adalah tidak sesekali menggunakan warna yang gelap. Elak warna yang malap untuk ruangan yang sempit kerana ia akan menyerap cahaya, menjadikan dapur anda kelihatan lebih kecil. Sebaiknya, gunakan cat berwarna putih atau neutral. Warna yang lembut akan membiaskan cahaya, menjadikan bilik terasa lebih terbuka dan berangin. Ia juga mampu untuk menaikkan seri bilik anda. Anda juga turut boleh menambahkan warna yang terang untuk kabinet dapur untuk lebih mencantikkan dapur anda.

BACA: 10 tips untuk dapur kecil yang lebih tersusun

2. Tidak mengemas apabila sudah selesai memasak

© IQI Concept

Perkara yang paling tidak anda ingini untuk dapur yang kecil adalah sepah. Untuk menyelamatkan anda dari berasa stres akibat mengemas dapur yang bersepah dah tidak teratur, apa kata anda cuba mengenakan gaya minimalis. Anggun, ringkas dan berstruktur; dapur minimalis tidak hanya menambahkan nilai estetika terhadap rumah tetapi anda turut mengamalkan konsep “sedikit suatu kelebihan” (less is more). Anda juga pasti akan sedar bahawa anda sebenarnya tidak memerlukan banyak perkakas di rumah – masihkah anda ingat kali terakhir anda menggunakan mesin roti? Kurangkan bilangan perkakas yang anda miliki dan simpan peralatan yang anda benar-benar gunakan. Anda turut boleh membeli peralatan yang kompak untuk menjimatkan lebih banyak ruang.

BACA: Ingin dapur yang sentiasa kemas? Ini 9 cara penyimpanan perkakas dapur anda

3. Meninggalkan ruang di antara siling dan rak dapur

© IQI Concept

Antara kesilapan yang sering dilakukan orang ramai adalah membiarkan ruangan yang besar di antara kabinet dapur dan siling. Dengan meninggikan kabinet anda sehingga ke siling, ia mampu memberikan ilusi ketinggian dapur anda, menjadikan ia tampak lebih luas. Selain itu, dengan membiarkan adanya ruang di antara kabinet dan siling, anda hanya mengumpul habuk sahaja di atas rak anda.

BACA: Kaunter dapur yang mana paling sesuai untuk anda?

4. Memasang rak terbuka

© IQI Concept

Kami faham, rak yang terbuka dan tidak bertutup kelihatan lebih bergaya dan anda boleh mengenal pasti barangan yang disimpan dengan lebih mudah. Malangnya, kami tidak menyarankan rak yang terbuka untuk dapur yang kecil, terutamanya galley kitchen. Jika anda membiarkan segalanya terbuka, dapur anda pasti akan nampak lebih tidak teratur dan bersepah. Namun, jangan risau, kami ada jalan penyelesaiannya. Apa yang boleh anda lakukan adalah mencampurkan ruang simpanan yang terbuka dan tertutup. Jadi, simpan perkakas dan perlalatan yang tidak menarik dan tampilkan koleksi kebanggaan anda di kabinet yang terbuka.

5. Memilih warna yang panas berbanding warna semula jadi

© IQI Concept

Tidak kira jika anda seorang pakar atau tidak di dalam bidang hiasan dalaman, anda pasti tahu pencahayaan yang betul mampu menaikkan seri ruangan anda. Cahaya semula jadi sangat digalakkan di ruangan yang sempit kerana ia mampu untuk menaikkan dan meluaskan bilik anda. Untuk kawasan yang tidak menerima cahaya semula jadi secukupnya, anda boleh menggayakan cahaya berona putih atau lampu LED kerana ia sangat sesuai untuk ruangan yang kecil, Lebih bagus, gantungkan lampu di atas kitchen island atau meja makan untuk menerangkan ruangan anda.

Tak kira apa sahaja yang anda lakukan, jangan sesekali memilih cahaya yang panas. Ia mungkin sesuai untuk bilik tidur anda kerana sifatnya yang menenangkan, namun pencahayaan yang kekuningan tidak sesuai untuk dapur yang sempit. Seperti dinyatakan di atas, cahaya yang terang dan cerah mampu untuk membesarkan ruangan manakala warna yang gelap dan panas akan menyerap cahaya dan menjadikan ia kusam.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain