Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

6 perkara utama yang perlu dilakukan selepas servis kawalan serangga perosak

test

Semua pemilik rumah telah sedia maklum akan betapa pentingnya membuat persediaan bagi servis kawalan serangga perosak. Tetapi, bagaimana pula dengan perkara-perkara yang perlu dilakukan setelah servis kawalan selesai?

kawalan-serangga-perosak-main
© lightfieldstudios/ 123RF

Sebelum servis kawalan serangga perosak dijalankan, kita digalakkan untuk membuat beberapa persediaan, seperti memindahkan perabot-perabot ke tempat yang selamat, melindungi perabot dan barangan rumah dengan kain, dan menyimpan pakaian sebaiknya. Tetapi, adakah anda tahu apa perkara yang perlu dibuat setelah servis selesai dilakukan?

Berikut merupakan enam perkara utama yang perlu anda lakukan bagi memastikan keberkesanan kawalan serangga perosak yang dilaksanakan.

1. Jangan biarkan anak-anak kecil dan haiwan peliharaan di dalam rumah semasa proses pengeringan berlangsung

servis-kawalan-serangga-perosak-2
© lightfieldstudios/ 123RF

Setelah proses kawalan serangga selesai dibuat, pastikan anak-anak kecil dan haiwan peliharaan tidak berada di dalam rumah. Racun perosak yang disembur memerlukan masa selama 25-30 minit untuk kering sepenuhnya.

Setelah kering, racun yang disembur itu akan melekat kuat pada mana-mana kawasan dan permukaan yang terkena semburan bagi memastikan serangga perosak mati dalam jangka masa yang ditetapkan.

Sesetengah racun perosak tidak mempunyai bau yang terlalu kuat, jadi ramai yang mengambil mudah tentang hal ini dan terus masuk ke dalam rumah walaupun racun yang disembur masih belum kering.

Jika anda biarkan anak-anak dan haiwan peliharaan masuk ke dalam rumah semasa racun masih belum kering sepenuhnya, ia boleh memberi kesan terhadap kesihatan mereka dan juga mengurangkan kesan racun ke atas serangga perosak.

2. Elakkan daripada mengelap lantai atau permukaan dengan kerap

servis-kawalan-serangga-perosak
© serezniy/ 123RF

Racun perosak yang disembur boleh bertahan selama 30 hingga 90 hari bagi memastikan serangga-serangga perosak yang ada di rumah benar-benar mati. Elakkan daripada mengelap lantai atau permukaan dengan kerap bagi tempoh enam hingga lapan minggu yang pertama setelah servis kawalan serangga perosak dijalankan.

Selain itu, pastikan juga anda tidak mengelap tepi dinding dan papan skirting lantai kerana kawasan-kawasan ini merupakan tempat kegemaran serangga perosak merayap, terutamanya semut dan anai-anai.

Ini bagi memastikan agar racun tersebut tidak hilang. Jika anda ingin membersihkan rumah, anda dinasihatkan untuk menyapu atau memvakum rumah sahaja buat sementara waktu.

BACA: 10 petua mesra alam yang berkesan bagi menghalau serangga dan haiwan perosak di rumah

 3. Jangan panik jika anda melihat banyak serangga perosak yang muncul

servis-kawalan-serangga-perosak-lipas
© Georgy Kopytin/ 123RF

Untuk dua minggu yang pertama setelah servis kawalan serangga perosak dibuat, anda mungkin akan melihat banyak serangga perosak yang muncul dan bertaburan di rumah.Jangan panik kerana ini bermakna mereka telah diracuni oleh racun perosak. Pastikan anda membersihkan tempat yang dipenuhi bangkai serangga perosak.

Sebagai contoh, anda mungkin akan menjumpai bangkai lipas atau lipas-lipas yang hampir mati di sebalik dinding dan papan skirting lantai, di bawah peti sejuk, atau di belakang kabinet dapur; mana-mana kawasan utama yang telah disembur.

Kebanyakan racun perosak yang digunakan sekarang ialah jenis racun yang membunuh serangga perosak secara perlahan-lahan, jadi ia mengambil masa untuk serangga perosak mati sepenuhnya. Berikut ialah jangka masa bagi serangga atau haiwan perosak disingkirkan dari rumah anda:

  • Lipas: 6 minggu
  • Labah-labah: 6 minggu
  • Semut/anai-anai: 6 minggu
  • Tikus: 4 minggu
  • Kutu/hama: 3-4 minggu
  • Pepijat: 6 minggu

Kebiasaannya bagi dua minggu yang pertama setelah servis kawalan serangga perosak dijalankan, bilangan serangga perosak akan berkurangan sebanyak 20%, dan ia akan semakin berkurangan dari minggu ke minggu.

Jadi jika anda melihat banyak bangkai serangga perosak yang bertaburan di seluruh rumah, ia bermakna servis kawalan serangga perosak tersebut memang berkesan.

 4. Buang segala makanan atau minuman yang terdedah

servis-kawalan-serangga-perosak-3.
© daisydaisy / 123RF

Jika terdapat sebarang makanan dan minuman yang anda lupa simpan di tempat yang selamat sebelum servis dijalankan, kemungkinan besar ia telahpun terdedah kepada racun serangga perosak yang disembur. Buang segala makanan dan minuman yang terdedah dalam tong sampah yang ditutup ketat agar kucing atau anjing liar tidak memakan makanan yang diracuni.

Anda juga digalakkan untuk mengitar semula sisa makanan yang dibuang untuk dijadikan sebagai kompos. Contoh sisa makanan yang boleh digunakan semula ialah kulit telur, tulang ayam atau daging, dan sayur-sayuran.

5. Baiki apa-apa yang retak dan bocor

servis-kawalan-serangga-perosak-4
© cherkas/ 123RF

Kesan retak, celah-celah yang terbuka, dan paip bocor merupakan tempat kegemaran serangga perosak untuk bersembunyi atau masuk ke dalam rumah. Untuk menghalang serangga perosak daripada bersarang atau masuk ke dalam rumah, pastikan anda membaiki apa-apa yang retak dan bocor dan tutup celah-celah yang terbuka.

6. Buang atau kitar semula segala produk kertas yang tidak diperlukan

servis-kawalan-serangga-perosak-5
© El Roi/ 123RF

Pasti ramai antara kita yang mempunyai timbunan surat khabar, buku, atau majalah lama yang terbiar di rumah. Produk kertas yang lama dan terbiar amat digemari serangga perosak seperti lipas dan anai-anai yang menganggapnya sebagai makanan. Semakin lama anda membiarkan surat khabar, buku, dan majalah lama bertimbun, semakin banyak serangga perosak yang akan datang.

Buang atau kitar semula segala produk kertas yang tidak lagi digunakan, termasuklah kotak kadbod atau beg kertas, bagi mengelakkan serangga perosak daripada bersarang di rumah anda. Pastikan juga ruang-ruang rumah yang tersorok dan gelap seperti stor tidak dipenuhi dengan terlalu banyak barang kerana ia akan menarik serangga perosak.

BACA: Bebaskan rumah anda dari lalat buah dengan 5 langkah mudah

Setelah hidup sebumbung selama bertahun-tahun, bukan mudah untuk menyingkirkan serangga perosak dari rumah anda. Selain melakukan perkara-perkara di atas, pastikan anda mengikuti arahan yang diberikan oleh pakar kawalan serangga.

Mereka biasanya akan memberi nasihat tentang apa yang perlu dilakukan, apa yang perlu dielakkan, dan bila servis yang seterusnya harus dijalankan. Untuk tip yang berkaitan, baca artikel-artikel mengenai gaya hidup di iProperty.com.my.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain