Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Bolehkah pengawal keselamatan menyimpan lesen memandu atau kad pengenalan anda di Malaysia?

test

Permintaan ini lazim berlaku di kawasan perumahan dan sebenarnya menyalahi undang-undang. Ketahui hak anda ketika menyediakan dokumen pengenalan diri seperti IC dan lesen memandu kepada anggota keselamatan. Kami juga memperincikan apa yang pengawal keselamatan boleh atau tidak boleh lakukan secara sah.

Bolehkah-pengawal-keselamatan-menyimpan-lesen-memandu-atau-IC-anda
© ThamKC | gettyimages

*Artikel ini telah diterjemah dari Can a security guard keep your driver’s license or IC in Malaysia? oleh Khairul Khalid.

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk info terkini.

Kesulitan utama ketika memasuki komuniti berpagar dan bangunan bertingkat tinggi seperti kondominium dan pangsapuri adalah apabila kad pengenalan (IC) atau lesen memandu diminta oleh pengawal keselamatan. Kadang-kala, pengawal keselamatan akan menyimpan IC atau lesen memandu anda apabila memberi pas pelawat.

Ini adalah amalan lazim yang jarang dipersoalkan – adakah pengawal keselamatan sebenarnya mempunyai hak untuk memeriksa dan menyimpan IC anda? Selalunya, kita hanya memberi lesen dan IC kepada pengawal keselamatan tanpa banyak soal.

Apakah undang-undang mengenai perkara ini?

Undang-undang mengenai pengawal keselamatan yang menyimpan MyKad dan hanya mengembalikannya kepada pengunjung semasa keluar dari premis sangat jelas. Pengawal keselamatan TIDAK mempunyai hak untuk menyimpan kad pengenalan pelawat dalam apa jua keadaan sekalipun (kami akan berbincang dengan lebih lanjut mengenai lesen memandu dalam artikel ini). Ia adalah kesalahan yang besar.

Undang-undang ini termaktub di dalam Peraturan-Peraturan Pendaftaran Negara 1990 (Pindaan 2007). Malangnya, kami tidak boleh memautkan versi terkini undang-undang ini kerana ia tidak terdapat dalam talian. Anda perlu melanggan pangkalan data undang-undang untuk mengakses versi terkini. Oleh itu, sila ambil perhatian bahawa apa yang anda lihat dalam dokumen yang dipautkan mungkin berbeza daripada peraturan yang dibincangkan dalam artikel ini (rujukan di bawah):

8A:  Menahan kad pengenalan orang lain adalah satu kesalahan.

“Adalah menjadi satu kesalahan yang boleh dihukum di bawah peraturan 25, bagi mana-mana orang yang bukan seorang pegawai seperti yang tersebut di bawah subperaturan 7(1) untuk menyimpan kad pengenalan orang lain, secara tidak munasabah, selain daripada dirinya sendiri.”

Di bawah peraturan 8A, jika kakitangan yang tidak berkuasa memegang IC anda, dia melakukan satu kesalahan. Sesiapa yang sabit kesalahan ini boleh dikenakan hukuman penjara sehingga 3 tahun dan/atau denda sehingga RM 20,000.

Peraturan 7 dengan jelas menyatakan bahawa hanya pegawai tertentu sahaja yang dibenarkan untuk mengenal pasti identiti seseorang dan meminta IC untuk diperiksa. Pegawai-pegawai ini termasuk:

  • Pegawai pendaftaran dari Jabatan Pendaftaran Negara Malaysia (JPN)
  • Pegawai polis
  • Pegawai kastam
  • Anggota angkatan tentera yang bertugas
  • Pegawai awam yang diberi kuasa oleh Ketua Pengarah

Ini bermakna bahawa hanya pegawai yang tertera di senarai di atas yang dibenarkan untuk menyimpan IC seseorang. Walaupun begitu, mereka hanya boleh melakukannya jika mereka mempunyai sebab yang kukuh untuk mengesyaki bahawa identiti orang itu adalah palsu.

Pada 16 November 2018, Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengeluarkan kenyataan di Facebook yang mengesahkan bahawa pengawal keselamatan tidak mempunyai hak untuk menyimpan kad pengenalan anda.

Bolehkah pengawal keselamatan merekodkan butiran kad pengenalan anda?

Ramai yang sudah biasa dengan proses ini, di mana pengawal keselamatan komuniti berpagar atau bangunan strata bertingkat tinggi akan meminta butiran anda untuk dicatit dalam buku log lawatan. Seperti yang dijelaskan di atas, di bawah Peraturan 7 pengawal keselamatan tidak dibenarkan  memeriksa identiti anda, apatah lagi meminta apa-apa jenis dokumen pengenalan.

Walau bagaimanapun, demi keselamatan orang awam, pada tahun 2007 Kementerian Dalam Negeri mengeluarkan surat pekeliling yang memberi kuasa kepada pengawal keselamatan untuk meminta dokumen pengenalan pengunjung untuk tujuan pemeriksaan dan rekod. Oleh itu, pengawal dibenarkan merekod butiran IC anda sebelum memberikan anda akses kepada kawasan perumahan/kondo dan lain-lain.

Namun, mereka mesti mengembalikan dokumen pengenalan kepada anda dengan serta-merta. Mereka tetap dilarang menyimpan IC anda.

Meminta IC untuk pemeriksaan/merekodkan butiran = OK

Menyimpan MyKad= TIDAK OK

Bagaimana pula dengan lesen memandu?

Kami memohon penjelasan dari PDRM mengenai lesen memandu, tetapi belum menerima jawapan. Walau bagaimanapun, merujuk kepada surat pekeliling yang dikeluarkan oleh Kementerian Dalam Negeri, lesen memandu anda juga dianggap sebagai dokumen pengenalan diri. Oleh itu, mungkin selamat untuk membuat andaian  bahawa pengawal keselamatan hanya dibenarkan untuk meminta lesen memandu untuk merekodkan butiran anda, tetapi mereka mesti mengembalikan lesen anda sejurus selepas itu.

Bagaimana jika pengawal keselamatan tetap mahu menyimpan IC saya?

Jika pengawal keselamatan cuba menahan dokumen pengenalan anda (sama ada kad pengenalan, lesen memandu atau pasport, anda harus menjelaskan kepada mereka bahawa perkara ini menyalahi undang-undang. Walau bagaimanapun, pengawal keselamatan hanya mengikut arahan majikan. Walau apa pun keadaannya, anda mempunyai hak untuk menolak permintaan pengawal keselamatan, atau sesiapa sahaja, untuk meyimpan IC anda.

Jika mereka masih berkeras, anda perlu berbincang dengan pihak pengurusan yang bertanggungjawab seperti penyelia keselamatan/jawatankuasa penduduk / badan pengurusan bersama kondominium. Jika tiada pilihan lain, anda boleh membuat laporan polis.

BACA: 9 jenis grill rumah, grill pintu, dan grill tingkap yang sesuai untuk anda

Apa yang boleh dilakukan oleh pengawal keselamatan secara sah?

security-guard-can-do-legally-malaysia
© Pavel Sipachev | 123rf

Selain kebenaran untuk memeriksa identiti dan merekodkan butiran anda, berikut adalah 4 hak pengawal keselamatan yang dibenarkan oleh undang-undang:

Pengawal keselamatan boleh memukul suspek untuk mencegah bahaya

Menurut Bryan Ng Yih Miin, rakan kongsi dari firma guaman Dee, Netto, Fatimah & Ng, Kementerian Dalam Negeri boleh memberikan kuasa khas kepada pengawal keselamatan untuk melakukan tugas mereka. Jika tidak, pengawal keselamatan dianggap sebagai warganegara biasa dan ditadbir di bawah Kanun Keseksaan dan Kanun Prosedur Jenayah, sama seperti orang ramai.

Adakah pengawal boleh memukul seseorang? Ini bergantung kepada keadaan. Adakah seseorang atau sesuatu sedang diancam oleh keadaan yang boleh dianggap bahaya? Perlindungan orang dan harta dibenarkan di bawah Seksyen 97 Kanun Keseksaan, tetapi tertakluk kepada Seksyen 99(4) bahawa tiada kemudaratan yang berlebihan diperlukan untuk menghentikan ancaman itu. Maka, seorang pengawal keselamtan dibenarkan memukul suspek untuk menghalang mereka, tetapi dia tidak boleh terus memukul suspek selepas itu.

Pengawal keselamatan boleh menghalang penceroboh dari masuk ke harta persendirian

Jika seseorang menceroboh harta persendirian yang dijaga oleh pengawal keselamatan, pengawal boleh melakukan “penangkapan warganegara” (citizen’s arrest) di bawah Seksyen 27 Kanun Prosedur Jenayah dan menghalang penceroboh. Mereka mesti menyerahkan penceroboh itu kepada pihak polis dengan serta-merta.

Pengawal keselamatan juga boleh menghalang orang yang tidak dibenarkan daripada memasuki harta persendirian yang dijaga oleh mereka. Ini tidak termasuk jalan raya di kebanyakan kawasan perumahan, tidak seperti bangunan bertingkat tinggi dan komuniti berpagar dan berpengawal yang dimiliki secara persendirian.

Di bangunan bertingkat tinggi, menghalang seorang penduduk boleh terjadi apabila dia tidak membayar dana terikat. Perbadanan pengurusan bangunan bertingkat tinggi boleh menyahaktifkan peranti akses elektromagnetik di bawah Jadual Ketiga Akta Pengurusan Strata 2013.” – Bryan Ng dalam satu temubual menerusi e-mel dengan AskLegal-

Jika seseorang masuk secara paksa, terutamanya jika menggunakan kenderaan, Bryan Ng menasihatkan pengawal keselamatan menghubungi pihak polis dengan segera, kerana amat berbahaya untuk menghalang mereka.

KETAHUI: Cara tanam, cambahkan dan petik pokok selasih (daun basil) di rumah

Pengawal keselamatan boleh menangkap penjenayah

Sama seperti warganegara biasa, pengawal keselamatan juga dibenarkan menangkap penjenayah yang melakukan “kesalahan yang boleh ditangkap” (seizable offence), iaitu kesalahan di mana polis boleh menangkap seseorang tanpa waran mengikut Seksyen 2 Kanun Prosedur Jenayah. Lazimnya, ini merangkumi kesalahan yang melibatkan nyawa, kecederaan serius, pecah masuk dan dadah. Jika anda perlu memberitahu pengawal keselamatan tentang senarai ini, ia terdapat di dalam Jadual Pertama Kanun Prosedur Jenayah. Ruang ketiga menyatakan sama ada waran diperlukan untuk suatu penangkapan.

Pengawal keselamatan memerlukan dua lesen untuk membawa senjata api

Beberapa lokasi utama seperti bank dan kedai barang kemas dijaga oleh pengawal keselamatan yang bersenjata. Mereka ditadbir di bawah Akta Senjata 1960 di mana pengawal bersenjata mestilah mempunyai lesen dan permit senjata secara individu. Mereka hanya dibenarkan menggunakan senjata tersebut untuk melindungi nyawa atau harta benda di bawah Seksyen 39 Akta Senjata.

Mengikut peraturan yang ditetapkan oleh Kementerian Dalam Negeri, setiap firma pengawal keselamatan mesti mempunyai Lesen A untuk senjata api yang dikeluarkan oleh PDRM kepada syarikat tersebut. Setiap pengawal keselamatan yang bersenjata mesti mempunyai lesen “Bawa & Guna” mereka sendiri.

Akhir kata, pengawal keselamatan mempunyai hak yang sama seperti orang lain untuk melaksanakan tugas mereka. Mereka hanya menggunakan hak ini lebih kerap daripada orang ramai. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertikaian dengan mereka, gunakan apa sahaja hak anda, tetapi jangan pula menyerang mereka, kerana mereka hanya melakukan tugas untuk melindungi orang awam.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain