Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Panduan bagi anda yang ingin menetap di Cyberjaya

test

Ramai beranggapan Cyberjaya cuma sebuah hab pusat teknologi tetapi sebenarnya ia sudah membangun menjadi sebuah bandar yang menarik untuk diduduki.

neighbourhood-guide-cyberjaya
© Jackson Siow | 123rf

Artikel ini diterjemah dari The ultimate neighbourhood guide to Cyberjaya oleh Azmah Zakariah.

Pernah digelar Lembah Silikon Malaysia, Cyberjaya kini berubah wajah daripada sepi dan terasing kepada bandar yang berkembang maju dan boleh didiami dengan pelbagai kemudahan hebat dan beraneka pilihan gaya hidup. Cyberjaya dulunya dikunjungi oleh mereka yang bekerja atau yang ada urusan perniagaan sahaja. Tetapi sekarang ini lebih ramai yang memilihnya sebagai tempat tinggal kerana pembangunan pesatnya sejak 10 tahun lalu.

Lokasinya

Cyberjaya terletak lebih kurang 40 minit pemanduan dari pusat bandar Kuala Lumpur dan hanya 10 minit pemanduan dari Putrajaya yang merupakan pusat pentadbiran Malaysia. Ia mudah diakses sama ada melalui Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP) jika anda datang dari arah Petaling Jaya ataupun Lebuhraya Maju (MEX) jika anda datang dari arah pusat bandar. Ia juga boleh diakses menggunakan lebuhraya lain seperti Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS), Lebuhraya Lingkaran Tengah (ELITE) dan juga Lebuhraya Lembah Klang Selatan (SKVE).

Menarik di Cyberjaya

Cyberjaya telah dijadikan sebuah pusat sewaktu Koridor Raya Multimedia (MMC) mula dilancarkan pada pertengahan 90an. Ia dirancang untuk mempercepatkan peralihan Malaysia memasuki era maklumat digital. Ia bertujuan untuk menjadikan Cyberjaya satu zon khusus tempat perusahaan dan syarikat-syarikat multinasional global berasaskan teknologi dapat menikmati potongan cukai dan akses kepada modal insan serta infrastruktur teknologi bertaraf dunia. Dalam satu tempoh yang lama, ia hanyalah sebuah landskap yang kelihatan tandus dan suram dengan hab dan bangunan organisasi bertaburan di sana sini serta kemudahan dan pilihan gaya hidup yang amat terhad.

Kajian yang dijalankan baru-baru ini oleh satu badan yang pakar dalam bidang sebegini, IDEAS, menunjukkan bahawa Cyberjaya sebenarnya gagal mencapai objektif awalnya. Sebaliknya, perbandaran tersebut telah membangun menjadi sebuah kejiranan yang boleh didiami lengkap dengan kemudahan, tempat-tempat makan dan pusat membeli-belah. Selain itu, ia juga telah berkembang menjadi sebuah bandar hijau yang terkemuka serta menyediakan kehidupan lestari di Malaysia. Cyberjaya yang dulunya hanya dikunjungi oleh mereka yang bekerja kini telah menjadi tumpuan penduduk-penduduk sekitar Lembah Klang untuk meluangkan masa berehat dan menikmati keindahannya.

Fakta menarik:

neighbourhood-guide-cyberjaya
nizamkem | 123rf

  • Masjid Raja Fisabilillah di Cyberjaya merupakan masjid pertama di Malaysia yang menerima anugerah Platinum – Indeks Bangunan Hijau iaitu dengan penggunaan lampu LED cekap tenaga, pengudaraan semula jadi, panel solar di bumbung dan sistem pengumpulan air hujan untuk memenuhi keperluan lebih 5,000 umat islam yang datang beribadah.
  • Cyberjaya telah menetapkan matlamat untuk mengurangkan pelepasan karbon sebanyak 21% dalam tahun ini.
  • Bandar ini telah membangunkan Rangka kerja Bandar Rendah Karbon agar sejajar dan dapat menggerakkan usaha ke arah menghijaukan persekitarannya. Sebagai sebahagian daripada rangka kerja, jalanraya dan tempat letak kereta tidak boleh melebihi 20% daripada jumlah kawasan pembangunan di Cyberjaya dan ruang hijau terbuka hendaklah mencapai tetapan minimum 10% atau lebih besar daripada jumlah pembangunan.
  • Sistem Penyejukan Daerah yang dipasang di Cyberjaya membekalkan air sejuk kepada penyaman udara di lebih daripada 40 bangunan berbilang tingkat dalam perbandaran. Sistem tersebut menggunakan kuasa elektrik luar waktu puncak pada waktu malam untuk menyejukkan air bagi keperluan penyaman udara di bangunan-bangunan terbabit pada waktu siang, dan dengan itu akan dapat mengurangkan lebih daripada 65% penggunaan elektrik berbanding sistem penyaman udara cara lama.
  • Bagi menerajui kehidupan lestari, perbandaran ini juga menyediakan tiga buah mesin Compostech yang dapat mengitar semula buangan domestik dan taman menjadi bahan kompos sepantas 24 jam. Bahan kompos yang kaya nutrien ini kemudiannya digunakan sebagai baja pokok dan tanaman dalam perbandaran. Terdapat juga sebuah pusat kitar semula yang dibuka tiga hari seminggu untuk penduduk mengitar semula sendiri bahan buangan mereka.

Menetap di Cyberjaya

Cyberjaya telah benar-benar berkembang dengan pesatnya dari segi kesesuaian untuk didiami sejak daripada ia mula dibangunkan pada tahun 90an. Waktu itu, sebuah pusat beli-belah kecil menjadi hab utama aktiviti bagi perbandaran yang berselerak yang hampir tidak ada apa-apa rumah kedai dan tempat makan untuk memenuhi permintaan tenaga kerja yang semakin bertambah di situ. Mereka terpaksa pergi ke kejiranan berhampiran seperti Dengkil dan Seri Kembangan untuk makan tengah hari. Makanan segera atau secawan kopi panas untuk sarapan pun sukar didapati waktu itu.

Berbeza sekali dengan sekarang, penduduk dan pengunjung Cyberjaya ‘dimanjakan’ dengan pelbagai pilihan gaya hidup. Pasa masa ini terdapat sebuah pusat beli-belah serba lengkap, DPULZE yang menempatkan antaranya sebuah pawagam GSC dan Jaya Grocer yang menyediakan keperluan dapur. Terdapat juga beberapa pusat beli-belah lain yang berasaskan gaya hidup dengan kedai makan seperti Tamarind Square, yang bukan sahaja menjadi tumpuan pengusaha restoran dan kafe, tetapi juga menempatkan pasaraya seperti Village Grocer dan sebuah kedai buku besar iaitu BookXcess. Ada juga kemudahan pandu lalu McDonald’s dan Starbuck di situ. Rangkaian restoran ternama seperti MyBurgerLab, Ole-Ole Bali dan Sushi Zanmai juga mengambil peluang membuka cawangan dalam perbandaran yang kian popular ini. Ya, sekarang ini bukan ‘nasi kandar’ saja yang boleh anda dapati di sini.

neighbourhood-guide-cyberjaya
Adrian Yap

Bagi mereka yang mengutamakan kehidupan luaran sebagai komponen utama sesebuah perbandaran yang ingin didiami, Taman Tasik Cyberjaya seluas 400 ekar pasti menambat hati. Anda boleh berbasikal, berjoging atau berjalan menghirup udara segar di sekeliling tasik.

Apabila bercakap soal pengangkutan awam, stesen Putrajaya/Cyberjaya tersedia untuk memudahkan perjalanan. Stesen tersebut juga merupakan hab pengangkutan bagi kereta api dan bas ke tempat-tempat seperti KLIA, Bandar Utama dan Puchong. Pada tahun 2022, Laluan MRT SSP akan mempunyai dua stesen di Cyberjaya. Terdapat juga sebuah terminal bas di Cyberjaya yang dikenali sebagai Terminal Pengangkutan Cyberjaya dengan laluan yang menghubungkan Cyberjaya ke Ampang, Gombak, Bandar Tasik Selatan, Bandar Utama, Kepong, Shah Alam dan juga Klang. Perkhidmatan teksi juga ada di terminal ini. Satu lagi yang mengagumkan di Cyberjaya ialah tempat letak keretanya percuma di seluruh perbandaran, jadi anda tak perlu bimbang tentang itu kecuali jika anda meletak kenderaan di pusat beli-belah. Di samping itu, berbeza dengan kawasan pinggir bandar lain, tempat letak kereta biasanya tidak menjadi masalah di sini.

Dalam perbandaran Cyberjaya ini juga terdirinya beberapa institusi pengajian tinggi yang terkenal di negara ini iaitu Universiti Multimedia, Universiti Teknologi Kreatif Limkokwing, Universiti Malaysia Sains Komputer & Kejuruteraan, Universiti Heriot-Watt, Kolej Universiti Sains Perubatan Cyberjaya, Kolej Cyber Putra dan Kolej Antarabangsa Kirkby.

Waktu ini terdapat sebuah sekolah rendah dan sebuah sekolah menengah bagi memenuhi keperluan populasi yang semakin meningkat. Terdapat juga sebuah sekolah berasrama penuh untuk pelajar perempuan (Sekolah Seri Puteri) serta Sekolah Korea Cyberjaya yang dikhususkan kepada ekspatriat Korea di sini.

Aktiviti menarik di Cyberjaya

Pada dasarnya, Cyberjaya berfungsi sama seperti perbandaran lain dan oleh itu aktiviti di sini lebih kepada aktiviti berorientasikan keluarga.

1. Beli-belah semahunya di DPULZE Mall

DPULZE Mall bagaikan hab pusat awam bagi semua aktiviti hujung minggu kerana adanya pawagam (GSC) dan rangkaian kedai makan popular di sini seperti Sushi Zanmai, GO Noodle House dan Nando’s. Biasanya mereka yang berkeluarga akan meluangkan masa bersama menonton wayang, makan-makan, membeli barangan dapur atau sekadar makan aiskrim.

2. Rakam OOTD di Tamarind Square

neighbourhood-guide-cyberjaya
Adrian Yap

Untuk mendapatkan kelainan daripada pusat beli-belah biasa, Tamarind Square lebih fokus kepada luarannya, tidak seperti Publika.  Ia lebih menarik muda-mudi yang ingin mencari sesuatu yang tidak terlalu mengikut arus perdana. Reka bentuk serta kemasan batu-bata merah dan simen menjadikannya ‘studio luaran’ yang ideal untuk merakam gambar Instagram.

3. Dapatkan buku yang dicari di BookXcess

Tarian utama Tamarind Square semestinya sebuah kedai buku yang besar, BookXcess, yang sebelum ini dibuka 24 jam. Bagaimanapun, waktu operasinya terpaksa dikurangkan sementara bagi mematuhi arahan berkaitan Covid-19. Jika anda jenis ulat buku, di sinilah tempat paling sesuai untuk anda.

Selain itu, ada pelbagai kafe untuk sarapan tengah hari di seluruh dataran, ditambah pula dengan Weplaygames Café yang unik. Kafe ini menyediakan lebih daripada 200 permainan papan untuk anda berhibur sambil lepak minum kopi dan makan kek.

4. Bersiar-siar di Taman Tasik Cyberjaya

Jika ingin menikmati ketenangan dan menghirup udara segar, pergilah ke Taman Tasik Cyberjaya. Pemandangan menarik dan suasana nyaman membuat anda lupa hiruk-pikuk pusat perniagaan ini. Ramai yang berjoging dan beriadah di sini selepas seharian bekerja.

Tempat makan popular di Cyberjaya

Mereka yang pernah bekerja di Cyberjaya sekitar lewat 90an hingga pertengahan 2000 mungkin dapat mengimbas kembali yang tidak ada banyak pilihan waktu itu. Ini tidak bermaksud Cyberjaya telah berubah menjadi syurga makanan tetapi yang pastinya memang banyak pilihan makanan untuk anda nikmati sekarang ini.

1. Bawal Power Sempoi

Restoran makanan laut bakar ini memang pakar dalam memanggang bawal yang dihidangkan bersama sos cili pedas masam. Walaupun menu ini ‘bintang utama’ di sini, restoran ini juga menawarkan pelbagai pilihan makanan laut goreng dan bakar yang lain seperti sotong bakar ‘gergasi’ yang juga menjadi pilihan ramai. Restoran ini sentiasa dipenuhi pelanggan. Selain bersedia menunggu tempat kosong anda juga perlu bersedia dengan tisu untuk mengelap peluh akibat kepedasan.

Alamat: Futurise Centre, Block 3710, Persiaran Apec, Cyberjaya, 63000 Cyberjaya, Selangor

Waktu perniagaan: 11.00 pagi hingga 5.00 petang. Tutup pada hari Isnin

2. Saba Restaurant

Peminat makanan Timur Tengah tidak patut melepaskan peluang menikmati makanan lazat di restoran ini. Hidangan seperti Kabsah Kambing dan Ayam Mandy memang perlu dicuba. Bahagian hidangan yang besar dengan harga berpatutan sesungguhnya menjadi tarikan utama pengunjung.

Alamat: 4800 Suite 0-2 Ground Floor, Block A1, Jalan Perdana, CBD Perdana, 63000 Cyberjaya

Waktu perniagaan: 12.00 tengah hari hingga 11.00 malam. Dibuka setiap hari

3. Tanglung

neighbourhood-guide-cyberjaya
Adrian Yap

Waktu Cyberjaya baru mula berkembang, agak sukar mencari restoran makanan Cina. Kini lebih banyak pilihan yang ada dan restoran ini antara yang terbaik dengan pilihan makanan Cina yang enak di samping harga dan bahagian hidangan yang bersesuaian (tidak halal).

Alamat: Unit 1-02, Prima 11, Jalan Teknokrat 6, Cyberjaya, 63000 Cyberjaya, Selangor

Waktu perniagaan: 11.00 pagi hingga 10.00 malam. Dibuka setiap hari

Sistem pengangkutan di Cyberjaya

Memang lokasi Cyberjaya agak jauh dari pusat bandar besar di sekitar Lembah Klang. Namun begitu, ia mempunyai sistem pengangkutan yang baik yang menghubungkannya ke beberapa lebuhraya utama, perkhidmatan kereta api dan laluan MRT yang bakal siap pada tahun 2022.

Lebuhraya: Ia mudah diakses menggunakan sama ada Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP) dari Petaling Jaya atau Lebuhraya Maju (MEX) dari pusat bandar KL. Ia juga boleh diakses menggunakan lain-lain lebuhraya seperti Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS), Lebuhraya Lingkaran Tengah (ELITE) dan juga Lebuhraya Lembah Klang Selatan (SKVE).

Pengangkutan Awam: ERL Putrajaya/Cyberjaya berfungsi sebagai hab pengangkutan. Ia menyediakan laluan kereta api dan bas ke tempat-tempat seperti KLIA, Bandar Utama dan Puchong.

Terdapat juga sebuah terminal bas di Cyberjaya yang dikenali sebagai Terminal Pengangkutan Cyberjaya dengan laluan yang menghubungkan Cyberjaya ke Ampang, Gombak, Bandar Tasik Selatan, Bandar Utama, Kepong, Shah Alam dan juga Klang. Perkhidmatan teksi juga ada di terminal ini.

Pada tahun 2022, Laluan MRT SSP akan mempunyai dua stesen di Cyberjaya.

Kereta: Lebih kurang 40 minit pemanduan dari Cyberjaya ke pusat bandar KL manakala 25 minit dari Cyberjaya ke KLIA.

Hartanah untuk dijual di Cyberjaya

Untuk sekian lama, Cyberjaya dilihat seperti pilihan kurang bagus sebagai kejiranan untuk didiami. Dengan itu, harga hartanahnya terus kekal pada tahap mampu milik yang berkaitan dengan kekurangan kemudahan tersedia kepada penduduk waktu itu. Berdasarkan kajian H1 2020 Portal Demand Analytics oleh iProperty.com.my, Cyberjaya antara kawasan Top 5 yang dicari oleh pembeli hartanah di Selangor. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh pembangunan yang berlaku di kejiranan tersebut sejak beberapa tahun lalu. Pelabur hartanah juga mendapati kejiranan ini menarik kerana bilangan ekspatriat dan mereka yang dari luar Cyberjaya datang bekerja di situ memudahkan mereka mendapat penyewa.  Harga median jualan rumah kediaman ialah RM500,000 dengan harga median sewaan pada RM1,500.

Jenis hartanah di Cyberjaya

Cyberjaya menawarkan pelbagai jenis hartanah untuk mereka yang berminat. Daripada rumah atas tanah sehingga apartmen berservis dan kondominium mampu milik, Cyberjaya mempunyai begitu banyak tanah lagi untuk dibangunkan. Oleh itu, kebanyakan hartanah di sini dibina dengan ruang yang besar antara satu dengan yang lain jadi ia tidak terlalu padat.

Anda boleh dapat sebuah Kondominium 1000 kaki persegi dengan 3 bilik tidur dengan harga kira-kira RM375,000. Harga yang memang menarik untuk hartanah yang terletak dalam kejiranan serba lengkap seperti Cyberjaya. Jika anda mencari ruang binaan yang lebih besar, anda boleh pilih sebuah kondominium 1,414 kaki persegi dengan 3 + 1 bilik tidur dengan harga sekitar RM690,000.

Jika anda lebih berminat dengan rumah atas tanah seperti rumah berangkai, anda boleh pilih rumah teres 4 + 1 di Cyberjaya dengan harga hanya RM830,000. Sebagai pilihan, jika anda mahukan sesuatu dengan harga mampu milik, ada juga pilihan untuk rumah teres 3 bilik tidur dengan harga RM460,000.

Hartanah untuk disewa 

Berdasarkan H1 2020 Portal Demand Analytics yang sama oleh iProperty.com.my, Selangor berterusan menjadi satu-satunya negeri dengan permintaan kediaman yang positif. Ini berpunca daripada trend bekerja dari rumah yang kian berkembang yang menggalakkan pembeli rumah untuk menerokai kawasan yang jauh dari bandar. Ini menjadikan Cyberjaya tempat yang ideal untuk mempertimbangkan tentang menyewa ditambah dengan perbandarannya yang menawan dan serba lengkap serta tidak terlalu padat dan mudah untuk ke mana-mana.

Kondo dengan ruang seluas 1,500 kaki persegi disewakan pada harga RM1,700 sebulan. Jika anda keluarga muda yang ingin mencari kediaman lebih kecil tetapi selesa dan tidak keberatan dengan bajet, sebuah kondominium cantik berkeluasan kurang sedikit daripada 1,000 kaki persegi boleh disewa dengan harga RM2,000 sebulan. Namun, jika bajet merupakan faktor besar dan anda inginkan rumah yang lebih kecil, ada juga kondominium yang boleh disewa bawah harga RM1,000 sebulan.

Kejiranan berhampiran

Beberapa kejiranan yang mudah diakses oleh mereka yang tinggal di Cyberjaya ialah:

Seperti yang anda lihat kini, Cyberjaya bukanlah tempat untuk bekerja semata-mata. Ia amat pantas berkembang dan menjadi sebuah kejiranan yang boleh didiami yang menawarkan begitu banyak kemudahan dan pilihan gaya hidup.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain