Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Panduan bagi anda yang ingin tinggal di Batu Caves

test

Batu Caves yang dikenali sebagai destinasi ziarah keagamaan dan pelancongan kini berkembang menjadi sebuah bandar yang menjadi tumpuan ramai.

batu caves malaysia
© Matyas Rehak | 123rf

Artikel ini diterjemah dari The ultimate neighbourhood guide to Batu Caves oleh Mursh Matsom.

Sebut sahaja Batu Caves, sebilangan besar daripada kita hanya mengetahuinya sebagai tempat yang meriah semasa perayaan Thaipusam. Batu Caves juga dikenali sebagai tarikan pelancongan utama yang mesti dikunjungi oleh pelancong dari luar negara yang tidak mahu melepaskan peluang menikmati pengalaman unik menaiki 272 anak tangga menuju ke kuil.

Selain menjadi tempat tumpuan para penganut agama Hindu dan para pelancong, sebenarnya Batu Caves juga selama ini telah berkembang pesat sebagai sebuah bandar yang lengkap dengan pelbagai kemudahan.

Batu Caves terletak dimana?

Batu Caves terletak kira-kira 11 kilometer dari pusat bandar Kuala Lumpur. Ia terletak secara strategik di persimpangan lebuh raya utama seperti Jalan Lingkaran Tengah 2 (MRR2), Lebuhraya Pantai Timur (LPT) dan Lebuhraya Duta-Ulu Kelang (DUKE). Lokasinya agak unik, kerana satu bahagian Batu Caves terletak di Selangor sementara sebahagian lagi terletak di Kuala Lumpur.

Kenapa kawasan ini terkenal?

Kawasan ini terkenal dengan rangkaian gua yang membentuk bandar ini. Batu Caves (gua, bukan kawasan perbandaran) merupakan bukit batu kapur yang terdiri daripada tiga gua besar dan beberapa gua yang lebih kecil. Gua-gua ini menempatkan sebuah kuil berusia 100 tahun, dengan berhala dan patung-patung yang dicat yang telah disepadukan ke dalam formasi batu kapur. Formasi batu kapur ini dikatakan berusia sekitar 400 juta tahun!

Tempat yang paling popular adalah Gua Kuil, yang menempatkan beberapa kuil Hindu di bawah siling setinggi 100 meter. Kuil di dalam gua ini telah menjadi tempat ziarah yang popular bukan hanya untuk penganut Hindu di Malaysia tetapi dari pelbagai pelosok dunia semasa perayaan Thaipusam setiap tahun. Perayaan ini menarik lebih dari satu juta penziarah beragama Hindu ke sini.

Fakta menarik:

  • Kuil di Batu Caves dibina oleh seorang pedagang India bernama Thamboosamy Pillai pada tahun 1891 setelah menyedari mulut gua itu sangat menyerupai ‘vel’ – kepala tombak cakerawala dewa Hindu Murugan.
  • Patung emas gergasi Dewa Murugan yang berdiri di pintu masuk Batu Caves dengan ketinggian 140 kaki merupakan patung dewa Hindu tertinggi di dunia. Kuil ini juga merupakan salah satu kuil Dewa Murugan yang paling popular dan penting di luar negara India.
  • Dahulunya dikenali sebagai Stesen Kereta Api Batu Caves, Stesen Komuter Batu Caves berusia 115 tahun dan dibuka pada tahun 1905.
  • Batu Caves adalah sebuah bandar yang agak ‘baharu’ berbanding dengan bandar-bandar lain sekitar Kuala Lumpur. Pembangunan perumahan hanya bermula sekitar tahun 1970.

Kehidupan di Batu Caves

Bandar Batu Caves telah berkembang secara berperingkat. Dari awal pembangunannya pada tahun 1970, kawasan perbandaran telah berkembang luas menjadi 28 buah kejiranan dan kampung-kampung.

Seterusnya, bagi aspek pengangkutan awam pula, pengangkutan utama ke bandar ini ialah komuter. Stesen Komuter Batu Caves telah dibaikpulih pada tahun 2010. Batu Caves juga tidak lama lagi akan mendapat manfaat daripada laluan MRT 2/ MRT Putrajaya (yang sebelumnya dikenali sebagai laluan Sungai Buloh-Serdang-Putrajaya). Terdapat stesen pertukaran untuk laluan tersebut di Kampung Batu KTM, yang terletak dua stesen dari stesen Batu Caves.

Bagi mereka yang menggemari aktiviti riadah dan rekreasi, Taman Tasik Sri Gombak adalah tempat tujuan anda. Terletak di lereng bukit, taman rekreasi ini dipenuhi dengan kehijauan yang subur menjanjikan ketenangan dan keindahan, dan sangat ideal untuk berjoging atau hanya sekadar bersantai.

Batu Caves mempunyai lapan sekolah rendah dan empat sekolah menengah yang memenuhi keperluan sebuah bandar yang berkembang pesat. Bagi kemudahan komersial, Batu Caves mempunyai klinik, bank, stesen minyak, pasar mini, pasar basah pagi, pasar malam dan pasar raya besar. Balai polis juga terdapat di sini untuk menjaga keselamatan dan keamanan. Kesimpulannya, Batu Caves adalah sebuah bandar yang lengkap dengan kemudahan-kemudahan utama yang tersedia.

BACA: 11 hartanah di Cheras berhampiran stesen MRT

Aktiviti-aktiviti di Batu Caves

1. Melawat gua Batu Caves

batu caves stairs
© Thang Wai Yee | 123rf

Walaupun Batu Caves merupakan destinasi ziarah keagamaan para penganut agama Hindu, gua-gua ini juga menawarkan pelbagai aktiviti riadah kepada pengunjung.

Tangga kayu yang dibina pada tahun 1920 telah diganti dengan tangga konkrit. Pada tahun 2018, 272 anak tangga diubahsuai dan diserikan dengan pelbagai warna menjadikannya lokasi yang Insta-worthy. Sebagai alternatif, anda boleh melakukan senaman menaiki anak-anak tangga tersebut dan menikmati pemandangan yang menakjubkan.

Jika anda ke sini, jangan lupa untuk melawat Gua Ramayana, yang terletak di sebelah kiri dinding bukit. Apa yang menarik tentang gua ini adalah lukisan gua yang menggambarkan kisah epik Rama di sepanjang dinding gua.

2. Ekspedisi ke Gua Gelap

Aktiviti menarik seterusnya yang anda boleh lakukan ialah menyertai ekspedisi ke Gua Gelap. Terletak di bawah Gua Kuil, Gua Gelap menampilkan formasi batuan, serta spesies flora dan fauna yang unik. Salah satu serangga jenis labah-labah yang paling jarang ditemui iaitu labah-labah pintu perangkap, juga boleh didapati di sini.

Gua Gelap adalah rangkaian gua tidak tersentuh yang terbentang sejauh dua kilometer. Untuk mengekalkan ekologi gua, akses dibatas di beberapa kompleks gua namun begitu terdapat ekspedisi yang boleh anda sertai untuk menjelajahi Gua Gelap.

3. Gua Damai Extreme Park

Jika anda sukakan aktiviti lasak dan extreme, jangan lepaskan peluang untuk melawat Gua Damai Extreme Park. Mendaki batu, flying fox, zip line, base jumping dan beberapa lagi acara lasak lain ditawarkan di sini.

Nak makan apa di Batu Caves?

Setiap kawasan kejiranan pasti ada makanan istimewa yang digemari penduduknya. Batu Caves pasti tidak akan mengecewakan. Berikut adalah tiga makanan lazat yang anda patut cuba.

1. XXL Curry Mee di Coca Seafood

curry-mee
© Max Khoo

Mee kari di Coca Seafood sangat popular. Mereka tidak bergurau apabila mengatakan ia bersaiz XXL. Setiap mangkuk besar mee kari mereka penuh dengan daging babi panggang (char siew),  kerang, dan lemak babi. Ianya memang menakjubkan!

Alamat: 29, Jalan Bidara 1, Taman Bidara, 68100 Batu Caves, Selangor

Waktu operasi: 7.30 pagi hingga 11 pagi. Tutup pada hari Rabu

2. Sang Har Hor Fun di Restoran Pan Heong

Siapa yang boleh menolak sepinggan mee dimasak gaya Cantonese yang dihidangkan bersama beberapa ekor udang air tawar gergasi? Restoran Pan Heong pastinya merupakan salah satu restoran terbaik yang menyajikan mee ‘Sang Har’ di Batu Caves.

Alamat: Jalan Medan Batu Caves 4, Medan Batu Caves, 68100 Batu Caves, Selangor

Waktu operasi: 8.30 Pagi hingga 3.30 Petang. Tutup pada hari Isnin & Khamis.

3. Ikan Bakar di Wira Seafood Ikan Bakar Sedap

Wira Seafood Ikan Bakar Sedap menawarkan makanan laut yang segar. Anda wajib mencuba hidangan ikan bakar mereka dan jangan lupa untuk mencuba kerang gergasi bakar sekali. Rasanya sangat enak dimakan dengan sos istimewa mereka.

Alamat: Jalan SG 1/0, Batu Caves, 68100, Gombak, Selangor

Waktu operasi: 4 petang hingga 3 pagi. Dibuka setiap hari

BACA: 5 tempat makan menarik di TTDI

Sistem pengangkutan Batu Caves

batu caves train station
© Gabriel Murad | 123rf

Sistem pengangkutan adalah faktor pertimbangan utama bagi mereka yang ingin tinggal di Batu Caves memandangkan kawasan ini sering dilanda kesesakan lalu lintas ketika waktu sibuk. Walaupun begitu, bandar ini terletak di antara beberapa lebuh raya utama, menghubungkan anda ke banyak kawasan di Lembah Klang.

Lebuhraya: Batu Caves boleh diakses melalui beberapa lebuh raya utama kerana ia terletak di persimpangan antara MRR2, LPT dan DUKE.

Pengangkutan Awam: Komuter KTM mungkin merupakan pengangkutan awam terbaik jika anda tinggal di Batu Caves. Dengan menaiki kereta api dari stesen Komuter Batu Caves, para penumpang boleh menuju ke tempat-tempat pusat bandar utama seperti KLCC, Mid Valley dan hub utama KL Sentral, di mana anda boleh menukar pengangkutan untuk sampai ke tempat-tempat lain di Lembah Klang. Tambahan itu, Batu Caves juga tidak lama lagi akan mendapat manfaat dari laluan MRT 2/MRT Putrajaya (sebelum ini dikenali sebagai laluan Sungai Buloh-Serdang-Putrajaya). Stesen pertukaran untuk laluan tersebut akan disediakan di KTM Kampung Batu, dua stesen dari stesen Batu Caves.

Terdapat perkhidmatan bas ulang-alik percuma yang bertolak dari KL Sentral ke stesen KTM Sentul. Dari sana, anda boleh menaiki Komuter KTM dari Sentul ke Batu Caves. Perjalanan tersebut memakan masa sekitar satu jam.

Terdapat juga pilihan menaiki teksi dan e-hailing. Memandangkan Batu Caves terletak sangat dekat dengan pusat bandar, perkhidmatan ini rendah kosnya.

Kereta: Perjalanan akan mengambil masa sekitar 15 minit untuk sampai ke pusat bandar Kuala Lumpur.

Hartanah di Batu Caves

Walaupun ia merupakan kawasan perbandaran yang terletak di antara beberapa lebuh raya utama, hartanah di Batu Caves menawarkan harga yang berpatutan. Berdasarkan Analisis Permintaan Portal H1 2020 oleh iProperty.com.my, Batu Caves mempunyai permintaan tinggi di kalangan pembeli hartanah di Kuala Lumpur. Dengan harga yang berpatutan, khususnya unit perumahan yang berharga kurang dari RM150,000 telah menyumbang kepada trend ini. Keseluruhan harga jual beli bagi kediaman adalah RM385k dengan median RM360 per kaki persegi.

BACA: Inilah 5 hartanah sewa dengan carian tertinggi di Mont Kiara

Jenis-jenis hartanah di Batu Caves

Seperti kebanyakan kawasan perbandaran yang berkembang pesat, Batu Caves menawarkan pelbagai jenis pilihan kediaman hartanah yang anda mahukan. Bergantung pada bajet, anda boleh memilih pilihan hartanah anda sama ada rumah atas tanah, apartment berservis atau flat yang mampu milik.

Anda boleh mendapatkan kondo seluas 900 kaki persegi yang mempunyai 3 bilik tidur dengan harga di bawah RM450k, merupakan harga yang sangat berpatutan untuk lokasi sekitar Kuala Lumpur. Sekiranya anda mencari ruang binaan yang lebih besar, anda boleh memilih apartment berservis seluas 1400 kaki persegi yang mempunyai 3 bilik tidur dengan harga sekitar RM770k.

Sekiranya anda lebih berminat dengan hartanah seperti link house dan bajet tidak merupakan satu masalah, anda boleh mempertimbangkan rumah teres 6 bilik di Selayang, Batu Caves dengan harga RM1 juta lebih. Sebagai pilihan, jika anda berminat dengan sesuatu yang lebih mampu milik, anda juga boleh pertimbangkan rumah teres 4 bilik di Taman Sunway, Batu Caves dengan harga RM690k.

Hartanah untuk disewa

Jika anda belum lagi bersedia untuk membelimenyewa adalah pilihan yang sesuai untuk mendapatkan pengalaman tinggal di Batu Caves. Berdasarkan Analisis Permintaan Portal H1 2020 oleh iProperty.com.my, permintaan sewa telah beralih ke kawasan pinggir bandar seperti Batu Caves dan Ulu Kelang kerana harga sewa yang lebih berpatutan. Di kawasan-kawasan ini, orang ramai mencari kediaman bertingkat tinggi dengan harga masuk yang rendah. Kenaikan permintaan yang tinggi untuk hartanah Batu Caves sebahagian besarnya disumbang oleh segmen kondominium, dengan para penyewa yang mahukan hartanah sewa di bawah harga RM1,200 sebulan.

Sekiranya anda mempunyai keluarga yang besar, rumah teres / rumah berangkai yang luas di kawasan ini menawarkan harga kira-kira RM1.8k sebulan. Bagi keluarga muda yang mencari tempat tinggal yang lebih kecil tetapi selesa, sebuah kondominium berkeluasan 1,100 kaki persegi boleh disewa dengan harga lebih kurang RM1.3k sebulan. Seandainya bajet anda tidak terlalu besar, pangsapuri 3 bilik di kawasan ini boleh disewa dengan harga sekitar RM700 sebulan.

BACA: 8 hartanah di Damansara & Petaling Jaya dalam jarak 1km dari laluan MRT Sungai Buloh – Kajang (SBK)

Kawasan kejiranan berdekatan

Memandangkan lokasinya yang strategik, Batu Caves mempunyai beberapa kawasan kejiranan utama, memberikannya akses yang mudah kepada pelbagai kemudahan awam dan pilihan gaya hidup. Beberapa kawasan kejiranan yang mudah diakses oleh penduduk Batu Caves adalah:

Semoga artikel ini dapat membantu anda mengetahui lebih banyak tentang kelebihan bandar Batu Caves ini. Jika dulu anda mungkin beranggapan bahawa Batu Caves hanya sekadar tumpuan para pelancong dan destinasi ziarah keagamaan, sekarang ia sebenarnya lebih dari itu. Ia bukan sahaja merupakan sebuah destinasi pelancongan popular dan bandar yang berkembang pesat, malah menawarkan akses mudah ke kawasan Lembah Klang. Sekiranya anda mencari tempat tinggal yang tidak terlalu jauh dari pusat bandar Kuala Lumpur tanpa menjejaskan wang simpanan anda, maka Batu Caves pastinya merupakan salah satu pilihan ideal bagi anda.

Terdapat banyak rumah dan apartment mewah yang berharga kurang dari RM300,000 di kawasan Batu Caves. Tapi kalau ingin cari di tempat yang lain, kunjungilah panduan kami untuk kawasan Puchong, Kota Damansara, dan Putrajaya.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain