Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Moratorium PEMULIH: Apa yang anda perlu tahu tentang penangguhan bayaran balik 6 bulan

test

Peminjam individu dan perniagaan boleh memohon moratorium automatik tanpa syarat selama enam bulan menerusi Pakej PEMULIH.

moratorium pemulih 6 bulan tanpa syarat
© Pejabat Perdana Menteri (PMO)

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk tip dan info terkini!

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata moratorium enam bulan tanpa syarat dijangka memberi kelegaan sehingga RM80 bilion kepada peminjam individu dan perniagaan (usahawan/ peniagaan mikro). Moratorium ini merupakan sebahagian daripada inisiatif di bawah Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) yang diumumkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin semasa pengumuman khas baru-baru ini.

Kerajaan telah mengumumkan penangguhan bayaran balik pinjaman pada pada Mac 2020 dimana peminjaman boleh membuat penangguhan pembayaran pinjaman selama enam bulan bermula 1 April 2020. Walau bagaimanapun, moratorium kali ini bukanlah lanjutan dari yang sebelumnya. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai moratorium PEMULIH.

Moratorium Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) 

Penangguhan bayaran balik selama enam bulan ini adalah automatik tanpa dikenakan syarat seperti pengurangan pendapatan atau hilang pekerjaan. Ini bermakna peminjam tidak perlu mengemukakan sebarang dokumentasi. Mereka cuma perlu menandatangani perjanjian pindaan syarat-syarat pinjaman berkaitan.

Jenis-jenis  pinjaman

Anda boleh memohon moratorium untuk semua kemudahan kredit (tidak termasuk kad kredit).

 • Pinjaman kenderaan
 • Pinjaman peribadi
 • Pinjaman perumahan
 • Pinjaman perniagaan

Kemudahan penangguhan ini turut ditawarkan kepada pengusaha Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) atau SME yang terjejas, tetapi tertakluk kepada semakan dan kelulusan daripada pihak bank.

Siapa yang boleh memohon moratorium PEMULIH 

Pemberian moratorium tanpa syarat ditawarkan kepada semua rakyat Malaysia: 

 • B40
 • M40
 • T20
 • Usahawan dan peniaga mikro

BACA: i-Citra KWSP: Cara memohon dan syarat kelayakan untuk pengeluaran RM5,000

Syarat permohonan moratorium PEMULIH

Tiada syarat dikenakan kepada pemohon moratorium dan anda tidak perlu mengemukakan sebarang dokumentasi. Anda boleh mohon penangguhan ini sekiranya kewangan anda terjejas dengan keadaaan semasa seperti:

 • Pengurangan pendapatan
 • Diberhentikan kerja
 • Perniagaan terjejas 

Kelulusan secara automatik akan diberikan oleh pihak bank setelah anda menandatangani perjanjian pindaan syarat-syarat pinjaman berkaitan.

Cara memohon moratorium enam bulan 

Anda perlu menghubungi bank masing-masing untuk mengetahui maklumat lanjut berkenaan moratorium ini seperti kadar faedah bayaran balik pinjaman, atau sekiranya anda perlu melanjutkan tempoh bayaran pinjaman lebih lama. Sila rujuk laman web Bank Negara Malaysia (BNM) untuk maklumat lebih lanjut.

Bila permohonan moratorium akan dibuka

Permohonan moratorium PEMULIH dibuka mulai 7 Julai 2021.

Adakah saya akan dikenakan faedah berkompaun

Sekiranya anda memohon moratorium ini, ia tidak mempunyai faedah berkompaun iaitu tidak dikenakan faedah ke atas faedah. Perkara ini telah ditegaskan oleh Tengku Zafrul.  Hanya faedah terkumpul dikenakan seperti biasa apabila peminjam mula membuat bayaran selepas enam bulan. Anda juga berdepan bayaran faedah yang lebih tinggi sekiranya memilih untuk melanjutkan tempoh moratorium. 

Adakah moratorium ini akan direkodkan dalam CCRIS 

Tiada penalti atau rekod dalam Pusat Sistem Maklumat Rujukan Kredit (CCRIS) untuk mereka yang memilih untuk membuat penangguhan bayaran balik enam bulan.

BACA: BSN MyHome (Program Perumahan Rakyat) 2021: Cara memohon dan syarat kelayakan

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain