Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

19 menu bazar Ramadan yang anda boleh masak di rumah

test

Bagi golongan isteri atau ibu yang masih mencari idea untuk memasak menu berbuka puasa sama seperti menu bazar Ramadan, jangan lupa untuk membaca artikel ini.

©thamkc / 123rf

Sambutan bulan Ramadhan pada tahun ini sememangnya agak berbeza dari tahun sebelum ini kerana wabak Covid 19 yang melanda seluruh dunia. Bagi mereka yang ingin menikmati menu bazar Ramadhan sebagai menu berbuka puasa tanpa keluar rumah,  apa kata kali ini anda masaknya sendiri.

Khas untuk mereka yang rindukan menu bazar Ramadhan pada tahun ini, berikut kami kongsikan kepada anda 19  resepi menu bazar Ramadan yang anda boleh masak di rumah.

Anda boleh mendapatkan pelbagai versi untuk resipi ini, namun dalam perkongsian kali ini kami kongsikan versi yang paling mudah, ringkas, dan cepat untuk anda!

Resepi lauk berbuka puasa

Setiap hari berbuka puasa, tak sah kalau tidak ada lauk yang menyelerakan dan mampu membangkitkan selera. Kami kongsikan beberapa resepi lauk berbuka puasa yang bukan sahaja menyelerakan, tetapi cukup mudah untuk dicuba.

1. Ayam Masak Merah

Ayam masak merah merupakan masakan yang boleh disesuaikan dengan pelbagai jenis menu, contohnya seperti nasi minyak dan nasi tomato. Cara memasaknya bukan sahaja sangat mudah, rasanya juga sangat sedap.

©Dzaky Murad / 123rf

Bahan-bahan:

  • Ayam dipotong kepada bahagian yang lebih kecil
  • Serbuk kunyit
  • Bawang Holland dihiris kasar
  • Bawang putih dan bawang merah yang dikisar
  • Sedikit cili kisar
  • Sedikit sos cili, sos tomato
  • Garam dan gula sebagai perasa
  • Sedikit minyak untuk menumis

Cara memasak:

  1. Ayam digaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga masak tetapi tidak terlalu garing. Toskan ayam dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang putih dan bawang besar yang dikisar tadi. Masukkan juga bawang Holland yang dihiris kasar. Tumis bahan sehingga naik bau.
  3. Masukkan sedikit cili kisar ke dalam tumisan tadi, bergantung kepada tahap kepedasan yang diingini. Tumiskan lagi sehingga pecah minyak.
  4. Apabila sudah pecah minyak, masukkan sos cili dan sos tomato. Tambahkan juga garam dan gula mengikut kesesuaian citarasa masing-masing.
  5. Akhir sekali, masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaul seketika, kemudian tutup api.
  6. Sedia untuk dihidangkan.

2. Nasi Tomato

Tidak lengkap Nasi tomato ini enak dimakan bersama ayam masak merah atau apa-apa sahaja lauk yang anda suka.

nasi-tomato-menu-bazar-ramadan
©susansam / 123rf

Bahan-bahan:

  • 2 cawan beras
  • Sedikit mentega/marjerin
  • 3 sudu puri tomato
  • 2 helai daun pandan
  • Bawang besar, halia- dihiris
  • 1 kiub pati ayam
  • Bunga lawang,cengkih dan kayu manis

Bahan hiasan:

  • Kismis dan bawang goreng

Cara memasak:

  1. Basuh beras dan toskan.
  2. Panaskan sedikit mentega/marjerin di dalam kuali dan tumis bunga lawang, bunga cengkih dan kayu manis. Tambahkan daun pandan dan puri tomato. Kacau hingga rata.
  3. Masukkan beras yang telah ditoskan tadi ke dalam bahan tumis dan kacau sehingga rata. Tambahkan kiub pati ayam. Apabila sudah sebati, tutup api dan angkat beras tadi.
  4. Kukus beras atau masak sahaja menggunakan periuk nasi anda seperti biasa.
  5. Tabur bawang goreng dan kismis untuk menambahkan lagi rasa sedap nasi tomato ini.

3. Nasi Minyak

Nasi minyak juga enak dimakan bersama ayam masak merah atau ayam gulai. Selain sinonim sebagai menu sarapan, ia juga sangat sesuai dijadikan sebagai menu berbuka puasa.

nasi-minyak-menu-bazar-ramadan
© Mohd Azami Sarju | 123rf

Bahan-bahan:

  • 3 cawan beras – (boleh guna beras biasa atau beras basmathi)
  • 3 1/2 cawan air
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 2 sudu besar mentega
  • 2 ulas bawang merah dihiris
  • 2 ulas bawang putih dihiris
  • 1 inci halia -dihiris
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 3 biji cengkih
  • 1 batang kayu manis
  • garam secukup rasa
  • Kiub pati ayam

Bahan hiasan:

  • Bawang goreng

Cara memasak:

  1. Basuh beras dan toskan. Ketepikan dulu.
  2. Panaskan minyak sapi dan mentega dalam periuk. Anda boleh panaskan di dalam periuk biasa atau terus masak di dalam periuk nasi untuk lebih mudah.
  3. Tumiskan bahan hiris, bunga lawang, cengkih dan kayu manis sehingga naik bau. Kemudian,  masukkan air dan susu cair.
  4. Masukkan kiub pati ayam. Setelah itu masukkan beras.
  5. Biarkan sehingga nasi masak.
  6. Tabur bawang goreng sebagai hiasan, Bawang goreng bukan sahaja cantik sebagai bahan hiasan, tetapi menjadikan nasi minyak anda ini lebih menyelerakan.

4. Nasi Ayam

Nasi ayam bukan lagi menu yang asing untuk dimakan sebagai juadah berbuka puasa. Walaupun nampak rumit untuk disediakan, jika kena pada caranya, kerja memasak akan menjadi sangat mudah.

©Mohd Hafiez Mohd Razali / 123rf

Bahan-bahan:

Sup:

  • Air rebusan ayam
  • 1 sup bunjut
  • Bawang besar
  • Bawang putih
  • Sedikit halia
  • Kiub pati ayam
  • Bawang goreng dan daun sup sebagai hiasan

Ayam:

  • Sos tiram
  • Kicap cair
  • Kicap manis

Kuah lada:

  • Cili besar
  • Bawang putih
  • Garam dan gula
  • Sedikit cuka
  • Sos cili

Kuah kicap:

  • Air rebusan ayam
  • Kicap manis
  • Kicap masin

Nasi:

  • Air rebusan ayam
  • Beras
  • Halia-hiris
  • Daun pandan-simpul
  • Bawang merah-hiris
  • Bawang putih-hiris
  • Sedikit mentega

Cara-cara memasak: 

  1. Rebus ayam sehingga masak tetapi jangan terlalu lama kerana ia akan mengubah tekstur ayam menjadi terlalu lembut.Toskan ayam dan asingkan air rebusan ayam tadi dan jangan dibuang. Air rebusan ayam memainkan peranan sangat penting untuk memasak nasi ayam yang sedap.
  2. Bagi menyediakan sup, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau. Kemudian masukkan sup bunjut dan air rebusan ayam tadi. Apabila sup sudah mendidih, masukkan kiub pati ayam dan biarkan mereneh seketika. Tutupkan api dan tabur bawang goreng dan daun sup sebagai hiasan.
  3. Bagi menyediakan nasi, panaskan sedikit mentega dan tumiskan bahan hiris sehingga naik bau. Kemudian, masukkan beras, daun pandan dan sedikit garam. Gaul beras dengan bahan yang ditumis sehingga sebati. Kemudian, masak nasi seperti biasa dengan menggunakan air rebusan ayam tadi.
  4. Bagi kuah kicap, satukan air rebusan ayam, kicap manis dan kicap masin. Jika anda gemarkan kuah kicap yang pekat, kurangkan kuantiti air rebusan ayam.
  5. Seterusnya bagi kuah lada, kisar bawang putih, lada besar, cuka dan sos cili. Rasakan kuah lada bersama garam dan gula
  6. Akhir sekali, sediakan ayam dengan membuat perapan ayam dengan sos tiram, kicap cair dan kicap manis. Perapkan seketika sebelum digoreng.

5. Nasi Briyani

Nasi Briyani sangat menyelerakan kerana ia kaya dengan rasa rempah. Mungkin ramai yang merasakan ia agak sukar dimasak kerana memerlukan bahan yang rumit, namun resepi kali ini cukup mudah, dengan menggunakan pes rempah briyani yang mudah didapati di mana-mana kedai,

nasi-briyani-menu-bazar-ramadan
© szefei | 123rf

Bahan-bahan:

  • 3 cawan beras
  • Bawang besar dihiris
  • Halia dihiris
  • Tomato dihiris (boleh buang biji jika tidak suka)
  • Bunga lawang
  • Kulit kayu manis
  • Buah pelaga
  • Majerin
  • Daun pandan (beberapa helai)
  • Garam
  • Susu cair
  • Air
  • Rempah briyani

Cara memasak:

  1. Cairkan majerin dan tumis rempah tumis hingga naik baunya di dalam periuk nasi
  2. Masukkan bawang, halia, dan tomato yang dihiris kemudian tumis sehingga sedikit garing
  3. Masukkan daun pandan, rempah briyani, susu cair dan air secukupnya
  4. Masukkan beras yang telah dibasuh, gaul sekejap dan biarkan sehingga ia masak

6. Nasi Hujan Panas

Sebenarnya, bahan bagi nasi hujan panas ini hampir sama dengan nasi minyak. Malah, lauk bagi nasi ini juga biasanya dimakan bersama ayam masak merah dan acar.

Apa yang membezakan nasi hujan panas ini dengan nasi minyak ialah ia menggunakan warna yang lebih menarik dengan pewarna makanan dan mampu menarik minat kanak-kanak untuk mencuba masakan ini.

nasi-hujan-panas-menu-ramadan
© Md Khairul Qayyum Harun | 123rf

Bahan-bahan:

  • 3 cawan beras – (boleh guna beras biasa atau beras basmathi)
  • 3 1/2 cawan air
  • 1/2 cawan susu cair
  • 2 ulas bawang merah dihiris
  • 2 ulas bawang putih dihiris
  • 1 inci halia -dihiris
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 3 biji cengkih
  • 1 batang kayu manis
  • Daun pandan
  • Pewarna makanan: hijau, merah dan kuning

Cara memasak:

  1. Basuh beras dan toskan. Ketepikan dulu.
  2. Tumiskan bahan hiris, bunga lawang, cengkih dan kayu manis sehingga naik bau.
  3. Masukkan beras dan tambah susu cair serta air secukupnya untuk memasak beras.
  4. Biarkan sehingga nasi masak. Apabila nasi sudah kering, bancuh pewarna makanan dalam air dan tuang sedikit demi sedikit.
  5. Tutup periuk nasi dan biarkan seketika.
  6. Akhir sekali, gaulkan nasi perlahan-lahan supaya tidak pecah.

7. Ayam Percik

Ayam percik tidak semestinya perlu dibakar di atas arang. Anda boleh menggunakan apa sahaja peralatan memasak di rumah anda bagi membakar ayam ini.

©Thang Wai Yee / 123rf

Bahan-bahan:

  • Ayam
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Bawang putih dan bawang besar yang dikisar
  • 2 inci halia, 2-3 batang serai (dikisar bersama bawang putih dan bawang besar)
  • 1 ketul gula melaka saiz sederhana
  • Sedikit cili kisar
  • Sedikit garam
  • 2 sudu serbuk kunyit (bergantung kepada saiz dan bilangan ayam yang ingin dimasak, mengikut kesesuaian)
  • Santan
  • Madu (jika ada)

Cara memasak:

  1. Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Tumiskan bahan kisar tadi (bawang putih, bawang besar, halia dan serai) sehingga naik bau.
  2. Masukkan serbuk kunyit, gula melaka dan cili kisar. Rasakan kuah ayam ini mengikut citarasa masing-masing. Masakkan seketika.
  3. Masukkan ayam yang sudah dipotong ke dalam bahan tumisan. Gaulkan bersama dengan ayam dan biarkan ayam sehingga separuh masak.
  4. Apabila ayam sudah separuh masak, angkat ayam dan bakar sehingga garing.
  5. Ayam yang garing tadi juga boleh disalut dengan madu jika ada untuk menambahkan lagi kelazatannya.

Tips: Ayam boleh dibakar di dalam oven, pemanggang ajaib atau di atas kuali. Untuk memastikan bahagian dalam ayam betul-betul masak dan rasa kuah meresap ke dalam, kelar terlebih dahulu bahagian ayam anda terutamanya isi.

8. Laksa

Di Malaysia, laksa terdiri daripada pelbagai versi yang berlainan. Resepi kali ini merupakan versi laksa penang tetapi dengan sentuhan moden menggunakan sardin bagi penyediaan yang lebih cepat dan mudah.

©wongyu liang / 123rf

Bahan-bahan:

  • Laksa segera

Kuah laksa:

  • Bawang besar
  • Sedikit belacan
  • Asam keping
  • Cili kisar
  • Daun kesum
  • Bunga kantan
  • 2 tin ikan sardin

Bahan tambahan:

  • Nenas dihiris
  • Bunga kantan dihiris
  • Telur rebus
  • Salad/timun yang dihiris halus
  • Bawang merah yang dhiris halus
  • Lada merah
  • Limau kasturi

Cara memasak:

  1. Asingkan ikan sardin dan buang sosnya, lenyekkan ikan sardin.
  2. Kisar belacan, bawang besar, dan sedikit cili kisar. Letakkan sedikit air.
  3. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk. Tambahkan ikan sardin yang telah dilenyek, daun kesum, bunga kantan, asam keping dan sedikit garam sebagai perasa
  4. Masak dalam 15-20 minit.
  5. Rebus laksa segera dalam air yang mendidih dan toskan.
  6. Akhir sekali, masukkan kuah, laksa dan tambah bahan tambahan tadi ke dalam laksa mengikut citarasa. Sedia untuk dihidang.

9. Laksa Sarawak

Laksa Sarawak mempunyai kuah yang sangat enak dan penuh dengan rasa. Terdapat pelbagai variasi resepi yang dikongsikan bagi Laksa Sarawak ini.

Kali ini, kami gunakan sahaja pes kuah laksa sarawak yang mudah didapati di mana-mana kedai. Bagi mendapatkan rasa yang lebih enak, ia boleh dimakan bersama sambal udang kering.

laksa-sarawak-menu-bazar-ramadan
© thamkc | 123rf

Bahan-bahan:

Kuah laksa

  • Pes laksa 250g (3 pek)
  • Udang 500g (rebus & ambil air sahaja)
  • Dada ayam 500g (rebus & ambil air sahaja)
  • Santan 200g (3 kotak)

Bahan lain:

  • Taugeh
  • Limau kasturi
  • Telur (rebus atau goreng dadar)
  • Udang yg direbus
  • Ayam yg direbus & dicarik

Cara memasak:

  1. Bersihkan udang dan ayam terlebih dahulu. Kemudian,rebus.
  2. Apabila sudah masak, jangan buang air rebusan. Masukkan pes laksa Sarawak.
  3. Masak kuah laksa bersama air rebusan sehingga mendidih. Kemudian, tapiskan kuah untuk membuang sisa rebusan yang ada.
  4. Panaskan kembali kuah dan masukkan santan. Tambah garam & gula secukup rasa.
  5. Celur mihun bersama air panas. Toskan dan boleh dimakan bersama kuah laksa tadi.
  6. Boleh dimakan bersama taugeh, udang serta ayam yang direbus tadi. Untuk lebih sedap, perahkan limau kasturi.

Last sekali boleh la celur mihun. Dah siap! Selamat Mencuba!

Resepi kuih berbuka puasa

Lauk berbuka puasa sudah ada, bagaimana pula dengan kuih pula sebagai pencuci mulut? Jangan bimbang, kami kongsikan juga resepi kuih berbuka puasa menarik yang anda boleh cuba.

10. Onde-onde (Kuih Buah Melaka)

Tidak lengkap rasanya jika tiada kuih berbuka puasa dengan sesuatu yang manis. Onde-onde bukan sahaja mempunyai rasa yang manis, malah  merupakan salah satu kuih tradisional yang digemari oleh semua rakyat Malaysia.

©tang90246 / 123rf

Bahan-bahan:

  • 2 cawan tepung pulut
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • Daun pandan yang dikisar dan diambil jusnya
  • Sedikit pewarna makanan hijau
  • 2 ketul gula melaka saiz kecil
  • Kelapa parut
  • Sedikit garam
  • Air secukupnya

Cara memasak:

  1. Bagi inti onde-onde, potong gula melaka kepada kiub yang kecil.
  2. Satukan tepung pulut, tepung gandum dan sedikit garam ke dalam bekas. Sambil menguli adunan, tambahkan jus pandan sedikit demi sedikit. Jika inginkan warna yang lebih terang, boleh gunakan sedikit perwarna hijau.
  3. Adunan diuli sehingga sebati dan tidak melekat pada tangan, Ambil sedikit doh dan gentelkan sehingga berbentuk bulat. Dengan menggunakan jari, leperkan bahagian tengah doh dan masukkan inti iaitu gula melaka yang telah dipotong kecil dalam bentuk kiub.
  4. Bulatkan kembali adunan tersebut, Sesuaikan adunan mengikut saiz gula melaka yang dipotong. Taburkan tepung gandum ke atas dulang dan letakkan adunan kuih yang sudah dibulatkan kembali ke atas dulang.
  5. Gaulkan kelapa parut dengan sedikit garam.
  6. Masukkan kuih ke dalam air yang sedang mendidih. Kuih yang telah masak akan timbul di atas permukaan air. Toskan kuih di dalam penapis.
  7. Gaulkan kuih yang telah ditoskan tadi ke dalam kelapa parut sehingga ia melekat cantik. Sedia untuk dihidangkan.

11. Kuih apam balik

Apam balik, enak dimakan sebagai snek atau kuih berbuka puasa. Malah, resepi ini turut mempunyai sentuhan moden dengan topping coklat atau cheese.

kiuh-apam-balik-menu-bazar-ramadan
© Nadezhda Zaitceva | 123rf

Bahan-bahan:

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 1 cawan air
  • 1 sudu kecil garam
  • Esen vanila

Bahan untuk ditabur:

  • Gula
  • Kacang
  • Jagung

Cara memasak:

  1. Satukan tepung gandum, telur, air dan garam serta sedikit esen vanila. Boleh gunakan mixer atau jika tiada, gunakan blender biasa sahaja.
  2. Masak adunan di atas kuali non stick. Apabila hampir masak, taburkan bahan taburan secukupnya mengikut selera.

12. Karipap

Kuih karipap sangat enak dimakan ketika panas-panas. Anda juga boleh menyimpan karipap yang belum digoreng di bahagian sejuk beku untuk lebih tahan lama.

karipap-menu-bazar-ramadan
© tinyb76 | 123rf

Bahan-bahan:

Kulit karipap:

  • 2 cawan tepung gandum
  • 3 sudu besar minyak masak
  • Sedikit garam
  • Air suam

Inti sardin:

  • 2 biji bawang besar
  • 2 biji kentang
  • Garam secukupnya
  • Limau nipis

Cara memasak:

Kulit karipap:

  • Masukkan semua bahan bagi kulit karipap kecuali air suam. Gaul rata sehingga menjadi seperti serbuk roti.
  • Tambah air suam sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.
  • Tutup dengan kain lembab bersih selama 15 minit.

Inti sardin:

  • Asingkan sardin dengan kuah. Hancurkan menggunakan garfu
  • Tumis bawang besar. Kemudian, masukkan sardin yang dihancurkan serta kentang dipotong dadu.
  • Masukkan sedikit garam dan perahkan limau nipis

Langkah akhir:

  • Uli doh serta canai. Kemudian, letakkan pada acuan karipap serta tambah inti sardin. Kemudian, goreng dalam minyak yang banyak serta api sederhana.

13. Kuih Badak Berendam

Bukan sahaja nama kuih ini comel, rasanya lagi sedap! Jom kita tengok bagaimana resepi untuk membuat kuih Badak Berendam ini.

kuih-badak-berendam-menu-bazar-ramadan
© Mohd Azami Sarju | 123rf

Bahan-bahan:

  • 2 cawan tepung pulut
  • 1 1/2 cawan air pandan
  • 1 sudu teh garam
  • Inti kelapa
  • Dadih
  • 2 cawan santan
  • 2 sudu besar tepung beras
  • 1/2 sudu teh garam

Cara memasak:

  1. Tambahkan air pandan sedikit demi sedikit ke dalam tepung dan uli hingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan
  2. Gentel doh tadi serta leperkan. Kemudian, masukkan inti kelapa dan gentelkan kembali sehingga inti itu tertutup.
  3. Rebus air sehingga mendidih kemudian letakkan adunan tadi. Masak sehingga bebola ini akan timbul sendiri. Kemudian toskan
  4. Masak dadih bersama santan dan garam. Kemudian, masukkan bebola tadi ke dalam dadih
  5. Akhir sekali, bancuh tepung beras dan masukkan ke dalam dadih tadi. Masak hingga kuahnya menjadi agak kental. Pastikan anda mengacau kuahnya sehingga masak bagi mengelakkan ia berketul.

14. Roti John

Tidak lengkap rasanya berkunjung ke bazar Ramadhan jika tidak ada menu ini. Sebenarnya, mudah sahaja untuk anda menyediakan menu ini.

©Anna Bieniek / 123rf

Bahan-bahan:

  • Roti john/oblong (belah di tengah)
  • Sedikit marjerin
  • 2-3 biji telur
  • Bawang besar, bawang putih, cili merah dan cili hijau- dihiris
  • Daging kisar
  • Serbuk lada putih,1 sudu serbuk kari daging, garam dan gula
  • Sedikit minyak
  • Sos cili, mayonis
  • Timun dan kobis-disagat

Cara memasak:

  1. Bagi menyediakan inti roti john, tumiskan bawang putih, bawang merah dan daging kisar. Masukkan 1 sudu serbuk kari daging, serbuk lada putih, garam dan gula. Rasakan inti mengikut selera masing-masing, dan tumiskan sehingga daging masak.
  2. Sapukan bahagian tengah roti anda dengan sedikit marjerin.
  3. Pecahkan telur dalam mangkuk dan gaulkan bersama inti tadi. Panaskan kuali leper dan tuang telur yang telah digaul bersama inti. Ambil roti dan tekapkan di atas telur dan inti tadi.
  4. Pastikan telur dan inti sudah masak sebelum anda terbalikkan roti seketika dan angkat untuk dihidang
  5. Taburkan timun dan kobis, dan tambah sos cili dan mayonis. Siap untuk dimakan!

Tips: Anda boleh menggunakan sayuran yang anda suka. Bagi yang menggemari sayuran lain, anda boleh gantikan timun dan kobis dengan salad.

BACA: 6 idea dekorasi DIY Hari Raya

15. Roti Jala

Roti jala sangat enak dimakan bersama kuah kari. Cara membuatnya juga sebenarnya cukup mudah.

©Masuti / 123rf

Bahan-bahan:

  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil garam
  • 3 cawan air/santan/susu segar
  • Sedikit perwarna kuning
  • 2 ½ sudu besar minyak masak
  • Acuan roti jala

Cara memasak:

  1. Kisarkan semua bahan. Tekstur adunan sangat penting bagi memastikan roti jala ini sesuai untuk dijala. Masukkan adunan ke dalam acuan, sekiranya adunan keluar dan tidak putus-putus, tekstur itu sudah sesuai. Jika terlalu pekat, tambahkan sedikit air.
  2. Panaskan kuali non stick atau gunakan sahaja kuali biasa asalkan tidak melekat. Biarkan adunan yang dijala beberapa saat di atas kuali sehingga masak dan terus digulung. Adunan roti jala tidak perlu untuk diterbalikkan.

BACA: Tip ‘bijak’ dan mudah untuk berjimat cermat di Aidilfitri

16. Kuih Tepung Pelita

Kuih tepung pelita boleh dianggap pencuci mulut yang tidak asing lagi untuk juadah berbuka puasa. Resepi yang dikongsikan ini, sedikit moden kerana anda boleh menggunakan apa sahaja acuan bekas plastik kecil yang terdapat di rumah anda. Yang pasti, rasanya memang sedap.

©tuahlensa / 123rf

Bahan-bahan:

Bahagian bawah kuih:

  • 1 cawan air
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan tepung beras
  • Sedikit pewarna makanan hijau
  • Daun pandan dikisar dan diambil airnya sahaja

Bahagian atas kuih:

  • 4 cawan air santan
  • ½ cawan tepung beras
  • Garam secukup rasa

Cara memasak:

  1. Sediakan acuan kuih dengan melipat daun pandan dalam bentuk segi empat atau gunakan mana-mana bekas plastik kecil untuk dijadikan acuan
  2. Bagi bahagian bawah kuih, masukkan semua bahan dalam satu periuk, kacau rata sehingga adunan pekat dan masak. Rasakan kemanisan adunan ini mengikut citarasa masing-masing. Apabila sudah masak, tutupkan api, serta tuang ke dalam bekas acuan.
  3. Bagi bahagian atas kuih, satukan semua bahan tadi dalam periuk. Kacau rata sehingga pekat dan masak. Apabila sudah masak, tuangkan ke atas lapisan bawah kuih tadi dan biarkan ia sejuk.

Tips: Selain daripada daun pandan atau bekas plastik untuk dijadikan bekas acuan kuih, anda juga boleh menggunakan daun pisang sebagai bekas acuan.

17. Bubur Lambuk

Bubur lambuk sudah tidak asing lagi di bulan puasa. Jika anda bernasib baik, bubur lambuk kebiasaannya diagihkan oleh pihak masjid atau dermawan yang baik hati. Walaupun begitu, sebenarnya bubur lambuk mempunyai pelbagai versi terutamanya mengikut negeri.

©Hafizul Husaini / 123rf

Resepi yang dikongsikan ini merupakan cara yang paling mudah membuat bubur lambuk, walaupun untuk anda yang baru belajar memasak.

Bahan-bahan:

  • 1 cawan beras – dibasuh
  • Sedikit minyak
  • Bawang putih dan bawang besar-dikisar
  • 1 sudu kecil lada hitam
  • 1 sudu kecil sebuk lada putih
  • 1 batang lobak merah – hiris halus atau dipotong dadu
  • isi ayam atau daging secukupnya
  • garam secukupnya
  • bawang goreng / daun sup – pilihan sebagai hiasan

Cara memasak:

  1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumis bawang putih, bawang besar, lada hitam dan serbuk lada hitam sehingga naik bau.
  2. Masukkan isi ayam/daging
  3. Masukkan beras dan air secukupnya. Masak dalam api sederhana dan tambah air sekiranya perlu bagi mendapatkan tekstur bubur yang diingini
  4. Apabila bubur sudah hampir masak, tambah lobak merah, dan perasakan dengan garam
  5. Hiaskan dengan bawang goreng, daun sup dan daun bawang.

Tips: Jika anda inginkan rasa bubur yang sedikit pedas, boleh tambahkan sedikit cili hiris ke dalam bubur anda.

18. Popia Basah

Anda boleh menggunakan adunan anda sendiri bagi kulit popia ini. Resepi berbuka puasa kali ini hanya menggunakan kulit popia segera kerana ia mudah didapati dan senang untuk disediakan.

©Mohd Azami Sarju / 123rf

 Bahan-bahan:

  • Kulit popia segera

Bahan untuk inti popiah:

  • Taugeh
  • Sengkuang, lobak merah-diparut
  • Udang kering
  • 2 sudu gula
  • Sedikit garam
  • Sedikit air

Bahan untuk sos:

  • Bawang besar, bawang putih-dikisar halus
  • Cili kering yang dikisar
  • Gula kabung dan gula pasir
  • Sos tiram dan sos cili
  • Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara memasak:

Inti popia basah:

  1. Masakkan kesemua bahan sehingga mendidih dan ketepikan

Sos:

  1. Panaskan sedikit minyak untuk menumis. Masak kesemua bahan sehingga pekat dan seperti sambal.

Cara menyediakan popia:

  1. Ambil kulit popia segera, letakkan inti popia dan sedikit sos jika mahu. Gulung popia dan taburkan lagi sedikit sos di atas kulit popia. Sedia untuk dihidangkan.

19. Murtabak

Kebiasaannya, kulit murtabak digunakan dengan adunan seperti roti canai. Namun, bagi mereka yang kurang pandai menebar adunan, resepi ini diolah sedikit menggunakan kulit popia segera.

©Anna Bieniek / 123rf 

Bahan-bahan:

Bahan untuk kulit murtabak:

  • Kulit popia segera

Bahan untuk inti murtabak:

  • Bawang besar-dihiris
  • Rempah kari dan daging
  • Daging kisar
  • Kentang dipotong dadu
  • Garam dan gula
  • Telur
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Air secukupnya

Cara memasak:

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang sehingga naik bau. Masukkan rempah kari dan daging dan masak sehingga pecah minyak.
  2. Masukkan kentang dan air secukupnya. Air jangan terlalu banyak kerana kita tidak inginkan intinya terlalu berkuah. Masak sehingga kentang empuk, tambah gula dan garam secukup rasa. Apabila sudah masak, tutup api dan sejukkan inti.
  3. Ambil beberapa biji telur dan pecahkan ke dalam mangkuk. Masukkan inti ke dalam telur dan sebatikan.
  4. Panaskan sedikit minyak di atas kuali leper. Ambil kulit popia dan letakkan inti. Lipat dan balut sehingga berbentuk segi empat seperti murtabak. Letak ke atas kuali leper tadi yang sudah panas.
  5. Terbalikkan kedua-dua belah bahagian sehingga garing dan masak.Sedia untuk dihidangkan.

Tidak keluar rumah bukan bermaksud anda tidak dapat menikmati menu bazar Ramadhan yang enak. Selamat mencuba  resepi berbuka puasa ini dan kongsikan kepada kami  gambar makanan sedap anda sekiranya ia menjadi atau resepi versi sendiri pula. Selamat berpuasa dan menyambut bulan Ramadhan!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain