Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Kisah tiga pokok Monstera bernilai RM50,000 hilang dicuri tarik perhatian ramai

test

Biar betul pokok Monstera ini bernilai RM50,000? Betul, kami pun tidak percaya pada mulanya.

Majida dan tiga pokok Monstera beliau

Memang semenjak pelaksanaan PKP yang lalu, harga pokok Monstera ini agak meningkat gara-gara kita terperap di rumah dan memulakan hobi baharu, namun tidak pernah pula terfikir hingga tinggi begini harganya. Beberapa hari yang lepas, tular di sosial media mengenai kisah seorang wanita kehilangan tiga pokok miliknya yang telah dicuri di sekitar kawasan Terengganu. Nak ketahui lebih lanjut, jom teruskan membaca di iProperty.com.my!

Kisahnya bermula pada 14 September yang lepas, apabila pengguna sosial media yang mesra dengan panggilan Majida membuat satu muat naik mengatakan bahawa tiga pokok beliau jenis Monstera telah hilang dicuri pada waktu siang hari. Beberapa hari kemudian, menurut polis pencuri berkenaan telah dikenalpasti dan ditahan reman. Tetapi, kita lebih berminat untuk mengetahui kisah di sebalik kecurian tiga pokok kesayangan Majida ini. iProperty.com telah berjaya menembu bual Majida beberapa hari yang lalu.

Kecurian di siang hari

Kebiasaannya apabila bulan terang baru penjenayah berani untuk buat kerja. Namun sekarang ini, waktu siang pun menjadi. Malah yang dicuri pula adalah pokok hiasan. Menurut Majida, beliau mula sedar yang ketiga-tiga pokok ini hilang apabila sebatang buluh yang sering kali digunakan untuk menongkat pokok-pokok monstera beliau berada di tengah laman rumah.

“Ketiga-tiga pokok ini diletak di laman rumah yang berpagar. Apabila saya sedar ada buluh yang sepatutnya tak berada di situ, saya mula rasa tidak sedap hati.” terang Majida.

Sedar dengan nilai tiga pokok tersebut, Majida juga turut mengambil langkah berjaga-jaga seperti memasang kamera CCTV untuk mengelakkan sebarang kejadian seperti ini berlaku lagi.

ARTIKEL MENARIK:
?Cara tanam pokok lidah jin (snake plant) dan penjagaannya
⚠️Bolehkah Majlis Perbandaran menghalang anda daripada menanam pokok dan tanaman di luar rumah anda?

Tiga pokok Monstera bernilai RM50,000

Betul. Mengapa? Ini kerana pokok Monstera ini tidak terdapat di hutan Malaysia atau dijual di nurseri biasa. Menurut Majida, tiga pokok Monstera ini adalah daripada jenis Monstera Albo Marble, Monstera Aurea Marble dan Monstera Albo Halfmoon. 

Keadaan ketiga-tiga pokok ini sangat subur sebelum dicuri

“Anak pokok Monstera Albo pertama saya beli dari pengumpul tempatan pada sekitar Mei 2018 yang asalnya adalah baka dari Jepun, manakala Monstera King Aurea dan Monstera King Albo ini diimport daripada Indonesia. 

“Mungkin ada yang keliru bahawa pokok Monstera adalah jenis yang sama dengan Giant Pothos yang banyak tumbur meliar di hutan Malaysia. Namun ada perbezaan ciri yang ketara antara kedua-dua jenis baka ini jika hendak dibandingkan” kata Majida.

Tambah beliau lagi, nilaian harga pokok-pokok ini bertambah tinggi bergantung kepada kematangan dan saiz daun, kesihatan akar, saiz batang dan keadaan fizikal daun yang tiada cacat cela.

Kecurian berlaku bukan atas faktor desakan hidup

Kebiasaanya, penjenayah lebih gemarkan barang-barang mahal. Setidak-tidaknya, kalau mereka mahu mencuri pokok, ambillah pokok seperti bonsai yang mahal. Namun siapa sangka tiga pokok ini bernilai RM50,000. Dalam temu bual bersama Majida, beliau berpendapat yang kejadian ini tidak berpunca atas faktor desakan hidup.

Inilah pokok Monstera Majida selepas pencuri diberkas dan pokok beliau dipulangkan dalam keadaan yang menyedihkan

“Bagi saya, mereka tahu pokok ini mempunyai nilai pasaran yang tinggi. Di Malaysia ini, sudah ramai yang memiliki pokok Monstera variegated, namun yang mempunyai saiz daun yang besar boleh dibilang dengan jari. Permintaan juga tinggi dan mungkin sekali mereka ingin mengambil untuk tujuan menjual semula” katanya.

Betul juga, jika anda lihat anak-anak pokok jenis baka ini yang dijual di internet, harganya tidak pernah di bawah 4 angka.

Cara penjagaan yang rumit dan berbeza 

Penjagaan baka pokok jenis ini sebenarnya agak berbeza. Mungkin ada yang berpendapat cara penjagaan sama seperti baka Monstera lain. Namun, menurut Majida pula, setiap orang mempunyai cara penjagaan sendiri.

“Cara penjagaan yang berkesan untuk setiap orang adalah berbeza mengikut persekitaran masing-masing. Apa yang berkesan untuk saya mungkin tidak berkesan untuk orang lain. Malah, pokok jenis ini sangat bergantung kepada persekitaran yang sesuai. 

“Pengudaraan, pencahayaan, pembajaan, malah teknik siraman berbeza mengikut persekitaran masing-masing. Untuk memiliki dan menjaga pokok jenis ini, ditambah pula dengan nilainya, kita kena ada ilmu dan perlu tahu keperluan pokok yang dimiliki” kata Majida.

Tips untuk penjagaan dan keselamatan pokok

Mungkin rezeki tidak menyebelahi Majida ketika ini. Jika hendak diikutkan logik penjenayah, simpan di mana pun jika mereka mempunyai niat jahat, ia tetap akan berlaku. Namun, Majida sempat berkongsi berberapa tip kepada para pembaca untuk mengelakkan pokok kesayangan anda dicuri.

“Pastikan lokasi pokok anda terlindung daripada pandangan orang luar. Jika tahu nilainya tinggi, pasang kamera CCTV dan penggera kerana sejak kebelakangan ini banyak kes kecurian pokok terutamanya pokok keladi dan jenis-jenis eksotik.

“Kemudian, ambil gambar anda bersama pokok tersebut dan sentiasa simpan gambar terkini. Ini kerana jika berlaku sebarang kecurian, anda boleh membuktikan bahawa pokok ini betul-betul milik anda melalui ciri-ciri unik yang anda ketahui pada pokok tersebut. Ini penting bagi proses undang-undang berikutan kejadian yang menimpa saya baru-baru ini.”

Nota: Kami di iProperty.com.my berharap Majida terus kuat dalam menghadapi dugaan ini dan pokok-pokok kesayangan beliau dapat ditemui semula. Untuk para pembaca, sentiasalah berhati-hati supaya perkara yang sama tidak berlaku kepada anda.

BACA ARTIKEL LAIN:
?7 kedai nurseri yang terbaik di KL bagi keperluan tanaman anda
?11 tanaman yang menguntungkan dan mudah ditanam semula di balkoni

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain