Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

6 kesilapan yang perlu dielakkan ketika memilih lampu untuk rumah anda

test

Lampu sememangnya boleh menghidupkan atau menyuramkan rumah idaman anda, jadi sila berikan perhatian untuk mengelakkan kesilapan ini.

minimalist living room interior
© Katarzyna Białasiewicz | 123rf

Artikel ini diterjemahkan dari 6 mistakes to avoid when selecting lights for your home oleh Azmah Zakariah.

Pencahayaan boleh menghidupkan atau merosakkan sesuatu ruang. Perabot yang cantik dan mahal tidak akan bermakna jika pencahayaan rumah anda tidak bagus. Jika anda sedang merancang pencahayaan rumah bagi mewujudkan suasana yang tenang, selesa dan menarik bagi seisi keluarga anda, pencahayaan adalah sesuatu yang perlu anda titik beratkan.

Tetapi di mana perlu bermula? Bagaimana untuk anda tahu cara terbaik bagi mendapatkan reka bentuk lampu yang sesuai untuk rumah anda? Sebagai permulaan, adalah lebih bagus jika anda boleh elakkan kesilapan yang biasa dilakukan dalam memilih lampu untuk rumah. Berikut adalah beberapa kesilapan yang sering dilakukan dan patut dielakkan.

Kesilapan 1: Memilih reka bentuk berbanding fungsi

standing lamp
© Katarzyna Białasiewicz | 123rf

Kesilapan yang biasa dilakukan adalah terlalu memberi tumpuan kepada reka bentuk sesebuah lampu tanpa memikirkan fungsinya kepada ruang. Walaupun anda mungkin tertawan dengan lampu lantai yang sangat cantik, namun mungkin lebih praktikal jika anda memasang lampu gantung, cermin mekap berlampu (vanity mirror) atau lampu ke bawah untuk menghidupkan pencahayaan yang betul di ruang rumah anda itu. Fungsi perlu mengatasi estetik. Jika anda terlalu menginginkan lampu lantai, gunakannya sebagai pencahayaan tambahan dan kekalkan pilihan lampu praktikal.

Kesilapan 2: Tidak mempertimbangkan keperluan ruang

vintage interior with chandelier
© Katarzyna Białasiewicz | 123rf

Sebuah candelier kedengaran seperti hiasan tengah yang sesuai untuk rumah anda, tetapi mana-mana pereka hiasan dalaman pasti akan menasihatkan anda bahawa meletakkan candelier besar pada ruang siling yang kecil akan membuatkan ruang tersebut nampak bersepah dan sesak. Sentiasa pertimbangkan saiz ruang tamu anda dalam memilih lampu yang sesuai. Anda juga perlu mempertimbangkan ketinggian siling dalam memilih lampu gantung. Jika siling anda agak rendah, memasang lampu gantung atau lampu benam boleh menimbulkan situasi lucu bagi tetamu yang tinggi yang perlu mengelakkan dari terlanggar lampu tersebut apabila datang berkunjung.

Kesilapan 3: Terlupa bahawa sebuah ruang ada lebih daripada satu fungsi

Kadangkala kita terlupa bahawa ruang tamu boleh memberi pelbagai fungsi bagi kita. Sebagai contoh, ruang tamu anda boleh menjadi satu ruang yang senyap dan tenang untuk anda membaca atau menonton TV pada hari-hari biasa. Tetapi jika pencahayaan anda diorientasikan semata-mata untuk tujuan ini, anda akan menghadapi masalah pencahayaan apabila tetamu berkunjung ke rumah kerana kekurangan lampu untuk memberikan pencahayaan kepada majlis di rumah anda. Majlis yang malap semestinya membosankan. Fikir tentang pelbagai kegunaan ruang tamu dan bersedia untuk menambah beberapa lampu lagi seperti lampu ambien agar anda tidak terperangkap dalam situasi tidak cukup pencahayaan ketika anda memerlukannya.

Kesilapan 4: Tidak memilih yang paling terang

Interior of modern kitchen
© Katarzyna Białasiewicz | 123rf

Anda mungkin tidak sukakan lampu yang terlalu terang atau lampu pendarfluor (fluorescent) yang betul-betul putih, tetapi mungkin satu kesilapan jika anda tidak memasang lampu siling yang terang pada beberapa bahagian ruang anda. Anda perlukannya walaupun ia bukan lampu yang akan selalu dipasang. Sama ada sebab anda terpaksa mencari anting-anting yang jatuh atau anda terpaksa membersihkan rumah pada waktu malam. Dengan adanya pilihan lampu terang pastinya fungsi lampu itu boleh digunakan untuk menerangi ruang dengan sempurna. Hari ini, pilihan lampu terang bukan hanya lampu pendarfluor putih. Lampu putih malap juga boleh menjadikan rumah anda cantik, sekaligus tidak membuatkannya kelihatan seperti hospital.

Kesilapan 5: Tidak mempertimbangkan penyusunan perabot

dining table with pendant lights
© lyagushka | 123rf

Fikir dulu tentang susunan perabot yang anda mahukan sebelum merancang pencahayaan. Ini mungkin nampak jelas, tetapi ramai orang membuat kesilapan ini. Sebagai contoh, fikir di mana anda mahu letakkan meja makan anda sebelum memasang lampu gantung atau lampu atas. Atau mungkin anda inginkan sudut membaca di dalam bilik tidur anda dengan lampu lantai tetapi tidak ada soket yang dipasang berhampiran.

Kesilapan 6: Tidak mempertimbangkan penggunaan tenaga

hanging light bulbs
© choneschones | 123rf

Lampu LED adalah trend popular sekarang ini. Ianya lebih mahal sebagai permulaan atau pelaburan awal, tetapi andainya anda seorang yang sukakan rumah yang terang, anda dapat menjimatkan lebih kos elektrik dalam jangka masa panjang. Tambahan lagi, ianya membantu dalam penggunaan tenaga dan anda tidak perlu sentiasa mengganti mentol yang terbakar.

Ruang yang berbeza di dalam rumah anda memerlukan pencahayaan yang berbeza; tiada peraturan ‘ikut buku’ untuk semuanya. Anda perlu mempertimbangkan perkara seperti saiz ruang, berapa banyak sumber cahaya semula jadi yang masuk dan susunan perabit dalam memilih lampu paling sesuai.

Untuk sesuatu yang penting seperti ini, tidak ramai orang yang memberikan perhatian dalam membuat keputusan bagi mendapatkan hasil terbaik. Jika anda sedang dalam proses memilih lampu rumah anda, nilaikan poin-poin di atas dan teruskan pencarian lampu terbaik untuk ruang anda. Lihat artikel ini untuk beberapa idea hebat yang mungkin memberi inspirasi kepada anda!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain