Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 kesalahan yang patut dielakkan ketika menghias apartmen kecil

test

Berangan tak salah asalkan tahu bertempat.

Apartmen kecil memudahkan kita dari segi pergerakan. Ia juga tak banyak ruang untuk dibersih dan dikemaskan. Semua orang lebih gemarkan apartmen yang lebih luas tetapi itu tidak bermakna anda patut berasa malu. Berbanding dengan orang lain, anda jimat dari segi bil elektrik dan barang perhiasan rumah – bermakna anda menjimatkan wang. Ia juga memudahkan anda jika berpindah di masa hadapan.

Walau bagaimanapun, ada yang melampau dalam menghias apartmen ini. Ia tidak semestinya mencantikkan apartmen anda, tetapi sebaliknya – namun tidak mustahil untuk anda memiliki apartmen kecil yang kemas dan cantik.

Tip-tip hiasan rumah selalunya membantu, tetapi bukan semuanya sesuai untuk rumah yang kecil. Berikut merupakan lima kesalahan yang patut dielak ketika menghias apartmen ini:

Artikel ini diterjemah dari 5 mistakes to avoid when decorating a small apartment oleh Fuziah Hanim.

1. Perabot yang terlalu besar

© 123rf

Apa yang lebih teruk daripada memiliki perabot yang terlampau besar? Memiliki perabot yang tidak digunakan. Kenapa memilih sofa yang ada 3 tempat duduk jika anda hanya tinggal berdua? Apa perlu meja kopi yang besar hanya untuk diletakkan sebagai alat kawalan jauh? Mungkin ia merupakan asas ‘keperluan’ ruang tamu, tetapi tidak perlulah memuatkan semua itu di dalam apartmen kecil anda jika anda tidak menggunakannya.

2. Takut mencuba pelbagai warna dan corak

living-room-wallpaper-feature-wall
© 123rf

Salah satu kesalahan biasa adalah menyangka warna yang terang membuatkan ruang nampak kecil – ini tidak benar sama sekali. Sebenarnya dinding putih juga boleh menjejaskan karakter rumah anda dan membuatkannya kurang menarik. Jika anda masih tidak berminat dengan warna yang terang dan garang – pilihlah warna neutral. Warna kuning air (beige), putih gading (ivory) dan warna krim akan membawa kelainan yang besar pada ruang anda walaupun tidak jauh berbeza dengan warna putih.

3. Tidak menggunakan dinding

© 123rf

Kebiasaannya, dinding digunakan untuk menggantung karya seni dan cermin, tetapi ia tak sepatutnya terbatas di situ. Maksimakan penggunaan ruang dinding dengan menambah para-para. Anda boleh menambahkan ruang simpanan hanya dengan memasang satu atau dua para-para tanpa menyentuh ruang lantai. Tambahan pula, para-para juga boleh menjadi elemen hiasan yang cantik.

4. Tidak menggunakan tirai atau langsir yang labuh

© 123rf

Tirai merupakan cara yang mudah untuk menambah hiasan pada rumah anda, tidak kira besar atau kecil. Namun, ramai yang tidak gemarkannya kerana takut ia menyebabkan ruang tampak berselerak. Walau bagaimanapun, tirai dapat menarik perhatian ke arah siling. Ini memberi ilusi ‘tinggi’ pada ruang tersebut. Anda juga boleh menggunakan palang langsir yang jernih untuk menyerlahkan lagi kesan ini.

5. Tidak membeli perabot dwifungsi

© 123rf

Katil sofa merupakan perabot dwifungsi yang paling popular. Terdapat juga bangku rendah yang juga berfungsi sebagai meja sisi, meja drop-leaf dan meja makan gateleg. Perabot-perabot serbaguna ini mungkin sedikit mahal, tetapi bayangkan ruang yang boleh dijimatkan – memang berbaloi.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain