Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Berbaloi ke buat pembiayaan ASB atau ASB financing sekarang?

test

Amanah Saham Bumiputra (ASB) ini sangat dikenali kerana ianya adalah salah satu instrumen pelaburan yang diperkenalkan oleh kerajaan khas untuk Bumiputera, dan modal yang dilaburkan adalah dijamin.

amanah saham bumiputera (ASB)
© Achisatha Khamsuwan/ 123RF

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk tip dan info terkini!

Sebut sahaja ASB, pasti semua orang tahu. Sama ada di bandar, kampung, atau ceruk mana pun di Malaysia. Ramai yang nak melabur tapi disebabkan takut berkenaan risiko kerugian, ramai pula yang membatalkan hasrat tersebut. Dengan adanya ASB, sedikit sebanyak dapat membantu orang ramai untuk melabur.

Selain daripada melabur ke dalam ASB menggunakan wang sendiri, kita juga boleh membuat pembiayaan bank untuk melabur dalam ASB. Persoalannya adalah adakah berbaloi untuk membuat pembiayaan semata-mata untuk membuat pelaburan?

Untuk makluman, sebahagian duit yang kita laburkan dalam ASB akan dilaburkan semula oleh pihak syarikat dalam pasaran saham Bursa Malaysia. Jadi, pulangannya adalah tidak dijamin, mungkin tahun ini 8% tetapi tahun depan 5% sahaja.

Jadi untuk menjawab persoalan berbaloi atau tidak, kena fahamkan perkara berikut:

1. Apa itu pembiayaan Amanah Saham Bumiputra (ASB)?

Pembiayaan ASB atau ASB financing (ASBF)/ ASB Loan merupakan kemudahan pinjaman pelaburan ASB. Kemudahan ini membolehkan anda membuat pinjaman pelaburan dengan bank-bank yang terpilih seperti Maybank, CIMB, RHB dan lain-lain lagi dengan cara membeli sijil pelaburan ASB. Dalam kata lain, anda berhutang dengan bank untuk membuat pelaburan ASB. Kemudahan yang ditawarkan oleh bank ini juga membolehkan orang ramai melabur dalam ASB secara lump sum dan pada masa sama membantu mereka melakukan ‘pelaburan paksa’.

2. Apa yang berlaku selepas pembiayaan diluluskan?

Selepas sahaja pembiayaan tersebut diluluskan, anda akan dapat dua benda iaitu hutang dan harta. Sebagai contoh, pembiayaan yang diluluskan RM10,000, maka duit RM10,000 tersebut akan dilaburkan dalam ASB tetapi ianya masih lagi hutang dan kita perlu membayar ansuran bulanan mengikut tempoh yang telah ditetapkan.

READ: Apa terjadi pada duit simpanan ASB sekiranya anda meninggal dunia & proses tuntutan mana yang terbaik?

 3. Apa perbezaan simpanan dan pembiayaan Amanah Saham Bumiputra (ASB)?

Untuk simpanan, anda melabur menggunakan duit kita sendiri. Jika anda mampu membuat pelaburan RM100 sebulan, maka itulah jumlah yang akan kita laburkan dalam ASB. Jika tiba-tiba gaji anda berkurangan dan tidak dapat maintain dengan RM100, maka amaun yang dilaburkan mungkin akan berkurangan. Tetapi kadar dividen ASB  dengan simpanan sendiri mungkin sedikit rendah. Sebagai contoh, pelaburan setahun RM1,200 dengan kadar dividen 5% anda hanya dapat pulangan sebanyak RM60 sahaja.

Untuk pembiayaan, anda melabur menggunakan duit dipinjamkan oleh pihak bank. Apabila meminjam, ia akan menjadi satu komitmen. Jika ansuran bulanan yang anda perlu bayar adalah RM100, maka anda perlu berdisiplin dalam membuat ansuran bulanan tersebut. Jika tiada bayaran, rekod CCRIS anda akan terjejas dan menyukarkan anda untuk membuat pembiayaan rumah atau kereta. Kadar dividen ASB pula mungkin agak tinggi. Sebagai contoh, pembiayaan yang diluluskan adalah RM10,000, dengan kadar dividen sebanyak 5%, anda akan memperolehi RM500.

Jadi keypoint disini sini adalah pembiayaan tersebut anda perlu bayar, bukannya bank bagi percuma. Anda melabur menggunakan duit bank dengan harapan mendapat pulangan yang tinggi berbanding menggunakan simpanan sendiri. Jadi sila berdisiplin dalam membuat ansuran bulanan.

4. Kenapa nak buat Amanah Saham Bumiputra (ASB) financing?

Bila buat pembiayaan ASB, kebiasaannya fokus anda adalah dividen. Kalau setakat simpan RM100 sebulan, bila nak tinggi dividen. Jadi dengan pembiayaan ni, dapatlah dividen tinggi sikit. Dapatlah melabur RM10,000, kalau simpanan sendiri mungkin perlu 10 tahun nak dapatkan nilai tersebut. Tapi ingat, bila anda pinjam RM10,000 amaun yang anda perlu bayar adalah beserta dengan kadar keuntungan bank. Bukannnya pinjam RM10,000, bayar pun RM10,000.

Jadi kita perlu fokus dengan matlamat asal kita membuat pembiayaan ASB tersebut iaitu dividen. Kalau boleh, jangan usik dividen tersebut sebab semakin tinggi amaun yang dilaburkan, maka semakin tinggi kadar dividen yang akan diraih. Ini yang dipanggil magic of compounding interest.

READ: i-Sinar KWSP: Siapa yang layak & Cara untuk keluarkan duit dari Akaun 1 anda!

5. Jadi nak buat Amanah Saham Bumiputra (ASB) financing ke tak? 

Soalan ini sangat subjektif. Kalau nak buat pembiayaan boleh, tapi pastikan ansuran bulanan yang perlu dibuat masih dalam kawalan anda. Jangan nanti pelaburan entah ke mana, pembiayaan entah ke mana. Penyudahnya sijil ASB dijual, rekod CCRIS pun terjejas. 

Pertimbangkan risiko-risiko lain seperti turun naik kadar keuntungan bank atau turun naik dividen. Jadi keypoint di sini adalah ada pada diri sendiri. Anda yang tahu berapa pendapatan anda, berapa komitmen bulanan yang anda mampu bayar dan apa matlamat anda untuk membuat pembiayaan tersebut.

Kesimpulannya, pembiayaan ASB masih menguntungkan jika kadar dividen adalah lebih tinggi berbanding kadar keuntungan bank, begitu juga sebaliknya. Paling baik, melaburlah bagi tempoh jangka panjang dan jangan gunakan dividen untuk bayar ansuran bulanan. Anggaplah pembiayaan ASB sama seperti pembiayaan perumahan atau pembiayaan kereta. Fahami strategi terbaik dalam mengurus pembiayaan ASB. 

Artikel asal diterbitkan oleh Majalah Labur dan ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain. 

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain