Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 kedai perabot terpakai terbaik di Lembah Klang

test

Perabot terpakai mempunyai satu daya tarikan tersendiri yang kadang-kadang sukar untuk digambarkan. Mari kita lihat pilihan kedai-kedai perabot terpakai di Lembah Klang ini. Manalah tahu jika ada yang dapat menambat hati anda!

secondhand-furniture-in-klang-valley
© Katarzyna Białasiewicz | 123rf

Sebenarnya, anda tidak perlu berasa malu untuk membeli perabot terpakai kerana ia mempunyai kelebihannya yang tersendiri. Bagi anda yang ingin tampil dengan kelainan, membeli perabot yang baharu dan berjenama seperti perabot dari IKEA pastinya membuat kita teruja dan seronok, tetapi pada masa yang sama keseronokan itu mungkin pudar apabila anda sedari ada kemungkinan ramai orang lain akan membeli atau mempunyai model perabot yang sama. Jadi, bagaimana untuk kelihatan unik dan berbeza?

Jangan bimbang, anda boleh membeli perabot terpakai ini sebagai salah satu pilihan untuk kelihatan unik dan berbeza. Malah, terdapat banyak kelebihan membeli perabot terpakai terutamanya di Kuala Lumpur. Pengalaman membeli perabot terpakai boleh disamakan dengan membeli-belah pakaian di kedai bundle. Selain menjimatkan wang, anda mungkin akan mendapat kejutan yang menarik apabila terjumpa perabot vintaj yang bukan sahaja mempunyai nilai seni yang tinggi, malah boleh dijual semula dengan harga yang tinggi yang bukan sahaja mempunyai nilai seni yang tinggi, malah boleh dijual semula dengan harga yang mahal. Lagipun, trend retro memang begitu popular buat masa ini.

Selain itu, membeli perabot terpakai juga merupakan cara bagi mengelakkan perabot-perabot yang kebanyakannya masih dalam keadaan baik, daripada dibuang ke tapak pelupusan sampah. Malah, terdapat beberapa kedai yang berusaha mengembalikan perabot lama kepada keadaan asalnya. Pada zaman yang mementingkan kelestarian dan gemarkan upcycle ini, kita memang perlu lebih prihatin dengan jenis barangan yang akan kita lupuskan. Membeli perabot-perabot terpakai juga adalah salah satu cara kita boleh pertimbangkan dan pada masa yang sama boleh menyelamatkan alam sekitar.

secondhand-furniture-in-klang-valley
© Andriy Popov | 123rf

Selain itu, terdapat juga faktor penjimatan kos. Mengapa perlu bayar lebih untuk perabot baru apabila anda boleh dapat sesuatu yang masih elok pada harga berpatutan dan mampu milik? Dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu ini, anda masih boleh berjimat, dan pada masa, mampu mendapatkan ruang rumah yang bergaya dengan hanya sedikit kreativiti dan menggunakan perabot terpakai.

Sekiranya kami berjaya membuatkan anda tertarik untuk mempertimbangkan pembelian perabot terpakai, anda boleh mulakan dengan melihat lima pilihan kedai perabot terbaik di Lembah Klang berikut.

1. One Stop Buy & Sell

Dulunya dikenali sebagai Junkyard Selangor, kedai di Puchong ini adalah syurga barangan terpakai. Jangan disangkakan dengan ruang yang sempit ini kerana ia sebenarnya dipenuhi dengan pelbagai jenis perabot, peralatan pejabat, barangan elektrik dan bermacam-macam lagi. Kunjungi kedai ini dengan minda terbuka dan pakai pakaian yang anda tidak risau untuk kotori dengan habuk. Seterusnya, luangkan masa untuk anda melihat-melihat barangan menarik di setiap pelosok kedai. Anda juga boleh mengunjungi laman webnya untuk mengetahui apa yang ditawarkan di kedai ini.

Beli di sini.

Alamat: No. 15 & 19, Jalan Bandar 16, Pusat Bandar Puchong, 47100 Puchong, Selangor

No. Telefon: 03-8080 1200

Waktu Perniagaan: Isnin – Jumaat 9am – 6pm, Sabtu 9am – 5pm

2. Kedai Kaki Lelong

Seterusnya, terdapat beberapa cawangan kedai ini yang anda boleh kunjungi bergantung kepada lokasi anda. Kedai asal terletak di Brickfields dan ia telah berkembang ke Ara Damansara, Seksyen 19 Petaling Jaya, Puchong dan juga Seremban. Selain daripada perabot biasa, anda juga boleh mendapatkan perabot bertaraf hotel dan peralatan dapur keluli tahan karat sekiranya ingin membuka restoran.

Beli di sini.

Alamat: No. 67, Lorong Scott, Brickfields, 50470 Kuala Lumpur, Malaysia

No. Telefon: 017-235 7287

Waktu Perniagaan: 10am – 7pm

secondhand-furniture-shops-in-klang-valley
© Alena Ozerova | 123rf

3. Renew Mart Subang

Sebelum ini dikenali sebagai Meng Fong Trading, Renew Mart kini mempunyai beberapa cawangan di Lembah Klang. Selain keistimewaannya dalam menjual perabot buluh dan tebu, kedai perabot terpakai ini juga menjual peralatan dapur, perabot pejabat, barangan elektrik restoran dan banyak lagi.

Beli di sini.

Alamat: Lot 3739A, Lorong 2D, Kg Baru Subang, Seksyen U6, 40150 Shah Alam, Selangor

No. Telefon: 011-3621 1023 / 014-632 6971

4. Chai & Chai Trading

Bayangkan rumah anda dihiasi dengan perabot bertaraf hotel. Pasti tampak mewah! Chai & Chai Trading adalah pakar dalam mendapatkan perabot dari hotel dan perniagaan yang telah ditutup. Terdapat juga peralatan pejabat seperti mesin fotokopi jika anda perlukannya untuk pejabat rumah anda.

Beli di sini.

Alamat: No.K20-24, Jalan Ipoh, Batu 4 1/2, 51200 Kuala Lumpur, Malaysia

No. Telefon: 03-6252 9811 / 03–6252 0811 / 03–6252 6811

Waktu Perniagaan: Isnin – Sabtu: 9.30am – 6pm, TUTUP pada hari Ahad & Cuti Umum

5. Cash Converters

Cash Converters memang sudah lama wujud dan merupakan salah satu tempat yang anda boleh lawati seandainya anda ingin menjual perabot lama atau barangan yang tidak lagi diperlukan. Yang menariknya, anda juga boleh membeli barangan terpakai di sini. Pelbagai pilihan perabot, barang hiasan vintaj hinggalah barangan elektrik boleh didapati di Cash Converters. Bagi anda yang inginkan pelbagai pilihan, kami syorkan anda berkunjung ke cawangan terbesar mereka di Taman Sea untuk mendapatkan lebih banyak pilihan barang-barang yang menarik.

Beli di sini.

Alamat: 23, Jalan PJS8/18, Sunway Mentari, Bandar Sunway, 46150 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia

Waktu Perniagaan: 9.30am – 6pm, TUTUP pada hari Sabtu, Ahad & Cuti Umum

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain