Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

9 kedai dalam talian yang menjual perabot dan barangan rumah ala-ala IKEA

test

Bosan dengan Ikea? Di sini kami kongsikan penjual perabot dan deko rumah dalam talian yang menawarkan segala macam benda menarik. Yang bestnya, semuanya boleh dihantar terus ke rumah anda!

Artikel ini diterjemah dari 9 online homeware stores like IKEA you probably haven’t heard of oleh Ridzwan A. Rahim

Sebut sahaja tentang membeli perabot, perkara pertama yang muncul di minda tentunya Ikea. Memang tak boleh disangkal lagi kasih kita kepada jenama perabot dari Sweden ini. Mana lagi tempat yang boleh kita pergi mencuba perabot dan berangan-angan seolah-olah itu rumah sendiri? Tetapi sebenarnya ada banyak lagi tempat menjual perabot yang setara kualitinya dengan Ikea atau malah lebih baik. Benar, di kedai fizikal seperti Ikea kita boleh duduk-duduk mencuba bermacam-macam jenis sofa sehingga bertemu yang berkenan di hati. Tetapi jika pilihan yang banyak dan reka bentuk luar biasa yang anda cari, internetlah tempatnya.

Daripada deko hipster hingga perabot murah, kami kongsikan di sini 9 laman web kegemaran kami.

KINI TRENDING:
🛠  Buat “kitchen island” DIY walaupun dapur sempit
🛏️ Dulu rumah flat, kini gaya rumah moden

1. Ruma

© Ruma Home

Berasal daripada perkataan “rumah”, kedai perabot ini dikendalikan oleh sekumpulan penggemar deko rumah yang percaya rumah yang indah tidak semestinya mahal. Ruma mengkhusus dalam perabot kontemporari dan reka bentuk Scandinavia yang menitikberatkan fungsi, gaya dan harga yang berpatutan. Selain daripada meja, kerusi dan kabinet, terdapat juga karpet, barang kaca dan hasil seni hiasan dinding yang mampu menyerikan rumah anda.

 • Alamat: Atria Shopping Gallery, G52, Jalan SS 22/23, Damansara Jaya, 47400 Petaling Jaya, Selangor
 • No. Tel: +60183514811
 • Laman web rasmi: https://ruma-home.com/
  Waktu Operasi: 10am – 9pm
 • Google Maps | Waze

2. Maison Leaf

View this post on Instagram

 

A post shared by Maisonleaf (@maisonleaf) on Sep 14, 2020 at 7:34pm PDT

Maison Leaf mengkhusus dalam item dekoratif untuk rumah anda. Bayangkan set makan malam seramik buatan tangan, lampu siling pendan gaya Zaman Pertengahan dan hiasan rumah yang mempromosi gaya hidup zen. Apa yang membezakan Maison Leaf dalam pasaran yang penuh pesaing ini ialah ketekunan dalam memilih produk hiasan rumah dari serata dunia dan membawanya pulang ke Malaysia. Kraf tangan juga satu lagi kelebihan Masion Leaf. Kesemua item yang tersenarai di laman webnya unik. Anda tidak akan menemui kemasan yang sama pada setiap item.

3. Casa Furniture

© Casa Furniture

Misi Casa Furniture bukan sekadar menyediakan perabot fungsian dan bergaya untuk rakyat Malaysia. Sebagai jenama yang mengkhusus dalam rumah dan kehidupan, penjual ini berhasrat membawa perubahan kepada gaya hidup dan ruang hidup anda menerusi produk berkualiti dan reka bentuk yang kemas. Daripada perabot istirahat dan meja makan hingga ke kabinet dapur dan katil bayi, segala-galanya ada ditawarkan di Casa Furniture.

4. DJ & Co Lifestyle

© DJ Co & Lifestyle

Kedai perabot dan gaya hidup yang berpusat di Johor ini menumpukan kepada perabot yang menjimatkan ruang bagi menyelesaikan segala masalah kekangan ruang anda. Asalnya sebuah laman e-dagang pada tahun 2014, DJ & Co Lifestyle telah meluaskan perniagaannya dengan memiliki sebuah kedai di Johor Bahru. Label miliknya, SPAZE, dikenali bukan sahaja sebagai pembuat perabot untuk ruang terhad, tetapi juga mencipta perkakas atau perabut yang praktikal dengan identiti tempatan dan diperkemas dengan komponen yang didatangkan dari Eropah bagi memastikan produk yang dihasilkan bermutu tinggi.

5. HipVan

© HipVan

UPDATE: HipVan telah menamatkan perkhidmatan penghantaran mereka di Malaysia.

Pernah terjumpa perabot idaman anda pasti ia akan kelihatan indah di rumah anda, tetapi tak mampu anda miliki kerana harga yang terlampau tinggi? Ramai yang menghadapi masalah ini. Perabot di Malaysia umumnya termasuk dalam dua kategori – perabot dengan reka bentuk baik yang mahal dan tak mampu dimiliki, atau reka bentuk berkualiti rendah yang tak sesuai dengan cita rasa. Mujurlah ada HipVan, pembuat perabot online yang menawarkan reka bentuk menarik dan berkualiti tinggi pada harga berpatutan. Setiap bahagian dibuat dengan begitu teliti jadi anda akan sentiasa mendapat produk bermutu tinggi.

6. Kedai Bikin

© Kedai Bikin

Dengan slogan “Why fake it if we can make it”, jelaslah Kedai Bikin bukan calang-calang penjual. Lahir daripada Studio Bikin, sebuah firma perunding seni bina dan reka bentuk dalam, Kedai Bikin menumpukan kepada platform di mana perabot dan aksesori rumah buatan Malaysia yang boleh diperolehi dengan harga berpatutan dengan reka bentuk menarik. Selain daripada hasil seninya yang cantik dipandang, apa yang membezakan Kedai Bikin dengan pesaingnya ialah amalan perdagangan adil (fair trade) yang memastikan produk dibuat secara beretika, sesuatu yang jarang kita jumpa di negara ini.

 • Alamat: 1st Floor, 8, Jalan Abdullah, Bangsar, 59000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
 • No. Tel: +60175758803
 • Waktu Operasi: 10am – 6pm
 • Laman Web Rasmi: https://www.kedaibikin.com/
 • Google Maps | Waze

7. Nala Design

© Nala Design

Seperti banyak kisah kejayaan, Nala Design bermula dengan suatu idea yang ringkas iaitu untuk mengetengahkan semula budaya dan warisan Asia. Dengan kehidupan di Tanah Melayu zaman kolonial sebagai sumber inspirasinya, Nala Design asalnya sebuah kedai kecil menjual alat tulis yang mengkhusus dalam reka bentuk bercorak menarik. Sejak itu, syarikat ini berkembang menjadi penjual barang-barang rumah, aksesori dan pakaian. Setiap item di Nala Design unik kerana ia hasil lukisan tangan pengasasnya, Lisette Scheers, yang menggambarkan kemeriahan budaya Asia Tenggara.

BACA: Setelah 5 tahun menyimpan, bilik tidur impian ala IKEA kini jadi kenyataan

8. Naiise

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Naiise Malaysia (@naiise.my) on Jan 21, 2019 at 9:52pm PST

UPDATE: Naiise telah menamatkan perkhidmatan mereka di Malaysia.

Dalam reka bentuk perabot, boleh dikatakan hampir semua kelihatan serupa. Reka bentuk sofa umpamanya, apa lagi kelainan yang boleh dibuat? Tetapi jika anda sedang mencari sesuatu yang original tetapi unik dan tempatan, layari laman web Naiise. Diasaskan pada 2013 dan berpangkalan di Singapura, prinsip utama Naiise ialah reka bentuk yang baik mestilah mudah diperolehi. Sebagai sebuah perusahaan yang berdikari, Naiise merupakan penyokong kuat artisan tempatan. Pelbagai produk buatan tempatan boleh ditemui termasuk mainan berbentuk karipap daripada Nom Nom Plush dan pengesat kaki kolam renang daripada Naiise Malaysia.

9. Oh Happy Gift

© Oh Happy Gift

Melihat kepada namanya, mungkin anda boleh menjangka membeli di sini pasti satu pengalaman yang menyeronokkan. Tidak seperti syarikat lain di dalam senarai ini, Oh Happy Gifts lebih kepada sebuah kedai hadiah berbanding kedai perabot. Walau bagaimanapun, terdapat juga barangan yang sesuai untuk kegunaan harian. Terdapat bahagian “everyday series” yang menampilkan koleksi barangan dapur. Deko rumah juga banyak di sini dan boleh didapati dalam pelbagai reka bentuk indah yang membuatkan anda mahu memasukkannya ke dalam shopping cart anda dan menunggu ketibaannya dengan penuh sabar di rumah.

KHUSUS UNTUK ANDA:

🔨 Peminat perabot kayu di Lembah Klang boleh lengkapkan koleksi di sini 
🤩 ‘Makeover’ bilik tema Scandivania yang menakjubkan
🛌🏽 Hasil simpanan 5 tahun untuk jadikan bilik cantik ala IKEA 

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain