Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

6 jenis susun atur kabinet dapur bagi kediaman di Malaysia

test

Inginkan reka bentuk dalaman di Malaysia yang sesuai untuk dapur anda? Atau ingin mengubahsuai dapur yang sedia ada?

Ruang memasak merupakan antara ruang yang paling penting di dalam sesebuah kediaman. Banyak yang perlu diambil kira, termasuk saiz ruang yang ada, ruang penstoran yang diperlukan dan kegunaan setiap ruang itu bagi memudahkan anda memasak.

Berikut adalah 6 reka bentuk susun atur kabinet dapur yang versatil dan memenuhi setiap keperluan. Daripada sekecil-kecil ruang hinggalah ruang yang besar, anda pasti akan menemui susun atur yang sesuai buat kediaman anda.

Kabinet dapur bentuk U

Susun atur ini ideal untuk 2 orang tukang masak dan memudahkan pergerakan yang pantas. Kabinet dapur bentuk U boleh berfungsi sebagai pembahagi antara dua ruang di rumah dan amat sesuai untuk ruang yang terhad. Ia menawarkan ruang kaunter yang luas untuk penyediaan makanan dan juga memasak.

Kabinet dapur bentuk U
PINS STUDIO
Project: Setia-Residence , Bungalow At Sitiawan, Perak

Kabinet dapur bentuk L

Susun atur ini ideal untuk apartment studio memandangkan ia tidak menggunakan ruang lantai yang banyak. Kabinet dapur bentuk L hanya memerlukan dua dinding. Ini membuka ruang kepada kediaman berstail ‘open plan’ yang lebih luas. Ia memberikan ruang yang mudah diurus dan lebih efisien.

Kabinet dapur bentuk L

Kabinet dapur pulau (kitchen island)

Reka bentuk ini amat sesuai untuk dapur yang luas kerana ia membolehkan anda membahagikannya kepada beberapa ruang kerja yang lebih kecil dan efisien. Pulau ataupun ruangan tengah dapur ini boleh digunakan untuk penyediaan makanan, memasak atau ruang bersosial. Ruang kaunter yang ada juga boleh digunakan sebagai tempat untuk bersarapan.

BACA: Granit, marmar atau kuarza: Permukaan kaunter dapur yang mana satu?

Kabinet dapur pulau (kitchen island)
VENDES INTERIOR SDN BHD
Project: Vendes Interior Showroom

Kabinet dapur semenanjung

Jika anda tidak berminat dengan konsep pulau di dapur tetapi masih memerlukan ruang kerja dan ruang penstoran yang banyak, anda boleh pertimbangkan dapur semenanjung. Dapur jenis ini memberikan lebih ruang kerja, ruang untuk bergerak dan juga ruang untuk makan. Susun aturnya kelihatan seperti sebuah segiempat sama yang tidak lengkap. Ini memberikan perimeter kepada ruang tersebut dan mengasingkannya daripada ruang utama yang lebih luas.

BACA: Inspirasi reka bentuk dapur basah dan dapur kering

Kabinet dapur semenanjung
VAULT DESIGN LAB
Project: SCENT

Kabinet dapur galei (Galley)

Untuk menjimatkan ruang, anda boleh mempertimbangkan konsep dapur galei. Ia terdiri daripada dua kaunter selari di mana kedua-duanya mudah untuk dicapai. Alat-alat dapur utama boleh diletakkan di atas satu kaunter manakala kaunter bertentangan dapat dikhaskan untuk ruang kerja dan penstoran. Dengan pencahayaan yang cukup, dapur jenis ini akan memudahkan penyediaan makanan tanpa mengambil kira saiz dapur tersebut.

Kabinet dapur galei (Galley)
YONG STUDIO
Project: Sri Delima House

Kabinet dapur (Single Counter)

Kebiasaannya konsep dapur ini sesuai digunakan bagi kediaman yang kecil dan tidak memerlukan banyak ruang penstoran. Dapur satu dinding amatlah mudah diakses dan senang untuk dibersihkan. Ia selalunya dipasangkan di dalam apartment jenis “open space” dan jenis studio yang jarang menerima ramai tetamu. Dapur jenis ini membuatkan kerja-kerja dapur lebih efisien dan kos pengubahsuaiannya juga rendah.

BACA: 5 perkara yang pereka hiasan dalaman takkan buat untuk dapur kecil

Kabinet dapur (Single Counter)
INTERIOR + BY LA CONCEPTION HAUZ
Project: Kiara Residence 1

Artikel ini diterjemahkan oleh Ridzwan dari versi Bahasa Inggeris, 6 Malaysian kitchen layout ideas for any home

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain