Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Insurans kebakaran dan kepentingannya untuk rumah anda

test

Bagi yang pernah membeli insurans sendiri, tahukah anda apakah jenis insurans yang dibeli, jenis kemalangan yang diliputi dan cara pengiraan insuran kebakaran rumah?

donghero2003 / 123rf

Apabila terjadi sesuatu kebakaran rumah atau musibah terhadap individu atau keluarga, pasti ada yang akan bertanya mengenai insurans. Persoalannya, adakah mereka benar-benar arif mengenai insurans? Atau mereka hanya bertanyakan soalan yang sering mereka dengar di drama televisyen?

Ketahui jenis insurans anda

Ini bukan merujuk kepada nama syarikat pembekal perkhidmatan insurans tetapi jenis insurans yang akan dibeli oleh individu, contohnya di Malaysia insurans am, insurans hayat dan insurans perubatan dan medikal. Setiap insurans ada perlindungan sendiri untuk sesuatu situasi kemalangan.

Insurans am

Insurans kebakaran termasuk di dalam insurans am. Insurans ini merangkumi api, marin, motor, kemalangan dan lain-lain yang bukan insurans hayat. Insurans kebakaran akan menilai di segi kos pembinaan semula dan penggantian isi kandungan, bukan pada nilai harta tanah. Polisi insurans kebakaran adalah kebakaran, kilat dan letupan disebabkan oleh gas yang digunakan untuk kediaman persendirian sahaja. Maksud polisi di sini ialah dokumen yang mengesahkan kontrak insurans yang dibuat dan ditandangani. Perlindungan tambahan boleh diberi dengan premium tambahan.

Insurans takaful

Insurans takaful menggunakan konsep yang berasaskan semangat kerjasama dan tolong-menolong. Insurans ini bebas riba dan operasinya dipantau oleh Majlis Penasihat Syariah. Terdapat banyak perlindungan yang berada di bawah takaful, antaranya adalah insurans kesihatan, insurans nyawa, insurans kenderaan dan insurans rumah.

Harga insurans rumah

Berikut adalah senarai harga insurans standard seperti saranan Etiqa. Insurans ini juga diklasifikasikan mengikut jantina, umur pemilik hartanah, status rumah, nilai rumah, jumlah pinjaman bank dan juga tempoh pembayaran semula.

UmurJantinaJenis HartanahStatus HartanahNilai HartanahJumlah PembiayaanTempoh PembiayaanJumlah yang Diinsuranskan
25LelakiRumah PangsaSiap sepenuhnya/ Beli tanah150,000150,0001 tahun150,521.03
25LelakiRumah Teres/ SebuahSiap sepenuhnya/ Beli tanah150,000150,0001 tahun150,519.97
50LelakiRumah Teres/ SebuahSiap sepenuhnya/Beli tanah150,000150,0001 tahun153,178.97
25PerempuanRumah PangsaSiap sepenuhnya/ Beli tanah150,000150,0001 tahun150,520.03
25PerempuanRumah Teres/ SebuahSiap sepenuhnya/ Beli tanah150,000150,0001 tahun150,518.97
50PerempuanRumah Teres/ SebuahSiap sepenuhnya/ Beli tanah150,000150,0001 tahun153,112.97

Premium insurans

Perkataan premium mungkin mengingatkan ramai mengenai wang. Bagi insurans kebakaran, harga insurans berbeza mengikut saiz dan harga rumah. Bagi tambahan premium untuk insurans kebakaran, terdapat beberapa tambahan yang boleh anda lakukan. Antaranya pampasan yang disebabkan oleh kerosakan pesawat, gempa bumi, letusan gunung berapi, ribut dan taufan, banjir, pecahan tangki air, kebakaran belukar, tanah runtuh, rusuhan, pokok tumbang dan letupan. Premium ini boleh ditambah mengikut lokasi dan keadaan. Contohnya, jika tinggal berhampiran lapangan terbang, anda boleh membuat tambahan premium untuk kerosakan pesawat.

BACA: MRTT atau MLTT: Insurans perumahan yang manakah lebih baik?

Tuntutan wang pampasan

Jika anda sudah membeli insurans dan rumah anda ditimpa musibah, anda boleh menuntut pampasan. Anda perlu mengemukakan tuntutan dan melampirkan semua maklumat serta dokumen sokongan. Antara dokumen yang diperlukan ialah borang tuntutan yang telah anda isi, kenyataan bertulis, laporan polis dan laporan bomba. Semua dokumen ini perlulah dikemukakan kerana pihak insurans tidak akan mencari anda untuk memberikan wang pampasan. Maklumat lain yang boleh anda kemukakan bagi memudahkan proses penilaian tuntutan anda adalah jenis insurans dan harga pembelian. Anda juga perlu memberi kerjasama kepada penyiasat yang dilantik oleh pihak insurans.

ARTIKEL MENARIK:
?Insurans pinjaman perumahan yang terbaik untuk anda? Ini jawapannya!
?Pinjaman rumah tradisional, semi-fleksi dan fleksi-penuh: Ketahui perbezaannya

Nilai pampasan yang akan diterima

Jumlah pampasan yang akan diterima akan dikira menggunakan kaedah jumlah diinsuranskan dibahagi kos pembinaan semula dan darab kerugian. Masa yang diperuntukkan untuk anda mendapat wang pampasan adalah dua ke empat minggu.

Look-for-a-cheaper-insurance-premium-
©scyther5 |123rf

Kelebihan membeli insurans kebakaran

Membeli insurans kebakaran membolehkan anda membayar kos pembaikan, pembinaan semula dan penggantian harta benda yang musnah atau rosak. Benar, kebakaran tidak belaku setiap hari, namun lebih baik sediakan payung sebelum hujan. Setidak-tidaknya, jika musibah menimpa, anda telah bersedia dengan rancangan sokongan.

Kekurangan membeli insurans kebakaran

Premium insurans berbeza mengikut kebarangkalian kebakaran, di mana pemilik perlu membayar premium tambahan jika risiko kebakaran tinggi. Isu pemilikan insurans juga menjadi debat antara pembeli. Namun kita tidak dapat menduga masa hadapan dan musibah yang akan menimpa. Cuma, pilihlah insurans mengikut keperluan dan kemampuan diri.

Nota: Pastikan anda meneliti setiap peraturan dalam premium insurans yang dibeli, terutamanya bahagian perlindungan yang membolehkan anda menuntut wang pampasan.

Penipuan wang pampasan

Seperti yang dinyatakan di atas, apabila menuntut wang pampasan daripada pihak insurans, anda perlu memberikan kerjasama kepada penyiasat yang dilantik oleh pihak insurans. Kenapa siasatan perlu? Untuk memastikan tiada penipuan kemalangan yang dilakukan dengan sengaja untuk menuntut wang pampasan.

Antara kes penipuan insurans adalah Marc Thompson yang membakar rumahnya sendiri dan ibunya yang berusia 90 tahun untuk mendapatkan wang pampasan sebanyak $730,000 bagi menyelesaikan hutang.

Satu lagi kes adalah Clayton Daniels yang menipu kematiannya untuk mendapatkan wang pampasan. Clayton dan isterinya telah merancang kematian ini. Mereka mengorek keluar mayat seorang wanita bernama Charlotte Davis dan memakaikannya pakaian Clayton. Kemudian mayat tersebut diletakkan di dalam kereta yang kemudian dibakar dan ditolak jatuh ke dalam gaung. Penipuan ini terbongkar apabila pihak insurans memaksa ujian DNA dibuat terhadap mangsa.

Jadi di sini nampaklah bahawa penyiasatan bukan bertujuan untuk melambatkan proses pembayaran, sebaliknya untuk membongkar penipuan.

Apa pendapat anda tentang insurans kebakaran? Jom kongsikan bersama kami di iProperty.com.my.

BACA ARTIKEL LAIN:
◼️Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah: Mengapa tidak murah dan mudah seperti yang disangka?
?️7 tip dan cara pilih CCTV yang terbaik untuk rumah anda
✔️Panduan lengkap bagi komuniti gated and guarded di Malaysia

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain