Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Idea untuk menambah baik ruang kerja pejabat pada tahun 2021

test

Semua syarikat perlu menyesuaikan ruang kerja pejabat untuk pekerja di pejabat dan di rumah. Selain daripada itu, anda boleh mengubah susun atur ruang pejabat di rumah anda sesuai untuk produktiviti maksimum.

© Woraphon Nusen | 123rf

Artikel ini diterjemah dari Office design ideas to elevate your workspace in 2021 oleh Khairul Khalid

COVID-19 telah mengubah cara kita bekerja sepenuhnya. Ketika banyak negara melaksanakan penutupan penuh atau ‘lockdown’ untuk membendung penularan wabak ini, ramai di antara kita terpaksa bekerja dari rumah. Walaupun kita tidak mempunyai masa yang cukup untuk menyesuaikan diri, kebanyakan syarikat menyedari bahawa kerja dari jarak jauh adalah suatu yang akan berterusan di masa hadapan. Syarikat-syarikat gergasi seperti Facebook, Dropbox, Microsoft, Spotify, dan Twitter memberikan pekerja pilihan sama ada mahu bekerja dari rumah selama-lamanya atau mengatur jadual kerja di rumah dan pejabat yang fleksibel.

Walau bagaimanapun, kerja jarak jauh telah menjadi trend yang semakin meningkat di Malaysia, walaupun sebelum PKP dilaksanakan. Petunjuk Ekonomi Global Regus 2013 mendapati bahawa 53% pekerja Malaysia yang ditinjau bekerja dari jauh selama setengah minggu atau lebih. Kaji Selidik Tenaga Kerja Global IWG 2019 yang dipetik oleh James Buckley, Pengarah Eksekutif Capital Markets di Knight Frank Malaysia mendapati bahawa antara 15,000 perniagaan di 80 negara, separuh daripada tenaga kerja global telah bekerja jauh dari pejabat sekurang-kurangnya 2.5 hari seminggu, 62% perniagaan mempunyai dasar kerja yang fleksibel manakala 85% responden mengatakan produktiviti telah meningkat disebabkan oleh lebih fleksibiliti.

Walaupun semakin ramai pekerja telah kembali ke pejabat, syarikat harus untuk memikirkan semula ruang kerja pejabat untuk norma baharu pasca COVID-19. Mari kita lihat bagaimana masa depan kerja akan mempengaruhi reka bentuk ruang kerja pejabat, dan juga bagaimana anda boleh mewujudkan ruang pejabat di rumah yang terbaik untuk produktiviti maksimum.

Apakah pejabat komersial?

© tykhyi | 123rf

Pejabat komersial atau definisi rasminya “Pejabat Binaan Khas” (PBO) oleh Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta Malaysia (JPPH) adalah bangunan yang dibina khusus untuk kegunaan pejabat, tidak kurang daripada 75% kawasan bersih yang boleh disewa adalah ruang kerja pejabat. Ini lazimnya terdapat di dalam bangunan bertingkat tinggi dan pencakar langit.

Semua syarikat yang berdaftar di Malaysia mesti mempunyai pejabat berdaftar beralamat untuk notis dan komunikasi, dan ini mesti disahkan dalam tempoh 14 hari selepas syarikat didaftarkan. Syarikat-syarikat boleh menggunakan “pejabat maya” dan menyewa perkhidmatan alamat pejabat untuk memenuhi keperluan ini.

Terdapat beberapa bangunan pejabat komersial dengan klasifikasi Gred A (Kelas A) tertinggi di Malaysia, dan semuanya berada di Lembah Klang. Ini termasuk Menara Berkembar Petronas, Menara 3, The Intermark, Menara Axiata, Menara KYM di Mutiara Damansara, dan Menara Merdeka 118 yang akan datang. Kadar sewa ruang kerja pejabat komersial Gred A adalah antara RM6 hingga RM11 bagi setiap kaki persegi. Bagi ruang kerja pejabat gred/kelas yang lebih rendah, sewa di antara RM5 hingga RM7 sekaki persegi.

Kami telah banyak menerangkan pejabat komersial Gred / Kelas A, tetapi sebenarnya tiada spesifikasi yang ditakrifkan di Malaysia mengenai ruang kerja pejabat Gred A atau di bawah. Walau bagaimanapun, di negara-negara lain, pejabat Gred A mempunyai ciri-ciri berikut:

  • Lokasi, pilihan kebolehcapaian/pengangkutan yang baik
  • Prospek untuk sewaan dan pertumbuhan modal
  • Pembinaan dan kemasan berkualiti tinggi
  • Kemudahan terbaik dengan sistem moden untuk ruang kerja

Bagaimanakah masa depan pekerjaan akan mempengaruhi ruang kerja dan reka bentuk pejabat komersial?

Organisasi besar dan kecil terpaksa menyesuaikan model perniagaan mereka kepada norma baharu, dan ini juga meliputi ruang kerja dan reka bentuk pejabat komersial. Walaupun ada yang lebih gemar bekerja dari rumah, ada juga yang suka berkongsi ruang pejabat dengan rakan sekerja.

Bayangkan ruang kerja pejabat biasa anda: Gabungan kubikel dan pejabat persendirian untuk kakitangan kanan, bilik mesyuarat, pantri, dan kemudahan berkongsi. Namun, keadaan ini boleh diperbaiki lagi.

Contohnya, bilik mesyuarat boleh ditukar menjadi bilik kolaborasi untuk menampung kumpulan kecil yang perlu berbincang dari jauh dan di ruang kerja pejabat untuk tujuan projek-projek tertentu. Papan putih maya seperti Trello dan Asana akan menggerakkan projek dan tugasan dalam talian. Kubikel pejabat akan semakin hilang— lobi pejabat boleh diperluaskan kepada kemudahan ruang kerja pejabat yang dilengkapi dengan kerusi yang selesa, soket kuasa dan meja pejabat kecil dengan dinding berwarna cerah dan tekstur lembut yang lebih mesra pekerja.

Walau bagaimanapun, pandemik COVID-19 juga boleh menambahkan nomad digital dan pekerja jarak jauh. Ini meningkatkan lagi kepentingan menyediakan ruang pejabat di rumah kerana jika tidak dilakukan dengan sempurna, ia boleh menyebabkan produktiviti yang rendah dan juga masalah kesihatan.

Apakah pejabat di rumah?

© Katarzyna Białasiewicz | 123rf

Pejabat di rumah ialah suatu ruang di rumah yang menjadi pilihan anda untuk bekerja. Konsep ruang pejabat di rumah bukanlah sesuatu yang baharu— sebenarnya, ia bermula sejak awal abad ke-19!

Apabila bekerja dari rumah menjadi sebahagian daripada kehidupan seharian, amat penting untuk anda menyediakan ruang pejabat di rumah yang sempurna untuk mencapai produktiviti puncak. Semua elemen di persekitaran anda boleh menjejaskan suasana dan kesihatan anda. Perubahan yang kecil masih boleh mempengaruhi keadaan.

BACAAN PUPULAR:
? Perkongsian 5 lelaki tentang cabaran dan nikmat bekerja dari rumah
?Idea untuk ruang solat di rumah

Idea reka bentuk pejabat di rumah 2021

Menyediakan ruang pejabat di rumah yang khusus adalah penting untuk mengurangkan gangguan dan meningkatkan produktiviti. Ruang kerja pejabat ini tidak semestinya suatu bilik tambahan — hanya ruang kecil yang “tersimpan” khusus untuk pejabat di rumah. Semua barangan yang berkaitan ruang pejabat di rumah anda boleh dikumpul di satu tempat supaya lebih teratur. Ini juga menyenangkan anda jika mahu berehat – anda hanya perlu berjalan dari ruang kerja apabila selesai bekerja dan ingin meluangkan masa dengan keluarga anda.

Sebaik sahaja ruang kerja pejabat anda siap, anda memerlukan meja dan kerusi pejabat yang bersaiz sempurna untuk menjamin keselesaan di ruang pejabat di rumah anda. Kombo kerusi/ meja yang sempurna untuk ruang kerja pejabat anda sangat penting kerana anda akan berada di ruang pejabat di rumah anda untuk tempoh yang lama. Anda harus mengurangkan sebarang ketidakselesaan dan isu stres postur. Ia juga harus membantu mengurangkan keletihan dan sebarang masalah ketegangan otot yang mungkin terjadi di suasana ruang pejabat di rumah anda.

Bagaimanakah membuat ruang pejabat di rumah anda kelihatan seronok dan profesional?

Ruang pejabat di rumah yang direka dengan baik akan meningkatkan suasana dan produktiviti anda, maka adalah sangat penting untuk menyeimbangkan ciri-ciri profesional dan keseronokan.

Sudah tiba masanya menambah aksesori, tetapi anda perlu melakukannya dengan bijak. Pilih set meja pejabat dan rak yang betul untuk gangguan yang minimum. Seterusnya, sesuaikan pencahayaan untuk ruang pejabat di rumah anda. Untuk kerja jarak dekat, anda boleh memilih lampu tugasan, dan gunakan lampu yang besar untuk suasana pencahayaan yang ambien. Permaidani besar atau permaidani kaki juga boleh menyerlahkan suasana, selain dari pembesar suara yang bersaiz kecil untuk muzik.

Setiap orang mempunyai kegemaran dan keperluan yang berbeza untuk menjadikan ruang pejabat di rumah yang sempurna, maka tiada “satu saiz untuk semua” yang sesuai. Selesaikan perkara satu demi satu supaya anda tidak terlalu bercelaru.

Idea pejabat kecil di rumah

Walaupun anda tidak mempunyai suatu tempat yang khusus untuk dijadikan ruang pejabat di rumah, anda masih boleh menggunakan ruang yang sedia ada, contohnya ruang kosong di bilik tidur. Jika anda hanya mempunyai tempat yang kecil untuk ruang pejabat di rumah anda, jadikan ruang tersebut selesa sebaik-baiknya. Pilihan seperti jenis meja dan warna cat boleh membuat perbezaan yang ketara.

Apakah jenis meja/meja tulis/meja boleh ubah yang boleh digunakan?

Sebelum anda memilih meja/ meja tulis pejabat untuk dibeli, pastikan ruang pejabat di rumah anda untuk meletakkan meja/ meja tulis pejabat anda. Anda tidak mahu membeli meja yang terlalu besar jika anda hanya akan bekerja di bawah tangga, atau ruang yang agak kecil. Pertimbangkan juga pilihan meja pejabat yang boleh ditukar menjadi meja berdiri. Berdiri semasa bekerja mempunyai banyak manfaat kesihatan seperti mengurangkan sakit belakang dan meningkatkan produktiviti. Cari FlexiSpot untuk beberapa pilihan yang baik.

Apakah jenis kerusi ergonomik/ pejabat yang boleh digunakan?

Duduk sepanjang hari di rumah boleh menyakitkan badan anda. Kerusi ergonomik yang selesa mungkin boleh membantu— tetapi tiada model universal yang sempurna kerana setiap orang berbeza keperluan masing-masing. Jika anda mampu, kerusi permainan seperti jenama Secret Lab memberikan keselesaan maksimum untuk pejabat anda dan juga tahan lama. Namun, anda mungkin berpuas hati hanya dengan kerusi plastik atau kerusi pejabat tanpa pemegang— cubalah sendiri untuk memilih mana satu yang sesuai untuk ruang kerja pejabat anda. Adalah sangat penting untuk anda berehat dan berjalan sedikit supaya anda boleh kekal produktif.

Apakah pilihan warna cat?

Jangan memandang rendah kesan warna dinding yang untuk ruang pejabat di rumah anda. Sesetengah warna cat mampu memberi kesan psikologi yang positif. Jika anda ingin memaksimumkan fokus anda, pertimbangkan warna kuning air-kelabu. Cat putih yang sederhana sedap dipandang mata dan membuatkan ruang pejabat di rumah anda kelihatan “bersih”. Untuk suasana yang lebih tenang, santai dan tidak mengganggu, cuba warna hijau bumi. Untuk mereka yang kreatif dan mencari idea dan inspirasi baharu, gunakan warna pic atau merah jambu coral.

Apakah kelajuan Internet yang baik?

Anda perlukan panggilan “Zoom” yang jelas untuk mesyuarat yang produktif dengan pelanggan dan rakan sekerja. Jika anda menginap di rumah dua tingkat, pilih WiFi mesh untuk liputan WiFi maksimum di seluruh rumah. Peranti WiFi mesh yang baik termasuk WiFi Linksys Velop Mesh dan TP-Link Deco P9. Tiada router “terbaik” tetapi pilih router yang paling sesuai dengan pelan internet anda (300Mbps, 500Mbps, atau 800Mbps).

Apakah suhu penyaman udara yang sesuai?

Penduduk di Malaysia mengalami musim panas sepanjang tahun, dan cuaca menjadi lebih panas pada waktu tengahari. Satu kajian oleh Taqeef, syarikat pendingin hawa/ penyaman udara di Timur Tengah, mendapati bahawa suhu antara 22°C hingga 25°C adalah terbaik untuk bekerja dari rumah, dan 22°C adalah suhu optimum untuk pengeluaran maksimum. Pastikan anda memantau bil elektrik anda.  Semak artikel ini untuk ketahui bagaimana cara mengurangkan penggunaan elektrik di rumah anda.

Haruskah anda membeli pembersih udara?

Pembersih udara bukan sahaja meningkatkan peredaran udara di ruang pejabat di rumah anda, tetapi juga meningkatkan kualiti udara isi rumah anda dengan mengurangkan kotoran, habuk, debunga, kutu haiwan peliharaan, dan partikel udara yang lain. Anda hanya memerlukan pelembap udara jika anda mengalami kerengsaan yang disebabkan oleh suasana udara kering seperti kulit kering atau sinus kerana ia hanya meningkatkan kelembapan udara. Bunyi putih yang dihasilkan oleh pembersih udara juga boleh membantu sesiapa yang di dalam bidang kreatif seperti artis dan pereka grafik. Jika pembersih udara terlalu mahal, anda boleh pertimbangkan beberapa tumbuhan pembersih udara semula jadi untuk ruang kerja pejabat anda.

Idea pejabat moden di rumah

© Vira Petrunina | 123rf

Pejabat moden di rumah memerlukan beberapa peralatan penting untuk kerja seharian yang produktif. Berikut adalah beberapa item yang wajib ada di ruang pejabat di rumah anda:

1. Alat tulis dan organiser (buku planner)

Pelanggan menghubungi anda dan anda perlu mengambil nota dengan cepat? Sediakan satu set alat tulis dan organiser (buku planner) yang lengkap berhampiran anda untuk sebarang kecemasan atau untuk detik-detik idea hebat yang muncul dengan tidak dijangka.

2. Peningkat komputer riba

Ini sesuatu yang mungkin kelihatan tidak perlu di ruang pejabat di rumah anda, tetapi peningkat komputer riba atau meja komputer akan memudahkan pekerjaan yang lebih produktif dan menambahkan keselesaan leher anda.

3. Fon kepala (headphone)

Kerja dari rumah (WFH) melibatkan panggilan video yang kerap dengan pelanggan dan rakan sekerja, jadi anda akan memerlukan sepasang fon kepala dengan mikrofon yang bagus supaya kedua-dua belah pihak dapat mendengar satu sama lain dengan kuat dan jelas. Pilih fon kepala dengan ciri-ciri pembatalan bunyi aktif yang sesuai dengan telinga anda.

4. Lampu meja

Sesuai jika anda perlu tergesa-gesa menyiapkan projek pada waktu lewat malam. Kami syorkan lampu meja LED kerana ia lebih lembut dipandang mata. Sesetengah lampu meja juga mungkin mempunyai dok pengecasan untuk telefon anda.

5. Tumbuhan rumah

Ada yang mengatakan bahawa menambah suasana kehijauan di dalam rumah boleh meningkatkan produktiviti. Cari tumbuh-tumbuhan pembersih udara dalaman yang bukan sahaja menambah warna di ruang pejabat di rumah anda, tetapi juga membersihkan udara di sekitar ruang kerja pejabat anda. Bacalah artikel-artikel ini mengenai jenis tumbuh-tumbuhan dalaman untuk ditanam di rumah.

6. Kopi dan snek

Tiada pejabat yang lengkap tanpa kopi dan snek. Tambah stok kopi dan snek untuk membantu anda mengharungi setiap hari bekerja. Bagi pencinta kopi, kami syorkan anda membeli cawan dengan kawalan suhu agar kopi anda sentiasa panas.

7. Dan banyak lagi …

Perkara-perkara lain yang perlu anda pertimbangkan untuk ruang pejabat di rumah yang sempurna termasuk pembesar suara “Bluetooth” yang baik jika anda gemar mendengar muzik semasa bekerja, beberapa lilin wangi untuk mencerahkan suasana, dan kabinet fail/ ruang simpanan yang baik untuk memastikan ruang pejabat rumah anda tidak berselerak.

Dekorasi ruang pejabat di rumah

Dengan sedikit kreativiti dan kerja keras, anda boleh membuat persediaan ruang pejabat di rumah impian anda. Mungkin anda gemarkan suasana minimalis, atau suka hiasan kampung. Mungkin ruang pejabat di rumah bertema Bohemian atau sesuatu yang bergaya monokrom. Berikut adalah beberapa gaya ruang pejabat di rumah moden yang sesuai untuk rumah anda: .

1. Pejabat minimalis di rumah

Katarzyna Białasiewicz | 123rf

Gunakan kesederhanaan untuk mewujudkan ruang kerja produktif yang bebas daripada gangguan dan meningkatkan produktiviti anda. Gunakan meja tulis biro untuk menyembunyikan pejabat anda apabila tidak digunakan. Sebuah rak juga boleh digunakan sebagai meja pejabat. Walaupun putih lazim dijadikan warna pilihan minimalis, gabungan warna lain tidak bercanggah dengan konsep ruang pejabat di rumah yang minimalis.

BACA: Gaya hidup minimalis untuk anda yang masih bujang

2. Stesen kerja untuk pasangan

Tinggal dengan pasangan anda? Dengan sedikit perancangan dan kompromi, anda dan pasangan anda boleh membuat satu stesen kerja untuk pasangan yang memenuhi keperluan harian anda berdua. Sama ada meja pejabat yang bercantum, bersemuka atau berkongsi yang panjang, yang penting ialah kedua-dua anda dilengkapi dengan semua keperluan dalam jangkauan. Anda boleh menjadi kreatif dengan pembahagi ruang untuk memberi privasi menggunakan rak atau lekapan pencahayaan.

2. Tema Bohemian

© Dmitrii Shironosov | 123rf

Gaya boho adalah eklektik dan bebas, menggunakan rotan, kayu dan pelbagai aksesori untuk menghiasi ruang pejabat di rumah sesuai dengan gaya anda. Tetapi adalah penting untuk memilih warna monokrom, neutral, atau dengan beberapa sentuhan tambahan yang berani supaya tumpuan anda boleh kekal. Gunakan meja pejabat sebagai pusat anda dan bina ruang kerja anda di sekelilingnya.

BACA LAGI ARTIKEL MENARIK DI SINI:
✔️FMCO: SOP dan perkhidmatan yang dibenarkan serta tidak dibenarkan beroperasi
?️6 kesilapan besar yang anda lakukan ketika mengecat rumah
?️Konsep dekorasi rumah Scandinavian semakin popular di Malaysia

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain