Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 idea rekaan mesra alam untuk kediaman anda

test

Gaya hidup mesra alam akan terus menjadi pilihan ramai. Anda turut boleh menyerlahkan bakat kreativiti anda.

© 123rf

Artikel ini diterjemah dari 5 eco-friendly home decor ideas that will make you want to go green oleh Hamidi Kuncimon

Ramai memilih untuk menggayakan hiasan rumah yang mesra alam kerana mereka sedar bahawa kesannya bukan sahaja terhadap diri sendiri malahan untuk alam sekitar. Ia sangat menjimatkan, cantik dipandang dan juga mengajar segenap lapisan masyarakat untuk lebih peka menjaga dan mengekalkan alam sekitar. Sekali anda cuba menggunakan idea rekaan dalaman yang mesra alam, anda pasti akan terpikat dengannya.

Berikan nafas baharu

© 123rf

Mentol lampu yang lama jangan dibuang begitu sahaja. Berikan ia nafas yang baharu dengan mengubah ia sebagai pasu mini. Buangkan bahagian dalaman yang sudah rosak dan tidak boleh digunakan lagi. Anda boleh gantungkannya ataupun letakkan ia di dalam bekas lutsinar supaya ia tidak jatuh. Ini adalah langkah yang mudah untuk mengitar semula dan ia boleh diguna pakai untuk pelbagai majlis dan tema.

BACA: 6 tanaman yang mudah ditanam semula di balkoni

Tanamkan herba di dalam balang

© 123rf

Siapa yang tidak menggemari herba-herba masakan yang segar? Lagi bagus jika anda dapat memetiknya terus dan campurkan dalam masakan anda. Anda boleh gunakan balang-balang yang sudah kosong sebagai pasu untuk herba-herba renek ini. Ia juga boleh menaikkan seri dapur anda! Serlahkan bakat kreativiti anda dengan mengecat atau mewarnakan balang yang jernih. Pilih tema atau warna yang bersesuaian dengan tema rekaan hiasan dalaman anda.

Jangan buang botol minuman

© 123rf

Botol minuman yang diperbuat daripada kaca boleh dijadikan hasil seni yang mesra alam. Lebih-lebih lagi apabila ia diberikan sentuhan yang baharu dengan warna-warna yang menarik. Ia boleh diguna sebagai pemegang lilin, bekas bunga mahupun hiasan utama meja. Penutup botol jangan dilupakan. Dengan imaginasi dan daya kreativiti anda, ia pasti mampu menjadi bualan tetamu yang hadir ke rumah anda. Bingkaikan atau pamerkan ia di ruang tamu atau bilik belajar anda.

Dahan dan ranting sebagai hasil karya seni

Hiasan berdasarkan kayu-kayan sangat mudah untuk dihasilkan – dan ia menelan belanja yang sedikit – kecuali untuk cat dan tali. Anda boleh gunakan kayu-kayan yang anda jumpa ketika mendaki bukit mahupun bersiar-siar di taman di sekitar kawasan perumahan anda. Inilah masanya untuk anda menyerlahkan bakat terpendam anda!

Hasilkan lilin wangi anda sendiri

© 123rf

Siapa yang tidak gemarkan kehangatan lilin wangi yang memenuhi segenap ruang rumah anda? Sifatnya yang mampu memberikan ketenangan membuatkan ramai mengunakannya. Namun, tahukah anda tidak semua lilin wangi bersifat mesra alam? Banyak lilin wangi yang murah di pasaran mengandungi bahan kimia yang mampu memudaratkan kesihatan. Terdapat juga lilin yang menggunakan besi untuk mengekalkan sumbu lilin berdiri tegak apabila dinyalakan. Pilih lilin yang diperbuat daripada sumber asli seperti lilin lebah ataupun kacang soya. Atau anda boleh menghasilkan lilin wangi anda sendiri di rumah. Lebih bagus apabila anda mencampurkan ia dengan minyak wangian kegemaran anda sendiri.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain