Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

i-Sinar KWSP: Permohonan Pengeluaran RM10,000 Akaun 1 & Syarat kelayakan

test

*Artikel ini telah dikemaskini pada 3 Disember 2020.

Setelah pengumuman Belanjawan 2021 dibuat, kerajaan telah menjalankan pelbagai inisiatif bagi membantu rakyat yang terjejas sejak wabak Covid 19 melanda negara ini. Bagi ahli KWSP, program i-Sinar diperkenalkan bagi pengeluaran duit dari Akaun 1.

Debt-freee
© 123rf

Sebelum ini, rakyat Malaysia telah diberi kemudahan bagi inisiatif i-Lestari dengan pengeluaran wang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akaun 1 atau EPF sebanyak RM500 sebulan bagi membantu meringankan beban kewangan setelah negara kita dilanda wabak Covid-19. Baru-baru ini, sewaktu Belanjawan 2021, kerajaan telah membuat pengumuman bagi membantu ahli KWSP yang terjejas dengan memperkenalkan program i-Sinar.

Menurut EPF, i Sinar dijangka akan menguntungkan 8 juta ahli KWSP dan membabitkan peruntukan RM70 bilion untuk disalurkan kepada rakyat yang layak.

Dalam artikel ini, kami akan terangkan kepada anda mengenai segala info yang anda perlu tahu bagi program ini.

BACAAN POPULAR:
📱 [PANDUAN] Cara daftar i-Akaun KWSP secara online
💰 Kini anda boleh mengeluarkan duit ASNB secara online.  

Apa itu i-Sinar?

Semasa pembentangan Belanjawan 2021 6 November lalu, Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul telah membuat pengumuman bagi membenarkan pengeluaran simpanan KWSP akaun 1. Program ini dinamakan program i Sinar bagi membantu ahli yang kehilangan pekerjaan dan pendapatan bagi meneruskan kelangsungan hidup semasa. Ia merupakan kesinambungan kepada program i-Lestari yang telah memberi manfaat kepada sebilangan besar pencarum KWSP sebelum ini. Walaupun begitu, program ini menetapkan beberapa syarat khusus bagi pencarum yang terjejas.

Pada mulanya, Tengku Zafrul menyatakan pengeluaran KWSP Akaun 1 yang dibenarkan hanya berjumlah RM500 sebulan dan kemudahan ini akan diberikan kepada kira-kira 600,000 orang ahli sahaja.

Berdasarkan makluman terkini yang diumumkan pada 26 November, Program i-Sinar Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah diperluaskan kepada semua ahli yang menghadapi masalah kewangan tidak kira bagi mereka yang hilang pekerjaan atau pendapatan yang dikurangkan. Pengumuman ini dibuat berdasarkan luahan rakyat di media sosial dan apa yang menggembirakan lagi, mereka layak memohon pengeluaran KWSP tanpa mengira sektor.

Berdasarkan pengumuman ini, seramai 8 juta pencarum KWSP layak untuk mengeluarkan wang mereka dari akaun 1 yang dinaikkan dari had maksima sebelum ini iaitu bermula dari RM 6,000 dinaikkan sehingga RM 9,000 dan yang paling terbaru sehingga RM10,000. 

Siapa yang layak untuk kemudahan i-Sinar

Berikut merupakan dua kategori terbaru bagi mereka yang layak untuk kemudahan i-Sinar. Pengumuman ini dibuat secara rasmi oleh KWSP pada 2 Disember di laman web rasmi mereka. Permohonan boleh dibuat secara online atau berkunjung ke mana-mana pejabat kwsp yang berdekatan.

Kategori 1Kategori 2

Belum mencapai usia 55 tahun

Pemohon yang layak dalam kategori ini termasuklah:

 • ahli yang bekerja di sektor formal
 • bekerja sendiri
 • bekerja di dalam sektor ekonomi gig
 • sudah lama tidak mencarum
 • hilang pekerjaan
 • suri rumah
 • Atau mereka yang diberi notis cuti tanpa gaji.

Bagi kategori ini, beberapa kriteria utama telah ditetapkan iaitu:

1. Ahli yang tiada caruman dengan KWSP sekurang-kurangnya selama 2 bulan berturut-turut semasa permohonan; ATAU

2. Ahli yang masih bekerja tetapi telah mengalami pengurangan gaji pokok sebanyak 30% dan ke atas selepas 1 Mac 2020.

Proses memperolehi kemudahan i-Sinar bagi kategori ini adalah seperti berikut:

 • Tiada dokumen sokongan diperlukan;
 • Kelulusan secara automatik berdasarkan data dalaman KWSP;
 • Ahli hanya perlu memohon secara dalam talian melalui isinar.kwsp.gov.my mulai 21 Disember 2020.
 • Pembayaran untuk ahli yang layak akan bermula dari pertengahan Januari 2021.

 

Belum mencapai usia 55 tahun

 • ahli yang masih bekerja tetapi mengalami pengurangan pendapatan keseluruhan sebanyak 30% dan ke atas (termasuk pengurangan gaji dan elaun, atau pemotongan tuntutan kerja lebih masa) selepas 1 Mac 2020
 • pengurangan jumlah tersebut perlu  dikenalpasti  dan disahkan melalui dokumen yang diberikan.

Pastikan anda mengemukakan dokumen yang lengkap kepada pihak KWSP:

 • Slip gaji sebelum dan selepas pengurangan pendapatan
 • Notis pemberhentian atau pemotongan elaun dan / atau tuntutan kerja lebih masa.

Sekiranya dokumen yang disenaraikan tidak dapat dikemukakan, anda boleh menyediakan dokumen sokongan lain seperti penyata bank atau surat pengesahan majikan yang masih akan diberi pertimbangan oleh pihak KWSP.

Bagi kategori 2, ahli boleh memohon secara dalam talian melalui isinar.kwsp.gov.my mulai 11 Januari 2021.

 • Bagi memastikan setiap permohonan dipertimbangkan secara terperinci oleh pihak KWSP, status permohonan akan dimaklumkan kepada ahli dalam masa dua hingga tiga minggu selepas permohonan dibuat. Bagi urusan pembayaran ia akan dilaksanakan sebelum akhir bulan berikutnya, selepas kelulusan diberi.

BACA: Program i-Sinar diperluaskan kepada semua ahli KWSP, had pengeluaran maksimum RM10,000

Berapakah jumlah pengeluaran KWSP yang boleh dikeluarkan melalui program ini?

Ramai yang masih terkeliru dengan jumlah pengeluaran KWSP yang dibenarkan untuk dikeluarkan. Berikut merupakan syarat yang telah ditetapkan bagi pengeluaran berdasarkan pengumuman rasmi oleh pihak KWSP pada 2 Disember.

Ahli yang layak dapat membuat pengeluaran KWSP sebanyak 10% daripada amaun simpanan mereka dalam Akaun 1, tertakluk kepada baki minimum RM100

Terdapat dua kategori pengeluaran KWSP iaitu Simpanan Akaun 1 RM100,000 dan ke bawah dan Simpanan Akaun 1 RM100,000 ke atas.

Baki Akaun 1 RM 100,000 dan ke bawah

 • Bagi ahli yang mempunyai baki RM100,000 dan ke bawah (Akaun 1), had maksimum yang boleh dikeluarkan ialah RM10,000. Amaun pendahuluan ini akan dikreditkan secara jadual berkala sehingga enam (6) bulan dengan pendahuluan pertama sehingga RM5,000.
Contoh Baki Akaun 1 KWSPJumlah Maksimum Pengeluaran KWSP Yang DibenarkanPembayaran Bulan Pertama
RM4,500RM 4,400 (Baki minimum perlu ada dalam akaun 1 ialah RM 100)RM 4, 500
RM10,000RM 9,900 (Baki minimum perlu ada dalam akaun 1 ialah RM 100)RM 5, 000
RM80,000RM 10, 000 (Jumlah maksimum pengeluaran KWSP)RM 5, 000
RM100,000RM 10,000 (Jumlah maksimum yang ditetapkan untuk baki akaun di bawah RM 100,000)RM 5, 000

Baki Akaun 1 RM 100,000 ke atas

 • Bagi pencarum yang mempunyai baki lebih daripada RM 100,000 (Akaun 1), mereka akan mempunyai akses pengeluaran pendahuluan sebanyak 10% iaitu jumlah maksimum sebanyak RM 60,000.
 • Amaun pendahuluan ini akan dikreditkan secara jadual berkala sehingga enam (6) bulan dengan pendahuluan pertama sehingga RM10,000.
Contoh Baki Akaun 1 KWSPJumlah Maksimum Pengeluaran KWSP Yang Dibenarkan
RM100,001RM 10,000 (Jumlah pendahuluan sebanyak 10% dan masih di bawah had jumlah maksimum pengeluaran KWSP yang dibenarkan)
RM800, 000RM 60,000 (Jumlah maksimum yang ditetapkan untuk baki akaun lebih daripada RM 100,000)
RM500,000RM 50,000 (Jumlah pendahuluan sebanyak 10% dan masih di bawah had jumlah maksimum pengeluaran KWSP yang dibenarkan)

KETAHUI: (MOT) dan duti setem di Malaysia

Cara memohon kemudahan i-Sinar KWSP

old-couple-buy-house
ferli | 123rf

Akhirnya setelah sekian lama menunggu, pihak KWSP telah mengumumkan cara rasmi bagi permohonan kemudahan i-sinar ini. Perlu diingatkan, permohonan i-Sinar ini hanya akan dilakukan secara online atau dalam talian rasmi yang disediakan oleh pihak KWSP.

Bagi memastikan anda tidak terkeliru, semak kembali status permohonan anda berada dalam kategori mana seperti yang telah disenaraikan oleh pihak KWSP. Hal ini kerana, tarikh permohonan yang perlu dimohon ialah  berdasarkan kategori mana anda berada

Bagi Kategori 1, anda boleh mula memohon pada 21 Disember 2020

 • Dokumen sokongan tidak diperlukan.
 • Kelulusan secara automatik berdasarkan data dalaman KWSP;
 • Ahli hanya perlu memohon secara dalam talian melalui isinar.kwsp.gov.my mulai 21 Disember.
 • Pembayaran untuk ahli yang layak akan bermula dari pertengahan Januari 2021.

Bagi dalam Kategori 2 pula, permohonan boleh dibuat bermula 11 Januari 2021

 • Dokumen sokongan perlu disertakan – Slip gaji sebelum dan selepas pengurangan pendapatan dan notis pemberhentian atau pemotongan elaun dan / atau tuntutan kerja lebih masa.
 • Ahli boleh memohon secara dalam talian melalui isinar.kwsp.gov.my mulai 11 Januari
 • Untuk memastikan permohonan dipertimbangkan dengan terperinci, status permohonan akan dimaklumkan kepada ahli dalam masa dua hingga tiga minggu selepas permohonan dibuat. Pembayaran akan dilaksanakan sebelum akhir bulan berikutnya, selepas kelulusan diberi.

i Sinar online telah dilancarkan tetapi Permohonan i-Sinar hanya akan dibuka mulai pertengahan Disember 2020. Sementara itu, bagi memastikan urusan permohonan anda berjalan dengan lancar, pastikan anda telah melakukan beberapa perkara penting berikut:

 1. mendaftar i-Akaun
 2. mengemas kini nombor telefon bimbit untuk menerima Transaction Authorisation Code (TAC) di kios atau kaunter KWSP,
 3. memastikan nombor akaun bank mereka adalah aktif, milik sendiri dan bukan akaun bersama

Apa perlu saya tahu mengenai i-Sinar?

Ahli tidak perlu membayar pendahuluan yang dikeluarkan

Anda hanya perlu mengganti semula pendahuluan ini apabila bekerja semula dan caruman KWSP baharu diterima. Caruman KWSP baru yang diterima ini akan dilakukan dengan 100 peratus caruman baharu akan dimasukkan terlebih dahulu ke Akaun  1 sehingga wang pendahuluan ini habis digantikan. Selepas itu, sistem caruman KWSP akan kembali kepada sistem biasa iaitu 70 peratus bagi Akaun 1 dan 30 peratus bagi Akaun 2.

Tiada bayaran tunai yang perlu dibuat kepada pihak KWSP

Jumlah pendahuluan yang diterima sebelum ini hanya perlu digantikan melalui caruman KWSP.

Cara pembayaran bagi program iSinar

Cara pembayaran akan dilakukan dengan mengkreditkan jumlah tersebut ke dalam akaun bank pihak pencarum pada hujung bulan selepas permohonan dibuat. Pembayaran pertama akan bermula pada Januari 2021 dan dibayar sehingga 6 bulan dari tarikh pertama pembayaran secara jadual berkala.

Permohon i-Lestari juga boleh memohon program i-Sinar ini

Pengeluaran i-Lestari juga boleh berjalan serentak dengan kemudahan i-Sinar ini sekiranya diluluskan. Walaupun begitu, tidak semua pemohon akan layak bagi program i-Sinar kerana ia hanya khusus bagi ahli yang terjejas dan memerlukan pengeluaran KWSP bagi kelangsungan hidup.

Semoga artikel ini dapat membantu memudahkan proses permohonan anda. Gunakan wang pendahuluan ini sebaiknya bagi kelangsungan hidup sewaktu keadaan yang sukar ini. Jika anda memerlukan bantuan yang lebih lanjut, sebagai ahli, anda digalakkan untuk mendapatkan nasihat kewangan melalui Pegawai Khidmat Nasihat Persaraan (RAS) KWSP dan/atau Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK). Kami ucapkan semoga berjaya kepada anda semua!

Baca artikel ini seterusnya: Kenapa orang refinance rumah dan bagaimana caranya?

ARTIKEL MENARIK KHAS UNTUK ANDA:

💡 Tahu tak? Bukan masa nak pencen je boleh keluarkan duit KWSP.  
📈 Hartanah vs saham: Pelaburan manakah lebih baik? 
⚠️Awas! Skim-skim penipuan yang hangat di Malaysia.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain