Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

i-Citra KWSP: Cara memohon dan syarat kelayakan untuk pengeluaran RM5,000

test

Ahli KWSP boleh membuat pengeluaran sehingga RM5,000 bermula 12 Julai 2021.

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk tip dan info terkini!

Kerajaan Malaysia mengumumkan i-Citra KWSP, kemudahan pengeluaran terkini Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) Akaun 1 sebagai wang tambahan jangka masa pendek untuk ahlinya yang terkesan dengan pandemik semasa akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Perkara ini diumumkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin semasa pengumuman khas Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) dengan peruntukan RM4.6 bilion. Melalui PEMULIH, bantuan kewangan untuk B40 dan M40, dan moratorium juga turut diberikan kepada B40, M40 atau T20, dan usahawan mikro. 

Ahli KWSP boleh membuat permohonan bermula 15 Julai 2021, dan pengeluaran boleh dibuat sehingga RM5,000 dengan kadar bayaran bulanan tetap RM1,000 sebulan, untuk tempoh lima bulan tertakluk kepada baki simpanan (di kedua-dua Akaun 1 dan 2) atau minimum RM50. Bayaran pertama dijangka akan dikreditkan pada Ogos 2021. Sebelum ini, KWSP juga telah telah membenarkan pengeluaran wang Akaun 1 melalui kemudahan i-Sinar KWSP dan pengeluaran wang Akaun 2 melalui kemudahan i-Lestari KWSP

Sekiranya anda ingin membuat permohonan i-Citra KWSP, jom kita lihat cara-cara memohon dan syarat kelayakan pemohon.

Apa itu i-Citra KWSP

Kemudahan pengeluaran i-Citra KWSP diperkenalkan sebagai kemudahan sementara kepada ahli yang terkesan akibat PKP untuk membuat pengeluaran wang.  Ini membolehkan ahli KWSP memenuhi keperluan asas dan meneruskan kelangsungan hidup. 

Siapakah yang layak memohon i-Citra KWSP

Berikut merupakan syarat-syarat kelayakan permohonan i-Citra

 • Ahli KWSP berumur 55 tahun ke bawah. Ini termasuk bukan warganegara dan pemastautin tetap; dan;
 • Mempunyai jumlah simpanan minimum RM150 dalam Akaun KWSP pada tarikh permohonan.

BACAAN POPULAR:
👐 Moratorium PEMULIH: Info tentang penangguhan bayaran balik 6 bulan.

🙅‍♀️ SOP lengkap semasa Fasa Pertama Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Berapakah jumlah wang yang layak dikeluarkan melalui i-Citra KWSP 

Ahli KWSP boleh membuat pengeluaran sehingga RM5,000, tertakluk kepada syarat-syarat berikut:

 • Amaun pengeluaran maksimum sehingga RM5,000
 • Kadar bayaran bulanan tetap RM1,000 sebulan, untuk tempoh lima bulan tertakluk kepada baki simpanan
 • Bayaran minimum adalah RM50
 • Baki minimum Akaun 1 sebanyak RM100
 • Amaun kelayakan pengeluaran adalah berdasarkan jumlah simpanan ahli pada tarikh permohonan diproses setelah ditolak bayaran i-Sinar yang akan datang (jika ada)

Kenapa ahli KWSP perlu ada minimum simpanan RM100 di dalam Akaun 1 

Minimum RM100 perlu ada dalam simpanan untuk mengekalkan status keahlian KWSP, dan untuk melayakkan manfaat yang berkenaan seperti Bantuan Kematian dan Bantuan Kurang Upaya. 

Bilakah permohonan i-Citra KWSP akan dibuka

Ahli boleh mula memohon mulai 12 Julai 2021 sehingga 30 September 2021. Tarikh permohonan pengeluaran diawalkan tiga hari dari tarikh asal, 15 Julai 2021. Anda boleh memohon di sini. 

Bilakah bayaran i-Citra KWSP mula dibuat

Pembayaran pertama dijangka akan dikreditkan dalam akaun ahli pada bulan Ogos 2021 untuk mereka yang membuat permohonan pada bulan Julai. 

BACA: BSN MyHome (Program Perumahan Rakyat) 2021: Cara memohon dan syarat kelayakan

Macam mana nak semak jumlah simpanan KWSP 

Ahli KWSP boleh menyemak simpanan mereka melalui medium berikut:

Untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut berkenaan kemudahan pengeluaran  i-Citra KWSP, anda boleh rujuk saluran berikut:

 • Laman web rasmi KWSP 
 • Ask ELYA di laman web rasmi KWSP
 • Media sosial rasmi KWSP
 • Hotline i-Citra di talian 03-8922 4848
Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain