Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

20 firma reka bentuk hiasan dalaman (ID) terbaik di Malaysia

test

Ingin menaik taraf hiasan dalaman rumah atau pejabat anda? Berikut adalah beberapa firma termasyhur di Malaysia untuk reka bentuk hiasan dalaman dan seni bina yang anda wajib tahu.

Artikel ini diterjemah dari Top 20 interior design (ID) firms in Malaysia oleh Khairul.

Bila tiba masanya, setiap pemilik rumah akan tertanya-tanya: “Adakah saya memerlukan nasihat pakar reka bentuk hiasan dalaman?” 

Sebenarnya, tiada jawapan yang mudah. Ia bergantung kepada situasi dan beberapa faktor lain seperti idea anda, masa dan ketersediaan anda, dan juga perancangan anda.

Tidak boleh dinafikan bahawa mengambil khidmat pereka hiasan dalaman rumah atau arkitek yang mempunyai pengetahuan atau pengalaman yang luas boleh menolong anda mendapat rumah impian anda. Pereka bentuk hiasan dalaman rumah atau arkitek boleh membantu anda dengan konsep dan idea yang sesuai dengan cita rasa dan gaya hidup anda, sama ada hiasan bilik minimalis atau ruang tamu dengan reka bentuk dalaman Scandinavia

Apabila anda mengambil pereka dalaman, anda bukan sahaja mendapat khidmat pakar mereka tetapi juga hubungan mereka dengan pelbagai peruncit. Maka, anda mempunyai lebih peluang untuk mencari reka bentuk atau produk tertentu, pada harga yang lebih berpatutan. 

Bekerja dengan pereka dalaman mempunyai banyak manfaat. Kami telah bekerjasama dengan Atap.co, salah satu platform terkenal di Malaysia bagi pengubahsuaian dan penambahbaikan rumah, untuk membantu anda. Berikut adalah beberapa firma reka bentuk hiasan dalaman yang terunggul di Malaysia, serta maklumat penting untuk pengetahuan anda:

Berapakah kos pereka hiasan dalaman rumah di Malaysia? 

Perkara ini sangat subjektif dan bergantung kepada kepada gaya, keluasan rumah dan kepakaran pereka hiasan dalaman tersebut. Harga berbeza mengikut kehendak atau keperluan pemilik rumah.

Berikut adalah anggaran kasar bayaran untuk pereka hiasan dalaman rumah di Malaysia:

Jenis hartanahHarga
KondominiumRM50,000 to RM150,000
Rumah TeresRM80,000 to RM250,000
Rumah BerkembarRM100,000 to RM350,000
BangloRM200,000 to RM600,000

*Ini hanya anggaran kasar. Anda perlu menghubungi syarikat reka bentuk hiasan dalaman dan meminta sebut harga.

Apakah tiga industri yang paling banyak menggunakan pereka hiasan dalaman?

Sebilangan besar pelanggan syarikat reka bentuk hiasan dalaman adalah: 

  1. Pemilik rumah 
  2. Pemaju hartanah 
  3. Pemilik kedai makan dan minuman (F&B). 

Namun, ini tidak bermakna anda perlu tergolong dalam mana-mana kategori di atas untuk mendapatkan khidmat reka bentuk hiasan dalaman. Segalanya terpulang kepada kehendak anda. Hiasan dalaman dan reka bentuk rumah yang indah harus dihargai oleh orang ramai.

BACA : Nak deko ruang tamu kecil? Ini 7 tips hiasan dalaman ruang tamu kecil yang anda boleh cuba

Apakah firma reka bentuk hiasan dalaman terbaik di Malaysia? 

Kami menyenaraikan beberapa firma untuk membantu anda mencapai rumah impian anda! Semua syarikat reka bentuk hiasan dalaman rumah yang disenaraikan di bawah telah memenangi pelbagai anugerah “Atap Design Awards 2020”. Anugerah tahunan ini mengiktiraf kecemerlangan reka bentuk hiasan dalaman di Malaysia dan menggalakkan bakat reka bentuk di kalangan pereka veteran dan baharu. Anda boleh yakin bahawa ini adalah antara bakat terbaik dalam industri, dengan rekod prestasi yang bagus dan sentiasa sedia membantu. 

1. The Roof Studio, Kuala Lumpur 

firma-reka-bentuk-hiasan-dalaman-malaysia-the-roof-studio
© The Roof Studio

Firma reka bentuk hiasan dalaman ini mengkhusus kepada ruang bertema moden, menggabungkan unsur-unsur kayu, tona hangat dan pelbagai elemen semula jadi untuk kediaman anda—sesuai untuk mereka yang menggemari reka bentuk rumah moden dengan sentuhan gaya desa (rustic). Dengan lebih daripada 10 tahun pengalaman dalam bidang ini, pasukan The Roof Studio menawarkan reka bentuk yang hebat untuk semua pelanggan mereka. Firma reka bentuk hiasan dalaman ini juga telah mendapat pengiktirafan dari dalam dan luar negara. Selain membantu anda merealisasikan rumah impian anda, syarikat ini juga menawarkan perkhidmatan lain seperti perunding reka bentuk hiasan dalaman dan perabot terbina khas untuk rumah anda. Untuk mengelakkan sebarang salah faham dalam komunikasi mengenai reka bentuk dan konsep, The Roof Studio akan menyediakan lakaran dan visual 3D sebelum memulakan sebarang kerja.

Berikut adalah maklum balas mengenai The Roof Studio:

Bekerja dengan Ken amat mudah. Dia mempunyai banyak idea yang kreatif dan mampu memenuhi permintaan saya untuk penggunaan ruang dan reka bentuk yang terbaik untuk rumah yang selesa. Yang paling penting, kemahiran pengurusan projek Ken amat hebat. Dia menyiapkan projek tepat pada masanya dan mengikut bajet yang diberikan.

– Mei Ann

Kepakaran: Reka bentuk bertema moden

Laman web:  http://www.theroof.my/ 

Instagram: @theroofstudio

Alamat : 11-2, Jalan USJ 10/1g, Usj 2, 47620 Subang Jaya, Selangor

Telefon: 016-661 4998

2. Rice Design, Johor 

firma-reka-bentuk-hiasan-dalaman-malaysia-rice-design
© Rice Design

“Seperti semangkuk beras, reka bentuk menyentuh kehidupan semua orang.” Berlandaskan idea asas ini, Rice Design bermula. Rice Design telah memenangi anugerah “Tema Reka Bentuk/ID Terbaik Tahun Ini” oleh Atap dan adalah salah perunding seni bina dan reka bentuk terkemuka di Johor Bahru. Portfolio syarikat ini menunjukkan kepakaran reka bentuk inovatif dan pemikiran “di luar kotak“ untuk semua pelanggan mereka. Mereka bukan sekadar menjual khidmat dan produk, tetapi juga menawarkan suatu gaya hidup. Tidak kira sama ada anda sedang mencari idea hiasan dalaman rumah yang sesuai seperti bilik tidur puteri atau ‘Baller’, mereka akan melakukan segalanya untuk memenuhi cita rasa anda.

Kepakaran: Reka bentuk bertemakan konsep dan kontemporari

Laman web: https://www.facebook.com/RiceDesignSdnBhd/ 

Instagram: @ricedesignsdnbhd 

Pelanggan terkenal: The Coaster, Lafre, Broadway Sutera

Alamat: 0218, Jalan Bukit Indah 15, Taman Bukit Indah, 81300 Skudai, Johor 

Telefon: 07-234 8233

3. Chaos Design Studio, Pulau Pinang 

firma-reka-bentuk-hiasan-dalaman-malaysia-chao-design-studio
© Chaos Design Studio

Studio reka bentuk hiasan dalaman di Pulau Pinang ini mempunyai pelbagai jenis reka bentuk yang mendapat pengiktirafan kerana pendekatan reka bentuk yang tidak konvensional, perancangan yang bijaksana, kreativiti dan perincian yang teliti. Jangan biarkan nama Chaos Design membuat anda terpedaya, gaya reka bentuk dan proses syarikat ini sebenarnya amat teratur. Dengan kepakaran khusus dalam reka bentuk projek komersial, kediaman dan hospitaliti, syarikat ini menggunakan pendekatan kolaboratif untuk membuahkan idea dan konsep ruang yang kreatif. Selain daripada reka bentuk hiasan dalaman, Chaos Design Studio juga menyediakan reka bentuk seni bina, reka bina dan khidmat perundingan.

Berikut adalah maklum balas mengenai Chaos Design Studio:

Charles dan pasukannya adalah pereka berbakat dengan pemahaman teknikal yang kukuh. Ini jelas melalui lakaran mereka yang boleh dihargai oleh sesiapa sahaja di dalam industri ini. Logik di sebalik setiap reka bentuk difikirkan dengan teliti dan mereka sentiasa bekerja keras dalam projek untuk mencapai kejayaan yang lebih cemerlang dari segala aspek bentuk dan fungsi, tanpa berkompromi.

– Chua Soo Jack

Kepakaran: Reka bentuk bertema kontemporari, perindustrian dan kampung

Laman web: https://www.chaosdesignstudio.com/ 

Instagram: @chaosdesignstudio 

Pelanggan terkenal: Frank Laurent x Masons, Macalister Mansion, Wellings No.5

Alamat: 206b, Jalan C.Y.Choy, 10300 George Town, Pulau Pinang 

Telefon: 04-262 6078

BACA: Tips deco bilik tidur dengan bajet serendah RM400

4. IQI Concept, Selangor 

firma-reka-bentuk-hiasan-dalaman-malaysia-iqi-concept
© IQI Concept

Syarikat ini terkenal sebagai kurator projek yang bergaya dan sedia untuk didiami. Kepakaran mereka termasuk penyelesaian hiasan dalaman untuk pemilik hartanah yang inginkan persekitaran rumah atau pejabat yang sempurna sesuai dengan cita rasa, gaya hidup dan falsafah mereka tanpa kompromi kepada kualiti. Salah satu kualiti yang ketara IQI Concept ialah keterperincian untuk memastikan bahawa di setiap proses, dari konsep kepada sentuhan terakhir, dipelihara dengan sempurna. Mereka adalah pakar dalam reka bentuk moden dan kontemporari. Namun, jika anda mempunyai idea tersendiri, mereka juga boleh membantu untuk menjadikannya suatu realiti.

Berikut adalah maklum balas mengenai IQI Concept:

IQI Concept telah berjaya melaksanakan kerja yang amat hebat untuk kami. Mereka telah mengubah suai rumah kami menjadi rumah impian yang bergaya. Idea dan konsep mereka amat unik. Reka bentuk hiasan dalaman dan pilihan warna mereka memang menarik. Semua permintaan kami diberi kepentingan dan dipadankan dengan pelbagai idea untuk rumah impian. Perkhidmatan pasca pengubahsuaian IQI Concept juga diselenggara dengan baik. Sebarang isu yang dibangkitkan akan diberi perhatian segera. Pasukan termasuk Encik Han Boon, Encik Louis, Cik Vivi, Encik Aaron, Encik Nick dan semua kakitangan layak diberi markah 5 bintang. Saya akan mengesyorkan IQI Concept kepada ahli keluarga dan rakan-rakan saya pada masa akan datang.

– Cik Maalinay

Kepakaran: Reka bentuk minimalis, moden, perindustrian dan Scandinavia

Laman web: https://www.iqiconcept.com/ 

Instagram: @iqi.concept 

Pelanggan terkenal: ATT Global, Manhattan Chic Wealth Boutique 

Alamat: Block 4, VSQ @ PJ City Centre, 07-1, Jln Utara, 46200 Petaling Jaya, Selangor 

Telefon: 012-210 2262

5. Millimetre Design, Kuala Lumpur 

firma-reka-bentuk-hiasan-dalaman-malaysia-millimetre-design
© Millimetre Design

Ini adalah sebuah firma reka bentuk dalaman yang telah menjadi kurator pelbagai unit contoh yang memenangi anugerah. Millimetre Design di KL sesuai jika anda mahukan ruang dengan pelbagai jenis material dan kemasan menarik yang berbeza. Ini menghidupkan lagi ruang kediaman anda tanpa sebarang kepalsuan. Perkhidmatan mereka termasuk reka bentuk hiasan dalaman, pengurusan projek dan penyelesaian kontrak. Kepakaran mereka meliputi pelbagai projek termasuk kediaman, komersial, korporat, hospitaliti dan banyak lagi.

Kepakaran: Reka bentuk industri, retro, kontemporari dan minimalis 

Laman web: http://www.mmdesign.com.my/ 

Instagram: @millimetre.design 

Pelanggan terkenal: Gamuda Gardens, Fifth Palete

Alamat: No.J7-3, Pusat Perdagangan Bandar, Jalan Persiaran Jalil 1, Bukit Jalil, 57000 Kuala Lumpur 

Telefon: 010-208 2272

6. Alvinterior Concept, Selangor 

firma-reka-bentuk-hiasan-dalaman-malaysia-alvinterior-concept
© Alvinterior Concept

Firma ID ini terkenal dengan ruang mewah yang memancarkan aura kelas dan keanggunan. Mereka menawarkan pelanggan nilai estetika pelbagai reka bentuk yang berbeza bergabung secara harmoni untuk pengalaman unik yang mencerminkan personaliti pelanggan. Tidak seperti kebanyakan firma reka bentuk hiasan dalaman, mereka tidak mempunyai sebarang gaya khusus. Mereka percaya bahawa semua pelanggan unik dan mempunyai idea tersendiri.Syarikat ini bebas untuk memenuhi setiap permintaan dan cadangan pelanggan. Perkhidmatan yang ditawarkan oleh Alvinterior Concept termasuk reka bentuk hiasan dalaman, perancangan ruang, pengurusan projek dalaman dan perunding pengurusan warna.’

Berikut adalah maklum balas mengenai Alvinterior Concept:

Terima kasih kepada Alvin dan pasukannya kerana kerja yang sangat memuaskan. Akhir tahun lepas, saya mencari pereka hiasan dalaman untuk rumah pertama saya yang baharu. Hasilnya amat baik, saya memang suka sangat! Rumah ini telah disiapkan sebelum CNY, dalam tempoh 3 bulan seperti yang kami minta.

– Eva Foo

Kepakaran: Reka bentuk bertemakan kontemporari, minimalis, perindustrian dan retro

Laman web: https://www.facebook.com/alvinteriorconcept/ 

Instagram: @alvinteriorconcept

Alamat: C-13-08, Soho 1 @empire damansara, Jalan PJU 8/8, Damansara Perdana, 47820 Petaling Jaya, Selangor 

Telefon: 03-7611 3445

7. Box Design Studio, Kuala Lumpur

firma-reka-bentuk-hiasan-dalaman-malaysia-box-design-studio
© Box Design Studio

Pasukan Box Design Studio mempunyai pengalaman bertahun-tahun dalam industri seni bina dan reka bentuk hiasan dalaman. Pasukannya mempunyai semangat kuat dan kecemerlangan kreatif, disokong oleh rangkaian artisan yang mahir dan komited untuk penyelesaian terbaik bagi ruang impian anda. Mereka bangga menyampaikan idea-idea yang disesuaikan dengan kehendak dan keperluan pelanggan mereka. Apa yang mereka tawarkan bukan sekadar perkhidmatan, tetapi gaya hidup untuk kediaman anda.

Berikut adalah maklum balas mengenai Box Design Studio:

Saya amat mengesyorkan Box Design Studio! Saya telah mengambil khidmat Lucas untuk mereka bentuk rumah saya. Dia memang sangat berbakat dalam bidang ini. Secara ringkas, saya memberitahunya jenis gaya yang saya inginkan untuk rumah saya dan dia melakar suatu imej di dalam kepala saya! Beliau juga seorang yang bertanggungjawab dan boleh dipercayai. Saya mempunyai pengalaman yang buruk dengan firma ID lain sebelum ini dan takut untuk memilih satu lagi untuk rumah baharu saya. Saya amat bertuah kerana memilih Box Design Studio. Anda tidak perlu bimbang tentang perkhidmatan pasca jualan. Lucas membetulkan semua kesilapan, walau sekecil manapun.

– Joanne Wee

Kepakaran: Reka bentuk bertemakan klasik, kontemporari, minimalis dan industri

Laman Web: https://www.boxdesignstudio.com.my/ 

Instagram: @boxdesignstudio_sdnbhd

Alamat:  VO5-07-06, tandatangan 1, Lingkaran SV, Sunway Velocity, 55100, 55100, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur 

Telefon: 03-2711 4047

BACA: 5 hiasan dinding DIY mudah untuk ruang tamu yang estetik

8. PINS Studio, Selangor

firma-reka-bentuk-hiasan-dalaman-malaysia-pins-studio
© PINS Studio

PINS Studio adalah pakar dalam reka bentuk dalaman, seni bina dan hiasan rumah dan disokong oleh sekumpulan profesional berkemahiran tinggi yang mendedikasikan kehidupan mereka untuk reka bentuk yang yang penuh nilai estetika dan fungsi. Pendekatan dan keupayaan kolaboratif mereka untuk menyesuaikan diri dengan pelbagai projek memastikan hasil yang hebat untuk pelanggan mereka. Cita-cita mereka ialah mencipta reka bentuk dengan gaya hidup, serta reka bentuk hiasan dalaman – sama ada dapur, deko bilik kecil, bilik tidur, tandas – yang minimum dan halus.

Berikut adalah maklum balas mengenai PINS Studio:

Tiada tempat lain lagi yang boleh memahami apa yang kami sebenarnya inginkan. PINS Studio boleh mengubah idea-idea semula jadi anda menjadi realiti, dengan kesederhanaan dan gaya yang mencerminkan diri dan hubungan anda dengan ruang kediaman kehidupan. Saya boleh menjamin bahawa semangat, kreativiti dan visi mereka adalah sebab utama saya tidak pernah mencari perunding reka bentuk yang lain

 – Jym

Kepakaran: Reka bentuk bertemakan Zen dan minimalis

Laman web: https://www.pins.my/ 

Instagram: @pinsstudio.my 

Alamat: D 3-3, Pusat Komersial Parklane, Jalan SS 7/26, Pusat Komersial Parklane, 47301 Petaling Jaya, Selangor 

Telefon: 03-7865 6009 / 014-3644 551

9. Nu Infiniti, Selangor 

firma-reka-bentuk-hiasan-dalaman-malaysia-nu-infinity
© Nu Infinity

Nu Infinity menawarkan pendekatan “avant-garde” untuk proses reka bentuk – suatu pendekatan pelbagai jenis konsep, praktikal, kebolehkerjaan dan berwawasan. Ini mencerminkan pemikiran reka bentuk anggun dengan unsur moden dan bergaya, hebat bagi mereka yang mengagumi keberanian. Apa yang kami gemar mengenai Nu Infinity adalah ia bukan hanya sebuah firma reka bentuk hiasan dalaman yang semata-mata memberi tumpuan kepada reka bentuk yang terbaik untuk pelanggan mereka, mereka juga terkenal dengan tanggungjawab sosial korporat mereka – memberi ceramah, latihan dan menderma bahan dan peralatan yang tidak diingini melalui saluran yang betul.

Kepakaran: Reka bentuk bertemakan konsep, moden dan industri

Laman web: http://www.nuinfinity.com/ 

Instagram: @nuinfinity 

Pelanggan terkenal: BMW, MINI, Mon Cheri, Cassey Gan

Alamat: 57-1, Jalan PJS 1/50, Pjs 1, 46150 Petaling Jaya, Selangor 

Telefon: 012-387 5858

10. Matthew Lim Associates – MLA, Kuala Lumpur 

firma-reka-bentuk-hiasan-dalaman-malaysia-matthew-lim-associates
© Matthew Lim Associates

Firma ini terkenal sebagai kurator ruang yang menampilkan keseimbangan bentuk dan fungsi di sekitar Asia. Matthew Lim seperti penulis hebat yang berkarya melalui reka bentuk hiasan dalaman, mewujudkan identiti tersendiri dalam semua projek reka bentuk. Contoh reka bentuk yang kekal lama adalah beberapa restoran terkenal seperti The Other Half Cafe di The Greens Residence, TTDI, Malaysia dan Suntara Garden Bar di Vientiane, Laos. Selain daripada reka bentuk hiasan dalaman, mereka juga menyediakan penjenamaan, skematik dan pembangunan reka bentuk, konsep, perancangan ruang dalaman, dokumentasi reka bentuk dalaman terperinci, kawalan kos dan jadual, penyeliaan tapak, dan perkhidmatan komunikasi reka bentuk kepada pelanggan mereka.

Kepakaran: Reka bentuk bertemakan retro, moden dan minimalis

Laman web: http://www.mladesign.com.my/ 

Instagram: @matthewlimassociates 

Pelanggan terkenal: San Francisco Coffee, Tealive, Santan, Diamond & Platinum, Dal.Komm Coffee

Alamat: Strata Office, Menara 1, Jalan Bangsar, KL Eco City, 59200 Kuala Lumpur

Telefon: 03-2202 2188

11. Sachi Design, Selangor 

firma-reka-bentuk-hiasan-dalaman-malaysia-sachi-design
© Sachi Design

Pereka dalaman ini mempunyai pengalaman hampir sedekad dengan ciptaan ruang komersial yang unik. Mereka mencipta ruang berdasarkan kehendak dan keperluan pelanggan, sama ada reka bentuk balkoni, ruang legar atau bilik tidur utama rumah teres, atau bilik pameran. Firma ini memenangi pelbagai anugerah dan bukan sahaja mahir dalam reka bentuk hiasan kediaman rumah, tetapi juga mempunyai beberapa pelanggan korporat yang besar seperti Mercedes Benz, SP Setia, Hunter Douglas dan banyak lagi.

Kepakaran: Reka bentuk bertemakan minimalis dan kampung

Laman web: http://www.sachi-interiors.com/ 

Instagram: @sachi.interior 

Pelanggan terkenal: Mercedes Benz, Buffalo, SP Setia

Alamat: 4-2, Jalan Pekaka 8/4, Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor 

Telefon: 03-6150 5018

BACA: 8 tips beli cat rumah yang anda patut cuba

12. WO Atelier, Kuala Lumpur 

firma-reka-bentuk-hiasan-dalaman-malaysia-wo-atelier
© WO Atelier

Walaupun mempunyai hanya empat tahun pengalaman dalam industri, pendatang baharu ini telah mendapat sambutan hebat daripada semua pelanggan mereka kerana keupayaan menggabungkan personaliti ke dalam ruang yang kosong. Pereka firma ini mempunyai lebih daripada lapan tahun pengalaman dan berjaya dalam pelbagai projek-projek dari konsep awal, perabot dan pemilihan barang hiasan, bahan hiasan, dan banyak lagi. Pelaksaaan projek dilakukan dengan tepat, profesional dan secara terperinci.

Berikut adalah maklum balas mengenai WO Atelier:

Kami mahukan sebuah rumah yang selesa dengan suasana hotel 5 bintang di dalamnya, bersih dengan sentuhan anggun dan kelas. Kami juga mahu sebuah rumah yang minimalis dengan sistem storan yang hebat. Mencapai objektif ini dengan keluasan 600 kaki persegi dan 1 bilik tidur amat rumit. Namun, WO Atelier memberikan kami segalanya. Rumah yang selesa seperti hotel 5 bintang, ringkas dengan reka bentuk yang moden dan minimalis. Storan juga banyak! Kami suka sentuhan peribadi di setiap sudut rumah. Reka bentuknya hebat, menjangkau imaginasi kami. Lebih mengagumkan adalah usaha mereka yang gigih ketika bekerja. Oleh kerana kekangan logistik,  banyak perkara yang kami tidak dapat lakukan sendiri. Wayne banyak membantu dan menyiapkan kerja yang menakjubkan, walaupun kadang-kadang bukan dalam bidang kerjanya. Terima kasih WO Atelier kerana membuat rumah impian kami menjadi kenyataan.

– Nirna Fairuzati

Kepakaran: Reka bentuk bertemakan kontemporari dan Scandinavia

Laman web: https://www.facebook.com/wointeriordesign/ 

Instagram: @wo_atelier 

Pelanggan terkenal: Gloria Jean, Jamaica Blue Fine Coffee

Alamat: Block A1-5-2 , Arcoris No.10, Jalan Kiara, Mont Kiara, 50480 Kuala Lumpur

Telefon: 03-2712 0834

13. Nevermore, Pulau Pinang 

firma-reka-bentuk-hiasan-dalaman-malaysia-nevermore
© Nevermore

Nevermore adalah firma reka bentuk hiasan dalaman yang memenangi pelbagai anugerah antarabangsa yang mengkhusus dalam projek kediaman dan komersial di seluruh Malaysia dan di peringkat antarabangsa. Syarikat ini berpangkalan di Pulau Pinang dan adalah pakar dalam mewujudkan ruang yang menakjubkan untuk pelbagai lapisan masyarakat, termasuk mereka yang gemar reka bentuk dan konsep dalaman yang hebat. Mereka menawarkan segala perkhidmatan yang anda perlukan dari sebuah firma reka bentuk hiasan dalaman – reka bentuk, kejuruteraan, pengurusan projek, perancangan bandar, seni bina, landskap, reka bentuk hiasan dalaman dan penjenamaan.

Berikut adalah maklum balas mengenai Nevermore:

Bekerja dengan Nevermore memang bagus. Yang mempunyai kemahiran dan pengetahuan reka bentuk yang hebat. Dia dapat melihat gambaran keseluruhan dan cenderung kepada butiran dalam konteks ini. Kemahiran komunikasi beliau sangat baik dan kami telah bertukar beratus-ratus mesej dan gambar. Saya juga kagum dengan tahap profesionalisme Yang dan pihak kontraktor. Yang paling penting, pasukan pereka melakukan kerja tepat pada masanya, dan projek tidak melebihi bajet.Jika anda mencari pereka yang pintar, berkualiti tinggi dan unik yang anda boleh anda percayai, saya syorkan Nevermore.

– VoonChung

Kepakaran: Reka bentuk bertema moden dan minimalis.

Laman Web: https://www.facebook.com/nevermoregroup 

Instagram: @nevermoregroup 

Alamat: 306d, Jalan Burma, 10250 George Town, Pulau Pinang 

Telefon: 019-473 1919

14. Apieceofart, Selangor 

firma-reka-bentuk-hiasan-dalaman-malaysia-apieceofart
© Apieceofart

Firma ini menggabungkan reka bentuk kreatif dan idea inovatif dengan sentuhan profesional yang mahir untuk memberikan pengalaman kehidupan terbaik untuk pelanggan. Selain reka bentuk ruang yang indah, mereka juga menggabungkan seni dan fungsi. Tidak kira sama ada anda sedang mencari nilai estetika ‘Pejabat Akhbar Amerika pada tahun 1960-an’ atau unsur reka bentuk Scandinavia di rumah anda, mereka boleh melakukannya. Syarikat ini juga menyediakan pelbagai perkhidmatan, termasuk perundingan untuk bekalan bahan binaan dan seni bina.

Kepakaran: Reka bentuk bertemakan retro dan kampung

Laman web: https://www.facebook.com/profile.php?id=100057501345919&fref=nf 

Instagram: @apieceofartspace 

Alamat: Tiong Nam, 9, Jalan 51/203A, Kawasan Perindustrian, Seksyen 51, 46050 Petaling Jaya, Selangor 

Telefon: 012-909 3488

15. SQR Interior Architecture, Johor 

firma-reka-bentuk-hiasan-dalaman-malaysia-sqr-interior
© SQR Interior

Firma reka bentuk hiasan dalaman dan seni bina ini terlibat dalam pelbagai projek yang memenangi anugerah dan memenuhi keperluan semua pemilik hartanah. Mereka mempunyai portfolio yang luas, termasuk idea untuk bilik tidur kecil, serta hiasan ruang tamu kecil dan besar yang anggun. Rahsia mereka ialah pasukan yang komited dan terlibat di setiap peringkat sesuatu projek. Syarikat ini juga menghargai kolaborasi dan percaya bahawa pendekatan ini boleh menghasilkan kerja yang memenuhi kehendak pelanggan mereka.

Kepakaran: Reka bentuk bertema moden dan kontemporari

Laman web: http://sqrdesign.com.my/ 

Instagram: @sqr_design 

Pelanggan terkenal: Mamee, JS Group, CabNet

Alamat: 289a, Jalan Sutera 1, Taman Sentosa, 80150 Johor Bahru, Johor 

Telefon: 014-394 3995

BACA: Apa yang anda perlu tahu mengenai servis pembersihan rumah profesional di Malaysia

16. InD’finity Design, Kuala Lumpur 

firma-reka-bentuk-hiasan-dalaman-malaysia-indfinity-design
© Ind’finity Design

Firma ini terkenal dengan projek komersial dan mempunyai pengalaman lebih dari satu dekad dalam industri ini. Mereka menawarkan khidmat reka bentuk hiasan dalaman dan pengubahsuaian rumah, termasuk lakaran, kerja tanah, pengalaman tapak kerja dan berurusan dengan pembekal, serta pelbagai ruang perniagaan di seluruh Malaysia. Darren Gan, pencetus idea untuk firma Ind’finity, juga telah mengembangkan perniagaannya ke negara lain seperti Dubai, Kemboja, India, Abu Dhabi dan Oman. Firma yang memenangi pelbagai anugerah ini juga disokong oleh sekumpulan pereka dalaman yang mahir dan bersemangat. Tidak kira sama ada rumah teres, pejabat korporat atau hanya hiasan dalaman rumah, mereka tahu apa yang perlu dilakukan untuk menjadikan ruang anda lebih menarik.

Berikut adalah maklum balas mengenai Ind’finity Design:

Perkhidmatan Ind’finity adalah sempurna. Pekerja mereka terlatih dan meluangkan masa untuk mendengar dan menyelesaikan masalah saya. Selain itu, mereka juga amat sopan dan banyak membantu. Cadangan mereka sesuai dengan cita rasa saya. Memang berbaloi, saya beri Ind’finity 5 bintang!

– Young Concept Condo

Kepakaran: Reka bentuk bertemakan kampung, minimalis dan kontemporari

Laman web: https://indfinitydesign.com/ 

Instagram: @indfinitydesign 

Pelanggan terkenal: Herbalife, Quotepro International Corporate, Boustead Travel Services

Alamat: Blk A, A-3A-3, Menara Uncang Emas,, Jalan Loke Yew, 55200 Cheras, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Telefon: 011-5921 8665

17. Prestige Home Avenue, Kuala Lumpur 

firma-reka-bentuk-hiasan-dalaman-malaysia-prestige-home-avenue
© Prestige Home Avenue

Firma ini agak baharu dalam industri dan namanya makin harum kerana projek kreatif dan inovatif mereka. Mereka percaya bahawa semua orang mempunyai cerita dan idea tersendiri. Tugas mereka adalah untuk membantu menyampaikan cerita dan mengubahnya menjadi reka bentuk impian. Prestige Home Avenue menawarkan pelbagai reka bentuk hiasan dalaman peribadi dan perkhidmatan seni bina, untuk menjadikan rumah dan pejabat impian secara profesional tanpa bajet yang keterlaluan. Walaupun firma ini berpangkalan di KL, mereka mempunyai pejabat di seluruh negara.

Kepakaran: Reka bentuk bertema moden dan kontemporari

Laman web: https://www.facebook.com/prestigehomeavenue/ 

Instagram: @prestigehomeavenue

Alamat: Blok V02-06-02 Lingkaran SV, Jalan Peel, Sunway Velocity, 55100 Kuala Lumpur

Telefon: 03-9201 7777

18. Todo Design, Kuala Lumpur 

firma-reka-bentuk-hiasan-dalaman-malaysia-todo-design
© Todo Design

Firma ini berpangkalan di Cheras dan mempunyai pasukan yang pakar dalam bidang reka bentuk seni bina dan hiasan dalaman. Mereka adalah kurator ruang yang bergaya, sesuai dengan gaya hidup pemilik hartanah. Selain itu, Todo Designs menggabungkan reka bentuk yang bergaya ke dalam karya mereka untuk memastikan ruang yang unik dan kontemporari. Jangan risau jika anda mempunyai kekangan bajet. Pasukan mereka sentiasa berusaha untuk mereka bentuk rumah impian anda tanpa kos yang keterlaluan.

Kepakaran: Reka bentuk bertemakan Scandinavia dan kontemporari

Laman web: http://www.tododesign.com.my/ 

Instagram: @todo.design.sdn.bhd 

Alamat: 15, Jalan Suasana 5/3, Tun Hussein Onn, 43200 Cheras, Selangor 

Telefon: 03-9547 4897, 012-331 8314

19. Line2pixels, Kuala Lumpur 

firma-reka-bentuk-hiasan-dalaman-malaysia-line2pixels
© Line2pixels

Firma ini menawarkan kepelbagaian dan kecekapan dalan projek yang menakjubkan sejak penubuhannya lima tahun yang lalu. Kesederhanaan dan kehalusan adalah kepakaran mereka, sesuai untuk pemilik rumah yang ingin menggabungkan reka bentuk hiasan dalaman Scandinavia dan minimalis untuk rumah mereka. Mereka amat teliti mengenai keperluan ruang, nilai estetika reka bentuk dan kebolehupayaan produk mereka, dan hanya menggunakan bahan terbaik dan berkualiti untuk pelanggan mereka.

Berikut adalah maklum balas mengenai Line2pixels:

Pemilihan warna yang tepat, mampu melaksanakan kerja tepat seperti lakaran, fleksibel (membantu menyelaras kerja pembetulan DLP), banyak nilai tambahan pada akhir projek. Semua ini ditawarkan oleh Line2pixels. Amat seronok berurusan dengan Encik Pui yang mempunyai pengetahuan yang luas dalam bidang bahan, reka bentuk dan praktikal. Amat mudah untuk membiarkan segala kerja kepadanya kerana dia amat terperinci untuk menepati kehendak pelanggan. Memang berbaloi mengambil khidmat mereka – siap dengan pembersihan percuma 3 kali pada masa yang berasingan untuk memastikan anda berpindah ke rumah yang bersih.

– Laang Shyh

Kepakaran: Reka bentuk bertemakan bersih dan minimalis

Laman web: https://www.line2pixels.com/ 

Instagram: @line2pixels 

Alamat: A-7, 2, Sunway Giza Mall, Jalan PJU 5/14, Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor

Telefon: 03-6151 6496

BACA: 5 perkara yang pereka hiasan dalaman takkan buat untuk dapur kecil

20. Mieux Design, Selangor

firma-reka-bentuk-hiasan-dalaman-malaysia-mieux-design
© Mieux Deisgn

‘Mieux’ maksudnya ‘terbaik’ dalam bahasa Perancis, mesej utama firma reka bentuk hiasan dalaman ini. Mieux Design berlandaskan satu prinsip utama iaitu menyediakan penyelesaian dan idea terbaik untuk reka bentuk hiasan dalaman. Mereka berbangga dengan pasukan pereka yang sangat berbakat dan berkelayakan tinggi, memberikan hasil yang menonjol dan menunjukkan ketulenannya melalui fungsi dan reka bentuk. Falsafah mereka: untuk mewujudkan ruang yang seimbang dan harmoni untuk rumah anda.Mereka juga tidak takut menghadapi pelbagai cabaran. Pasukan Mieux menganggap bahawa semua cabaran membuka peluang untuk mencipta reka bentuk yang lebih unik.

Berikut adalah maklum balas mengenai Mieux Design:

Saya telah memberikan kepercayaan penuh saya kepada Isaac, Sheila dan pasukan mereka selepas perbincangan pertama. Mereka bersemangat, bertimbang rasa, kreatif, inovatif dan bertanggungjawab. Mereka membuat kerja susulan dengan teliti dan segera semasa keseluruhan projek. Kawan-kawan saya memberi pujian melambung kepada reka bentuk mereka dan memberitahu saya bahawa ini adalah pelaburan terbaik saya, dan saya bersetuju. Terima kasih kerana kerja anda yang hebat. Teruskan!

– Shin Yen

Kepakaran: Reka bentuk bertemakan moden and minimalis

Laman web: https://www.mieuxdesign.com.my/

Instagram: @mieuxdesign

Alamat: 40-1, Jalan Dataran Cheras 2, Dataran Perniagaan Cheras, 43200 Balakong, Selangor

Telefon: 011-1681 3419

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain