Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Bantuan EIS PERKESO dan 4 tuntutan lain untuk pencarum di Malaysia

test

Dalam artikel ini kami menyatakan semakan tuntutan PERKESO bagi semua skim termasuk EIS, langkah-langkah membuat tuntutan online dan borang tuntutan PERKESO yang diperlukan.

© imran kadir photography | Getty Images

Kemalangan dan kecederaan boleh berlaku bila-bila masa. Kita hanya boleh menyediakan diri untuk sebarang kemungkinan, termasuk kematian. Maka, amat penting untuk memastikan anda mempunyai perlindungan kewangan sekiranya berlaku sebarang kemalangan – Salah satu caranya adalah dengan memastikan majikan anda membuat caruman Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO), yang juga dikenali sebagai SOCSO setiap bulan. Jika anda meneliti slip gaji anda, anda boleh lihat bahawa sebahagian gaji kasar anda diperuntukkan untuk caruman PERKESO.

Apa itu PERKESO?

PERKESO ditubuhkan untuk memberi bantuan perubatan dan kewangan kepada pekerja yang mengalami kemalangan atau jatuh sakit. Tambahan lagi, apabila sebarang kejadian itu mengurangkan kebolehan anda bekerja. PERKESO juga memberi bantuan kepada ahli tanggungan pekerja melalui pencen sekiranya berlaku kematian.

Faedah-faedah di bawah skim ini dibahagikan kepada tiga iaitu Skim Bencana Pekerjaan, Skim Keilatan, Skim Bencana Kerja Pekerja Asing dan Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri

Menurut Akta Keselamatan Sosial Pekerja 1969, semua syarikat swasta mesti mendaftar pekerjanya dengan PERKESO dalam 30 hari pertama bekerja.  Sekiranya, majikan anda gagal mendaftar syarikat/pekerja bawah PERKESO dan membuat caruman setiap bulan, ia melanggar undang-undang dan kes ini boleh dibawa ke makhamah!

Oleh itu, pekerja dan majikan bertanggungjawab memuat bayaran PERKESO. Pekerja yang memperolehi gaji kurang dari RM3,000 perlu memberi jumlah caruman dalam anggaran 0.5% hingga 3%. Contohnya, katakan gaji anda RM2,500 dan caruman bulanan adalah 0.5%. Maka, setiap bulan, anda ankan mencarum sebanyak RM12.50 atau RM150 setahun.

Apabila gaji anda sudah melebihi RM3,000 sebulan, anda tidak wajib membuat caruman.

Semakan tuntutan PERKESO

Malangnya, PERKESO bukan untuk semua jenis pekerja Malaysia. Antara adalah:

 • Pekerja kerajaan (Civil servants)
 • Pembantu rumah
 • Pemilik perniagaan/rakan kongsi
 • Pasangan kepada pemilik perniagaan/rakan kongsi

EIS PERKESO & EMP: Bantuan untuk mereka yang hilang pekerjaan

eis-perkeso-tuntutan
© simon2579 | Getty Images

EIS (Employee Insurance System) atau Skim Insurans Pekerja (SIP) diperkenalkan oleh PERKESO pada tahun 2018 dengan tujuan utamanya untuk bantu pekerja swasta yang hilang kerja dengan bagi bantuan kewangan kepada pencarum EIS yang hilang kerja selama 6 bulan – Elaun Mencari Pekerjaan (EMP).

Sementara anda mencari kerja baharu, anda boleh mendapat Elaun Mencari Pekerjaan (EMP) selama 3 hingga 6 bulan. Jika dalam tempoh itu anda telah mendapat kerja baharu, PERKESO akan memberi Elaun Bekerja Semula Awal (EBSA). Anda boleh memperolehi 25% dari baki EMP yang belum dibayar. Sekiranya ada mempunyai banyak pekerjaan dan hilang satu atau lebih, anda boleh memohon Elaun Pendapatan Berkurangan (EPB).

Cara kiraan tuntutan PERKESO

Faedah adalah dikira berdasarkan kepada gaji anggapan dan Syarat Kelayakan Caruman iaitu kadar caruman bulanan yang telah dibayar sebelum ini.

Anda boleh mengguna Kalkulator Faedah (SIP)

Syarat untuk mendapat bantuan EIS PERKESO / SIP PERKESO

i. Buat permohonan dalam tempoh 60 hari selepas diberhentikan dan ikut syarat Loss of Employment (LOE) iaitu:

 • Dipilih untuk memohon VSS/MSS (skim pemisahan sukarela)
 • Ditindas majikan (pembuangan kerja konstruktif)
 • Diberhentikan sebab pertindihan pekerjaan
 • Majikan anda bankrap
 • Syarikat ditutup sebab bencana alam
 • Terpaksa berhenti sebab diganggu secara seksual/diugut di tempat kerja
 • Berhenti sebab diarah buat kerja di luar skop (membahayakan keselamatan)

ii. Anda mesti memenuhi Syarat Kelayakan Caruman (CQC) iaitu sudah mencarum kepada SIP dengan bilangan bulan minimum pada tempoh masa yang ditetapkan.

Terokai hartanah untuk disewa

Cara membuat Tuntutan EIS PERKESO PRIHATIN

1. Kemukakan permohonan dalam tempoh 60 hari dari tarikh hilang pekerjaan. Sebarang kelewatan dalam menghantar permohonan akan menyebabkan claim faedah EIS anda tidak dapat diproses. Ada 2 cara memohon:

2. Isi borang tuntutan PERKESO dan lampirkan sekali dengan dokumen berkaitan.

3. Dokumen asal mesti dibawa semasa berjumpa dengan pegawai PERKESO

4. Selepas menghantar permohonan, semak dan simpan slip permohonan tu untuk kegunaan masa depan.

5. Cuma permohonan yang lengkap akan diproses dan disemak ikut syarat kelayakan am, syarat kelayakan caruman bagi menentusahkan kehilangan pekerjaan yang berlaku.

6. Jika kelulusan telah dibuat, bayaran PERKESO akan dimasukkan dalam akaun anda.

7. Anda juga perlu mengikuti Program Penempatan Pekerjaan dalam masa 7 hari selepas pemberitahuan diterima daripada PERKESO.

8. Selain itu, anda mesti melaporkan status anda setiap bulan kepada PERKESO. Jika ada sebarang pertanyaan atau masalah, hubungi talian khidmat pelanggan di 1300-22-8000 atau kunjungi pejabat PERKESO yang berhampiran.

Dokumen yang perlu dilampirkan dengan permohonan EIS (SIP)

 • Salinan kad pengenalan
 • Salinan surat pemberhentian kerja (termasuk VSS, MSS dan lain-lain)
 • Salinan akaun bank anda
 • Salinan slip gaji 6 bulan sebelum anda hilang kerja.
 • Salinan penyata gaji bulan kehilangan pekerjaan (jika ada).

Anda boleh menjenguk FAQ EIS/SIP PRIHATIN untuk panduan penuh dan untuk mengetahui faedah elaun anda.

Selain tu, PERKESO boleh melatih dan membantu anda mendapatkan pekerjaan baharu. Tetapi semua bantuan EIS ini tidak boleh digunakan jika:

 • Anda letak jawatan secara sukarela
 • Bersara wajib
 • Anda dipecat sebab salah laku
 • Kontrak anda tamat seperti yang dipersetujui dengan majikan

Tuntutan PERKESO EIS kali kedua

Manakala bagi permohonan kedua sehingga permohonan kesembilan (bagi mereka yang layak), pemohon hendaklah log masuk dengan menggunakan ID pendaftaran (diberi selepas permohonan pertama) secara bulanan melalui pautan yang sama di bawah tajuk ‘Borang-Borang’. Sila pilih Borang EMP.

Skim-skim lain PERKESO yang sedia ada

© JimmyFam | Getty Images

Skim ini untuk memberi perlindungan kepada pekerja yang mengalami kemalangan atau penyakit khidmat yang berpunca sewaktu bekerja. Ini termasuk kemalangan yang berlaku semasa anda sedang berulang-alik ke tempat kerja.

1. Skim Bencana Pekerjaan

Skim Bencana Pekerjaan memberi perlindungan kepada pekerja yang mengalami kemalangan atau suatu penyakit khidmat yang berpunca atau terbit daripada pekerjaannya.

2. Skim Keilatan

Seseorang berinsurans dianggap sebagai menghidap keilatan apabila mengalami suatu keuzuran yang berkekalan samada tidak boleh diubati atau tidak mungkin sembuh serta tidak berupaya mencari nafkah dengan kerja yang berpadanan dengan kekuatan dan tenaganya, sekurang-kurangnya satu pertiga (1/3) daripada keupayaan pekerja yang normal. Skim ini memberi perlindungan 24 jam kepada pekerja dari keilatan atau kematian akibat dari sebarang sebab yang tidak berkaitan dengan pekerjaan.

3. Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri

Skim ini menawarkan perlindungan untuk orang yang bekerja sendiri dari segala bencana pekerjaan. Ia termasuklah penyakit atau kemalangan sewaktu bekerja.

4. Skim Bencana Kerja Pekerja Asing

Skim ini spesifik untuk pekerja asing. Jumlah caruman sebulan adalah 1.25% dari gaji bulanan – sekurang-kurangnya, pekerja asing dapat menikmati faedah bekerja di negara kita ni.

Terokai hartanah untuk disewa

Langkah-langkah membuat tuntutan PERKESO

Anda boleh membuat tuntutan PERKESO dalam tempoh 12 bulan dari tarikh akhir yand dipaparkan dalam sijil cuti sakit (MC). Lebih baik sekiranya anda membuat tuntutan secepat mungkin.

Langkah 1:  Buat semakan sama ada nama dan nombor kad pengenalan ada dalam sistem PERKESO.
Langkah 2:  Dapatkan borang 34 PERKESO 
Langkah 3: Pstikan anda ada laporan perubatan doktor dari hospital
Langkah 4: Hantar borang dan dokumen-dokumen yang berkaitan ke PERKESO. PERKESO memberi anda surat dan tarikh untuk anda menghadap Jemaah Doktor Panel (dalam situasi istimewa, PERKESO akan membuat lawatan)
Langkah 5: Selepas 2 hingga 3 minggu, PERKESO akan memberi jawapan – sama ada tuntutan anda lulus atau tidak
Langkah 6: Sekiranya lulus, anda perlu membawa salinan buku/penyata bank supaya boleh disahkan untuk mendapat duit tuntutan. Sebaliknya, kalau gagal anda bolehlah membuat rayuan kepada PERKESO.

Anda juga boleh menghubungi jabatan sumber manusia (HR) syarikat untuk mengetahui proses tuntutan PERKESO dari A sampai Z.

Cara membuat tuntutan mengikut Skim Perlindungan PERKESO

Anda pekerja swasta dan kali pertama membuat tuntutan

Kalau anda dah berjaya memohon, rawatan selepas kemalangan/sakit adalah percuma kalau anda pergi ke klinik panel PERKESO atau hospital/klinik kerajaan. Yang pentingnya, anda perlu menghantar dokumen-dokumen ni:

 • Laporan kemalangan Borang 21 atau laporan penyakit khidmat Borang PKS 68/69
 • Borang tuntutan – Borang 10 (jika ada surat sakit)
 • Surat pengenalan dari majikan
 • Rekod kehadiran pekerjaan
 • Surat cuti sakit
 • Salinan kad pengenalan
 • Laporan polis dan peta lakar yang menunjukkan arah perjalanan (bagi kemalangan yang berlaku sewaktu pergi atau pulang dari tempat kerja). Contoh lampiran di bawah:

Sekiranya anda telah mendapatkan rawatan dari klinik yang bukan di bawah panel PERKESO, anda perlu menyediakan dokumen ini:

 • Tuntutan Bayaran Ganti Belanja (perjalanan) – Borang PKS (PR) 24
 • Laporan Tuntutan Bayaran Ganti Belanja (am) – Borang PKS (P) 26
 • Resit asal rawatan
 • Salinan kad temu janji
 • Salinan laporan perubatan (jika ada)

Sekiranya anda tidak boleh bekerja selama 4 hari, anda layak mendapat faedah hilang upaya sementara – di mana anda akan mendapat bayaran sepanjang tempoh itu!

Anda perkerja swasta tetapi hilang upaya yang kekal

Dalam situasi sebegini, anda boleh membuat tuntutan faedah hilang upaya kekal, tak kisahlah kehilangan upaya itu mengimpak keupayaan anda untuk bekerja atau tidak. Anda hanya perlu mohon secara bertulis ke PERKESO dengan rujukan dari jemaah doktor.

Jangan lupa sekalikan dokumen-dokumen ini:

 • Laporan perubatan dari hospital/klinik yang rawat pekerja
 • Borang permohonan
 • Salinan kad pengenalan
 • Borang tuntutan – Borang 10
 • Borang PKS (F) 1 dengan maklumat caruman PERKESO dan penyata gaji
 • Butiran akaun bank pekerja untuk tujuan deposit
 • Kadar faedah yang anda dapat dari tuntutan ini adalah 90% dari gaji bulanan (jumlah minimum RM10 ke RM88.50 sehari). Jika anda tidak bersetuju dengan keputusan, anda boleh membuat rayuan ke Jemaah Doktor Rayuan dalam masa 90 hari.

Lebih-lebih lagi jika anda kehilangan 100% kemampuan bekerja, anda layak untuk menerima elaun layanan sentiasa. Cuma, jemaah doktor harus mengesahkan dahulu permintaan ini. Selepas itu baru anda akan menerima elaun sebanyak 40% dari gaji – paling tinggi RM500.

Anda bekerja sendiri dan mahu membuat tuntutan PERKESO

Untuk skim pekerjaan sendiri, hanya ada 1 borang sahaja untu diisi iaitu Borang Tuntutan Faedah – PS 2. Lampirkan juga salinan pengenalan diri dan penyata bank anda. Kalau anda kerja makan gaji, rujuk kepada situasi #1 dan #2.

Beza antara situasi bergantung kepada sebab tuntutan – kemalangan, sakit atau kematian. Rujuk kepada situasi di bawah:

1. Tuntutan kemalangan

 • Sijil cuti/nota sakit (tuntutan kemalangan)
 • Laporan polis asal (jika ada)

2. Tuntutan penyakit

 • Laporan perubatan

3. Tuntutan kematian

 • Sijil kematian (tuntutan kematian)
 • Resit perbelanjaan pengurusan mayat
 • Dokumen sokongan hubungan dengan si mati

Borang tuntutan PERKESO – kemalangan/penyakit/kematian

Pekerja asing yang mahu membuat tuntutan PERKESO

Dokumen-dokumen pekerja asing yang harus dihantar agak lain dari yang lain:

1. Tuntut kemalangan & penyakit khidmat

 • Borang notis kemalangan & penyakit khidmat pekerja asing
 • Salinan muka hadapan passport
 • Salinan permit kerja
 • Surat perakuan perubatan
 • Laporan polis asal/salinan (disahkan oleh polis)
 • Laporan perubatan
 • Salinan sijil kematian (jika ada)
 • Resit perbelanjaan pengurusan mayat (jika ada)
 • Dokumen sokongan hubungan dengan si mati (jika ada)
 • Salinan penyata bank

2. Tuntut faedah orang tanggungan pekerja asing & pengurusan mayat

3. Tuntut kos penghantaran pulang jenazah

Untuk makluman anda, pada masa sekarang tidak ada sebarang had masa untuk membuat tuntutan faedah PERKESO –asalkan anda penuhi segala keperluan yang ditetapkan. Selamat membuat tuntutan!

*Artikel ini telah diolah semula daripada “Langkah-Langkah Membuat Tuntutan PERKESO yang pertama kali diterbitkan di Loanstreet.com.my

Baca artikel ini sterusnya: Bagaimana untuk membuat Tuntutan Ganti Rugi (LAD) kalau pemaju lambat serah kunci rumah?

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain

Apa anda perlu tahu tentang EIS Perkeso?

Ia merujuk kepada Sistem Insurans Pekerja (SIP) atau Employee Insurance System (EIS). Tujuan utamanya adalah untuk bantu pekerja swasta yang hilang kerja.
Melalui EIS PERKESO, anda layak menerima beberapa elaun seperti Elaun Mencari Pekerjaan (EMP), Elaun Pendapatan Berkurangan (EPB), Elaun Bekerja Semula Awal (EBSA) dan Fi Latihan (TF).
PERKESO menyedia Skim Keselamatan Sosial Suri Rumah (SKSSR) memberi perlindungan kepada suri rumah yang mengalami kemalangan, penyakit atau apa-apa insiden sehingga menyebabkan hilang upaya kekal.