Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

eGUMIS: Cara buat semakan Wang Tak Dituntut (WTD) dan proses bayarannya

test

Berdasarkan statistik terkini, dianggarkan terdapat sebanyak RM5.6 bilion jumlah terkumpul Wang Tak Dituntut (WTD) yang dilaporkan masih gagal diserahkan kerana tiada tuntutan dibuat.

eGUMIS: Cara buat semakan Wang Tak Dituntut (WTD) dan proses bayarannya
© Jordan Lye/ gettyimages

Ramai daripada kita yang tidak mengetahui bahawa terdapat sejumlah wang milik kita yang tidak dituntut terperam lamanya. Ada kemungkinan, kita sendiri tidak mengetahui akan kewujudan wang tersebut.

Untuk makluman, anda boleh melakukan semakan Wang Tidak Dituntut (WTD) boleh dilakukan di bahagian WTD, Jabatan Akauntan Negara Malaysia (JANM). Semakan juga boleh dilakukan secara atas talian (online) di Portal eGUMIS. Semakan ini wajar dilakukan kerana mungkin tanpa kita sedari, kita memiliki sejumlah wang yang tidak dituntut yang menjadi rezeki tambahan umpama ‘bulan jatuh ke riba.’

BACAAN POPULAR:
💰 Kini anda boleh mengeluarkan duit ASNB secara online
🤔 Berbaloi ke buat pembiayaan ASB financing sekarang?

1. Apa itu Wang Tak Dituntut (WTD)?

Terdapat beberapa jenis wang yang dikategorikan sebagai WTD:

 • WTD merupakan sejumlah wang yang perlu dibayar mengikut undang-undang tetapi tidak dibayar dalam satu tempoh masa tidak kurang dari satu (1) tahun. Sebagai contoh bayaran gaji, upahan, bonus, komisen, dividen dan tuntutan insurans.
 • WTD adalah sejumlah wang dalam bentuk kredit di dalam sesuatu akaun yang telah tidak dikendalikan oleh pemilik atau akaun tidak aktif dengan apa cara sekalipun dalam satu tempoh masa tidak kurang dari tujuh (7) tahun. Sebagai contoh wang di dalam akaun simpanan dan akaun semasa.
 • WTD merupakan wang dalam kredit sesuatu akaun dagangan yang telah tidak dikendalikan atau tidak melakukan apa-apa transaksi dalam satu tempoh masa tidak kurang dari dua (2) tahun seperti akaun pemiutang dagangan dan akaun penghutang dagangan berbaki kredit.

2. Siapakah yang layak menerima WTD?

Menurut Seksyen 13(1) Akta Wang Tak Dituntut (WTD) 1965, bayaran WTD hendaklah dibayar kepada mana-mana penerima yang dapat membuktikan bahawa beliau mempunyai hak ke atas WTD dan apabila Pegawai WTD berpuas hati bahawa penerima ialah pemilik sebenar yang berhak.

BACA: Fahami konsep hibah. Bolehkah rumah yang masih bercagar dihibahkan?

3. Siapa yang boleh buat semakan WTD? 

Individu atau syarikat boleh membuat semakan WTD secara online melalui nombor pengenalan diri (IC) atau nombor pendaftaran syarikat (jika berkenaan).

4. Macam mana nak buat semakan WTD?

Untuk membuat semakan WTD, anda cuma perlu ke Portal eGUMIS online dan kemudian ikut langkah-langkah berikut:

 • Layari pautan Portal eGUMIS.
 • Buat pendaftaran pengguna baharu.
 • Log masuk ke Portal eGGUMIS menggunakan kata laluan yang telah didaftarkan. Jika anda pertama kali mendaftar masuk, anda akan diberikan kata laluan sementara dan kemudian anda akan diminta untuk menukar kata laluan baharu.
 • Seterusnya, anda juga akan diminta untuk mengemaskini maklumat peribadi seperti alamat terkini untuk urusan tuntutan dan surat menyurat.
 • Setelah selesai kesemua prosedur di atas, anda boleh membuat semakan WTD dengan klik pada pautan yang tertulis ‘KLIK DISINI UNTUK CARIAN WANG TIDAK DITUNTUT.’
 • Perlu diingatkan bahawa, terdapat had dalam pencarian maklumat WTD. Setiap hari anda cuma boleh membuat sebanyak dua (2) carian maklumat WTD berdasarkan nombor kad pengenalan.

5. Apakah dokumen yang diperlukan untuk membuat tuntutan WTD

 • Borang UMA-7 yang lengkap diisi dan ditandatangani.
 • Dokumen pengenalan diri
  • Salinan kad pengenalan (hadapan dan belakang) bagi warganegara Malaysia.
  • Sekiranya telah bertukar kerakyatan, sertakan Akuan Pelepasan Kewarganegaraan Malaysia daripada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).
  • Sekiranya bukan warganegara Malaysia, sertakan pasport terkini dan pasport semasa transaksi dilakukan di Malaysia yang disahkan oleh Notari Awam/Pegawai Konsulat Negara berkenaan.
  • Dokumen pengenalan diri negara berkenaan bagi bukan warganegara Malaysia yang disahkan oleh Notari Awam/Pegawai Konsulat Negara berkenaan.
 • Salinan muka hadapan buku akaun/penyata bank pemohon yang aktif bagi tujuan pembayaran wang wtd tersebut.
 • Maklumat Wang Tak Dituntut (WTD) daripada sistem eGUMIS yang dicetak.
 • Surat pengesahan daripada syarikat/firma/bank sekiranya nama pemilik WTD berbeza dengan kad pengenalan.

6. Macam mana nak hantar permohonan tuntutan WTD?

Setelah anda menyemak dan terdapat maklumat mengenai WTD yang dipaparkan, anda boleh membuat tuntutan dengan mengikuti prosedur yang telah ditetapkan. Permohonan mestilah telah lengkap berserta cetakan maklumat WTD dan dokumen sokongan haruslah dikemukakan secara pos dan digalakkan menggunakan Pos Berdaftar atau boleh menghantar terus melalui kaunter di kaunter Pendaftar WTD atau di mana-mana JANM Negeri atau cawangan masing-masing.

 • Permohonan lengkap boleh dihantar atau diposkan ke alamat berikut:

Pejabat Pendaftar WTD 

Jabatan Akauntan Negara Malaysia (JANM)

Bahagian Pengurusan Wang Tak Dituntut,

Tingkat 42, Menara Maybank

100 Jalan Tun Perak 

50050 Kuala Lumpur 

 • Waktu urusan :

Isnin – Khamis: 8.30 pagi sehingga 4.30 petang

Jumaat : 8.30 pagi sehingga12.15 tengahari,  2.45 petang sehingga 4.30 petang

Tutup: Sabtu, Ahad dan Cuti Umum

7. Berapa lama proses tuntutan WTD?

Permohonan akan selesai diproses dalam tempoh 30 hari dari tarikh pemprosesan/ tarikh terimaan dokumen yang dikemukakan serta disemak lengkap dan akan selesai dikreditkan ke akaun bank pemohon/penuntut. 

BACA: Panduan dan cara kira duti setem, yuran pengurusan dan guaman bagi perjanjian sewa rumah di Malaysia

8. Berapa lama tempoh tuntutan WTD?

Tiada had tempoh yang ditentukan dalam membuat tuntutan.

9. Berapakah had bagi setiap tuntutan WTD? 

Tiada had minima bagi setiap tuntutan.

10. Adakah saya akan dikenakan caj permohonan tuntutan WTD?

Tiada sebarang caj dikenakan untuk permohonan tuntutan WTD yang dikemukakan kepada Pendaftar.

11. Adakah MoF atau JANM melantik ejen untuk menguruskan permohonan tuntutan WTD?

Kementerian Kewangan Malaysia (MoF) atau  JAMN tidak pernah melantik mana-mana syarikat atau firma atau individu sebagai ejen dalam menguruskan permohonan tuntutan WTD.

Untuk maklumat yang lebih terperinci, anda boleh semak ruangan FAQ di Portal eGUMIS.

BACA: Apa itu hibah? Kenapa ia memudahkan pengurusan harta pusaka anda?

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

ARTIKEL YANG MENARIK KHAS UNTUK ANDA:

✍️ Boleh je buat wasiat sendiri. Tapi, kena tahu 4 perkara ini dahulu.
💵 16 jenis pengeluaran duit KWSP, bukan hanya dapat pegang bila hari tua.
📈 Hartanah vs saham: Pelaburan manakah yang lebih baik di Malaysia?

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain