Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

“Downsizing”? 6 perkara yang tak patut anda buang

test

Panduan bagi yang gemar menyimpan pelbagai barangan.

downsizing
©123rf

Artikel ini diterjemah dari Downsizing? Here are 7 items you should never throw oleh Ridzwan A. Rahim.

Berpindah dari rumah agam ke rumah yang lebih sederhana? Berhijrah ke luar negara? Nak kurangkan barang kepunyaan selepas menonton Tidying Up with Marie Kondo di Netflix? Semua ini memerlukan downsizing (pengurangan) dan semua orang tahu ia bukan perkara mudah.

Sebut sahaja downsizing, perkara pertama yang biasa difikirkan ialah apa yang nak dibuang. Jarang sekali kita fikirkan apa yang nak disimpan. Nasihat kami ialah jangan terlalu terikut-ikut apa yang orang lain buat, takut nanti menyesal di kemudian hari. Ikuti panduan kami dan belajar bagaimana melakukan downsizing dengan lebih cekap dan efektif.

1. Gambar kenangan

© 123rf

Banyak sudah diperkatakan tentang foto lama. Nak disimpan atau dibuang? Nak dibuang sayang kerana memori yang dikaitkan dengan foto itu. Tapi buat apa disimpan gambar-gambar lama ini kalau anda boleh mengumpulnya secara digital?

Penyelesaiannya agak mudah. Tentukan kepentingan gambar-gambar tersebut. Simpan jika ada nilai dan kenangan penting. Jika gambar berbingkai, simpan sahaja kerana ia tak mengambil banyak ruang pun. Selebihnya imbas dan simpan dalam fail di dalam komputer peribadi anda.

2. Dokumen penting

downsizing
Susun kertas-kertas atau dokumen penting anda supaya nampak kemas. ©123rf

Menurut Marie Kondo, cara terbaik mengatasi masalah timbunan kertas ialah membuang kesemuanya. Bagaimanapun, realitinya ialah kita sentiasa terpaksa berhadapan dengan dokumen-dokumen yang mempunyai kesan besar terhadap hidup kita.

Apa yang perlu anda lakukan? Asingkan setiap dokumen ke dalam dua kategori, iaitu simpan dan buang. Setelah selesai, susun dokumen yang perlu disimpan mengikut tiga lagi kumpulan berlainan seperti contoh berikut:

Dokumen yang memerlukan perhatian segeraBil-bil bulanan dan borang yang perlu diisi
Dokumen yang perlu disimpan sementaraWaranti, dokumen cukai, resit
Dokumen yang perlu disimpan selamanyaGadai janji pinjaman rumah, sijil kelahiran, kontrak, sijil perkahwinan, pasport, rekod pelaburan, sijil pelajaran

Akhir sekali, failkan dan labelkan kesemua dokumen tersebut supaya anda tidak membuangnya dengan tidak sengaja.

3. Koleksi peribadi

© 123rf

Jika anda memiliki hobi mengumpul barangan seperti mainan, kad, bekas minuman Starbucks atau setem pasti merasa sukar untuk membuang koleksi anda. Apa tidaknya, berbulan bahkan bertahun lamanya telah dihabiskan mengumpul koleksi tersebut. Mestilah anda merasakan berhak menyimpan segalanya.

Bagaimanapun, ada kalanya ketika downsizing, anda tiada pilihan dan terpaksa melupakan hobi tersebut. Dalam situasi ini, pilih hanya lima item yang paling anda gemari daripada koleksi anda untuk disimpan, dan dermakan atau jual yang selebihnya. Kalau rasa berat nak lepaskan, ingatlah, lebih baik ada koleksi kecil yang dipamerkan dengan cantik daripada mempunyai koleksi besar tetapi hanya disimpan di dalam kotak.

4. Barangan sentimental

downsizing
©123rf

Barangan yang mempunyai nilai sentimental memang sangat berharga kerana nilainya yang begitu bermakna buat anda dan tidak dapat dicari ganti. Maka berikan barangan ini penghormatan sewajarnya di kediaman anda. Simpan baik-baik di dalam bekas khas atau pamerkannya di ruang terbuka.

5. Bekalan kecemasan

downsizing
Jangan lupa untuk membawa bekalan kecemasan ini sekali. ©123rf

Bayangkan anda baru sahaja berpindah ke kediaman baharu dan kawasan tersebut mengalami gangguan bekalan elektrik. Telefon bimbit anda pula kehabisan bateri dan anda tidak menyimpan lampu suluh atau memasang telefon rumah semasa berpindah masuk. Terpaksalah anda bergelap sehingga bekalan elektrik kembali pulih.

Tiada siapa yang suka berada dalam situasi seperti ini, lebih-lebih lagi jika baru sahaja berpindah ke kediaman baharu. Ini boleh dielakkan dengan menyimpan bekalan peralatan kecemasan seperti lampu suluh, bateri, mancis, kit bantuan kecemasan dan telefon rumah. Jika anda belum memiliki semua ini, sekarang masa yang sesuai untuk mendapatkannya.

Kalau tak pasti apa yang anda perlu disediakan, lihat senarai berikut yang telah kami sediakan:

  • Lampu suluh
  • Bateri
  • Kit bantuan kecemasan
  • Mancis
  • Lilin
  • Telefon rumah
  • Pisau Swiss Army
  • Pita saluran
  • Peralatan seperti tukul, sepana dan pemutar skru

6. Ubat-ubatan dan makanan tambahan

© 123rf

Ubat-ubatan bukannya murah dan elok disimpan sekiranya belum tamat tempoh. Begitu juga makanan tambahan yang diambil setiap hari, harus disimpan dan dibawa bersama ketika berpindah.

Cara menyimpan: Bahagikan ubat-ubatan kepada beberapa kategori dan simpan di dalam bekas berasingan. Kalau boleh, bekas yang lutsinar supaya kandungannya mudah dilihat. Kemudian label bekas tersebut supaya tidak bercampur aduk.

Nota penting: Semua ubat ada tarikh luput. Walaupun selamat untuk digunakan setelah tamat tempoh, keberkesanannya mungkin terjejas. Bagi mengelakkan pengambilan ubat yang tamat tempoh, tulis tarikh luput pada setiap kotak atau bekas ubat. Amalkan membuang ubat yang telah tamat tempoh bagi mengelakkan daripada bersepah.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain