Susun semula rumah anda: 5 cara alternatif selain dari KonMari

Share

Kaedah mengemas KonMari dengan prinsip “Spark Joy” pasti akan mencetuskan kegembiraan anda!

©Tom Merton/gettyimages

Artikel ini diterjemah dari Decluttering your home: 5 alternatives to the KonMari method oleh Ariff Yusof.

Sejak fenomena ini bermula, semua orang terikut-ikut cara mengemas ala KonMari dan percaya dengan konsep “Biar Kurang – Lebih Bergaya!”. Fenomena yang dibawa oleh Marie Kondo ini memperkenalkan revolusi cara mengemas rumah yang berbeza dengan pemahaman kita. Ia juga bertentangan dengan iklan-iklan yang menggalakkan kita membeli walaupun tidak perlu.

KonMari penuh dengan elemen menyeronokkan dengan aktiviti mengemas dan menyusun atur semula rumah anda dengan teknik “Spark Joy” atau pencetus kegembiraan. Tetapi jika ia tidak menimbulkan keterujaan anda, ada juga beberapa teknik lain yang boleh anda cuba. Kaedah alternatif ini melibatkan proses yang menyeluruh. Anda perlu fikirkan sama ada barang yang anda miliki bernilai untuk disimpan atau sekadar memakan ruang. Jom tengok senarai di bawah untuk beberapa kaedah alternatif selain dari KonMari.

1. The Minimalist Game

View this post on Instagram

 

A post shared by thetidywife (@thetidywife) on

“The Minimalist Game” (Permainan Minimalis) diperkenalkan oleh Ryan Nicodemus dan Joshua Fields Milburn. Ia juga turut dikenali secara popular dengan pautan #minsgame di Instagram. Teknik susun atur ini mengambil masa yang agak panjang dan bermula pada hari pertama setiap bulan. Teknik atau cara permainan ini mencabar anda membuang barangan yang tidak diperlukan berdasarkan nilai hari pada setiap bulan. Contohnya, pada 1 hari bulan, satu barang perlu dibuang. Pada hari kedua, dua barang. Pada hari ketiga, tiga barang dan seterusnya. Menjelang hari ke 31, anda mampu menyusun atur dan membuang 496 barang yang tidak diperlukan dalam bilik anda!

2. Teknik Satu

Jika #minsgame terlalu susah untuk ada, tak mengapa. Apa kata cuba One Method (Teknik Satu). Teknik ini lebih kurang sama dengan “Minimalist Game”. Ia juga melibatkan membuang barang mengikut hari, tapi dalam sekala yang lebih kecil. Anda boleh bermula pada hari yang anda suka. Apa yang perlu dilakukan adalah membuang satu barang setiap hari dalam tempoh yang ditentukan. Ia boleh bermula dengan satu barang, atau koleksi barangan yang dikumpul dalam kotak. Jika anda mampu melakukannya dalam masa dua minggu, ini bererti 14 barang berjaya dikeluarkan daripada bilik anda! Jika berjaya, ini bermakna kemungkinan anda akan berjaya memulakan gaya hidup minimalis.

3. Pembersihan Maut Ala Sweden

©Jamie Grill/gettyimages

Jangan terkejut dengan namanya yang agak menakutkan. Teknik susun atur ini diperkenalkan oleh Margareta Magnusson yang mengajar bagaimana untuk membebaskan diri (dan keluarga anda) dari kehidupan yang serba semak. Magnusson juga menulis tentang cara Sweden ‘döstädning’ yang jika diterjemah bermaksud ‘pembersihan maut’. Teknik ini seperti menguruskan barangan mereka yang telah meninggal dunia. Jangan takut, untuk menggunakan teknik ini anda tidak semestinya menunggu sehingga salah seorang daripada ahli keluarga anda meninggal dunia.

Teknik ini juga tidak memerlukan anda membuang barangan tersebut. Sebaliknya, proses susun atur ini menggalakkan anda mendermakan barangan sesiapa yang telah tiada lagi kerana ia mungkin bernilai kepada mereka yang lebih memerlukan. Kenal pasti barangan yang masih dalam keadaan elok dan dermakannya. Hanya simpan barang yang mempunyai nilai peribadi kepada anda, seperti bantal ketika zaman kanak-kanak, gambar mereka yang tersayang, barang kemas kesayangan. Simpan barang-barang ini di dalam ‘kotak buangan khas’. Idea kotak buangan khas ini berfungsi sebagai memori indah anda. Ahli-ahli keluarga yang menyayangi anda akan menguruskannya selepas anda sudah tiada kelak.

4. Teknik F.A.S.T

©Jose Luis Carrascosa Martinez/gettyimages

Teknik ini diasaskan oleh Peter Walsh, pakar susun atur Australia-America dan tidak memakan masa untuk dipraktikkan. F.A.ST adalah akronim yang mudah diingati ketika anda ingin mula mengemas.

F: Fix a time (Tentukan masa)

A: Anything not used within the last 12 months (Apa sahaja yang tidak berguna lagi dalam tempoh 12 bulan lalu).

S: Someone else’s stuff (Barangan orang lain)

T: Trash (Sampah)

Pertama, pastikan anda mengemas mengikut jadual yang ditetapkan sekali setiap minggu dan fokus kepada menyusun atur barangan. ‘F’ Luangkan satu jam pada setiap hari Sabtu untuk mengenal pasti barangan yang anda tidak perlukan lagi. ‘A’ Kenal pasti barangan yang tidak lagi digunakan sejak tahun lepas dan sediakan tong sampah. ‘S’ Barangan untuk orang lain, atau barangan milik orang lain. Anda mungkin terkejut dengan jumlah barangan milik orang lain yang terdapat dalam bilik anda. Ia mungkin jaket yang dipinjam ketika menonton wayang bersama rakan, atau hadiah dari bekas kekasih anda. Kembalikan semuanya atau buang sahaja sekiranya ia membawa kenangan yang tidak manis. Berbanggalah dengan jumlah barangan yang telah dikumpul. Puji diri anda sendiri setelah berjaya menyusun atur dan membuang barangan yang tidak diperlukan lagi.

5. Teknik Penyangkut Baju

©Alija/gettyimages

Dipopularkan oleh Oprah, teknik yang hanya menggunakan penyangkut baju ini amat ringkas dan genius! Ia hanya memerlukan anda menukar cara menyangkut baju menghala ke depan, bukan ke belakang. Selama tiga bulan, apabila anda mengambil atau memilih baju dari almari, sangkutkan semula pada kedudukan asal. Lakukan ini juga untuk baju yang telah anda cuba supaya tidak keliru. Dalam masa tiga bulan ini, perubahan dapat dilihat dengan bilangan pakaian yang digantung. Hasilnya, anda mampu membuat keputusan pakaian mana yang penting dan sering dipakai. Anda juga boleh memaksimumkan ruang almari anda untuk fesyen baharu.


Share
Sign up and stay updated
Get the latest property news, home solution tips, interior design ideas and property guides.
By subscribing, you consent to receive direct marketing from iProperty.com Malaysia Sdn Bhd (iProperty), its group of companies and partners. You also accept iProperty’s Terms of Use and Privacy Policy including its collection, use, disclosure, processing, storage and handling of your personal information.