Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Buang masa deko bilik sewa? Ini tips hias bilik anda tanpa rasa rugi

test

Apabila sudah mempunyai bilik sewa sendiri, pasti terdetik di hati untuk menjadikan ruang tersebut paling selesa dengan hiasan bilik ala-ala minimalis, meja membaca, hiasan dinding serta pelbagai lagi.

© Kwanchai_Khammuean | GettyImages

Tetapi, apabila difikirkan semula, jika semua ini dilakukan untuk bilik di rumah sendiri memang seronok, bagaimana pula jika dengan anda yang menyewa rumah? Mesti rasa sedikit leceh kan? Ini perkongsian Hazim Shabaruddin bagaimana beliau menghias bilik sewa tanpa rasa rugi, dengan kos yang berpatutan dan juga dengan fungsi praktikal. Pastikan anda ambil kira juga tentang peraturan yang telah ditetapkan oleh tuan rumah.

1. Tentukan konsep

Menurut Hazim, sebelum mula membeli barang untuk menghias bilik, pastikan anda tahu apa konsep yang ingin dihasilkan. Baginya, untuk golongan muda, cuba terapkan konsep minimal dan praktikal. Mengapa? Supaya tdak membazir ruang bilik dan juga wang. Orang bujang selalunya ada kekangan masa untuk mengemas, jadi konsep yang diamalkan memudahkan dan memendekkan masa untuk mengemas bilik.

2. Minimumkan barang

Hati-hati dengan idea ketika membeli barangan untuk hiasan bilik anda. Selalunya kita akan sentiasa terlebih beli barang yang tidak perlu. Jadikan bilik anda berfungsi secara praktikal dan ruang yang mudah dibersihkan. Pastikan bilik mempunyai ruang supaya mudah untuk divakum, dimop dan dibersihkan habuk.

BACA: 7 idea bernas untuk membuat bilik tidur yang kecil tampak lebih besar

3. Kotak mudah alih ganti almari

Almari pakaian adalah perabot asas yang perlu ada di dalam bilik. Tetapi apabila ingin berpindah, ia mungkin jadi perkara yang paling menyusahkan. Menurut perkongsian Hazim, beliau menggunakan kotak mudah alih dan penyangkut untuk pakaiannya. Cuma anda perlu rajin untuk melipat baju. Ruang penyangkut juga boleh digunakan untuk menggantung tuala, baju dan pelbagai lagi.

Jimat lebih ruang bilik, mudah dialih bila-bila masa dan harga yang lebih murah berbanding membeli sebuah almari

4. Gunakan rak bertingkat

Akhir sekali, maksimumkan ruang bilik anda dengan rak bertingkat. Ia sesuai untuk menyimpan buku, beg, barang persendirian, barang kemasan diri dan jika ada ruang lebih, boleh juga dijadikan tempat meletak kotak baju mudah alih anda.

Elakkan barangan anda daripada bersepah. Anda juga tidak perlu banyak belanja membeli rak simpanan yang besar dan mahal. Dapatkan rak bertingkat seperti ini, jimat lebih ruang dan nampak lebih kemas.

Tips: Sebelum mula menghias bilik, fikirkan bagaimana untuk mengemas sewaktu berpindah nanti. Elakkan sebarang proses yang melibatkan ubah suai kekal seperti menggerudi dinding, dan rak yang perlu dipaku pada dinding.

Baiklah, jika anda telah selesai melalui fasa ini, bermakna bilik anda kini telah sedia untuk dihias.

Tip Hiasan 1: Pilih warna yang sesuai untuk mood bilik

© 123rf

Jika cat dinding bilik anda berwarna putih, pilih barang-barang hiasan yang berwarna monokrom seperti tona putih hinggalah ke warna hitam. Warna seperti ini bukan sahaja esentrik, malah lebih menunjukkan sifat maskulin.

Tip Hiasan 2: Tumbuhan hijau

Tambahkan sentuhan semulajadi untuk bilik anda. Letakkan tumbuhan hiasan bersaiz sederhana yang mudah dijaga. Elemen hijau terbukti menimbulkan mood dan suasana yang lebih tenang untuk bilik anda.

Tambahkan sedikit warna semulajadi di dalam bilik anda. Jika anda mempunyai meja kerja atau meja untuk membaca, hiaskan dengan pokok kecil seperti kaktus untuk memberikan suasana dan zen yang menenangkan. Anda juga boleh cuba hiasan DIY Aiman Ariff!

Tip Hiasan 3: Tempat tidur yang selesa

Bagi mereka yang bujang, tidak salah untuk memiliki katil yang berangka. Tetapi, apa kata gunakan tilam asas dan lapik tilam yang tebal supaya mudah diangkat ketika tidak diperlukan serta mudah dibersihkan setiap minggu. Untuk pelapik lantai, anda boleh mencuba pelapik yang sering digunakan di Jepun iaitu tatami. Bagi anda yang berminat dengan susun atur minimalis, boleh singgah di Instagram Hazim dah lihat hiasan minimalis yang telah dihasilkannya.

Jadi, tidak semestinya dengan status bujang, anda tidak boleh memiliki kediaman atau bilik yang selesa kan? Ia bergantung kepada kehendak anda sendiri. Ingat, kebersihan mencerminkan peribadi seseorang.

Bagi anda yang sudah bersedia untuk mendirikan rumah tangga pula, jom ketahui tips untuk menghias dan menyusun ruang rumah ada selepas berkahwin. Baca juga 10 cara menaikkan seri bilik minimalis anda

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain