Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Inisiatif i-Lestari: Cara untuk mengeluarkan RM500 dari Akaun 2 KWSP anda

test

*Artikel ini telah dikemaskini pada 6 November 2020.

Bagi meringankan beban kewangan rakyat di kala wabak COVID-19, ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) kini boleh mengeluarkan sebanyak RM500 sebulan dari Akaun 2 mereka untuk tempoh 12 bulan .

© imran kadir photography | Getty Images

Artikel in diterjemah dari i-Lestari financial initiative: How to withdraw RM500 from your EPF Account 2 oleh Ridzwan A. Rahim.

Seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, ahli KWSP yang berusia bawah 55 tahun boleh membuat pengeluaran akaun 2 KWSP untuk peribadi melalui sebuah skim pengeluaran yang digelar i-Lestari KWSP, bermula 1 April 2020.

Menurut Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul, setakat 21 Ogos 2020, 4.7 juta permohonan i-lestari telah diluluskan melibatkan dana EPF bernilai RM11.6 bilion untuk dikeluarkan dan akan disalurkan. Amaun i-Lestari yang dipohon akan dikreditkan ke akaun masing-masing secara pindahan dana elektronik dan secara berperingkat setiap bulan.

Baru-baru ini semasa pembentangan Belanjawan 2021, Tengku Zafrul telah megumumkan bahawa rakyat juga akan dibernarkan untuk membuat pengeluaran simpanan KWSP dari Akaun 1, sebanyak RM500 sebulan dengan jumlah sehingga RM6,000 untuk 12 bulan. Ahli Kwsp yang layak boleh mula memohon mulai Januari 2021. Sementara itu, anda bolehlah mengeluarkan duit KWSP melaui program i-Lestari dahulu.

BACAAN POPULAR:
📱 Buat akaun KWSP online. Tak perlu call atau beratur!
💰 Duit KWSP bukan hanya untuk pencen sahaja, tahu?

Bagi mereka yang belum memohon bantuan kewangan melalui i-Lestari, berikut adalah cara untuk mengeluarkan wang dari KWSP Akaun 2 anda:

Cara memohon pengeluaran i-Lestari secara dalam talian

Pada 14 April 2020, ​KWSP telah melancarkan portal rasmi iLestari bagi memudahkan urusan permohonan i lestari. Ahli hanya perlu layari ilestari.kwsp.gov.my.

Di portal tersebut, ahli juga boleh membuat ​semakan status permohonan i-lestari.​ Banyak kekeliruan timbul sebelum ini kerana permohonan i lestari perlu dibuat melalui laman web rasmi KWSP tetapi malangnya ramai ahli tidak mengaktifkan EPF i-Akaun secara dalam talian dan terpaksa menghantar borang permohonan melalui e-mel.

Anda cuma perlu log masuk ke laman web KWSP atau guna aplikasi KWSP i-Akaun. Kemudian pilih “Withdrawal” (bahagian atas, sebelah kanan laman web). Tekan “New Application” untuk membuat pengeluaran KWSP akaun 2. i-Lestari akan tanya “Withdrawal Type” untuk anda pilih jenis pengeluaran yang anda inginkan.

kwsp.gov.my

Dari situ, anda akan diminta untuk menentukan jumlah pengeluaran KWSP akaun 2 setiap bulan (maksimum RM500) dan akaun bank untuk disalurkan pengeluaran wang tersebut.

Perhatian: Anda tidak boleh membuka akaun KWSP secara dalam talian jika belum berbuat demikian sebelum Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Ini kerana semua cawangan pejabat dan kios pelanggan KWSP telah ditutup dan ini menghalang anda daripada memohon ID pendaftaran dalam talian.

Sekiranya anda tidak mempunyai akaun dalam talian, lebih mudah jika anda layari ilestari.kwsp.gov.my dan pohon secara langsung di laman web tersebut.

Cara memohon i-Lestari melalui e-mel

Anda perlukan pencetak dan pengimbas jika ingin memohon melalui e-mel. Ini kerana and perlu muat turun dan isikan borang permohonan i-lestari. Sebaik sahaja anda lengkapkan borang permohonan i lestari tersebut, imbas dan e-mel kepada [email protected].

Cara memohon melalui pos

Anda juga boleh menghantar permohonan i-lestari anda melalui pos kepada KWSP. Pos Malaysia beroperasi seperti biasa sepanjang tempoh PKP. Alamatkan permohonan i-lestari anda ke:

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja
Karung Berkunci No 220, Jalan Sultan
46720, Petaling Jaya.

Anda disyorkan untuk menulis ‘UP : i-Lestari’ pada bahagian hadapan sampul surat.

Perhatian: Warga asing yang menjadi ahli KWSP hanya boleh memohon program i-Lestari melalui pos.

BACA: i-Sinar KWSP: Siapa yang layak & Cara untuk keluarkan duit dari Akaun 1 anda!

Bagaimanakah i-Lestari berfungsi?

Diingatkan bahawa pengeluaran KWSP akaun 2 hanya akan bermula pada bulan Mei dan bukan pada bulan April apabila pendaftaran dibuka. Pengeluaran i-Lestari akan dikreditkan ke akaun bank berdaftar anda.

© Wang Tom/ 123RF

Anda tidak perlu mengemukakan permohonan baharu untuk mengeluarkan dana setiap bulan. Sebaliknya, setiap pendaftaran akan menyalurkan jumlah wang yang diinginkan secara automatik setiap bulan dari Mei 2020 hingga Mei 2021.

Pendaftaran akan dibuka sehingga Mei 2021. Walau bagaimanapun, mereka yang lewat mengemukakan borang mohon i-lestari hanya akan menerima wang KWSP pengeluaran akaun 2 mereka pada bulan berikutnya.

Selain itu, permohonan anda tidak akan diundur tarikh. Jika anda mendaftar untuk i-Lestari pada bulan Jun 2020, pengeluaran simpanan KWSP anda bermula dari Julai 2020 hingga Mei 2021.

Jumlah pengeluaran yang diluluskan adalah tertakluk kepada jumlah simpanan anda dalam KWSP Akaun 2. Sekiranya baki simpanan anda lebih rendah daripada jumlah yang anda pohon, jumlah pengeluaran bulan seterusnya akan dikurangkan. Setelah permohonan anda diluluskan, jumlah pengeluaran KWSP akaun 2 bulanan adalah tetap dan anda tidak boleh mengubah jumlahnya separuh jalan.

Patutkah anda mengeluarkan wang dari Akaun 2 KWSP anda?

Sama ada anda memanfaatkan tawaran ini adalah terpulang kepada diri anda.

Sekiranya kewangan anda baik, maka tidak perlulah anda membuat permohonan i-Lestari. Namun, jika anda benar-benar memerlukan bantuan kewangan di waktu genting ini, maka janganlah berasa sedih kerana terpaksa mengurangkan simpanan KWSP anda.

Lagipun, yang paling utama adalah menjaga diri anda sekeluarga. Kita boleh pilih sama ada membeli keperluan semasa seperti makanan atau mempunyai dana persaraan yang selesa.

Ambil kira situasi kewangan anda dan renungkan berapa banyak yang anda perlu untuk mengharungi waktu yang tidak menentu ini. Sekiranya anda menghadapi masalah, jangan segan untuk menghubungi rakan dan keluarga untuk meminta pertolongan.

 Baca artikel ini selepas ini: Kenapa orang refinance rumah dan bagaimana caranya?

ARTIKEL MENARIK KHAS UNTUK ANDA:

🤑 Kini anda boleh keluarkan duit ASNB secara online.
🏘️ Duit KWSP boleh digunakan untuk membiayai perbelanjaan berkaitan rumah.
💸 Jangan ditipu! Elak scam pelaburan popular di Malaysia.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain