Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Langkah pencegahan influenza dari rumah

test

Jaga kesihatan anda ketika musim influenza yang semakin merebak ini.

© primagefactory / 123rf

Artikel ini diterjemah dari 8 ways to flu-proof your home oleh Ariff Yusof.

Musim influenza telah melanda Malaysia!

Kita telah mendengar amaran dari Pengarah Kesihatan Malaysia, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah tentang wabak influenza yang semakin berleluasa; jadi lebih baik kita mengambil langkah berjaga-jaga. Terutamanya apabila Kementerian Kesihatan telah mengesahkan bahawa beberapa buah sekolah di Pulau Pinang dan Selangor telah ditutup akibat daripada wabak yang dikenali dengan nama Influenza A ini.

Presiden Persatuan Kesihatan Malaysia, Dr. N. Ganabaskaran juga telah menasihatkan orang ramai untuk mendapatkan suntikan vaksin untuk mengelak daripada terkena jangkitan influenza ini. Untuk lebih spesifik, golongan yang berisiko tinggi termasuklah kanak-kanak, ibu mengandung, dan orang dewasa yang berusia 65 tahun dan ke atas. Suntikan vaksin ini adalah jalan terbaik untuk mengatasi influenza ini.

Kami juga turut menyarankan anda untuk segera bertemu doktor sekiranya anda mempunyai satu atau lebih daripada simptom yang disenaraikan seperti demam panas, batuk, sakit sendi, sakit otot dan juga rasa perit di tekak. Terdapat banyak tanda influenza dan anda harus mengambil serius dan jangan lupa untuk bertemu dengan doktor secepat mungkin.

Untuk memastikan wabak ini tidak merebak kepada anda, adalah lebih baik untuk mengambil langkah berjaga-jaga dengan menjadikan rumah anda bebas daripada wabak ini. Ini adalah lapan tips dari kami supaya anda boleh jadikan rumah anda  selamat daripada wabak berbahaya ini.

1. Basuh tangan dengan betul

washing hands
© Alexander Raths | 123rf

Selepas mengambil vaksin influenza, perkara seterusnya yang perlu diberi perhatian adalah penjagaan kebersihan terutamanya bahagian tangan (terutamanya jika anda yang kerap bersin pada tapak tangan tanpa tisu). Cuci dengan sabun pencuci tangan dan gosok sekurang-kurangnya 20 saat. Jangan lupa juga cuci kuku anda. Bilas dengan air dan pastikan anda keringkan tangan.

2. Sanitasi setiap permukaan

Woman doing chores in bathroom, cleaning tap
© Alexander Raths | 123rf

Beri tumpuan kepada permukaan yang sering disentuh seperti tombol pintu, suis lampu, alat kawalan televisyen, pemegang, permukaan dapur dan meja. Ini adalah kawasan-kawasan yang menjadi tumpuan kuman-kuman ini yang mana, (mengikut kenyataan National Health Service UK) boleh melekat pada permukaan tersebut sehingga satu hari lamanya. Beli tisu lembab sanitasi pakai buang untuk membersih kawasan permukaan ini dengan teliti dan kemudian keringkan menggunakan tisu kering.

3. Pastikan dapur bebas kuman

Woman's hands cleaning kitchen top in gloves
© Daniel J?dzura | 123rf

Jangan lupa untuk bersihkan permukaan dapur seperti meja makan, sinki, hos air dan papan pemotong selepas digunakan. Gantikan span pencuci dan kain lap di dapur dengan kerap kerana ia adalah tempat bakteria, kuman dan virus membiak. Untuk penyelesaian sementara waktu, letakkan span pencuci anda ke dalam ketuhar mikro selama seminit untuk membunuh kuman. Namun, jika ada modal lebih, lebih baik gantikan sahaja dengan yang baru.

Baca: 8 kawasan yang paling kotor di dapur anda (dan cara untuk membersihkannya)

4. Perkakas membersih juga perlu dibersihkan

Perkakasan membersih juga perlu diberi tumpuan seperti mop dan kain pencuci selepas anda selesai menggunakannya. Jika tidak, anda seperti merebakkan lagi kuman-kuman dan virus ini di dalam rumah. Untuk mengelakkannya, rendam perkakas ini di dalam air sabun yang telah dijerang selepas ia digunakan. Tambahkan sedikit cecair pencuci untuk menghilangkan kuman pada alatan anda. Untuk alternatif lain, dengan wabak influenza yang semakin berleluasa ini, beli barangan pencuci yang pakai buang, anda juga dapat menjimatkan masa.

5. Bersihkan bakteria daripada tempat tidur

rumpled-sheets
© Getty

Bayangkan berapa banyak bakteria yang terdapat pada sarung tilam dan sarung bantal anda, terutamanya jika anda tidak menggunakan penghawa dingin di Malaysia yang panas dan lembap ini? Bersihkan cadar, tuala dan kain lap kaki anda dengan air panas dengan kerap untuk mengelakkan sebarang jangkitan influenza. Jika anda malas, cuci sarung bantal yang anda gunakan setiap hari (bantal yang menyentuh muka) seminggu sekali.

6. Beli penapis

Person Removing Ceiling Air Filter
© LEE SERENETHOS | 123rf

Sekaranglah masanya untuk membeli penapis udara yang berkesan untuk mengurangkan bakteria dan virus di rumah. Kebanyakan penapis direka untuk mengasingkan 99% bakteria dan virus yang datang dalam partikel udara. Ia juga boleh membantu mereka yang dijangkiti influenza untuk bernafas dengan lebih selesa. Tempat terbaik untuk memasang penapis seperti ruang tamu, atau di mana-mana tempat yang anda dan keluarga sering luangkan masa. Jika ada modal lebih, dapatkan penapis udara untuk bilik anda juga.

Baca: 5 barangan di rumah yang membuatkan anda sakit

7. Beli mesin pelembap bilik (humidifier)

air purifier
© 123rf

Alternatif lain dan murah selain penapis udara adalah dengan membeli mesin pelembap. Kelembapan yang dihasilkan daripada humidifier ini boleh menghalang virus dan bakteria merebak. Bagaimanapun, ia tidak setanding penapis udara sebenar kerana anda perlu membersihkannya selalu, jika tidak bakteria akan mula merebak daripada kulat di dalam humidifier yang tidak dibersihkan.

Baca: 5 cara jadikan rumah berbau wangi

8. Bersihkan permainan kanak-kanak

toddler playing with toys
© Irina Schmidt | 123rf

Jika anda mempunyai anak kecil di rumah, ini adalah tanggungjawab anda untuk memastikan kebersihan permainan mereka. Bersihkan alat-alat permainan dengan pembersih sanitasi sekerap mungkin terutama pada musim influenza ini. Untuk permainan tanpa eletrik, tanpa bateri atau permainan besi (atau apa sahaja yang boleh berkarat), rendam di dalam air yang dicampur dengan cecair peluntur untuk beberapa minit. Bilas dan biarkan ia kering dengan tisu kering.

Jika sesiapa di rumah anda telah dijangkiti wabak penyakit, disinfeksikan kawasan-kawasan ini sekerap mungkin. Apabila simptom sudah berkurangan, pastikan anda terus berjaga-jaga untuk tujuan keselamatan. Walaupun ini akan memakan masa dan tenaga, namun pengorbanan kecil inilah yang akan memastikan keluarga anda sihat dan bebas daripada influenza.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain