Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Cara untuk elakkan tanaman di balkoni anda dari jatuh

test

Anda mempunyai tanaman di balkoni tapi selalu bermasalah dengan angin yang kuat di balkoni? Ketahui cara untuk selamatkan tanaman di balkoni anda daripada angin kuat dalam artikel ini!

niserin / 123rf

Bagi mereka yang tinggal di rumah bertingkat, ia pastinya tidak menghalang anda daripada menjadikan balkoni sebagai tempat untuk bercucuk tanam. Apabila penat dalam kehidupan seharian, lihat sahaja tumbuhan hijau dan ini pastinya cukup menenangkan fikiran.

Namun, bagaimana pula jika balkoni anda terdedah kepada angin yang kuat? Letak sahaja tanaman di balkoni, kerana angin kuat, tanaman patah rantingnya serta gugur daunnya. Malah lebih teruk, pasu boleh jatuh dan jika dilanda nasib malang, takut jatuh di atas  kepala jiran pula! Ruang balkoni yang boleh dijadikan tempat menghilangkan stres, sekarang mengundang stres pula! Jangan bimbang, dalam artikel ini kami akan kongsikan cara untuk selamatkan tanaman di balkoni anda daripada angin kuat.

Tanaman yang sesuai di balkoni

Sebelum kita pergi lebih lanjut tentang cara untuk selamatkan tanaman di balkoni anda daripada angin kuat, jom kita lihat beberapa pilihan yang sesuai untuk ditanam di balkoni ini.

Tanam sayur di balkoni

Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan. Bukan rumah kampung sahaja anda boleh celik mata dan petik sahaja sayur-sayuran dan ulaman. Jika kena caranya, balkoni rumah boleh dimanfaatkan menjadi kebun sayur mini sendiri. Malah, jika anda tidak berminat untuk menggunakan pasu atau tanah, tanam sayur hidroponik pula semakin menjadi pilihan.

Tanaman herba

Bukan sahaja sayur, tanaman herba juga boleh menjadi salah satu pilihan untuk ditanam di balkoni rumah anda. Apa yang penting, ketahui campuran tanah yang betul dan keadaan yang sesuai untuk setiap tanaman herba itu tumbuh dengan subur.

Tanam bunga di balkoni

Bukan sahaja tanaman herba dan sayur, pokok bunga juga sesuai ditanam di balkoni. Cuma, anda perlu menilai sendiri keadaan di balkoni anda sama ada mempunyai cahaya matahari yang penuh atau tidak. Ia penting bagi menentukan jenis pokok  bunga yang sesuai ditanam balkoni.

Sebagai contoh, jika ruang balkoni anda terdedah kepada cahaya matahari sepenuhnya, pokok bunga ros jepun boleh ditanam dan juga tahan lasak.

BACA: 11 tanaman yang menguntungkan dan mudah ditanam semula di balkoni

Cara untuk selamatkan tanaman di balkoni anda daripada angin kuat

Sebelum kami kongsikan lebih lanjut, terdapat beberapa perkara yang anda perlu tahu mengenai cara yang kami akan kongsikan bagi menyelamatkan tanaman anda di balkoni iaitu:

  • Beberapa cara untuk mengurangkan kesan angin yang kuat ini mungkin akan mengehadkan sinaran cahaya matahari juga di balkoni. Oleh itu, rancang sebaiknya kedudukan pokok berdasarkan keperluan cahaya matahari oleh pokok-pokok ini. Malah, jika perlukan cahaya tambahan bagi pokok-pokok yang terlindung anda boleh menggunakan cahaya khas bagi tumbuhan yang boleh dibeli di Shopee atau Lazada.
  • Sebelum membuat sebarang pemasangan tambahan pada ruang balkoni, buat pengesahan dengan pengurusan di tempat anda sama ada ia dibenarkan atau tidak. Jangan apabila sudah dipasang, kemudian terpaksa dicabut semula.

BACA: Bolehkah penghuni strata mendakwa pengurusan hartanah dan dalam keadaan apakah JMB atau MC boleh mendakwa penghuni strata?

1. Guna windscreen atau penghadang angin

Windscreen atau penghadang angin di balkoni boleh melindung tanaman di balkoni anda daripada angin kuat. Terdapat beberapa jenis penghadang angin yang boleh digunakan di balkoni bergantung kepada bajet dan keselesaan anda. Berikut merupakan beberapa pilihan yang anda boleh cuba:

Penghadang angin jenis kaca

Jika anda mempunyai bajet yang lebih, penghadang angin jenis kaca ini boleh dipasang di balkoni. Bukan sahaja ia mampu menghalang angin yang kuat, ia juga tidak mengehadkan sinaran cahaya matahari untuk masuk ke balkoni anda

Penghadang angin jenis buluh atau kayu

Tanaman buluh tidak asing lagi sebagai tanaman yang mampu menahan angin yang kuat. Malah, jika anda kreatif, anda boleh menggunakan bidai buluh yang dijadikan hiasan dalaman rumah sebagai penghadang angin di ruang balkoni.

ARTIKEL POPULAR:
?Bolehkah Majlis Perbandaran menghalang anda daripada menanam pokok dan tanaman di luar rumah anda?
?️Kedai nurseri yang terbaik di KL bagi keperluan tanaman anda

2. Tanam tumbuhan di tepi balkoni dengan tanaman renek yang kukuh

Jika angin di balkoni tidak terlalu kuat dan mengganggu, anda boleh menggunakan penghalang angin semula jadi iaitu menanam tanaman renek yang kukuh. Anda boleh menggunakan jenis pasu yang lebih berat dan tanah yang secukupnya di dalam pasu yang akan menjadikan tanaman ini lebih stabil.

Antara beberapa jenis tanaman yang sesuai ditanam yang tahan lasak seperti:

  • Mondo grass
  • Coreopsis
  • Penstemons
  • Japanese anemone
  • Rumpun buluh

3. Pasang penghadang pagar balkoni (artificial hedge)

Jika anda tidak mempunyai masa untuk memenuhkan tepi balkoni dengan tanaman yang boleh menghadang angin, gunakan sahaja cara yang mudah ini. Beli sahaja penghadang  pagar balkoni tiruan yang mudah sahaja dibeli dalam talian.

Baloncici / 123rf

Pilihan ini bukan sahaja lebih murah, ia juga lebih mudah untuk dipasang dan tidak memerlukan penjagaan secara beterusan. Walaupun begitu, ia juga perlu ditukar dengan yang baharu dalam jangka masa panjang kerana cuaca yang panas dan hujan di Malaysia boleh membuatkannya reput.

4. Gunakan trellis (junjung atau para)

Bagi tumbuhan yang menjalar, bagi memastikan ia bertahan lebih lama dengan angin yang kuat, anda boleh menggunakan trellis (junjung atau para).  Pastikan para atau trellis ini dipasang dan dilekatkan kukuh pada dinding balkoni. Ia dikatakan dapat mengurangkan kelajuan dan kesan angin yang kuat.

Bagi memastikan para atau trellis ini bertahan lebih lama, gunakan para jenis besi yang lebih kukuh dan berat. Selain itu, para jenis besi juga akan tahan lebih lama dalam cuaca di Malaysia yang panas lembap berbanding dengan kayu yang akan mudah reput.

Apa yang menarik, anda juga boleh meletakkan trellis atau para ini bukan sahaja di dinding, malah di pagar balkoni untuk menghadang angin. Dengan meletakkannya di pagar balkoni ia boleh mengurangkan bunyi dari trafik dan memberikan sedikit privasi kepada anda di balkoni.

Malah, jika anda seorang yang kreatif, anda hanya boleh DIY trellis atau para ini di rumah sahaja!

5. Gunakan aksesori plant pot stabilizer

Jika angin yang kuat boleh membuatkan pasu anda terangkat sehingga terbalik, aksesori ini wajib anda cuba! Mungkin masih jarang didengar, tetapi ia sangat membantu menahan dan menstabilkan kedudukan pasu anda.

Aksesori ini walaupun nampak ringkas, namun apabila dipasang pada pasu, ia akan memberikan sokongan dan lebih kestabilan. Selain mendapatkannya di dalam talian, aksesori plant pot stabilizer ini juga boleh dibuat sendiri dengan menggunakan wayar besi yang mudah dilentur.

6. Sandarkan tanaman pokok pada dinding

Bagi memastikan tanaman anda mempunyai sokongan yang lebih daripada angin yang kuat, anda juga boleh sandarkan tanaman pokok ini pada dinding. Ia akan memberikan lebih keseimbangan.

trongnguyen / 123rf

Namun, pastikan jenis tanaman pokok yang disandarkan pada dinding ini diletakkan pada dinding yang masih lagi boleh menerima cahaya matahari. Tiada gunanya pokok tidak terbalik, tetapi mati kerana kekurangan cahaya matahari. Jika perlu, anda boleh menggunakan cahaya tiruan khas untuk pokok yang kekurangan cahaya matahari ini.

7. Gunakan balcony planter

Pernah lihat pasu yang berbentuk segi empat panjang? Ia juga dikenali sebagai planter. Jika anda menghadapi masalah angin yang kuat, balcony planter ini boleh membantu mengurangkan kesan tiupan angin yang kuat.

federicofoto / 123rf

Terdapat dua pilihan balcony planter yang boleh digunakan di ruang balkoni anda iaitu:

  • Letak dan sandarkan di bawah pagar balkoni

Bagi cara ini, anda memerlukan material planter yang lebih berat dan kukuh seperti kayu untuk membantu mengurangkan kesan angin yang kuat dan secara tidak langsung melindungi pokok-pokok yang lain.

  • Gantung pada pagar balkoni

Bukan sahaja cantik  pada pandangan mata, ia juga dapat mengurangkan sedikit sebanyak kesan angin yang kuat. Bagi memastikan ia lebih kukuh, ia sesuai digunakan dengan windscreen atau penghadang angin.

 Pastikan penyangkut yang digunakan kukuh dan bukan sahaja mampu menahan berat pokok, malah menahan tiupan angin kencang.

8. Ikat pokok anda

Mungkin kelakar, tetapi cara ini juga berkesan untuk memastikan pasu anda tidak terbalik. Anda boleh mengikat pokok anda pada sesuatu yang kukuh seperti pagar balkoni atau pokok lain yang lebih berat.

 Sebagai cara mudah, anda boleh menggunakan zip tie, tali rafia, atau wayar besi untuk mengikatnya pada pagar balkoni ini. Anda boleh menebuk lubang yang kecil pada pasu dengan menggunakan drill sebelum memasukkan tali dan mengikatnya.

 Sebenarnya, sama seperti menanam pokok, anda perlu banyak bereksperimen dengan pelbagai cara untuk menyelamatkan tanaman balkoni anda daripada angin yang kuat. Mungkin anda perlu mengalihkan kedudukan pasu, atau mencuba beberapa pilihan sebelum menemui pilihan yang paling sesuai. Semoga berjaya!

ARTIKEL MENARIK:
?Cara mudah hapuskan siput di kawasan tanaman anda
?9 jenis pokok hiasan dalam rumah yang bermanfaat untuk anda

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain