Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

7 cara simpan dan labur duit raya anak anda!

test

Masih tercari-cari cara terbaik untuk simpan dan labur duit raya anak anda tahun ini? Baca artikel ini untuk tahu caranya!

cara-simpan-dan-labur-duit-raya-anak
© szefei/ 123RF

Setiap kali menjelang hari raya, sudah menjadi kebiasaan kanak-kanak akan menerima duit raya daripada orang yang lebih dewasa. Bagi ibu bapa, mereka akan bertindak sebagai pemegang amanah duit raya anak mereka.

Tidak kira jumlah duit raya itu banyak atau sedikit, ibu-bapa perlu memberi pendidikan kewangan kepada anak sejak kecil lagi dengan mengajar mereka membuat simpanan wang dengan duit raya yang mereka perolehi. Jangan lupa terangkan kepada mereka secara baik dan kelebihan membuat simpanan demi masa depan mereka. Seterusnya, jika ibu bapa masih mencari cara yang terbaik untuk menyimpan duit raya anak anda, kami kongsikan tujuh cara yang boleh dicuba.

1. Akaun simpanan

akaun-simpanan
© Titipong Chumsung/ 123RF

Akaun simpanan merupakan sejenis akaun bank di mana anda boleh menyimpan wang simpanan anda dengan selamat. Secara umumnya, anda memberi amanah kepada pihak bank untuk menyimpan wang simpanan.

Cara ini lebih selamat berbanding dengan cara yang lama jika anda menyimpannya di rumah yang berkemungkinan terdedah kepada risiko untuk dicuri atau hilang. Tambahan lagi, simpanan wang anda di bank berdaftar akan dijamin oleh pihak Perbadanan Insurans Deposit Malaysia (PIDM).

Kelebihan simpan wang dalam akaun simpanan

 • Akaun yang paling mudah untuk dibuka dengan amaun serendah RM 1 (bergantung kepada polisi setiap bank).
 • Akaun simpanan akan mempunyai faedah tertentu yang akan dibayar kepada pengguna berdasarkan jumlah simpanan yang dibuat. Walau kadar faedah yang akan dibayar pada umumnya hanya rendah, tetapi anak anda masih boleh menikmati faedahnya berbanding dengan hanya menyimpan sendiri di rumah dengan cara yang lama.
 • Boleh dikeluarkan bila-bila masa – berguna untuk simpanan kecemasan. Ada sesetengah pihak bank menawarkan pakej kad debit bagi anak anda dengan transaksi bank boleh dipantau oleh anda secara dalam talian (online).
 • Keselamatan simpanan wang anda terjamin. Setiap bank yang berdaftar di bawah PIDM, simpanan anda dilindungi dan insurankan tanpa caj sehingga RM100,000 bagi setiap akaun. Pastikan anda memilih bank yang berdaftar secara sah.

Kekurangan simpan wang dalam akaun simpanan

 • Faedah yang lebih rendah berbanding dengan cara simpanan yang lain.
 • Jika anak anda tidak mempunyai disiplin kewangan yang baik, mereka mungkin akan mengeluarkannya bila-bila masa.

2. Simpanan tetap (fixed deposit)

Seterusnya, anda mempunyai pilihan untuk menyimpan di dalam akaun simpanan tetap atau lebih dikenali sebagai akaun fixed deposit. Akaun ini sedikit berbeza daripada akaun simpanan bank yang biasa.

Bagi akaun ini, anda perlu meletakkan sejumlah  amaun minimum deposit tetap yang akan disimpan di dalam bank buat satu tempoh masa (tempoh matang) untuk mendapatkan faedah seperti yang dijanjikan.

Cara ini sesuai digunakan bagi pelaburan jangka panjang kerana ia memerlukan suatu tempoh masa untuk memperoleh hasilnya.

Kelebihan simpan wang dalam simpanan tetap

 • Kadar faedah yang ditawarkan lebih tinggi berbanding dengan akaun simpanan.
 • Membantu anak anda membentuk disiplin kewangan, bagi menunggu tempoh matang untuk mendapatkan ganjaran daripada segi faedah.

Kekurangan simpan wang dalam simpanan tetap

 • Tidak boleh dikeluarkan bila-bila masa. Ada pihak bank yang menawarkan pengeluaran lebih awal, namun berkemungkinan akan dikenakan penalti atau faedah yang ditawarkan tidak akan diperoleh dengan kadar yang penuh.
 • Terdapat sejumlah had minimum yang ditetapkan oleh pihak bank bagi membuka akaun ini. Anda perlu mempunyai wang yang secukupnya sebelum memilih untuk membuka akaun jenis ini.

BACA: Apa terjadi pada duit simpanan ASB sekiranya anda meninggal dunia & proses tuntutan mana yang terbaik ?

3.  Amanah Saham Bumiputera (ASB)

amanah-saham-bumiputera
© Lily Oh/ 123RF

Bagi golongan Bumiputera, pilihan ini merupakan suatu peluang keemasan yang perlu dimanfaatkan. ASB ini dilancarkan oleh Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) pada 2 Januari 1990 untuk membantu Bumiputera menyediakan simpanan alternatif.

Apa yang menarik, berkuatkuasa 15 Disember 2017, pelaburan dalam unit amanah ASNB dibenarkan seawal kelahiran bayi dengan Penjaga Berdaftar warganegara Malaysia yang berumur 18 tahun dan ke atas. Ini bermaksud anda dapat memanfaat simpanan duit anak anda ini, sejak dari mereka lahir lagi.

Kelebihan simpan wang dalam Amanah Saham Bumiputera (ASB)

 • Modal permulaan yang rendah dan mampu dimiliki dengan serendah RM10.
 • Portfolio pelaburan yang dipelbagaikan membantu mengurangkan risiko pelaburan.
 • Pengurusan yang profesional dan berpengalaman.
 • Hak dan kepentingan pemegang unit diawasi oleh Amanah Raya Trustees Berhad, sebagai pemegang amanah.

Kekurangan simpan wang dalam Amanah Saham Bumiputera (ASB)

 • Hanya terbuka kepada golongan Bumiputera.

4. Tabung Haji (TH)

menara-tabung-haji
Menara Tabung Haji (TH). © hyperspeed/ 123RF

Bagi mereka yang beragama Islam, pilihan ini merupakan salah satu pilihan yang menarik untuk dibuat. Apabila duit raya atau simpanan anak di dalam Tabung Haji sudah mencukupi amaun sebanyak RM1,300, anda boleh teruskan untuk mendaftar giliran haji untuk mereka sejak dari kecil lagi!

Kelebihan simpan wang dalam Tabung Haji

 • Simpanan di TH adalah dijamin 100% oleh kerajaan
 • Simpanan di TH adalah dikecualikan daripada bayaran cukai
 • Simpanan di TH telah dibayar zakat 2.5%
 • Tiada had Simpanan di TH
 • Simpanan di TH adalah berlandaskan syariah Islam

5. Emas

pelaburan-emas
© ktsdesign/ 123RF

Simpanan emas boleh dilakukan dalam pelbagai bentuk emas fizikal, sama ada dalam bentuk barang kemas, bar emas atau syiling dinar emas. Disebabkan pelbagai bentuk pilihan yang boleh dibuat, anda perlu membuat kajian yang teliti sewaktu membuat pembelian emas ini.

Dapatkan nasihat daripada mereka yang pakar dan berdaftar untuk mengelakkan anda ditipu dengan pelbagai skim pembelian emas yang meragukan.

Kelebihan simpanan emas

● Emas boleh dipajak gadai pada waktu kecemasan.
● Boleh diwarisi kepada ahli keluarga secara turun temurun.
● Emas elak kebocoran wang. Disebabkan emas memerlukan proses untuk ke pusat pajak gadai untuk menjualnya, ia lebih sukar untuk dijual berbanding wang yang boleh dikeluarkan pada bila-bila masa.
● Sesuai untuk pelaburan jangka masa panjang.

Kekurangan simpanan emas

● Emas boleh hilang jika dalam simpanan sendiri.
● Tidak sesuai untuk jangka masa pendek.
● Perlu pandai memilih jenis produk emas yang betul untuk mengelakkan kerugian.

Bagi mendapatkan faedah yang maksimum daripada pembelian emas ini, pastikan ia dibeli sewaktu harga pasaran rendah dan dijual semula sewaktu harga pasaran lebih tinggi.

6. Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN)

skim-simpanan-pendidikan-nasional-sspn
© Hafiz Ismail/ 123RF

Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN-i) adalah merupakan satu skim atau instrumen simpanan yang direka khas oleh Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) bagi tujuan pendidikan tinggi. Bagi anda yang ingin fokus simpanan untuk pendidikan anak di masa hadapan, cara ini boleh dilakukan sebagai salah satu alternatif yang baik.

Kelebihan simpan wang dalam Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN)

 • boleh membuat pengeluaran/ penutupan akaun pada bila-bila masa tertakluk kepada peraturan yang ditetapkan oleh PTPTN.
 • Perlindungan Takaful dengan premium dibayar oleh PTPTN.
 • Pelepasan taksiran cukai pendapatan.
 • Layak memohon pinjaman pendidikan.
 • Simpanan dijamin oleh Kerajaan;
 • Anda akan menerima dividen di atas simpanan

BACA: Inisiatif i-Lestari: Cara untuk mengeluarkan RM500 dari Akaun 2 KWSP anda

7. Amanah Hartanah Bumiputera (AHB)

© Craig Ansibin/ GettyImages

Dana ini ialah dana unit amanah patuh Syariah yang melabur terutamanya dalam pemunyaan benefisial hartanah komersial di lokasi utama di Malaysia dengan tujuan untuk memberikan aliran pendapatan yang tetap dan konsisten kepada pelabur Bumiputera sambil mengekalkan modal pelaburan pelabur.

Apa yang menarik, anda boleh membuka akaun remaja bagi AHB ini sewaktu anak anda berusia 3 bulan lagi hingga 18 tahun di bawah nama penjaga yang sah. Maksud yang mudah di sini, anda berpeluang menggunakan duit raya anak untuk membuat dalam pelaburan hartanah sejak mereka kecil lagi bagi jangka masa panjang dengan modal minimum serendah RM100.

Kelebihan simpan wang dengan Amanah Hartanah Bumiputera (AHB)

 • Mendapat akses untuk melabur dalam hartanah komersial utama.
 • Pelaburan AHB adalah pelaburan patuh Shariah.
 • Mampu milik & Mudah didapati.
 • Harga dana yang tetap-RM 1.00 seunit.

Kekurangan simpan wang dengan Amanah Hartanah Bumiputera (AHB)

 • Bilangan unit yang terhad.
 • Pulangan tidak dilaburkan semula.
 • Ejen yang terhad.
 • Terbuka kepada golongan bumiputera sahaja.

Manfaatkan duit raya anak anda untuk masa depan mereka, terangkan dan bagi pendidikan kewangan kepada mereka sejak dari kecil. Tabungan masa depan ini, boleh dimanfaatkan untuk pelbagai tujuan, sebagai contoh boleh digunakan sebagai deposit untuk membeli rumah pertama mereka. Seperti yang kita ketahui, anak muda yang baru memasuki alam pekerjaan akan mengalami kesukaran bagi mendapatkan rumah pertama mereka kerana tidak mempunyai sebarang simpanan.

Apa kata kali ini, kita ubah mindset kita, tabungan dari kecil ini boleh digunakan oleh anak kita untuk membeli kediaman sendiri atau membuat pelaburan hartanah mereka. Walau apapun tujuan duit tabungan ini akan dilakukan pada masa depan kelak, kami harap ia akan memberi  bermanfaat untuk anak anda.

BACA: Apakah itu hiperinflasi? Bagaimana ia berlaku dan apakah kesannya?

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain