Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Cara mudah hapuskan siput di kawasan tanaman anda

test

Bagi mereka yang gemar bercucuk tanam atau mempunyai kebun di rumah, siput bukan lagi musuh yang asing bagi pokok-pokok dan tumbuhan yang ditanam. Jom baca artikel ini untuk hapuskannya!

© Jaroslav Silhan / 123rf

Bagi pencinta tumbuhan dan tanaman, sebut sahaja pasal siput pasti akan membuatkan anda berasa geram. Ye lah, pokok di kebun anda baru sahaja mahu mengeluarkan pucuk dan tumbuh dengan baik, sudah ada siput-siput yang memakan daun dan merosakkannya. Jangan bimbang, dalam artikel ini kami akan kongsikan bersama anda cara menghapuskan siput dari kebun rumah anda!

Sebelum kami kongsikan bersama anda bagaimana untuk menghapuskannya, ketahui dahulu serba sedikit info mengenai siput.

BACA: 11 tanaman yang menguntungkan dan mudah ditanam semula di balkoni

Jenis siput

1. Siput Babi

© OLEG KORZH / 123rf

Bagi kebanyakan kawasan tanaman di Malaysia, siput babi atau nama saintifiknya Achatina fulica merupakan salah satu haiwan perosak yang biasa ditemui. Siput jenis ini sangat mudah untuk dikenali, dengan bentuk fizikalnya yang mempunyai cengkerang besar, padat dan berbentuk piramid. Kulit siput ini atau cengkerangnya juga mempunyai corak lingkaran di sekelilingnya.

Sedikit fakta mengenai asal-usul siput. Siput babi berasal dari benua Afrika dan telah merebak ke kawasan tropika lain sejak ia dibawa masuk ke India pada kurun ke-20. Tentang asal-usul nama siput babi ini, kami juga masih tertanya-tanya kaitannya kerana ia sangat unik dan menghiburkan! Kami kongsikan juga beberapa gambar siput supaya anda mudah mengecam mereka.

2. Siput Gondang Emas

https://www.123rf.com/stock-photo/pomacea.html?oriSearch=achatina+fulica&sti=mh1xp5tpbd3r994q24|&mediapopup=130512462
© Andrei Meshcheriakov / 123rf

Siput Gondang Emas atau nama saintifiknya pomacea terdiri daripada dua jenis iaitu pomacea canaliculata yang berwarna keemasan dan pomacea incerlarus yang berwarna kehitaman. Sebenarnya, siput jenis ini dibawa masuk dari Argentina dan Brazil sebagai hiasan dalam akuarium. Namun, sikap tidak bertanggungjawab manusia telah menyebabkan ia membiak dan tersebar hingga menjejaskan kawasan tanaman.

Siput ini pernah viral suatu ketika dahulu kerana pernah dinobatkan di carta teratas haiwan perosak di kawasan sawah padi dan digelar sebagai pembunuh senyap. Siput jenis ini biasanya terdapat di kawasan sawah padi. Namun awas, kerana ia juga boleh ditemui di kawasan berair di kebun anda. Apa yang menarik, siput jenis ini boleh dimakan dan dimasak menjadi hidangan yang lazat.

Tanda-tanda Siput Babi banyak di rumah

 • Perhatikan daun pada pokok di kawasan kebun rumah anda. Jika banyak daun yang berlubang, ia merupakan salah satu tanda haiwan perosak ini sudah mula masuk ke kawasan anda.
 • Perhatikan kesan cecair berlendir di sekitar kawasan tanaman. Siput akan mengeluarkan cecair lendir ini apabila ia bergerak. Anda akan menjumpai lendir ini di kawasan laluan siput.

Jika tanda-tanda ini sudah ada di kawasan kebun atau tanaman anda, jangan berlengah lagi. Banteras masalah siput sebelum ia menjadi lebih teruk dan menjejaskan kesemua tanaman yang ada.

Bacaan popular:
?Panduan mesra alam untuk menghapuskan serangga perosak
?Perkara utama yang perlu dilakukan selepas servis kawalan serangga perosak

Cara hapuskan Siput Babi

1. Wujudkan kawasan yang tidak selesa bagi siput

Mulakan langkah pertama anda. Cara yang paling lembut bagi menghalau siput ialah dengan mewujudkan kawasan yang tidak selesa bagi siput. Anda boleh gunakan beberapa pilihan yang boleh menganggu laluan siput. Secara tidak langsung, ini menghalau siput secara semula jadi.

 • Serbuk kayu dan pasir

Disebabkan siput mempunyai mukus atau lendir sewaktu bergerak, anda boleh menggunakan serbuk kayu ataupun pasir di sekeliling kawasan kebun atau tanaman di rumah anda. Caranya cukup mudah, hanya taburkan sahaja bahan-bahan ini di sekeliling tanaman atau kawasan yang menjadi tumpuan siput.

 • Kopi

Selain itu, siput juga dikatakan tidak suka bau yang dikeluarkan oleh serbuk kopi. Anda boleh taburkan sahaja serbuk kopi di kawasan yang menjadi tumpuan siput. Apa yang menarik, serbuk kopi ini juga dikatakan boleh menjadi baja organik kepada tumbuhan anda pula.

 • Garam atau Epsom Salt

cara-hapuskan-jentik-jentik-garam-kasar
© Suriyawut Suriya/ 123RF

Selain dari kopi, garam atau Epsom Salt juga boleh digunakan sebagai salah satu kaedah menghapuskan siput. Taburkan sahaja garam di kawasan yang disyaki menjadi tumpuan siput atau laluannya. Kesan dari garam ini  dikatakan boleh menghapuskan siput. Malah, ia juga dikatakan boleh menghapuskan siput kecil yang sukar dihapuskan oleh racun siput.

2. Kutip, kutip kutip!

Cara ini berkesan kalau anda bukan jenis penggeli dan siput belum membiak dengan banyak. Mudah sahaja, kutip kesemua siput dan buang sajalah ke tempat lain. Pastikan juga anda memusnahkan telur yang ada bersama siput ini untuk mengelakkan ia membiak pula!

Jika anda tahu caranya, cengkerang atau kulit siput turut boleh dijadikan sebagai baja organik kerana mengandungi kalsium yang tinggi. 

3. Gunakan umpan untuk menghapuskan siput

Anda juga boleh menggunakan umpan bagi menghapuskan siput. Terdapat beberapa bahan yang boleh digunakan sebagai umpan siput. Apa yang menarik, bahan-bahan ini sangat mudah didapati dari dapur rumah anda.

 • Air, yis, madu atau gula

Caranya cukup mudah. Campurkan kesemua bahan ini ke dalam suatu bekas yang kosong. Bagi menjadikan ia lebih berkesan, anda boleh menggunakan botol kosong yang dipotong separuh dan letakkan campuran ini.

Tanam separuh botol ini bagi memudahkan siput tertarik dengan umpan yang disediakan dan seterusnya jatuhkan ke dalam air. Biarkan sahaja semalaman. Anda hanya perlu membuang siput bersama botol apabila bangun pada keesokan paginya.

 • Tepung jagung

Tepung jagung boleh menyebabkan badan siput mengembang dan membunuhnya. Letakkan sahaja tepung jagung ke dalam bekas atau botol yang kosong. Bagi menarik perhatian siput, gunakan sayuran atau daun sebagai umpan siput untuk pergi ke arah tepung jagung.

4. Penghadang di sekeliling kebun

Selain dari itu, anda juga boleh menggunakan alternatif sendiri dengan membina pagar di sekeliling tanaman yang kerap menjadi mangsa siput ini. Anda boleh mencuba pelbagai alternatif bagi membina penghadang ini bersesuaian dengan bajet dan kreativiti anda.

Sebagai permulaan, anda boleh membina pagar atau penghadang ringkas di sekeliling kebun dengan menggunakan pencungkil gigi atau lidi sate. Cukup bagi menyukarkan siput untuk memakan tanaman anda.

5. Gunakan objek tajam

Bukan itu sahaja, anda juga boleh menggunakan objek tajam sebagai salah satu cara menghapuskan siput di rumah anda. Berikut merupakan beberapa pilihan yang boleh digunakan:

 • Kulit telur

cara-simpan-barang-basah-telur.
© karandaev/ 123RF

Hancurkan kulit telur dan taburkan di sekitar petak tanaman di kawasan kebun anda. Selain dari menghapuskan siput, kulit telur ini juga mengandungi kalsium yang boleh menjadi nutrien yang baik bagi tumbuhan anda.

 • Kepingan besi dan aluminium

Gunakan kepingan besi atau aluminium dan lilitkan di sekitar pasu atau mana-mana kawasan yang menjadi tumpuan siput. Kepingan besi dan aluminium ini dikatakan akan memberi kesan seolah-olah renjatan elektrik kepada siput.

6. Tanam tumbuhan yang boleh mencegah siput

Beberapa tumbuhan herba dikatakan boleh mencegah siput dari datang ke kawasan kebun anda kerana mengeluarkan bau yang tidak disukai oleh siput. Antara beberapa tanaman herba yang boleh dijadikan alternatif ialah:

 • Pudina
 • Rosemary
 • Basil (selasih)

BACA: 12 tanaman ini boleh halau nyamuk di rumah dengan berkesan

7. Gali tanah dan singkirkan telur siput

Tidak ada gunanya sekiranya anda hanya fokus menghapuskan siput dewasa, tetapi mengabaikan telur siput yang boleh membiak dengan banyak. Gunakan langkah mudah berikut bagi menghapuskan telur siput.

 • Cari kawasan yang sering menjadi tumpuan siput.
 • Gali tanah dan kutip telur siput yang anda jumpa. Anda tidak perlu menggali terlalu dalam. Cukup sehingga tanah di kawasan tersebut digemburkan dengan baik.
 • Letakkan telur siput yang dikutip tadi ke dalam beg plastik dan buang ke dalam tong sampah. Ulangi langkah ini secara berkala bagi memastikan telur siput berjaya dihapuskan sepenuhnya

8. Gunakan haiwan pemangsa (kawalan biologi)

Salah satu cara lain yang boleh digunakan ialah menggunakan kawalan biologi dengan haiwan pemangsa. Jika anda tinggal di kawasan di mana anda boleh membela ayam atau itik, ia juga boleh digunakan sebagai salah satu kaedah menghapuskan siput secara semula jadi.

9. Ubah jadual anda menyiram air

balcony plant
© marctran | 123rf

Siput sangat menggemari kawasan yang lembap dan biasanya akan muncul pada waktu malam. Jika sebelum ini anda menyiram tumbuhan pada waktu petang, cuba tukar jadual menyiram tumbuhan pada waktu pagi.

Dengan cara ini, anda dapat mengawal kelembapan tanah dan ia akan lebih kering pada waktu malam. Secara tidak langsung, ini boleh mengawal siput dari cenderung untuk berkumpul di kawasan tanaman anda.

BACA: Pokok Getah (Ficus Elastica): Cara tanam dan jaga

10. Singkirkan kawasan persembunyian siput

Untuk pengetahuan anda, siput gemarkan kawasan yang lembap dan gelap. Menjaga kebersihan kebun anda dari rumput, daun dan ranting yang kering juga boleh mengawal masalah siput ini dari menjadi lebih teruk.

Dengan memastikan kawasan kebun dan tanaman anda bersih, ia bukan sahaja akan memudahkan proses menghapuskan siput, malah boleh mencegah dari serangga atau haiwan perosak lain datang ke kebun anda.

11. Racun siput

Jika semua cara yang dilakukan masih gagal membuahkan hasil, cara terakhir yang anda patut cuba ialah menggunakan racun siput. Racun ini boleh didapati di mana-mana kedai yang menjual racun bagi tanaman atau haiwan perosak.

Racun ini boleh diletakkan di kawasan yang menjadi tumpuan siput. Namun, anda tidak digalakkan meletakkan racun pada tanaman atau tumbuhan yang ingin dimakan. Sebelum anda menggunakan racun ini, pastikan terlebih dahulu sebarang kesan yang akan dihadapi. Gunakan racun ini dengan berhati-hati mengikut sukatan yang telah ditetapkan.

Semoga cara yang kami kongsikan ini dapat memberi manfaat dalam membanteras masalah siput pada tanaman anda. Apa yang penting, anda perlu melakukannya secara berkala bagi memastikan ia berkesan dan tanaman anda bebas dari siput. Jika artikel ini bermanfaat, jangan lupakan kongsikan bersama sesiapa yang memerlukan. Semoga berjaya!

Artikel khusus untuk anda:
?Pokok hiasan dalam rumah yang bermanfaat untuk anda
?️Senarai kedai nurseri di Lembah Klang
?Ini dia tanaman yang boleh halau nyamuk

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain