Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Cara usir bekas pemilik rumah lelong yang enggan keluar

test

Anda mungkin seronok apabila telah memenangi rumah lelong. Namun, apa yang anda boleh buat sekiranya pemilik lama enggan mengosongkan rumah lelong yang telah anda beli? Baca artikel ini untuk ketahui apa yang anda boleh lakukan.

©jojoo64  ​​|123rf

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk lebih banyak cerita dan tip menarik.

Membeli rumah lelong memang seronok kerana dengan strategi yang betul, anda akan mendapat rumah yang lebih murah dari harga pasaran. Namun begitu, pelaburan yang menguntungkan juga datang dengan risikonya yang tersendiri.

Salah satu risiko yang mungkin dihadapi ialah pemilik lama enggan mengosongkan rumah. Dalam artikel ini, kami akan kongsikan beberapa langkah yang anda boleh gunakan sekiranya berhadapan dengan masalah ini.

Risiko beli rumah lelong di Malaysia

Sebelum kita pergi lebih lanjut mengenai langkah yang boleh dilakukan kepada pemilik lama yang enggan keluar dari rumah, kami kongsikan beberapa risiko lain yang mungkin dihadapi oleh pembeli rumah lelong.

Tunggakan bil penyelenggaraan atau bil utiliti yang banyak

Pemilik lama sudah tidak mampu membayar ansuran bulanan, apatah lagi bil utiliti dan bil penyelenggaraan ini. Jangan terkejut sekiranya ada tunggakan yang banyak yang perlu dilangsaikan.

Kerosakan rumah yang teruk

Rumah lelong boleh terbiar buat jangka masa yang lama, jadi ia mungkin akan mengalami kerosakan yang teruk. Oleh itu, jangan lupa untuk membuat kajian dan melihat sendiri keadaan sekeliling rumah tersebut.

Rumah ada sekatan/kaveat

Jika anda tidak semak betul-betul, jangan terkejut sekiranya rumah yang dibeli ada status sekatan atau kaveat. Sebagai contoh, rumah yang mempunyai sekatan lot bumiputera dan sebagainya.

BACA: Rumah lelong: Risiko, salah faham, dan apa yang patut anda ketahui

Apa yang anda boleh buat sekiranya  pemilik  lama enggan mengosongkan rumah yang telah dilelong

landlord-tenant-tenancy-agreement
© baona/ GettyImages

Langkah 1

Buktikan dahulu  bahawa  anda memenangi rumah lelong ini dengan cara yang sah. Anda juga boleh memaklumkan kepada pemilik lama, mereka masih berhak membuat tuntutan kepada pihak  bank baki duit rumah yang dilelong selepas menolak segala tunggakan dan kos-kos lain. Berikan mereka sedikit masa untuk menguruskan urusan perpindahan. 

Dapatkan juga nombor pemilik lama untuk memudahkan anda menghubungi mereka bagi memaklumkan sebarang perkembangan atau proses pindah milik rumah itu.

Langkah 2

Sementara menunggu urusan perpindahan selesai, tukar nama anda sebagai pemilik baharu bagi bekalan elektrik dan air. Urusan ini boleh dilakukan selagi anda mengemukakan dokumen yang menyatakan bahawa anda adalah pemilik baharu rumah itu.

Langkah 3

Sentiasa hubungi dan maklumkan kepada pemilik lama tentang perkembangan proses pindah milik rumah tersebut. Dengan cara ini, ia dapat membantu pemilik lama untuk tidak terlalu selesa dan anda juga serius untuk mendapatkan rumah ini kembali.

Langkah 4

Jika melebihi tempoh masa yang telah diberikan kepada pemilik lama, dan mereka masih enggan keluar, lakukan pemotongan bekalan air dan elektrik untuk memaksa mereka keluar dari rumah. Anda berhak membuat pemotongan bekalan elektrik kerana anda pemilik  baharu yang sah.

Langkah 5

Cuba berunding dengan cara yang lembut untuk meminta mereka keluar. Jika pemilik lama masih enggan keluar, jangan sesekali menggunakan kekerasan. Jika anda menggunakan kekerasan, pemilik lama boleh menyaman atau mendakwa pemilik baharu atas tuduhan melakukan kekerasan. Jangan terkejut jika pemilik lama mengugut untuk menyaman anda pula.

Jika tidak berjaya, buat laporan polis mengatakan anda ingin masuk ke rumah yang dilelong sebagai pemilik sah.

BACAAN POPULAR:
✔️Cara beli rumah lelong di Malaysia
?️ Bersedia untuk beli rumah ? Ini senarai dokumen untuk pinjaman perumahan bagi pekerja tetap

Selain itu, kami kongsikan juga langkah yang boleh diambil dari sudut perundangan melalui tulisan yang dikongsikan oleh peguam Allahyarham Salkukhairi Abd Shukor.

Apakah tindakan yang boleh diambil oleh pembeli rumah lelong?

©designer491 | 123 rf

Di antara masalah biasa yang dihadapi oleh pembeli rumah lelong adalah keengganan pemilik asal keluar daripada rumah tersebut.

Lebih malang lagi pemilik asal  bersikap kasar dengan pembeli rumah lelong, seperti menunjukkan senjata, memaki hamun dan menggunakan kekerasan terhadap mereka apabila diminta mengosongkan rumah tersebut.

Di sini saya huraikan langkah-langkah yang boleh dilakukan oleh pembeli rumah lelong sekiranya pemilik asal enggan mengosongkan rumah tersebut.

1. Cuba sebaik mungkin berjumpa dan berbincang dengan pemilik asal untuk meminta mereka keluar secara baik.

Tempoh masa yang munasabah perlu diberikan kepada mereka untuk mengosongkan rumah tersebut.

Mungkin juga jika pembeli berkemampuan boleh menawarkan bantuan perpindahan kepada pemilik asal atau memberi mereka sedikit saguhati untuk memudahkan urusan perpindahan mereka.

Dengan cara berlembut begini mungkin pemilik asal akan mengosongkan rumah tersebut dengan segera secara baik.

2. Jika pemilik asal dilihat tidak mahu bekerjasama dan terus bersikap kasar dan membahayakan diri pembeli, pembeli tidak perlu berlawan dengan mereka.

Sebaliknya mereka boleh melantik peguam untuk mengambil tindakan perundangan yang sewajarnya terhadap pemilik asal rumah lelong tersebut.

3. Antara tindakan perundangan yang boleh diambil oleh peguam adalah:-

  • A) Peguam akan menghantar notis tuntutan terhadap pemilik asal untuk meminta mereka mengosongkan rumah tersebut dalam tempoh tertentu, misalnya 14 hari daripada tarikh notis.
  • Sekiranya pemilik asal masih gagal atau enggan mengosongkan rumah tersebut, peguam akan memfailkan writ pemilikan di Mahkamah.

Nota iProperty.com.my: Writ pemilikan merupakan satu perintah mahkamah yang membolehkan seseorang atau kumpulan mengambil milik hartanah secara paksa daripada orang atau kumpulan yang kini sedang memiliki harta itu.

Walau bagaimanapun, anda perlu mendapatkan izin daripada mahkamah sebelum sesuatu writ pemilikan boleh dikeluarkan. Ia merupakan arahan kepada Syerif atau Bailif berhubung dengan Penghakiman Majistret-Majistret dan Mahkamah Sesyen untuk mengambil alih harta tidak boleh dialih yang dimiliki oleh penghutang penghakiman.

  • Sekiranya Mahkamah berpuas hati dengan permohonan tersebut, satu perintah milikan kosong akan dikeluarkan.
  • Balif Mahkamah akan menyerahkan perintah tersebut kepada pemilik asal / menampal di premis tersebut dan pemilik asal perlu mengosongkan rumah tersebut dalam masa 14 hari daripada tarikh penyerahan perintah mahkamah.
  • Sekiranya masih gagal, Bailif Mahkamah akan datang ke rumah tersebut untuk melaksanakan tindakan mengambil milikan kosong daripada pemilik asal. Biasanya proses penguatkuasaan ini akan dibantu oleh pihak polis atau pihak berkuasa yang lain.
  • Sekiranya pemilik asal berkeras enggan keluar, mereka boleh ditangkap dan diambil tindakan kerana menghina mahkamah.
  • Setelah pemilik asal keluar dan mengosongkan rumah tersebut, milikan kosong rumah tersebut akan diserahkan secara rasmi kepada pembeli.

Mungkin ada yang bertanya tentang berapakah kos guaman sekiranya tindakan perundangan sedemikian diambil.

Tentang kos guaman, ianya bergantung kepada kes dan pengalaman peguam yang mengendalikan kes tersebut. Lebih rumit kes tersebut, lebih tinggi kos guaman yang akan dikenakan oleh peguam.

Pembeli harus berbincang dengan peguam yang dilantik terlebih dahulu tentang kos guaman  tersebut.

Dalam setiap pelaburan, termasuklah rumah lelong, pasti ada risikonya yang tersendiri. Semoga artikel ini dapat membantu anda menghadapi cabaran dalam membeli rumah lelong. Semoga berjaya!

Artikel menarik untuk bacaan anda:

?Pinjaman rumah tradisional, semi-fleksi dan fleksi-penuh: Ketahui perbezaannya
?️ 7 jenis rumah yang anda perlu elak dari beli

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain