Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Cara jual rumah bila pemiliknya telah meninggal dunia

test

Proses jual beli rumah bukanlah mudah apabila pemiliknya telah meninggal dunia. Anda perlu tahu prosedur, dokumen yang diperlukan serta pihak yang terlibat dalam urusan jual beli tersebut. 

cara jual rumah bila pemilik meninggal dunia
© ronen/ 123RF

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk lebih banyak cerita dan tip menarik.

Proses jual rumah pemilik yang meninggal dunia biasanya akan menimbulkan masalah bagi individu yang tidak berpengalaman. Ini kerana prosedurnya agak rumit sekiranya anda tak lakukan dengan cara yang betul. Masalah ini bakal berlarutan sehingga akhirnya proses jual rumah tersebut tertangguh begitu sahaja. Dalam perkongsian kali ini, jom kita tengok cara untuk jual rumah apabila pemiliknya meninggal dunia.

Cara jual rumah bila pemiliknya meninggal dunia

Sekiranya anda bercadang untuk menjual rumah di mana pemiliknya sudah tiada, pastikan anda dapatkan perintah mahkamah terlebih dahulu serta dokumen-dokumen yang perlu dikemukakan supaya urusan anda berjalan dengan lancar.

Dapatkan perintah mahkamah untuk mentadbir dan menjual rumah tersebut

jual rumah bila pemilik rumah meninggal
© andreypopov/ 123RF

Anda perlu dapatkan perintah mahkamah mentadbir dan menjual hartanah tersebut jika pemiliknya telah meninggal dunia. Untuk harta tidak alih seperti tanah dan rumah, ia terbahagi kepada dua bahagian,  nilai kurang daripada RM2 juta dan nilai yang melebihi RM2 juta.

  • Harta tidak alih yang kurang daripada RM2 juta 

Bagi nilai harta tak alih kurang daripada RM2 juta, pemindahan hak milik boleh dilakukan di Pejabat Tanah di bahagian Pusaka Kecil. Untuk pengetahuan anda, kosnya tidak begitu tinggi. Untuk membuat semakan, anda boleh menghubungi Pejabat Tanah Daerah atau negeri di mana terletaknya hartanah atau rumah tersebut.

  • Harta tidak alih yang melebihi RM2 juta

Bagi nilai harta tidak alih yang melebihi RM2 juta, pentadbiran dan penjualan tersebut haruslah dilakukan di Mahkamah Tinggi. Kosnya boleh dikatakan agak tinggi namun bersesuaian dengan nilai hartanah tersebut. Setelah mengenalpasti jenis harta tersebut, ambil tahu pula dokumen penting yang diperlukan dalam menguruskan proses jual rumah tersebut. Ada beberapa dokumen yang diperlukan dalam urusan mentadbir dan menjual rumah pemilik yang meninggal dunia.

Dokumen yang diperlukan dalam urusan mentadbir dan menjual rumah pemilik yang meninggal dunia

© nonwarit/ 123RF

Proses jual beli rumah yang pemiliknya sudah meninggal dunia tidak boleh dilakukan tanpa dokumen-dokumen ini.

  • Surat Dari Pentadbir

Dalam urusan penjualan rumah milik individu yang telah meninggal dunia, dokumen yang diperlukan adalah BORANG F yang merupakan Surat Dari Pentadbir.  Surat ini merupakan surat kuasa untuk menjual rumah atau harta tanah yang pemiliknya telah meninggal dunia.

Jadi, pastikan segala maklumat yang diisi adalah tepat agar tidak mengalami sebarang masalah yang tidak diingini. Jika tidak, anda terpaksa mengambil sedikit masa untuk memperbetulkannya, maka proses akan tertangguh.

  • Surat Wakil Kuasa

Pastikan juga penama yang diberi kuasa dalam Surat Dari Pentadbir bersetuju untuk menjual rumah tersebut, seterusnya Surat Wakil Kuasa akan diperolehi dalam masa satu (1) hingga dua (2) tahun. Tanpa surat ini, rumah tersebut belum layak untuk dijual.

  • Borang MOS dan Surat LOA

Borang Memorandum of Sales (MOS) atau Agreement to Purchase (ATP)  perlu ditandatangani bersama-sama dengan pembeli baharu beserta dengan duit deposit. Selepas itu, barulah ia akan diproses bagi memenuhi syarat rumah tersebut boleh dijual kepada pembeli dengan memohon Surat LOA (Letter of Administration).

Namun perlu diketahui bahawa kes ini akan memakan masa lebih sedikit sekiranya ia melibatkan prosiding tuntutan insurans hartanah.

Kesimpulannya, proses penjualan rumah pemilik yang meninggal dunia boleh memakan masa sehingga bertahun-tahun lamanya jika mengalami sebarang masalah yang melibatkan waris yang lain. Oleh itu, dalam melakukan proses penjualan rumah pemilik yang meninggal dunia ini, haruslah anda mendapat persetujuan sebulat suara daripada waris-waris arwah terlebih dahulu.

Artikel ini telah diolah semula daripada Cara Jual Rumah Di Mana Pemiliknya Telah Meninggal Dunia yang ditulis oleh Eza dan pertama kali diterbitkan di Majalah Labur

BACA LAGI ARTIKEL MENARIK:
📝 4 perkara mesti ada sekiranya anda nak buat wasiat harta sendiri
🏡 LPM: Cara memohon dan syarat kelayakan Rumah Mampu Milik Melaka (RMM
🏦 Macam mana nak melabur dalam Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) dan apa kelebihan pelaburan ini

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain