Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 teknik ini bantu anda jual rumah 10 kali lebih cepat dari jiran sebelah!

test

Ada banyak teknik dan langkah dalam proses jual beli rumah. Tapi semua orang mestilah nak yang bukan sahaja cepat, malah lebih menguntungkan. 

cara cepat jual rumah
© halfbottle/ 123RF

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk lebih banyak cerita dan tip menarik.

Proses membeli rumah sememangnya mencabar dan unik, lebih-lebih lagi buat anda yang membeli rumah kali pertama. Ada juga yang memakan masa berbulan-bulan kerana dipengaruhi pelbagai faktor. Begitu juga dengan proses jual rumah yang mungkin mencabar dengan keadaan ekonomi semasa yang lembap. Jual rumah bukanlah satu kerja yang mudah kerana kebanyakan pembeli rumah akan mengambil masa yang lama untuk membuat keputusan sebelum membeli rumah anda. Selain daripada proses pembelian hartanah yang memakan masa yang lama, faktor lain yang perlu diambil kira ialah penawaran pelbagai jenis rumah yang dijual di bawah harga pasaran.

5 teknik dan strategi untuk jual rumah lebih cepat dari jiran sebelah

Kali ini akan kongsikan tips dan strategi yang anda boleh guna pakai dalam membantu anda menjual rumah 10 kali lebih cepat berbanding jiran anda!

1. Jual rumah di bawah harga pasaran 

Tahukah anda, rumah yang dijual di bawah market value adalah lebih cepat terjual berbanding rumah yang dijual pada harga pasaran, apatah lagi rumah yang dijual melebihi harga pasaran? Perkara pertama yang anda perlu lakukan untuk mengetahui harga pasaran rumah adalah dengan melakukan kaji selidik menerusi portal online seperti Brickz.my. Anda boleh dapat maklumat seperti harga transaksi, jumlah transaksi, median harga dan lain-lain lagi. Anda juga boleh menggunakan perkhidmatan Penilai Hartanah untuk menyemak harga pasaran rumah anda.

Sekiranya Bank A meletakkan RM350,000, Bank B pula meletakkan RM325,000 dan Bank C meletakkan harga RM335,000, anda boleh menjualnya pada harga RM300,000 dengan harapan menarik minat pembeli untuk membeli hartanah anda pada harga yang lebih murah. Jangan pula anda jual pada harga terlalu rendah kerana pembeli hartanah mempunyai stigma bahawa rumah yang dijual terlalu murah daripada harga pasaran mempunyai pelbagai masalah.

2. Perbaiki kerosakan rumah 

Pastikan sebarang kerosakan pada rumah anda seperti sistem wayar, paip dan longkang dibaik pulih. Anda juga boleh mengecat rumah dengan warna asas putih untuk menzahirkan suasana rumah yang lebih tenang. Anda tak perlu cat secara berlebihan, cukuplah sekadar menampakkan dinding rumah tersebut berada dalam keadaan bersih. 

Pintu dan tingkap yang sudah reput juga perlulah ditukarkan dengan yang baharu. Kalau anda sibuk, anda boleh upah khidmat pembersihan rumah yang berdekatan dengan anda untuk membuat pembersihan secara menyeluruh.

BACA: Viral di Twitter, wanita ini kongsi pengalaman pahit ditipu oleh ejen rumah sewa

3. Lantik ejen perunding hartanah

Seterusnya, anda boleh lantik ejen hartanah berdaftar yang sah dan bertauliah untuk menguruskan penjualan rumah anda. Pastikan ejen yang anda lantik adalah aktif dan sah. Minta mereka tunjukkan identiti kad dan semak nombor kod REN mereka untuk memastikan mereka benar-benar berdaftar dengan Lembaga Penilai dan Pentaksir Malaysia (LPPEH)

Elakkan mengupah broker kampung! Perkara terakhir yang anda mahu untuk menjual rumah anda adalah dengan mengupah seorang broker kampung yang tidak tahu mengurus dokumen jual beli rumah anda dan menaikkan harga rumah anda di pasaran supaya mereka mendapat komisen yang lebih tinggi.

Tips untuk mencari ejen hartanah yang sesuai adalah dengan mencari ejen yang menguruskan urusan jual beli hartanah di kawasan rumah yang hendak anda jual. Ini memudahkan mereka sekiranya terdapat pembeli yang berminat untuk viewing dan sebagainya. Jangan pula anda ingin jual rumah di Puchong, tetapi mengupah ejen hartanah yang menguruskan jual beli hartanah di Seremban!

4. Pemasaran secara konsisten

Pemasaran secara konsisten adalah elemen yang paling penting dalam memastikan rumah anda mampu menari minat pembeli. Anda boleh gunakan kedua-dua teknik online dan offline. Untuk teknik online, anda boleh iklankan rumah anda di portal hartanah seperti iProperty.com.my.

Bagi pemasaran offline pula, anda boleh menawarkan program referral atau affiliate kepada individu yang berjaya membawa pembeli untuk viewing dan membeli hartanah anda. Dengan strategi pemasaran ini, potensi bakal pembeli rumah untuk melihat iklan anda adalah lebih tinggi sekaligus meningkatkan potensi anda untuk menjual rumah anda 10 kali lebih cepat berbanding jiran anda.

Sungguhpun terdapat banyak individu yang telah berkunjung ke rumah anda untuk viewing, selagi itulah anda perlu meneruskan aktiviti pemasaran. Untuk kos pemasaran, formula terbaik adalah dengan menggunakan 1% daripada harga rumah untuk aktiviti pemasaran rumah anda.

5. Lawatan ke rumah (Viewing)

Apabila anda telah memulakan aktiviti pemasaran, akan terdapat individu yang berminat untuk berkunjung ke rumah anda untuk viewing. Ada yang ingin viewing seawal matahari terbit, ada yang ingin viewing pada waktu tengah hari dan ada juga yang ingin viewing pada waktu malam. Jangan terkejut jika ada individu yang akan pergi viewing ke hartanah anda berkali-kali sebelum memberi kata putus untuk membeli hartanah anda. Itu adalah sifat semulajadi pembeli rumah yang benar-benar ingin membeli rumah anda.

Sekiranya terdapat individu yang berminat untuk viewing, pastikan anda memberi mereka peluang untuk viewing. Pastikan ejen hartanah yang anda lantik mampu membawa prospek anda untuk viewing jika anda sebagai pemilik rumah tidak mempunyai kesempatan daripada segi masa. Paling baik adalah setiap hari ada orang viewing rumah anda. Lambat atau cepat rumah anda terjual adalah bergantung kepada strategi anda dalam mempromosikan rumah anda. Sabar adalah kunci utama dalam proses menjual rumah kerana anda mungkin berhadapan dengan 1001 jenis manusia dan cabaran lain.

BACA LAGI ARTIKEL MENARIK DI SINI:
🏠 Cara keluarkan pemilik lama rumah lelong yang enggan keluar
💑 Kelebihan dan kekurangan suami isteri buat pinjaman bersama untuk beli rumah
🛠️ 9 servis pemeriksaan rumah ini memudahkan anda untuk periksa defect rumah baharu

Artikel ini telah diolah semula daripada 5 Teknik Ini Dapat Bantu Anda Jual Rumah 10X Lebih Cepat Dari Jiran Sebelah yang ditulis oleh Mehmed Aezhad dan pertama kali diterbitkan di Majalah Labur

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain